Sabtu, April 24, 2010

Penangan terlampau berjimba di Pawagam: BAHAGIAN 1

Syot pembunuh (killer shot) untuk budak darjah 2, circa 1988.

Dengan bermulanya Kick-Ass, kemudian The Losers dan akan datang yang ditunggu-tunggu ramai (termasuk aku), IRON MAN 2 dalam tempoh beberapa hari lagi... maka masa untuk berjimba (bersuka-ria) di pawagam (PAnggung WAyang GAMbar: Ini terma legend perfileman Malaya yang cipta ni) sebagai acara mingguan untuk 3 bulan seterusnya kini sudah capai tahap ledak.

Ya. Summer season (musim panas) Hollywood kini sudah tiba lagi.

Aku, biarpun tidak (ataupun lebih tepat lagi: Belum kesempatan lagi) merasakan iklim empat musim seperti di Eropah atau beberapa kawasan di Amerika Syarikat nun (termasuk Melbourne, USA) sudah lama meresapi semangat ini. Walhal kalau ikut perundangan geografi, summer di sana bermula Jun. Lantaklah. Aku pun rasa mungkin ini semua sudah lama dirancang agen-agen marketing dan enjin promosi mereka untuk buat wang.

Bukan kerana aku ini ''movie buff' ataupun 'film geek' tegar tapi kerana filem popcorn Hollywood sudah menjadi bahana ruji (makanan asasi) dan wahana (bahasa sanskrit) research aku sejak dari dulu lagi. Filem jenis-jenis ini sengaja dislotkan di tengah-tengah tahun yang mana negara teraju hiburan itu cuti panjang. Cuti berlibur kanak-kanak sekolah. Cuti untuk berseronok-seronok dan berhibur-hibur bersama keluarga di Amerika Syarikat. Kita ini kadang-kadang terikut-ikut jua. 'Kita' dalam konteks ini bermaksud dunia perfileman dan hiburan moden milik mereka dan konco-konco mereka. Aku terjebak secara natural turut meladeninya (mempedulikannya) kerana aku mahu ke sana suatu hari nanti. Dengar khabar, mereka sudah sayang orang sini. Orang Timur. Orang Asia. Orang tanah Nusantara. Orang yang terlalu banyak keaslian idea, kemurnian berkarya dan kehebatan ilham, inspirasi dan bakat yang belum diteroka habis lagi.

Atas sebab itu, aku tidak pernah akan mungkin terlepas mana-mana filem summer Hollywood sejak dari zaman terbinanya cineplex-cineplex moden sejak tahun 1997 lagi. Aku masih ingat lagi pengalaman pertama aku menjejakkan kaki di TGV Sunway Pyramid, cineplex moden yang pertama sekali pernah aku jejaki sebelum ada bercendawan-cendawan lagi TGV, GSC mahupun Cineleisure yang tumbuh melata di bandaraya segenap Lembah Kelang ini. Tahun itu (tidak silap aku) TITANIC tengah meletup. Walhal TITANIC bukanlah diputar pada summer season tetapi penangannya macam summer season Hollywood. Aku tonton 7 kali cerita itu (2 kali aku bayar, 4 kali orang belanja dan paksa orang belanja, 1 kali tiket percuma entah sapa bagi aku tak ingat). Kerana sudah lama duduk berhempuk di Odeon, Rex, Coliseum dan Miniplex-miniplex kecik yang lainnya, aku rasa macam best (syok gila) semacam bila wujud cineplex moden yang sedemikian rupa. Bukan kerana aku ini tidak nostalgik. Aku cukup nostalgik. Sebab itu aku bercerita hal ini. Cuma cineplex moden memberikan pengalaman 2.0 yang lebih berahi dan mengujakan. Yang memaksa kita melupakan kuaci dan asap rokok di dalam panggung. Yang memberikan kita hawa dingin kelas dunia. Masih aku teringat, pengalaman masuk pawagam pertama kali aku adalah pada tahun 1988. Filem SUPERMAN IV: QUEST FOR PEACE (tengok dua kali) dan filem GREMLINS 2 secara back-to-back. Umur baru setahun jagung sudah licik ke panggung.

