Selasa, Ogos 31, 2010

Membaca jambatan raya

Hari ini cuti hari merdeka. Aku telah mengambil kesempatan cuti ini untuk ke Jualan Gudang MPH di Kelana Jaya yang mula berlangsung semalam sampailah ke 5hb September nanti. Aku kalau bab-bab jualan buku stok gudang-gudang memang me-ghoyan sikit. Yang selalu jadi faveret aku kalau tidak Big Bad Wolf Sale (ini sale gudang paling legend dalam dunia!), mesti Times Book Sale kat PJ seksyen 14. Memang inilah dia event-event top jualan gudang buku yang ada dalam senarai shopping edisi borong-borongan aku saban tahun. Jarang miss.

Di masa inilah juga aku akan menghabiskan masa bergolok-gadai mencari buku-buku yang dah lama aku usha kat kedai buku dengan harga yang agak 'mampu'. Murah pun ye jugak. Back stock buku-buku kat Malaysia ni boleh tahan juga murah harganya. Mungkin sebab orang kita ni kurang sikit membudayakan membaca macam sesetangah bangsa dan negara lain ataupun mungkin juga nilai dan komoditi buku di Malaysia ini dipandang enteng. Hence, buku jadi bahan yang murah dan akan cepat mendadak penurunan harga serta nilainya. Ya lah, aku bercakap berdasarkan fakta dan bukti. Apa taknya, buku baru dah ada diskaun, dah jual harga borong. Untung betul jadi orang Malaysia ni. Aku suka.

Usai ke sana, aku langsung ke rumah. Fikir-fikir balik, raya dah nak dekat ni. Dan dialong skrip filem dan cerita-cerita lama di dalam benak aku bermain-main kembali.

Dem.

Isnin, Ogos 30, 2010

Perutusan sempena KEDAI KOMIK SALE 2010


Ianya kembali lagi!

KEDAI KOMIK SALE 2010 kini menjelma semula bersempena dengan kemeriahan musim perayaan yang sudah pun dirasai.

Apa khabar semua peminat-peminat dan pencinta-pencinta komik tanahair? Saya Faizal Mukhtar - tuan tanah, ketua kampung, wazir dan tok batin KEDAI KOMIK ONLINE kepada semua komik-komik yang terdapat dalam koleksi senaraian. Tajuk-tajuk yang ada semuanya best-best belaka. Dari MARVEL ke DC COMICS sehinggalah ke komik-komik indie menarik yang bakal menjadi milik anda, anda dan anda sekiranya berkenan di hati. Buat mereka yang pertama kali melayari KEDAI KOMIK ONLINE, selamat datang diucapkan. Ini tahun ketiga berturut-turut promosi jualan istimewa ini telah diadakan. Bagi yang sudah lama dan setia menjadi pelanggan tetap, saya yakin inilah masanya yang ditunggu saban tahun.

Pasti ramai juga yang bertanya, kenapakah kekerapan update KEDAI KOMIK ONLINE ini amat jarang sekali konsistensinya.


Begini. Teringin sekali berkongsi bersama rahsia di sebalik tindakan tersebut. Saban minggu iaitu setiap hari Rabu (di Amerika Syarikat) dan Sabtu (di Malaysia), saya akan ke lokasi agen dan retailer komik-komik saya untuk mengambil stok komik-komik yang baru. Disebabkan keterhadan masa dan waktu, saya hanya mempunyai masa yang amat, amat sempit serta menghimpit untuk mengemaskini komik-komik baharu yang ada di pasaran. Walau bagaimana pun, untuk setiap order dan pesanan yang saya terima dan dapat daripada pelanggan dan pengikut-pengikut setia KEDAI KOMIK ONLINE, pasti saja saya akan memenuhinya. Bukan saja stok-stok komik baru malah back issue serta judul-judul komik lama yang dianggap sukar dicari. Namun, dari masa ke semasa sekiranya saya mempunyai kelapangan dan kesenggangan, pasti saya akan mengemaskini senaraian komik-komik yang ada. Biarpun sedikit, lama-lama kelak nanti pastinya ia akan bertambah. Lagipun, saya di sini hanya seorang: Sayalah tuan punya komik, sayalah pekerkanya, sayalah despatchnya, sayalah segala-galanya di sini. Its a one man show, bebeh!

