Sabtu, Jun 25, 2011

Kenapa aku suka (Maha)Raja Lawak?

Sebagai seorang penulis, aku senantiasa mencari idea dan ilham baru yang berterusan daripada pelbagai aliran, sudut dan nuansa kreativti yang ada. Malah, segala genre yang pernah dan bakal aku terokai harus mempunyai initipati serta kesepaduan isi yang menarik agar dapat memenangi hati pembaca, pendengar dan penonton yang menekuni hasil-hasil tulisan yang aku bikin dan cuba bikin. Sudah pasti aku mahukan yang terbaik. Paling tidak pun, aku mengharapkan dan supaya ia menuju ke arah kepuasan dari kedua-dua belah pihak. Untuk itu, penegasan cerita menerusi genre adalah sangat mustahak, apatah lagi penting sama sekali. Aku telah cuba menulis cerita cinta dan roman, aksi dan adventure, seram dan misteri, sains fiksyen dan fantasi, kanak-kanak, hiburan dan macam-macam lagi.

Akan tetapi, yang paling melekat serta dekat di hati dan jiwa aku adalah komedi.

Bagi aku komedi adalah salah satu cabang genre fiksyen yang mencabar. Di Malaysia ini, komedi adalah sebuah general discourse yang punya variable spectrum terkuat. Dengan itu, selalunya (berdasarkan pengalaman dan pengetahuan aku) yang boleh jual hanya ada tiga genre fiksyen atau cerita sahaja. Dan aku bercakap ini juga bersandarkan bukti-bukti yang wujud pada commercial success dan dari penjuru perniagaan mencari keuntungan bagi pelabur dan produser cerita itu tadi. Justeru, berpusu dan berduyunlah orang membuat cerita yang akhirnya 'senang buat senang'. Membuatkan seseorang untuk nangis atau sedih kerana melankoli atau sentimentalnya sesebuah cerita itu mungkin sudah lazim dan ada sesetengah peringkat itu, amat klise. Membuatkan seseorang takut atau terperanjat kerana unsur-unsur terjahan dan terkaman mendadak juga kadangkala senang untuk dikuasai. Membuatkan orang syahdu dan sendu kerana romantika dan emosionalnya sebuah kisah kasih sayang itu lebih mudah kerana sudah fitrah manusia bercinta sejak dilahirkan lagi.

Namun, untuk membuat orang ketawa apatah lagi ketawa terbahak-bahak dalam kelucuan yang teramat sangat dek akibat jenaka tahap tinggi bukan sembarangan manusia azali dapat melakukannya. Penonton, pendengar, pembaca termasuk juga penganalisa dan pengkritik sangat particular serta terperinci pemerhatiannya apabila genre persembahan komedi dan lawak jenaka ini ditunjukkan. Bearing antara comedian biasa dan comedian agung akan mewujudkan jurang-jurang yang besar dan luas. Kerana crowd dan audience akan menjadi penentu tinggi atau rendahnya mutu dan kualiti showmanship kita nanti. Kerana itu jugalah, comedian-comedian handalan dan pelawak-pelawak jenaka legendaris selalunya akan berada di dalam kelasnya yang tersendiri. Lihat sahaja P.Ramlee dan Bujang Lapok Bersaudara, Mat Sentul, Badul, Eddie Murphy, Mr.Bean dan Jim Carrey sebagai contohnya. Setiap seorang mempunyai trademark style dan characterization masing-masing yang bersahaja tetapi tidak pernah mengabaikan sarijati komedi dan kejenakaan itu sendiri. Comedian-comedian bintang sering berisi dengan lenggok dan langgam ciptaan mereka, original serta kerap 'memerangkap' audience pada detik-detik yang terjangka atau tidak terjangka. Mereka solid. Mereka ada maintainence yang mantap. Terhibur berpanjangan dan punya showmanship universal. Bagi aku secara personal dan peribadi, ini sangat, sangat, SANGAT susah untuk dilakukan kerana lawak yang tidak menjadi atau tidak dipaku dengan kuat akan menjadi gagal, malah worst case scenario akan dilabel 'bodoh'. Masterclass dan masterpiece akan muncul dengan secara semulajadinya apabila ada pelawak-pelawak, comedian-comedian, penghibur-penghibur jenakarama yang rajin dan gigih bersungguh-sungguh menjaga mutu kualiti dan piawaian humor mereka tadi.

