Selasa, Oktober 30, 2012

100% loyal.


Kesetiaan merupakan satu sikap dan sifat manusia yang mana bagi aku makin lama, makin sangat rare untuk dikecapi secara total 100%. Ini perkara penting dalam perhubungan manusia tidak kira hubungan itu antara keluarga, kawan-kawan, rakan kerja, pelanggan dan lain-lain. Sifat setia selalunya akan mencerminkan kekuatan kita dalam mengukuhkan lagi ikatan untuk jangka masa panjang.

Aku honestly sangat menyanjungi loyalty. Kerana loyalty itu tidak ternilai harganya. Kerana loyalty itu tidak dapat dibandingkan dengan segala harta dan kemewahan dunia yang ada. Kerana taat setia itu, kita semua gain respect dan juga recognition.

Khamis, Oktober 25, 2012

Hidup mesti terus!


Nampaknya keadaan jem yang teruk semalam di jalanraya telah membuatkan aku berkeadaan demam hari ini. Sejak dari malam tadi sebenarnya dah rasa tak sedap badan. Cuma aku ni bukan jenis cepat berserah dan mengalah kepada keadaan yang sebegini. Memang tak best langsung kalau demam terutama sekali di hujung minggu. Aku gagah juga diri ke pejabat. Aku gagahkan diri juga demi tidak mahu mengada-ngada dan memanjakan diri aku. kan kata orang sakit dan keadaan tidak sihat itu membuang dosa-dosa kecil dan aku rasa bersyukur kerana aku dikurniakan nikmat itu untuk muhasabah diri.

Dan bercakap soal keadaan semasa, semakin hari semakin OK nampaknya segala usaha dan ikhtiar aku dalam menamatkan 2012 dengan pencapaian-pencapaian yang memuaskan. Perjumpaan dengan Ellyna (EL ONE) dan Faisal Hamdi (VIDEOGRAPHERZ) begitu meyakinkan aku bahawasanya selagi kita berusaha dan terus berusaha, maka rezeki itu akan terbentuk lalu datang dengan sendirinya dalam rupa yang menyenangkan hati. Ellyna kawan aku paling lama sejak darjah 1 dan Faisal seorang businessminder dan pejuang dalam produksi telah membuka lembaran baru dalam rancangan urusniaga aku. Sempat juga aku duduk dan diskusi dengan Yusry dan konco-konconya  tengahari semalam sebagai menerima jemputan menjadi strategic partner. Yusry juga adalah salah seorang sahabat aku anggap sebagai sangat menghormati dan menghargai landasan perjuangan aku dalam dunia kreatif.

Sharepartner Manteraworks terbaru selepas Adi membuat keputusan untuk bergerak sendiri dengan gagasan Black Titan kendalian beliau, telah membuka peluang dan inisiatif untuk aku melantik Resmanshah yang tidak kurang hebat juga pengalaman hidupnya. Pernah berada di puncak dengan ujian harta dan kejayaan, pernah jatuh dan terbenam teruk hingga terperosok hilang punca tidak tahu mana arah tuju. Tuhan itu adil. Dan manusia itu sendiri harus akui, setiap kejadian malah peristiwa yang berlaku dalam laluan kehidupan ada hikmah dan nikmatnya sendiri kemudian hari.

Tok guru-tok guru dan mentor-mentor aku juga masih lagi giat membimbing. Kepercayaan mereka kepada aku telah aku cuba balas dengan sesungguhnya. Peluang seumpama apa yang aku dapat ini tidak datang selalu. Ini adalah kurnia. Ini adalah kekuatan aku.

Jadinya, serangan demam hari ini aku terima dan dalam masa yang sama akan aku lawan hingga sihat semula. Banyak lagi yang harus diperlakukan!  

Selasa, Oktober 23, 2012

Hiatus


Aku sepatutnya menulis dengan lebih kerap. Obvious reason adalah kerana aku adalah seorang penulis. Not-so-obvious reason adalah aku ada plan dan jadual tertentu yang harus aku laksanakan dan muktamadkan (sama ada ianya jangka panjang mahupun jangka pendek). Dan menulis adalah salah satu daripada key factor untuk menuju sasaran dan matlamat itu.

Dengan berada dalam hiatus terlalu lama seperti ini, ia membuatkan aku berada dalam beberapa keadaan yang kurang menyenangkan. 1) Aku akan rasa serba salah dengan sesetengah orang yang telah sekian lama menaruh harapan dan menanti seberapa sikit atau seberapa banyak hasil penulisan dan karya aku yang belum atau akan ditulis, 2) Aku terhutang dengan orang yang mendambakan sesuatu daripada aku dalam bentuk penulisan karya, biarpun aku tidak berjanji apa-apa kepada mereka, 3) Aku tidak memenuhi janji pada diri sendiri dan tidak mengamalkan prinsip serta displin menuju tingkatan seorang penulis yang berjaya dan prolifik di masa hadapan.

Jadi, hari ini aku decide mahu kembali ke sini setelah sekian lama.

Aku rasa perangai aku ini tidak boleh dijadikan habit. Takut-takut nanti, impian tak tercapai. Dan apabila impian tidak tercapai pada waktunya, maka sesalan akan datang mengusik dan menyelinap. Pada waktu itu, tiada apa yang dapat selamatkan apa-apa atau siapa-siapa lagi.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...