Ketika itu, ada satu panggung di kawasan perumahan aku. Namanya Pawagam P.Ramlee (sekarang sudah rebah dan roboh bertukar menjadi Asia Cafe di seksyen ss15 Subang Jaya. Sedih aku masa itu tidak terbendung). Di situlah kejadian bersejarah itu berlaku. Perasaannya tidak sama macam tonton video tape di rumah. Betul. Di rumah hari-hari hadap video tape kerana kedai sewa video tape pun hanya sepelaung sahaja dari rumah. MASTERS OF THE UNIVERSE, KICKBOXER, BLODDPSORT, BACK TO THE FUTURE, WILLOW, POLICE ACADEMY dan entah berapa bilion video tape sudah aku khatamkan dalam masa beberapa tahun sahaja sampailah datang era VCD (aku sebut VCD bukannya Laser Disc sebab Laser Disc macam ciptaan bangang sahaja. Pakcik aku kalau tahu ni, mesti dia Tong Po kepala aku punya sebab dia orang pertama kat kampung dia yang ada mesin Laser Disc. Cerita TERMINATOR 2. BEST NAK MAMPOS, OK?!) Akhirnya, kedai video tape itu pun turut sirna dan ghaib dari pandangan.

Berbalik pada cerita nak ke panggung tadi. Bila aku dengar khabar bahawa ada cerita Superman sudah main di pawagam, aku gagahkan diri ke pawagam. Satu jam setengah yang 'insane'. Satu setengah jam yang sawan. Satu setengah jam yang rawan-mengawan (Ini lu orang bukak la kamus, semak sendiri. SERIUS). Pengalaman yang cukup magis. Cukup 'out-of-this-world'. Mungkin inilah yang dimaksudkan 'Movie Magic' oleh sarjana-sarjana dan pendita-pendita kolonialis filem. Pulang saja dari panggung malam itu (YA, MALAM! Aku masih ingat lagi aku tonton wayang malam biarpun esok harus sekolah), aku terus hadap cermin di bilik. Ini 'wayyyy bacckkk' sebelum muncul idea Mark Millar untuk bikin filem Kick-Ass yang sedang diputarkan di panggung sekarang. Angan-angan aku meletup-letup. Imaginasi aku bagaikan gabungan gunung berapi Krakatoa dan Iceland yang meledak sekaligus. Aku cakap sorang-sorang depan cermin sambil bermonolog. Berdialog semula kata-kata sakti yang diucap Christopher Reeve sebentar tadi. Cermin mata khayalan perlahan-perlahan aku londehkah ke tepi dan baju sekolah aku yang sudah kusam itu, aku sengaja biarkan butangnya longgar separuh. Lagu soundtracknya bermain di kepala. Dada sengaja aku kembangkan ke depan.

"This is a job for... "

PRAAKK!!!

Esoknya aku ke sekolah dengan uniform berbutang rongak. Sedap juga ulasan ceramah ibu aku tadi. Tapi aku bangga, riak, takabur, eksyen bercerita pada kawan-kawan yang tidak sempat bersama aku malam semalam. Yang aku sudah berjaya di-Supermankan.


TO BE BERSAMBUNG


p/s: Trick Hollywood. Cerita mesti ada sekuel. Baru ngam.

Isnin, April 19, 2010

The classic AVENGERS animated show you've been waiting for all your life.


The world premiere of a trailer for
Avengers: Earth's Mightiest Heroes highlighted Marvel Animation's panel at C2E2.

Following are highlights:
* The full version of the trailer above opens with a voiceover about four major super-villain prisons, followed by an apparent break-out. Nick Fury then warns Iron Man: You can't do this alone.
* A roster of the Avengers in action follows: Thor, Captain America, Black Panther, The Incredible Hulk, Wasp, Ant-Man and Iron Man.
* Among the villains shown were Whirlwind, Ultron, the Red Ghost, the Wrecker, the Enchantress, the Executioner, Viper and Loki.
* Loki ends the clip by saying: No one is ready for what comes next. And a huge chunk of New York is elevated.
* Designs of characters from other than the main team were shown, including Loki, Hawkeye, Ultron, Black Widow, Kang and several Hydra villains.