Aku juga semakin sedar ini apabila pernah bekerjasama serta mendapat peluang menulis untuk beberapa pelakon jenaka dan juga pelawak baru dan lama di sebuah stesen kabel satelit nasional bertaraf antarabangsa tidak berapa lama dahulu. Setiap set skrip harus bersesuaian dengan tema sketsa yang diberikan. Tersilap pasangan skrip dan persembahan, maka akan disaster jugalah execution cerita dan moral komedi yang ingin aku sampaikan mengikut kehendak pengarah dan produser. Luckily, peratusan ralat itu amat rendah dan hampir tidak terjadi semasa period aku berkhidmat di sana. Aku dikurniakan senario kerja yang profesional dan subtle sekali. Aku perlu beri kredit dan ucap terima kasih pada Awin KZ di atas peluang dan ruang memperkembangkan portfolio penulisan aku. Rupa-rupanya, komedi dan humor bukan sahaja mencabar akal fikiran, menduga kebernasan, susah dan sukar tetapi memainkan banyak peranan dalam merealisasikan elemental nukilan dan tamsilan sosiologi insan yang demanding supaya terusan raising the bar, pushing the envelope, breaking the fourth wall dan bermacam-macam lagi pengistilahan kompleks dan komplikasi bidang penulisan kreatif.

Raja Lawak wujud dan muncul dalam pencarian identiti dan wajah komedi Malaysiana yang baharu. Lima musim berlalu untuk kita semua bersiap-sedia menghadapi Maharaja Lawak yang menampilkan cream of the crop comedian-comedian terbaik hasil dari cungkilan bakat baru rancangan realiti itu. 12 orang pelawak favourite dipilih untuk menunjukkan kehandalan dan kehebatan dengan diadili oleh tiga orang juri profesional lagi berpengalaman terutama sekali Tok Guru aku iaitu Abang Mat. Setelah 13 minggu beradu tenaga dan saling raising the bar, pushing the envelope, breaking the fourth wall, akhirnya tinggal 4 pelawak terunggul bertembung di peringkat akhir untuk menentukan siapakah di antara mereka layak ditabalkan sebagai Maharaja Lawak yang sebenar. Ini meletakkan every single bar a bit higher than the rest and what's left of it. Aku sejak dari awal lagi even sebelum-sebelum episod pertama bermula lagi menganggap inisiatif ini adalah sebuah breakthrough besar dalam bidang pengkaryaan, penerbitan, persembahan, penciptaan dan penulisan media kreatif tanahair. Sesuatu yang mungkin akan blow everything out of proportion. Apa tidaknya, sebahagian ahli famili dan majoriti sahabat-sahabat aku sudah hook dan ketagihan dengan program ini sejak dari mula lagi. Bagi aku, ianya telah mencapai cult status apabila ramai yang sanggup uploading dan downloading beribu-ribu kali banyaknya di dalam YouTube kerana tidak melanggani Astro Warna, secara tidak langsung menjadikannya suatu fenomena besar akhirnya. Dari dalam bilik dan ruang sudut pejabat sehinggalah ke dalam smartphone dan pemilik-pemilik tablet personal, Maharaja Lawak telah menjadi ikutan setia peminat dan penggemarnya seluruh negara.

Dan tadi, apabila selesai semua persembahan untuk keempat-empat finalis aku hanya mahu the best menjuarai segalanya. Ternyata apabila kumpulan Sepah berjaya menempat diri mereka ke puncak mahkota dengan meletakkan Jozan di tempat naib juara (ini adalah favourite aku sejak episod pertama), Nabil dan Jambu masing-masing ke tempat ketiga dan keempat, aku sudah dapat rangkuman apa yang sudah, akan, sedang dan bakal terjadi kepada persada persembahan komedi tanahair. Ianya sedang menuju ke sebuah era baru yang pastinya akan mencorakkan warna-warni humor menjadi bertambah power kerana makamnya sudah naik satu takuk sejak bertahun-tahun yang lalu. Not since Senario that our local humour and comedy landscape had been very well appreciated and widely recognised as a social artform and an elevation of pop culture throughout the communal atmosphere. Gelaknya gelak yang segar, tawanya tawa yang asli dan lega gembiranya adalah kesenangan hati yang melapangkan.

Ternyata (Maha)Raja Lawak mendidik juga secara sedar tak sedar, secara diam tak diam. Mengajar kita semua supaya lebih appreciative dan supportive. Mempelawa kita supaya meletakkan standard pada mutu dan kualiti karya komedi dan jenaka lokal. Memang sejak dari dahulu lagi, khalayak kita mudah menghentam dan menghenyak-henyak karya sebegitu dengan prejudis tajam yang tiada berasas. Aku juga akui kerana aku pernah sebegitu.

