Selasa, Mei 28, 2013

Time for a change (or two)

Bila sampai masa kita dijemput untuk bersama-sama meniti arus peredaran zaman, maka lapangkanlah dada dan bukakanlah hati. Walau betapa payah serta sukarnya ia, pasti akan mendatangkan manfaat di kemudian hari.

Hari ini aku berpeluang untuk melihat dan merasai sendiri dua benda yang paling aku hajati untuk dimiliki suatu hari nanti. Dua benda yang diperlukan untuk mempersiapkan diri supaya tidak ketinggalan dalam masyarakat moden hari ini: Sebuah smartphone yang canggih dan sebuah tablet yang stylo. Mudah-mudahan dipercepatkan rezeki supaya aku dapat memilikinya untuk mencari-cari punca rezeki yang baru pula.

Dulu enggan kini perlu, dulu sisih sekarang mahu! : )Hakikatnya sekarang, buakn soal mahal atau murah. Realitinya adalah apabila kita sudah cukup matang untuk menilai serta mempersiapkan diri untuk masa hadapan, gajet-gajet seperti ini memang banyak membantu. Bayangkan suatu masa dahulu, betapa liat dan degilnya aku untuk berubah. Macam-macam alasan yang aku berikan. Sehinggakan tidak ramai yang sanggup 'reason' dengan aku lagi. Namun apabila ramai kawan-kawan yang rapat dengan aku (yang rata-ratanya juga sama degil dengan aku) sudah mula berhijrah dan bertukar kepada iPhone dan Samsung Galaxy, aku terasa hati.

Terasa hati in a good way. 

So, sekarang aku berkeputusan dan bermatlamat untuk ke arah HTC One yang teramatlah seksinya. Untuk tablet, nafsu aku bergejolak untuk memiliki Surface RT dengan Type Cover keyboard yang super cool.

Another reason I guess would be that a businessman have to move with the times and market. And I am that kind of businessman. I suppose those reasons are relevant enough. For the time being, lets get those nut cracking and work harder and harder like never before. Orang di luar sana akan tinggalkan kita kalau kita terlalu banyak alasan untuk merubah dan bertangguh-tangguh demi sesuatu yang baik untuk masa hadapan. Untuk merasmikan lagi semangat baru ini, aku tukar juga warna background blog kepada warna yang lebih cerah dan terang sebagai tanda berkobarnya jiwa! 

Khamis, Mei 09, 2013

Di pihak yang benar dan hak


Keadaan semasa sekarang ini, ramai yang mahu buktikan tentang hak dan perjuangan. Sebagai manusia, itu lumrah. Yang membezakan sesama kita jelas hanyalah ilmu dan pengalaman. Kiranya seseorang itu punya ilmu dan pengalaman yang baik, maka mereka boleh pilih dan boleh tahu tanpa sebarang curiga dan keraguan di pihak manakah yang patut mereka berada.

Aku memilih untuk berada di pihak yang ada ilmu dan pengalaman. Insya Allah.

Kita ini bukan dari golongan pejuang yang sanggup bertumpahan darah dan berperang demi menegakkan yang hak dan menumpaskan yang bathil. Kita merdeka tanpa sebarang konflik meruncing yang berpanjangan, tanpa perang senjata dan tanpa campur tangan pihak musuh.

Kita ini merdeka dengan cara damai dan dengan cara bincang.

Sebab itulah kini apabila rakyat sudah semakin sedar yang mereka selama ini telah dipermainkan dan diperbodohkan golongan yang konon-kononnya menjaga hak rakyat, mereka bangkit dan tentang demi menjaga hak-hak itu. Yang pandai dan bijak, tahu apakah jenis ‘udang yang berselindung di sebalik batu’. Yang pandai dan bijak juga sedar batu jenis apakah yang digunakan untuk melindungi udang-udang itu. Yang tidak ada usul dan asal periksanya, akan terus dipermainkan dan diperbodohkan. Akan terus rasa selesa dengan gula-gula dan hadiah-hadiah dari mereka yang seolah-olah menggalakkan rakyat mengharap sangat kerajaan dan tidak mahu berapa berkerah tenaga dan usaha untuk mencipta harta dan mencari kejayaan sendiri.

Dalam dunia akan sentiasa ada dua pihak.

Aku rasa dan yakin aku berada di pihak yang benar, di pihak yang hak.

Semoga Allah melindungi kita semua.

Amin

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...