Ahad, Jun 30, 2013

Tetap terus juang

Sedang dalam usaha untuk mencari dan terus mencari kunci rezeki, aku kini kerap ditemukan dengan pelbagai persimpangan. Persimpangan yang menjemput aku memilih. Sama ada yang aku pilih itu akan menguntungkan dan membahagiakan aku atau sama ada ianya akan terus-terusan membuat aku menunggu dengan lebih lama lagi. Dan aku sesungguhnya tidak suka untuk tergolong dalam golongan yang ketinggalan dan menyesal di kemudian usia.

Jujur bicara, apabila dihadapkan dengan masalah-masalah, tidak kira masalah itu masalah yang kecil dan remeh atau masalah itu masalah yang besar dan meruncing, aku akan cuba dengan sedaya upaya aku untuk mencari jalan penyelesaiannya. Cumanya sekarang ini, semakin lama dirasakan masalah-masalah yang aku sedang tangani itu begitu menghimpit dan memaksa aku untuk berfikir dengan lebih kuat dan keras lagi. Aku dapat rasakan tanggungjawab yang bakal aku pegang dan laksanakan tidak lama lagi akan terus memuncak, hari demi hari. Dan salah satu daripada tanggungjawab yang terbesar aku pikul sekarang adalah tanggungjawab kewangan.

Kewangan ini sifatnya materi dan sementara. Walalupun ia tidak utama jika dibandingkan dengan keperluan-keperluan dan kehendak-kehendak duniawi dan akhirat yang lainnya, ia tetap penting dalam menyelesaikan banyak perkara yang berpusing sekitar urusan tanggungjawab itu tadi.

Diharapkan aku terus diberikan peluang oleh Allah untuk menghimpun lebih banyak ilham dalam mencari sumber kewangan yang berpunca daripada pencari kunci rezeki itu tadi. Aku tidak boleh putus asa. Aku tidak dapat mudah mengalah. Aku harus terus juang dan aku harus terus buktikan selagi ada kudrat, selagi ada daya dan selagi ada kemudahan muda dan bekalan tenaga yang penuh kobar dan semangat ini. Kerana aku yakin dan sangat percaya, ada yang lebih sengsara dan lebih susah daripada aku. Dan aku juga tahu, setiap ujian dan cubaan itu pasti ada hikmahnya yang tersendiri untuk aku hadapi dan harungi dengan seadanya.

Sabtu, Jun 08, 2013

Pertunangan


Dengan rasminya, aku sekarang sudah bertunang dengan seorang gadis idaman hati yang sangat aku sayangi dan hormati. Untuk mencari cinta sepertinya, ia mengambil masa lebih 3 dekad lamanya. Ikatan ini akan seterusnya disematkan menjadi simpulan yang abadi dalam masa kurang 12 bulan akan datang.

Doa, usaha, ikhtiar, tawakal, setia, semangat, janji, jujur, sabar.

Itu pedoman kami berdua menuju detik Ijab dan Qabul kelak. Amin : )

Isnin, Jun 03, 2013

"You've grown stronger here than I ever could've imagined. The only way to know how strong, is to keep testing your limits"   
- Jor El to Clark Kent for the first time in the Fortress of Solitude

Dalam masa 5 hari dari sekarang, satu lembaran baru akan tercipta dalam sejarah hidup aku.

Ianya penting kerana ini merupakan satu momen besar pendefinasian aku sebagai manusia yang perlu dan mahu melangkah ke sebuah lagi tingkatan baharu dalam hidup. Sebuah proses pendewasaan yang pada pendapat aku dapat membuktikan sejauh mana kita dapat zahirkan kesungguhan dalam meneruskan kehidupan itu sendiri. Untuk menilai kekuatan aku sendiri, untuk menguji keteguhan aku dalam berkeputusan.

Maju terus!   

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...