Selasa, April 17, 2012

Resdung di hidung

Apabila aku menghadapi resdung, ianya akan mengganggu beberapa sistem badan. Dan apabila ia mengganggu sistem badan, sukar dan susah juga untuk bergerak dengan lancar kerana ia semuanya bermula daripada hidung. Hidung rupa-rupanya boleh mengubah hidup kita seharian kiranya tidak dijaga dengan baik akibat resdung.

Pedih woo…

Ahad, April 15, 2012

Titanic is epic gold

I watched Titanic in 3D with my girl today which turns out to be the 100th anniversary of the sinking (April 15th, 1912). After almost 15 years and seventh screening on the big screen, the experience had never fade away by a milimemorium.

Jack Dawson is classic.

Rose is classic.

The ship and story is epic history.

This is what box-office films are really made of. They spent USD200million and got USD2billion in return and still counting.

True Hollywood gold.

Ahad, April 08, 2012

Tarsem Singh ni makin lama makin gerek pulak

Pagi lagi aku dah gerak ke Melaka hantar adik aku balik ITM. Lepas tu aku terus ke Klang tengok member aku baru beranak. Bila petang sikit, layan wayang. Filem ‘Mirror, Mirror’ terbaru daripada Tarsem Singh. Surprising enough, dia sudah bukak layer baru dalam style of directing dia since his last film ‘Immortals’, ‘The Fall’ dengan ‘The Cell’.

Sabtu, April 07, 2012

Siang ke sana. Malam ke sini. Dua tujuan sama dan berbeza

Syazwan merupakan IT dan komputerman aku yang terbaru dan hari ini sedang dalam proses menyelesaikan masalah virus dan bebanan-bebaban laptop yang semakin lama semakin meruncing. Dari tengahari membawa ke petang dan akhirnya terus ke malam dia sedang bergiat dan berusaha gigih menyelesaikan permasalahan tersebut. Sambil-sambil itu, dapatlah aku bertanya-tanya itu dan ini tentang perkembangan dan dunia berita IT yang terbaru.

Malam pulak aku jumpa Acu dan Mr. Ashraf

Jumaat, April 06, 2012

Perjumpaan yang lama tak jumpa

Perjumpaan dengan seorang sahabat lama di sekolah dahulu bernama Heikal sekali lagi mengingatkan aku betapa masa itu berlalu begitu pantas. Last time aku jumpa dia tak silap aku masa form 4 atau form 5. selepas habi sekolah. Langsung kami tidak bertemu atau bertegur apatah lagi melepakkan diri. Masing-masing membawa haluan masing-masing.

Selang lebih kurang 15 tahun lepas tu baru dapat jumpa balik dan bertanya khabar cerita dan cerita-cerita panjang.

Sepertimana dahulu, Heikal tak banyak berubah. Dia sekarang jadi peladang moden, sama macam bapak aku. Mengusahakan tanaman projek cili. Aku jumpa dia pun pasal business dan marketing planning jugak. Business bapak aku dan business aku sendiri. Perbualan dan perjumpaan kami disertai oleh seorang lagi kawan baru bernama Azam. Kebetulan Azam in the same line of work as I do. Production, creative works and stuff. So, feel kind of lucky to have two good new men helping me out with my endeavours.

Selasa, April 03, 2012

Bersusah-susah dan berpayah-berpayah dulu, jangan kemudian. Kemudian nanti kau susah-payah kan orang lain pulak. Itu lagi horror jadinya!

Akhirnya aku dengan rasa lapang dada dan senang hati berasa sungguh gembira sekali kerana hari ini dengan secara rasminya telah berjaya melangsaikan installment(hutang) laptop aku dengan sempurna.

Tidak perlu lagi berpening-pening kepala dan bersusah-susah hati untuk mencari jalan bagaimana mahu melunaskan hutang yang tahun ini sudah masuk tahun keduanya dan tahun terakhirnya. Dulu masa ada kerja tetap, perkara yang semacam ini adalah hanya perkara enteng kerana hujung bulan pasti ada wang yang mencukupi untuk membayar skim bulanan yang aku sengaja pilih itu. Ada dua komitmen yang aku terpaksa lakukan: Satu pada laptop dan satu lagi kereta yang kini sudah ditarik oleh pihak bank. Pada muka aku, siapa suruh berani sangat. Kan kereta dah kena tarik. Nasib baik aku sukakan pengalaman dan pengajaran yang susah-susah dan payah-payah macam ni sebab aku tahu esok-esok aku akan jadi lebih kuat-kuat.

(whatever!)

Isnin, April 02, 2012

Mereka bukan wali tapi mereka sejati

Pergi berjumpa seorang ahli keluarga rapat, seorang askar dan teman seperjuangan dan seorang sahabat yang ‘ada-ada’. Berbincang dan bertukar pendapat tentang soal yang sudah pastinya berputar sekitar masa lampau, masa hadapan dan perancangan sekarang. Alhamdulillah apa yang aku dan mereka rasakan tentang apa yang berlaku pada hidup sekarang adalah sama. Kadangkala aku sengaja untuk tidak lama bertemu dengan orang-orang yang sedemikian rupa kerana mahukan pengisian yang lebih dan mahukan unsur dramatik yang juga lebih. Dari pagi membawa ke malam aku mengisi kantung jiwa dan dada dengan cerita terbaru mereka dan mereka. Ternyata berbaloi.

Ahad, April 01, 2012

Two movies and one tinkering thought (or two)

Today was mostly leisure and pleasure. Watch two new movies at two cinemas and see how it was. I guess Hollywood is still going for the same safe route again before summer starts there. Not to show too much but at the same time having that momentum going in strong before the next few month comes.

And when it comes, its gonna be one of those years that will make you said: “Wow. I never thought this year will come that they will actually make that movie”

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...