Ada parodi, satira, impersonasi, kometari sosial dan banyak lagi yang kita hadapi serta hadami hanya dengan menonton (Maha)Raja Lawak buat yang rajin menilai dan tekun mengkaji lapisan-lapisan penyampaiannya.

Baik yang halus dan tebal, baik yang tersurat dan tersirat, baik yang jelas dan tersembunyi.

Komedi, jenaka dan humor adalah kelas pengkaryaan yang masih mahu aku dalami dan terokai. Bau dia sedap, aroma dia membangkitkan, rasanya penuh kenikmatan, sentuhannya sarat hikmah. Ini rare bagi orang yang nampak hidup dari perspektif dan horizon yang berlainan serta berbeza dari orang biasa dan normal lain. Mengecapinya dengan cara jujur, mulus tulus dan tidak mengada-ngada.

Ianya mendesak aku supaya lebih memberi dan lebih menerima kelebihan dan kekurangan sesebuah hasil karya dengan seadanya.


Aku suka itu.


Aku memang suka akan itu.


.

Rabu, Jun 22, 2011

manifestasi mimpi semalam

Antara perkara yang paling sukar sekali hendak kita kecapi adalah apabila kepercayaan yang diberikan kepada orang buat kita mahu dikembalikan semula. Kerana kepercayaan dan keyakinan orang pada kita tidak ternilai dan sangat tinggi harganya. Aku terpaksa bayar sebuah harga yang mahal untuk itu sekarang.

Aku akui dan aku sedar sekarang, pengajaran yang aku dapat hasil daripada penerapan ego diri dan kebanggaan peribadi kini adalah sia-sia. Tiada gunanya menegak benang yang basah. Tiada ertinya menjaga pekung di dada. Tiada maknanya menangguk di air keruh. Oh! Tuhan itu Maha Adil. Tuhan itu Maha Saksama. Allah Taala sudah sedia, sudah nampak dan sudah lama tahu dan mahu menguji aku dengan perasaan serta sifat-sifat 'hitam' aku yang jelek lagi buruk itu.

Maka, aku merasakan pembalasannya. Memang setimpal tiada terperi.

Namun, aku sedia maklum yang Allah tidak pernah zalim pada hamba-hambanya. Yang zalim adalah diri kepada sendiri. Enggan rendah diri dan enggan sedar diri. Tidak pernah bersyukur dengan rezeki dan senantiasa kufur pada nikmat yang diberikan. Anugerah yang diberikan seolah-olah tidak akan pernah putus dan berakhir. Sakitnya aku hanya Tuhan yang tahu. Biarlah aku tanggung ini sendiri kerana aku sendiri yang 'mencarinya'.

Setiap hari aku berfikir, apalah kiranya jika dapat aku mengulangi masa-masa dan waktu-waktu yang dahulu. Bolehkah kiranya jika dapat aku kembalikan detik-detik dan saat-saat yang berlalu. Aku teringin memanfaatkannya dengan sebaiknya, memberikan ia faedah dengan seelok-eloknya. Aku hendak isikannya dengan segala tenaga, usaha dan kudrat yang ada pada dalam diri ini. Aku sedar aku punya bakat itu, punya iltizam itu, punya daya dan keupayaan itu. Aku sebenarnya punya niat mahu bahagia. Menggembirakan orang-orang yang aku sayang kerana menaruh kepercayaan dan keyakinan itu. Agar nanti bila-bila masa yang akan datang, semua dapat merasa benar-benar senang dan lapang.

Kini bagaikan mimpi bertukar ngeri, aku makin gelisah dan gundah. Ke mana perginya aku yang mahu 'berubah' itu? Ke mana perginya aku yang mahu bina hidup baru itu? Ke mana perginya aku yang mahukan semalam sebagai pedoman hidup dan panduan akal dan batin itu? Ke mana perginya janji? Ke mana perginya sumpah? Ke mana perginya? Ke manakah jua akhirnya?

Seorang dirilah aku mencari jawapan. Seorang dirilah aku meneroka penyesalan. Seorang dirilah aku meraba-raba dan meratap-ratap dalam ketiadaan.

Pada kesempatan ini, aku mahu berpesan dan beri nasihat kepada diri aku yang akan datang, yang sudah senang, yang sudah kaya dan yang sudah ada-ada serba serta serbinya:

  1. Ingat pada nikmat dan kurnia yang Allah Taala anugerahkan pada kau kerana bila-bila masa juga kau akan kehilangannya semula,
  2. Bersyukur pada semua yang diberikan, dihadiahkan dan dipersembahkan pada kau kerana apa-apa juga boleh terjadi pada kau sekiranya kau lalai, leka dan alpa,
  3. Merancang untuk kebaikan dan kebergunaan masa-masa perlu dan mahu kerana siapa-siapa sahaja akan berdoa buat kau jikalau ada yang kena dan ada yang tidak kena.