Jadi, untuk pesanan serta perutusan saya untuk KEDAI KOMIK SALE 2010 tahun ini, teruskan melayari dan menikmati juadah-juadah koleksi komik-komik baru dan klasik yang terdapat di sini. Menikmati komik dan membaca komik adalah satu perasaan yang amat luarbiasa dan menakjubkan. Percayalah! Kerana itulah perasaan saya setiap kali mendapat satu-satu naskah komik yang baru di tangan!

Akhir kata, tidak ada tempat lain di Malaysia ini untuk memiliki komik dengan kadar menguntungkan dan keadaan yang sungguh magis selain di KEDAI KOMIK ONLINE ini!

Layari KEDAIKOMIK ONLINE hari ini juga untuk tawaran istimewa lagi terhebat di dunia malah cakerawala nan luas terbentang ini !

Sabtu, Ogos 28, 2010

who needs villain when there is enough hero

Isn't it just odd.

It is a small world after all yet people does not realized how much smaller it has become time after time, especially now that the future has catch up upon us. Yesterday was such another example. A fast-breaking outing with a friend or two reveals how much people have not change, being still the same old, same old. From what I've heard, interestingly enough, coming from the same set of people - it does not bother me anymore. I wonder when will they ever grow up being adults and see the world from a different point of view. They, who seldom labeled me as being 'childish', 'immature' and 'not-wise-enough-to-be-in-their-league' has somehow polished the irony. But I am not dealing with this matter anymore further, refusing to comment. Let them be them. I have more pressing and important matters to attend to.

Another outing was way past midnight. Called it sahur if must. Not for some time have I revealed my secrets about long stories and tall tales of triumph and tragedy. Sharing opinions on how I view the world now. Looking at others from different shots. The person whom I am speaking too is trustworthy and matured enough despite her young age. She comprehend it well. Respect is in order. Thank you for being wonderful.

See. No matter what time and place or person one might be, there is no end to thoughts and expression for a better tomorrow.

Jumaat, Ogos 27, 2010

Khamis, Ogos 26, 2010

makhluk biasa

Hari ni sehari suntuk tak bukak internet, tak bukak fesbuk, tak bukak ym, tak bukak emel dan lain-lain lagi kerana tak mampu dibukak dek internet tergantungan di opis.

apakan daya. internet juga makhluk biasa.

Rabu, Ogos 25, 2010

workmaking the power system

I spent the rest of last night reading articles and books about managers and leaders who has already make it to the big top. The kind of managers and leaders that I inspired to be and the kind of gifted and hardknock individuals who knew what they wanted in life and making it work, no matter what. The go-getter. The real winners. They are at their peek but still craving for more success. More hunger for titles and recognition. One of them being Senór José Mário dos Santos Félix Mourinho.

He demands the best. He wants to be the best. And for sure, he is one of the best.

Motivated, I unsnapped myself prior to yesterday's revelation/incident. Fight back and move on, they say. Reorganize and restructure the team. Be strong and ever agile than ever. That is some of many things that I can remember.

Thank you, coach. We will continue this learning curve in times to come.

Selasa, Ogos 24, 2010

The things I think and do not say. Thoughts of believing the things that I believe.

I was about to love my job and then this shit happened. The exact particular shit I demise the most. The most dreaded. The most awfully worst of the lot.

Disrespect.

It all has occurred to me before. Once, twice. I don't know. Rare but very much prominent.

I'd seen many faces and places. During my younger days and now that I have gained some experience in my life, both personally and professionally. Yes, it ain't perfect yet I can handle it more than I think I should. Hard times, good times, bad times and best of times. No. Scrap best. I still believe that the best is yet to come. Am still seeking and searching for it.

What I learn so far is this. Its not really the money that matters the most. Its not really the position or rank that makes you stand out from the rest. Its not the materials nor is it the praises you have collected along the way. Not really that. In order to have strength and willpower to strive thru everything, passion is the most elemental. The most important. The most vital. The most matter of it all. I am here right here, right now because of my great passion towards the thing I like and enjoy doing the most. I like the stuff I do everyday. The hardwork and sheer persistence and patience I deal with every single day. I say 'no' to things I wanted to say no to. And I say 'yes' as fast as I could towards the things I am most passionate about. That is what I call integrity. Having a stand. To be firm in my every decision and to be final about it. Brave. Bold where no others dare to do so.

