Khamis, Disember 27, 2012

Dia buat, aku pun buat dan nak buat!

Bila kita tengok orang lain boleh buat benda yang dah lama kita idamkan untuk buat, kita rasa lagi terbakar nak buat. Kita tengok dia, kita pandang dia, kita fikir lepas tu: Apa yang kurangnya aku sampaikan dia boleh buat dulu dari aku?

Persoalan maca ni sebenarnya dah basi bagi diri aku sendiri sebab walaupun jawapan dia mungkin barangkali lain-lain dari satu masa ke satu masa yang lain tapi solusi dan penyelesaiannya actually tetap sama. Apa yang orang lain boleh buat sebenarnya kita boleh buat sama or even better asalkan kita ada kemahuan. Jalannya memang dah lama ada, cara memang dah tunggu dan tersedia. Ini adalah satu statement yang akan memalukan diri sendiri sekiranya tidak dapat dilaksanakan bila sampai ilham.

Well, new year is always an excelllent time do so. Wish me luck!

Isnin, Disember 24, 2012

Susun.

Tinggal lebih kurang seminggu saja lagi sebelum mulanya tahun 2013. Dan seperti biasa, aku akan sibuk merancang dan menyusun pelan penjadualan aku untuk 12 bulan yang akan datang. Perancangan dari aspek peribadi dan dari sudut profesional. Harus aku fikirkan tetang bagaimana dan kenapa untuk siapa dan bila supaya mengapa dan apanya jelas dan terang. Aku percaya 365 hari yang mendatang akan lebih mencabar dan menguji namun itulah yang aku mahukan.

Masa untuk menjadikan sesuatu yang lebih daripada sebelumnya.

Jumaat, Disember 21, 2012

Khamis, Disember 20, 2012

Maafkan aku kerana berlaku salah. Ampunkan aku kerana berbuat silap.


Apabila kita menghadapi kesukaran, aku yakin disitulah detik kita diasak dengan bermacam-macam jenis dugaan yang sangat meruncing datang menimpa. Yang paling dahsyat adalan tatkala kesukaran dan kesulitan  merupakan hasil daripada salah kita sendiri juga. Dan aku yakin, kebanyakan kesalahan dan kesilapan puncanya diri sendiri, secara sedar ataupun tidak sedar.

Maka, bertelingkahlah sang akal dan fikiran. Berentaplah sang hati dan jiwa. Tiada apapun di antaranya kecuali kewarasan, pengalaman, kesabaran dan pertimbangan yang sewajarnya untuk mengembalikan kekuatan serta semangat ke tempat asalnya. Jujurnya sekarang, aku sedang menghadapai detik sukar itu. Dan sepertimana lazimnya juga, aku akui dan redha ianya semua salah dan silap aku. Sebagai lelaki, itu perlu aku tanggung dan jawabkan. Sebagai manusia, itu yang harus aku tempuhi dan harungi sebagai bekalan berguna pada masa hadapan. Pengajaran daripada kesalahan dan kesilapan seperti inilah yang akan membuatkan aku berfikir lebih matang dan bertindak lebih dewasa. Kemampuan aku yang aku sendiri jarang hidupkan kerana mungkinnya aku terlalu selesa dan senang dengan anugerah berkat dan pemberian yang sebenarnya bukan milik mutlak aku. Aku akur, aku perlu baiki dan perbetuli.

Demi cinta aku di sini dan pada cinta aku di sini.

Akan aku lakukan yang terbaik untuk membentuk apa yang sepatutnya aku bentuk sudah sekian lama dahulu. Cuma kini, aku perlu selesaikan dan siapkannya sesempurna mungkin.   

Jumaat, Disember 07, 2012

Kepala cock kau!


Berapa ramai di antara kita yang tahu dan faham sikap manusia 100%? Sedangkan sikap dan sifat diri-sendiri itu kadang-kadang ataupu selalunya meragukan dan memusykilkan, orang lain apatah lagi. Nah, sekarang muncul pula new media baru macam FB, tweeter, instagram, blog, etc yang makin lama makin ‘mengada-ngadakan’ manusia. Dari seremeh-remeh perkara sampai la ke bangang-bangang perbuatan.


Aku terpaksa admit perkara ini kepada budak-budak junior dan juga beberapa budak-budak yang tak berapa nak junior setiap kali aku online. Bukannya sesuatu yang meresahkan pun sebab it’s non of my business atau bukan kerja aku nak melayan kerenah orang-orang macam ni. Cuma as a person yang invlove directly dengan ramai orang since aku pun dah start venture into business deal, marketing, PR and all, manusia particularly khalayak ramai yang bukan kawan atau famili aku telah jadi satu rutin yang aku kena hadap hari-hari. Macam-macam perangai, macam-macam kerenah, macam-macam pe’el. Not this say family member atau close friends tak pernah buat hal, just that when you practise and treat them like the latter, diorang ni kalau tak kena gayanya boleh naik lemak dan naik kepala. Like this other day for instance.

Orang ni mula-mula aku ingat customer aku yang baru dan ada interest untuk jadi regular because his interest in comic books. So, aku pun layan la dia macam mana aku layan customer kedai komik online aku yang lain. With respect and mutual patience. Nak dijadikan cerita, dia pun sebenarnya seller and has his own comic book business too. Mula-mula dia test aku dengan segala macam kerenah dia yang betul-betul buat aku tense. Then his delivery never turn out well. Dia mula la tunjuk belang dia kat aku. Aku fed-up. Aku dah dapat baca from a million miles away dia ni memang jenis manusia ulu. And that was that.

Honestly, ini bukan first time jadi benda-benda budak-budak macam ni. Dari orang yag ada latarbelakang cerdik sampailah ke orang yang aku sendiri taktau datang dari hutan hujan amazon celah mana. But in life, I have to admit. It is people like this that makes the world goes round and round and round and round…

They believe they’re right and smart but they’re not.

They believe they’re brave and bold but they’re not.

They believe they’re cool and calm but they’re not.

Most of the time, they are just plain cocky.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Bertahan

Bukan senang untuk bertahan setiap hari jika tidak banyak sokongan yang sewajarnya aku dapat dan perlu datang pada tepat waktu. Mungkin saha...