Ahad, April 18, 2010

Baju baru untuk aku, kau dan CHELSEA.

The ALL-NEW Chelsea home kit and shirt for the 2010/11 season is now revealed.

The moment of the season has come. Our new home kit has been revealed. YES.

As you can see, we’ve gone a bit red. The collar is a salute to the club’s most loyal supporters, the 'Chelsea Pensioners'. The pensioners still take their seats in the main stand at Stamford Bridge wearing their famous red coats. Chelsea were actually nicknamed The Pensioners between 1905 and 1952 and this is not the first time red has been included on a Chelsea kit.

The Pensioners.

Many of you already know that red was a part of the club for a while but not since 1994. Remember all those flashy red away kits from 85-91? The launch will be supported by an advertising campaign ‘Made from 100% Chelsea’ developed by pop artist and Chelsea fan Sir Peter Blake.

Sir Peter Blake, who most famously designed the artwork for the Beatles album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band and Oasis’ greatest hits album Stop the Clocks has created a variety of montages depicting Chelsea’s history and heritage. The shirt will be worn for the first time on 9th May 2010 against Wigan in the last Premier League game of the season (of course by that time, we're already CHAMPIONS!)

The kit encompasses a contemporary red v-neck design, while the main body of the shirt integrates mesh into the fabric creating a striking design with pure performance benefits for invoking match winning elegance and style.

An extraordinary designer. For an extraordinary team. Extraordinarily Excellent.

Anyway. My thoughts on the new look? I actually like the simplistic look. Perhaps a psychological killer effect onlooking the other red wearing contenders??

You know who you are.

Rabu, April 14, 2010

Selasa, April 13, 2010

Isnin, April 12, 2010

Nasib baik dunia ni bulat.

Tidak semua ikan haruan hidupnya tidak keruan.

Mana aku nak cekau RM18biliun dalam masa terdekat ni? Aku dah macam tak keruan tengok orang-orang kepercayaan aku hidup sengsara. Yang sorang komplen itu, yang sorang mengadu ini, yang sorang hilang itu, yang sorang takde ini. Naik turun, atas bawah, tak jugak settle-settle.

Kalau dapat boleh aku tolong-tolong mana yang patut. Kalau tak banyak pun, sikit pun jadilah ye tak?

Tapi aku tahu, benda-benda macam ni confirm tetap ada. Tak nama legend la kalau dia tak datang. Dan nasib baik jugalah, dunia ni bulat.

Ahad, April 11, 2010

Mari pecah masuk rumah NEIL GAIMAN!



Aku masih ingat lagi, di awal detik tertubuhnya blog yang cukup marhaein ini, kerana akibat terlalu obses dan taksub dengan Neil Gaiman, aku lantas tidak fikir panjang untuk menamakan laman blog ini bersempena dengan nama karakter yang cukup terkenal tulisan beliau: SANDMAN. Cerita tulisan beliau, lebih-lebih lagi SANDMAN sangat menggamit perhatian pembacaan dan pengaruh aku tatkala itu. Cukup memukau. Lantas, blog ini pun dinamakan sandmanreborn/2004

Oh. Satu pilihan nama yang amat poyo.

Mujurlah dulu aku masih muda dan mentah. Namun, setelah menjumpai apa yang dicari (dan ketemu sentuhan itu), aku lebih yakin untuk meletak nama sendiri.
.

Sabtu, April 10, 2010

Selepas tahu aku tiada lagi berpeluang tadi, aku bersungguh-sungguh mahu belajar bergasak dengan Tony Jaa!



The legend begins after Tien (Tony Jaa) has lost his fighting skills and his beloved step-father at the Garuda's Wing cliff from the raid led by Jom Rachan.