Some say I move from one work to another to casually. Without thinking of the consequences, without thinking about the risk and failure that comes with it. Well, for those who thinks so, I made the move because I do care about my future. Its a charismatic thing. When you think about the money and cash too very much (which I think many people nowadays believe so that it is that important), I am at the opposite side of the system. The different side of the equation.

Money does not buy you stuff. It only bare you the idea and feeling that you owned that stuff. Yes, there is that sense of belonging that it is yours. But truth be told, one day (if you're 'lucky'), it will be gone. Some might even disappear without you even knowing or noticing it. Stolen. Missing. It will get rusted, old even. Because it is bought and purchased with money. Things which are 'owned' by money does not last forever. So, for me, let just leave money being money. I don't care what other people say of this, but money is everywhere. It is not rare. It is not scarce. It is definitely not special. Not in my books, at least.

Hence, respect is obtained and gained through passion. The passion and level of intimacy I put on to my work. My 'labor of love'. The hardwork I do everyday, not anyone can do it and nailed it as much as I can. The result might be the same but the outcome is absolutely different. I work for the benefit of the people who respect me and share the same passion and feeling that I do. To see them enjoy and having fun by reading my work is the best feeling one person can have. The sincerity. The undivided attention. I do not ask much but respect is what I really meant here.

I couldn't escape one simple thought for what just happened today. I hated it. It was wrong. Wrong to say it to me, let alone saying it out loud to me. In my face I hated that place just now. Had so much to say and no one to listen.

And then it happened. It was the oddest, most expected, deja vu thing ever.

I began writing. Hard. I have to make a statement. A suggestion for all the posers. The future of me that some fail to see. A time like this doesn't come along very often. I seized it.

The key to this life is passion. Suddenly, it was all clear. The answer was all so clear. Fuck money. Caring for me and caring for my future is what important.

I didn't care. It was the me I'd always wanted to be. The respect tha I rightfully own and win thus far.

And I believe that is the way I want to go.

Respect for my passion.

Isnin, Ogos 23, 2010

10 dialog yang kerap kita dengar masa jalan-jalan kat bazar Ramadan time petang sebelum buka

  1. " Pusing-pusing kot mana pun, benda yang sama juga. Roti John, murtabak, ayam golek. Roti John, murtabak, ayam golek... "
  2. " Boleh tahan jugak makwe-makwe musim ni kan? (sambil mata menjeling-jeling tajam ke arah makwe yang dituju) "
  3. " Alah! Bazar kat Shah Alam lagi best (kalau kat TTDI) "
  4. " Alah! Bazar kat Subang lagi best (kalau kat Shah Alam) "
  5. " Alah! Bazar kat TTDI lagi best (kalau kat Subang) "
  6. " Eh?! Tu ….... (bubuh nama artis tanahair dalam petak kosong) tu kan?? "
  7. " Hari ni bukak puasa pukul brape ek? "
  8. " Mana pulak aku letak kereta/motor/basikal aku tadi ni pulak??! "
  9. " Oi! Lama tak nampak, mana kau hilang?? Dah kawin belum? Anak berapa? Tinggal kat mana? Keje apa sekarang? Raya balik mana? Baju raya kaler apa? "
  10. " Ni kalau aku beratur ni, mau sampai sahur baru dapat merasa ayam golek ni "

Ahad, Ogos 22, 2010

exactly maksud aku: edisi hujung minggu

Hujung minggu di bulan puasa. Dibiasakan dengan laundry dan tido dan mencari dan membaca buku dan juga (of cos!) komik-komik. Kelapangan yang menghampiri heaven. Bebas tekanan bebas bebanan. Kalau ada tambahan, aku mahu bersama sisi yang tersayang. Maksud aku... ya.

Itu maksud aku exactly.

Sabtu, Ogos 21, 2010

Jumaat, Ogos 20, 2010

Khamis, Ogos 19, 2010

kembali lebih bersemangat (dan berdisplin!)