Moga-moga dan mudah-mudahan semuanya baik-baik sahaja.

Selasa, Jun 21, 2011

persona non grata


Aku tidak mahu tinggal di tempat ini lama-lama. Kerana tempat ini terlalu tidak selesa dan semakin tidak membenarkan aku singgah lama. Aku juga tidak sudi untuk di sini lama-lama. Di sini banyak penunggu. Banyak puaka. Makin lama aku tinggal dan duduk di sini, makin lama aku singgah di sini, maka makin tidak tenteramlah jiwa dan raga aku.

Sini kejap sejuk, sini kejap panas.

Aku mahu segera kembali ke habitat aku semula.

Jumaat, Jun 17, 2011

Yang CINTA itu KEKUATAN

Berjalan seorang diri sambil melihat kanan dan kiri,
Bila ada yang sungguh perhati dan tampak perli
Tidak aku cabut terus berlari membawa diri,
Aku berdiri dan lantas menyapa kembali,
'Lihat. Aku cuma mahu seketika sendiri. Hormati'
Jelas kata-kata ini, masih ada yang tidak mengerti,
Tidak tahu dan tidak faham isi yang menyirati inti,
Pada hati yang kian lama menanti untuk kembali,
Tunggu dan tunggu sampailah ia bersama mentari dan pelangi.

Makin jauh, makin mengasing, makin terasing,
Apakah ini tanda aku sengaja mencari saing?

Dulu aku sama, sekarang juga aku sama,
Dulu aku lain, sekarang juga aku beza,
Cuba aku pupuk agar bangkit semula,
Usaha aku semai supaya tangkas membara,
Mahu atau tidak mahu itu petanda,
Waktu dan masa menduga-mencabar daya,
Tunjukkanlah siapa dan siapa sebenar-benarnya.

Kini aku hanya mahu pandang depan dan ke hadapan.
Rupalah aku yang tahu yang jiwa itu kasmaran.
Yang hati itu bentak-bentakkan.
Yang CINTA itu...

KEKUATAN

Khamis, Jun 16, 2011

andai tahu, jika mahu

Cerita hidup aku setakat ini sangat menarik untuk dikongsikan bersama. Cuma aku rasa masanya belum cukup sesuai untuk itu. Terlalu banyak pertimbangan dan sudut-sudut rahsia yang perlu aku jaga, yang perlu aku simpan dan selindungkan terlebih dahulu. Mungkin di suatu hari nanti, apabila aku sudah bersedia, keadaan sudah aman, kendiri sudah tenang, barulah akan ada persembahan kisah itu. Untuk semua. Untuk bersama.

Kisah hidup aku ini epik. Besar skopnya dan sangat luas pula capaiannya. Emosinalnya terlalu tinggi malah rasionalnya pula tersangat puncak untuk diteladani. Sejarah hidup masing-masing. Beza-beza. Aku juga tidak terkecuali daripada perjalanan menerusi pengalaman-pengalaman yang ditentukan. Namun, aku perlu ruang dan peluang lagi untuk terus memperkembang serta memperluaskannya. Justeru, daripada aku terus mengambil sikap tunggu dan lihat, adalah lebih baik aku terus dengan niat, usaha dan ikhtiar aku untuk capai dan gapai esok dan masa hadapan yang ada.

Dapat atau tidak itu, sudah atau belum itu, aku yakin dan percaya semuanya hanya ketentuan dan urusan Allah Taala.

Aku syukur kerana aku diuji hari ini, diduga sekarang. Kerana dengan cabaran dan dugaan inilah aku menjadi siapa yang patut aku jadi nanti.

Berakhir tahun-tahun formatif, bermula lagi tahun-tahun konstruktif.

Ahad, Jun 12, 2011

My stop no more

Seriously.

What have I done?

What have I done to myself and themselves that have come to such thing. Such matter. Such incoincidence. I have set up a trap upon me. An ambush that I have foreseen a thousand miles away, a million times over.

Am I stupid? Am I dumb? Or am I just plain arrogant and ignorant.

I can see that this is me now. The me that is suppose to be. Past yesterday, come tomorrow. The world will eventually tell you, this is your stop. For you to sit or stand, to think and ponder. For how long and how much: That is entirely up to me.

