Selasa, Mei 27, 2014

Kerana hanya dengan menulis

Apabila tiba kembali kerinduan untuk menulis, aku akan mencari jalan untuk menulis.

Kerinduan itu datang pada tiap-tiap hari sehinggakan terdetak di dalam hati: Apakah ini satu bentuk kerinduan atau adakah ianya rutin dan tabi'i bersifat peribadi semata? Ianya jelas terbukti di dalam Facebook. Aku menulis dengan bersungguh-sungguh. Status demi status, kapsyen demi kapsyen, cerita demi cerita. Aku perlu berkongsi demi meluahkan.

Aku ketagih untuk memberikan mereka sedikit daripada kisah yang aku lalui.

Ini membuatkan aku, suka pada mereka. Kerana mereka ada yang naif.

Jumaat, Mei 09, 2014

Hutang-hutang aku

Hutang-hutang aku pada orang lain memang banyak. Ada hutang wang Ringgit Malaysia, ada hutang harta benda, ada hutang budi dan amali, ada hutang ilmu dan pengetahuan, ada hutang yang tiada ternilai harganya. Semua hutang-hutang ini mestilah dibayar walaupun ada yang tidak dituntut. Sama ada susah atau mudah, adalah menjadi tanggungjawab aku dan hak mereka untuk aku 'membayarnya' semula. Kerana bagi, selagi ada nyawa di dunia dan selagi ada kesempatan masa - perlulah laksanakannya dengan baik supaya kelak nanti berkat segalanya.

Mudah-mudahan aku ini diberikan tenaga dan kekuatan untuk melunaskan segala hutang-hutang piutang yang semakin lama semakin menggunung itu!

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...