Memulakan kembali sesuatu yang kita suka tapi sudah lama pula ditinggalkan atas sebab-sebab tertentu (seperti terlalu sibuk menghadapi kerja lain atau kerap lupa yang kita perlu buat kerja tanpa lengah-lengah) akan membuatkan kita lebih bersemangat dan bertenaga daripada kebiasaannya. Jadi, inilah yang terjadi pada aku. Aku kembali menulis semula. Lebih bersemangat. Lebih bertenaga. Lebih serius. Yang menjadikan ianya lebih serius adalah kerana akhirnya aku dapat menulis buku setelah menjadi penulis jurnal/berita majalah dan menulis skrip (dua kerjaya aku yang sebelum ini).

Berkarya dengan buku adalah ultimate aim aku dalam menjadi penulis. Kerana untuk menghasilkan sebuah buku memerlukan skill set, idea dan ilham, displin malah makam yang lebih tinggi. Aku sudah bersedia untuk itu semua memandangkan segala bekalan yang ada sudah mencukupi. Keadaan juga sudah tepat untuk itu. Buku yang aku sedang tulis ini pun kena dengan jiwa dan semangat yang aku tanam serta semaikan selama ini. Melihat kawan-kawan lain yang sudah ada line up dan reputasi sebagai seorang penulis buku membikin keterujaan yang meluap-luap ini. Buku adalah sumber yang agung pada diri aku.

Menulis buku kali ini membolehkan aku menjadi makhluk yang lebih baik.

Rabu, Ogos 18, 2010

maktub

Dah masuk seminggu puasa. So far so good. Aku dah start balik kembali bekerja selepas 4 hari off secara sukarela. Khamis, Jumaat campur Sabtu, Ahad. Fuh! Bukan main lagi cuti. Tapi setiap cuti yang panjang bagi aku mesti ada setback. Setback yang aku maksudkan selalunya akan berputar sekitar tiga perkara: produktiviti, mindframe dan paling penting adalah momentum. So, bila aku kembali sihat seperti sediakala macam hari ni, banyak perkara yang aku perlu dan WAJIB lakukan sebagai menggantikan hari-hari yang berlalu disebabkan ‘sakit’ tempoh hari. Secara otomatis pulak, aku akan jadi hyper-cargas. Tu yang tiba-tiba datang semangat atau gila nak reformat pc lah, nak mengemaslah(mengemas dalam pengistilahan diri aku adalah sesuatu yanga rare), nak balun tengok movie banyak-banyaklah dan macam-macam lagi. Satu lagi benda yang sudah menjadi kelaziman tatakala banyak masa sudah terbazir memanjakan diri.

Hari ini juga sudah mula-mula try cuba buka puasa di luar. Makan dengan konco-konco kat restoran ayam penyet. Ada seperkara yang mungkin ramai tidak tahu tentang aku dan ayam penyet. Disebabkan aku ini datangnya dari keturunan Jawa(kad pengenalan masih MELAYU), melihat menu-menu yang ada di restoran ayam penyet spertinya biasa-biasa saja. Cuma kadangkala aku berasa sungguh hairan dengan kesungguhan orang termasuk konco-konco aku menikmati ayam penyet.

Kalaulah arwah nenek masih hidup, pasti dia sudah kaya-raya sekarang. Sebab aku rasa nasi ayam penyet arwah nenek aku lagi dahsyat dan gerun. Padan muka aku. Dulu nenek masa aku kecik, buat hadap tak hadap aje. Sekarang bila nenek sudah meninggalkan legasi secara batin di restoran-restoran ayam penyet serata Lembah Kelang, baru kau rasa satu macam.

Lepas tu, sambung pulak dengan ayam golek Kerinchi, yang dikatakan legend itu.

Jumaat, Ogos 06, 2010

sebelum ini, selepas itu

Dalam keadaan yang mana aku seringkali terhadap dengan pelbagai cabaran dan ujian hidup yang datangnya dari bermacam arah, kadangkala aku lupa. Lupa pada punca dan asal-usul kejadian-kejadian ini.

Aku terfikir. Mungkin hari ini, sebelum apa-apa terjadi, aku harus buat keputusan dan lakukan sesuatu.


Kerana tadi... aku ada ternampak 'ilham' yang baru!