Tien is brought back to life with the help from Pim as well as Mhen and the Kana Khone villagers. Deep into the meditation taught by Phra Bua, Tien finally is able to achieve 'Nathayut'. His talents are put to the test again when his rivals including the Golden-Armored King's Guard, the mysterious killers in black and Bhuti Sangkha return for the final massive showdown.

ONG BAK 3 will see a theatrical release in Thailand on May 5th. There's no word on when exactly it'll hit our own shores, though I'm sure you'll be able to import or torrent or rapidshare a copy even sooner than that. We'll keep you posted.
.

Jumaat, April 09, 2010

When the ORIGINALS return, where do the sidekicks go?

Dick Grayson, Wally West and James 'Bucky' Barnes. They all have one thing in common. They all started out as sidekicks and they eventually took over the mantle of the men they followed. When Dick Grayson spent years as Robin, then as Nightwing and when Darkseid shot Bruce Wayne with the Omega Sanction (read: FINAL CRISIS), Dick put on the Batman cowl. Wally West was Kid Flash and when Barry Allen sacrificed himself in CRISIS ON INFINITE EARTHS , Wally stepped into his shoes and became the Flash. For years, Bucky was assumed dead after blowing up at the end of World War II but he resurfaced a few years ago as Winter Soldier. When Steve Rogers was shot dead in the middle of the street, post-CIVIL WAR, Bucky took it upon himself to wear the mantle of Captain America. They all also have one more thing in common. The men they replaced have either returned or will return soon.

Where does this leave these characters?

Barry and Steve have both returned from the dead and Bruce isn’t far behind. This leaves our sidekicks wearing the sheriff’s badge, as he strolls back into town. It puts these characters in an odd position. You have to respect your predecessor, but should you give it the mantle that you defended? One person who refused to give up that mantle was Jean-Paul Valley, when he took over for Batman, after Bane broke Bruce’s back. When Bruce was ready to return, Jean-Paul put up a fight. Obviously, Bruce won the battle and became the right, once again, to be Batman. What happened to Jean-Paul? He became Azrael and eventually he died fighting crime. Another character who took over a mantle was Bart Allen. Wally had disappeared into the Speed Force and Bart took over the mantle of the Flash. As the Flash, the Rogues teamed-up and killed Bart (who returned later on). So, is the reward of replacing a character your ultimate demise? There are examples of the contrary, such as Jack Walker taking over for Captain America and then becoming U.S. Agent. He has yet to die though, but recently come close to it.

These men really came into their own, embraced the mantle and made it their own. They do not deserve an untimely death. But what will happen to them? At this point, Bucky seems to be keeping the name 'Captain America' and there seems to be plans to keep him on a team, even though Steve is still running around. Barry is currently serving as a deputy Blue Lantern, but how long will that last before he is just The Flash again? What happens after Blackest Night and Brightest Day are over? As for Dick, the Return of Bruce Wayne is on the horizon, and when he returns, I’m sure he’ll want to be Batman once again. To quote the Highlander, 'There can be only one'. History in comics has taught us this. Either these characters are going to die, or they’ll get new costumes and names. I don’t think they’ll have two Batmen running around Gotham, but who knows? As for Flash, there’s already Jay Garrick, Barry and Wally running around with that name. And as for Bucky, he’ll most likely get a name change.

We'll all just have to wait and see, and hopefully the creative minds at Marvel and DC don't kill off these characters. They may not be loved by everybody but they have a strong following.

If you were in charge, what would you do with these characters after their originals returned?
.

Khamis, April 08, 2010

Get your Fanboy motorcycle gear now!

Universal Designs announces new X2 Wolverine 
Motorcycle Suit. Cigar and side burns are optional.

Now many fans are split as to the leather look for the X-Men movies before. But as a far as motorcycle leathers go, this looks pretty good. Universal Designs has already done a Batman suit and has now partnered with Marvel to bring Wolverine's suit to the streets. To ensure precise detail, Marvel provided UD Replicas with access to the Wolverine suit worn on-screen in X2: X-Men United.