I am waiting for my next ride.

Please take me someplace, sometime better. This stop is too bitter and too painful to wait a while longer, even though I know,

This is my stop.

My stop no more.

Sabtu, Jun 11, 2011

sarat nikmat pada hakikat

Apabila aku dalam keadaan sendiri dan mencari-cari apa yang hilang atau tidak sempat terjumpa sebelum ini, kerap juga tersentak dan tersentuh jiwa nurani pada sesal silap yang lalu. Peluang yang ada tidak digunakan, ruang yang ada tidak diisikan, masa yang ada tidak dimanfaatkan dan kesempatan yang ada tidak dipanjangkan dan dilebarkan dengan sebaiknya. Jadi tinggallah aku dengan balasan dan ujian berat yang setimpal dengan kelewaan-kelewaan itu.

Ada kawan rapat yang berkata sambil berpesan kepada aku, “Tuhan uji kau sebab dia sayang kau. Dia mahu kau dekat pada dia setelah apa yang terjadi. Kalau kau tidak diuji sebegini, hari ini, mungkin Tuhan tidak sayangkan dan terus membiarkan kau pada kesenangan dunia. Terus tidak mengendahkan dan mempedulilan kau pada kemewahan yang akan terus membuat kau tidak ingat padanya”.

Dan pesan itu terus melekat di dalam akal minda dan benak fikiran sejak dari itu. Jelas sekali kawan aku yang ini dan kawan aku yang itu memerhatikan tingkah laku aku senang dan susah aku. Hati juga kian rawan, makin pilu dan makin syahdu lagi.

Apakan daya, Tuhan itu tidak zalim (itu juga kata seorang lagi kawan yang jauh). Yang zalim hanya diri kita, pada diri kita sendiri. Yang mudah lalai dan senang lupa pada kesenangan sementara. Dia hanya menguji kita pada kadar kemampuan kendiri dan ketahanan batiniah sendiri agar kita tahu di mana tempat dan kedudukan kita yang sepatutnya di dalam dunia ini. Hakikatnya sekarang, yang berlaku sudah pun berlaku dan aku haru s belajar semula serta cepat bangkit daripadanya. Tiada apa guna punya sesal yang berlarutan dan kesal yang berpanjangan. Ubah nasib sendiri. Ubah takdir sendiri. Ubah tabiat dan cara sendiri yang dahulunya hanya mendatangkan kemudaratan pada hari ini. Ilham di gali. Idea di petik. Inspirasi didatangi dan dijemput seadanya. Aku mahu jadi orang yang berguna dan disayangi.

Kerana bagi aku, hidup ini hanya akan terus dipersia jika tidak mahu bangkit dari kegagalan dan kekecewaan, malah terus meratapinya.

Hidup ini adalah nikmat.

Kurnia yang hebat.

Pada tubuh dan semangat yang mahu lebih bermakna, sarat juga padat, amal dan ibadat.

Rabu, Jun 01, 2011

Hidup mesti terus. Hidup mesti terus. Hidup mesti terus walau apapun yang telah dan bakal jadi

Semestinya aku tidak tahu apa akan terjadi selepas ini. Slacking and screwing up yang aku lakukan sebelum ini (dengan sengaja) telah memakan diri aku sendiri yet again. Hanya kawan-kawan yang benar faham akan apa yang sedang berlangsung sudi berpegang pada sisa-sisa talian hayat yang ada pada aku sekarang. Keluarga tidak perlu aku babitkan kerana malah lebih peribadi sifatnya dan aku merasakan mereka tidak akan aku susahkan. Hidup mesti terus walau sesukar mana sekalipun, walau segetir mana sekalipun, walau seruncing mana sekalipun.

Ya. aku sedang semakin susah. Susah kerana tingkah laku aku sendiri yang cepat alpa, leka dan lalai dengan keasyikan ciptaann.

Baru tadi aku diuji dan terus diuji. Ujian hidup atas hukuman kelekaan dan kelalaian aku. Dugaan dan cabaran ini nampaknya memaksa aku untuk tabah dan gigih. Aku sedar tidak ada lagi jawapan untuk ini selain aku sendiri yang mengubahnya kerana hidup mesti terus. Hidup mesti terus. Hidup mesti terus.

Hubungan sesama manusia menjadi kompleks dan komplikasinya nampak sulit untuk difahami sekiranya kepercayaan dan kejujuran, keikhlasan dan kebenaran dinoda dengan sembarangan. Aku mungkin kena banyak belajar lagi di situ.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...