Khamis, Ogos 05, 2010

MARVEL 'Avengers' Teaser Leaks... for now


An animated logo presentation that’s the closest thing we’ll be getting to an Avengers teaser trailer for a good long while has cropped up online. As the 35-second clip is actually hosted on the website of animation house Imaginary Forces, who cut together the spinning logo along with some choice Samuel L. Jackson voiceover work. Maybe this can’t quite be referred to as a leak, but we’re guessing it won’t be online long, so now’s your chance to get a taste.

In case you miss it, the trailer is a pretty standard animated logo reveal with Jackson declaring in his most intense Nick Fury voice:

“ And there came a day, a day unlike any other, when earth’s mightiest heroes found themselves united against a common threat… to fight the foes no single superhero could withstand. On that day, THE AVANGERS were born. ”

The variation on the classic Marvel caption that’s led off most every Avengers comic since 1963 should come as no surprise to fans. The only surprising thing is that the brief glimpse that premiered at Comic-Con made it online at all.

Selasa, Ogos 03, 2010

Kembali menulis. Terusan berkarya.

Aku sekarang dalam fasa menulis kembali. Menulis dalam erti kata benar-benar fokus dan produktif kembali menghasilkan beberapa karya terkini aku yang (InsyaAllah) dirasakan bakal terbit pada hujung tahun ini. Ya, seperti yang dijangkakan iannya akan terbit dalam bentuk dan format buku. Karya-karya buku ini sudah lama dirancang dan diteliti. Cuma sekarang inilah masanya untuk aku lebih tekun, gigih dan tumpu padanya. Dalam erti kata lain: BERSEDIA.

Harap semua dapat beri sokongan tatkala ianya terbit kelak.

Isnin, Ogos 02, 2010

Sastera pahlawan mampu lahirkan hero Malaysia

Setiap bangsa di dunia mempunyai pahlawannya tersendiri. Komik serta filem dari luar negara telah melahirkan hero dalam setiap bidang dan sektor bagi meningkatkan semangat juang bangsanya.

Menurut Pengerusi PTS, Puan Ainon Mohd, Malaysia memerlukan heronya sendiri yang mampu menjadi lagenda serta dapat mendefinasikan jati diri dan menjadi pimpinan yang bagus untuk bangsa.

"Malaysia memerlukan pahlawannya yang tersendiri. Di Malaysia kita kekurangan hero yang boleh kita jadikan lagenda. kita mahu lahirkan hero Malaysia yang mampu memimpin bangsa," jelas Puan Ainon dalam bengkel Sastera Pahlawan yang dianjurkan oleh PTS Fortuna Sdn Bhd.

Penulis lama dan baru yang hadir dalam bengkel anjuran PTS Fortuna Sdn Bhd ini juga berpeluang mendengar panduan-panduan berharga oleh Pengurus Penerbitan PTS Fortuna, Tuan Faizal Mukhtar.

Tuan Faizal yang mengendalikan bengkel tersebut menerangkan secara khusus keperluan dan matlamat dalam menghasilkan genre sastera pahlawan ini kepada penulis-penulis yang hadir.

Bengkel yang diadakan pada 31 Julai lalu memberi peluang kepada bakal penulis PTS bagi menghasilkan karya sastera pahlawan yang mampu melahirkan wira dalam masyarakat Malaysia sekaligus menjadi pahlawan kepada bangsanya.

Bengkel yang diadakan di ibu pejabat PTS ini juga diadakan bagi mendedahkan dan memberi penerangan kepada bakal penulis tentang rasional mewujudkan buku berkaitan sastera kepahlawanan ini lantas melahirkan karya sastera pahlawanan yang mampu mejadi sebutan dan boleh dikenang dalam jangka masa panjang.

Bengkel ini turut dihadiri oleh Editor-editor PTS Fortuna Sdn Bhd antaranya, Tuan Mohd Zaki Zainol, Tuan Syafiq Zulakifli dan Tuan Haeqal Zulqarnain.

Bengkel penulisan ini mampu membuka ruang yang luas kepada penulis-penulis yang berminat menghasilkan karya genre sastera pahlawan.

sumber: Portal PTS

Ahad, Ogos 01, 2010

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Masih dalam kerugian.

Ya. Macam biasa aku akan cakap: "Masa berjalan begitu pantas" Walaupun bukannya dihamburkan secara colloquial, aku tetap masih l...