They're not done with just Wolverine and Batman. This is also part of their announcement.

Under its multi-title license with Marvel, UD Replicas also announced today that it is in development on an extraordinary leather replica of Tony Stark’s Mark V Suitcase Suit that will be seen in Marvel’s eagerly anticipated IRON MAN 2, which will be released soon this month. Here is what sources had to say:

“We’re putting our creative senses to work like we’ve never done before. We’re going to mold and shape the leather to replicate the beautiful bevels and hard angles of the Mark V suit. We’re making the leather look like metal and doing things we never thought would be possible.”

UD Replicas is working furiously on its motorcycle-suit version of the IRON MAN 2 Mark V Suitcase Suit, which it plans to unveil in time for the film’s debut.

The company is also partnering with Disney to do a Tron Legacy light cycle outfit.

Get more input here: Universal Designs

Rabu, April 07, 2010

Clash of the Jidin

Dalam versi asalnya, wajah Kraken kelihatan seperti Jidin

Entah berapa banyak kali entah, orang warning-warning aku jangan tengok cerita Clash of the Titans. Rata-rata yang beri warning itu sekitar makwe-makwe arus perdana. Katanya tidak best. Makwe-makwe yang jenis tengok wayang jenis ceritanya tengah hype, ceritanya keluar iklan di TV dan ceritanya ada pelakon top. Katanya ceritanya bodohlah, macam cerita kartunlah, mengarutlah, merepeklah, apalah. Ah! Aku peduli apa. Aku mahu tontoni juga. Bukan kena kurap pun kalau ceritanya tidak best. Paling 'koman' pun, kalau tidak best pasti akan aku tidur dalam wayang diselubungi kenikmatan hawa dingin yang syahdu bak salju biru di danau rindu.

Nak dijadikan cerita - aku, Bahar, Kangaq, Jimi pergilah menuju ke tempat tengok wayang itu sejurus selepas waktu tamat kerja beberapa hari lepas. Macam mana aku dapat tiket pada kerencaman dan kecelaruan hujung-hujung minggu, usahlah ditanya. Itu rahasia aku dengan gadis penjual tiket. Sesampainya di sana, wayang lagi satu jam baru mahu start, jadi kami hendak lepaklah dulu di Stesen Kluang. Mahu isi perut dengan nasi dahulu, mahu kena teh ais limau. Di sini tiada nasi campur 3 ringgit atau warung pokok asam cawangan ikano. Sekali-sekala melepakkan diri tempat yang ranggi-ranggi, apa jadi salah, bukan? Tukar angin.

Dalam perjalanan ke Stesen Kluang, kami telah bertembung dengan peminat-peminat Bahar, Kangaq dan Jimi. Aku mempelawa mereka makan nasi dan minum teh bersama-sama kami di Stesen Kluang. Sukanya mereka bukan kepalang.

Kami duduk semeja dan berbual-bual dan bergelak-gelak dengan jenaka taraf sederhana kecil. Itulah kali pertama aku melihat Baha makan nasi tidak berpeluh dan Kangaq makan lebih laju daripada biasa. Jimi macam biasa. Hati dia keras.

Selesai wayang gambar pusing, cerita tersebut tidaklah jahat sangat (story is not that bad). Cuma Jimi macam biasa akan ghaib bila cerita dekat hendak sampai hujung-hujung, masa hendak klimaks.

Aku sudah bilang. Hati dia keras.

p/s : Popkuiz - Apakah hubungan Perseus dengan Hercules?
.

Selasa, April 06, 2010

Gejala '...huhuhu'.

Kenapa orang suka bubuh '...huhuhu' setiap kali ending sesebuah ayat? Tak kisahlah, orang tu lelaki ke ataupun perempuan. Ini tidak boleh dibiarkan menjadi misteri begitu sahaja. Aku serius. Serius gila.

Kita harus terjah!
.

Isnin, April 05, 2010

Jadi benarlah. Malaysia bermain lebih baik daripada apa yang aku jangkakan.

" Kelebihan dimiliki ‘Supermokh’ banyak dengan sepakan deras bak peluru. Ia menjadi senjata penting hinggakan tiga jari mendiang R Arumungam, bekas penjaga gol negara pada masa itu pernah patah ketika cuba menampannya. Itu belum dikira bijaknya penyerang ternama negara itu membaca gerakan lawan dan meloloskan diri. "

Bapa mertua kepada adik perempuan aku rupa-rupanya adalah lebih daripada hanya sekadar fanatik, peminat dan seorang kaki bola.

Kelmarin, beliau bertandang ke rumah untuk menziarahi dan melihat cucunya yang baru lahir: Mikhail (anak buah aku yang terkini selain Rayyan). Sedang di antara itu, aku bersama bapa berbual-bual dengan beliau. Tiba-tiba, muncul cerita keperihalan bola yang dipercikkan daripada perlawanan tumpuan Mengenchesteh United dan Ultimate Chelsea FC malam sebelumnya. Ya, ramai yang sudah tahu: Ultimate Chelsea memang tiada tandingannya berbanding Mengenchesteh United. Mula-mula, beliau cerita fasal gol-gol perlawanan tersebut. Kemudian, fasal gol Arsenal yang last minit itu, siap dengan deskripsi terperinci. Selepas itu, beliau buka cerita bagaimana beliau sendiri pernah melihat All Star Arsenal pernah lawan All Star Asia di KL suatu waktu dahulu. Bapa aku menyambut ceritanya dengan pengalaman peribadi menonton perlawanan di Stadium Merdeka antara Malaysia menentang England pada 1978, dibawah bimbingan Sir Bobby Robson. Ya, perlawanan bersejarah yang menyaksikan legenda Supermokh menewaskan Joe Corrigan menerusi jaringan handalan itu.

Perbualan menjadi semakin rancak.

Dari Sukan Olimpik ke Piala Asia ke Pestabola Merdeka ke Piala Malaysia habis-habisan dibuka oleh bapa mertua adik perempuan aku dan bapa aku. Naik pula nama-nama seperti Zulkifli Norbit, Hassan Sani, Dali Omar, Samad Allpitchay, James Wong, Soh Chin Aun, Santokh Singh, Abdullah Ali, Khalid Ali. Tidak sampai separuh pemain yang diceritakan aku kenal. Namun, cukup majmuk dan sepadu barisan pemain pada masa itu. Sampaikan aku rasa, waktu itu juga mahu turun padang ajak balik member-member lama main bola semula petang-petang guna tiang gol basikal. Dibakar pula dengan cerita skill-skill pemain yang ada waktu itu. Macam-macam ada. Yang laju, yang lesit, yang kencang, tang tepat, yang besar, yang kecil, yang tajam, yang bisa, yang pedas, yang gigih, yang kuat. Yang pastinya semuanya yang hebat-hebat belaka.

Aku ingat inilah kali pertama kali aku jadi tikus bila orang berbual-bual keperihalan bolasepak kebangsaan. Aku terdiam. Aku ternganga. Aku terkesima. Serius.

Dan hari itu juga, aku rasa aku baru masuk tadika bola.

Bapa mertua kepada adik perempuan aku dan bapa aku adalah sarjana bolasepak rupa-rupanya.

Skuad kebangsaan yang menjadi kebanggaan seluruh rakyat Malaysia satu masa dahulu menyanyikan lagu kebangsaan 'Negaraku' di kem latihan Bukit Fraser dua hari sebelum perlawanan akhir menentang Korea Selatan pada kelayakan Pra-Olimpik di Stadium Merdeka pada 4 April 1980.

Kesebelasan utama pasukan Malaysia berbaris sebelum perlawanan bermula pada 6 April 1980. Tidak kelihatan di barisan ialah Mokhtar Dahari kerana cedera.

Aksi tandukan terbang dari penyerang lincah Hassan Sani yang menghasilkan jaringan penyamaan ketika bertemu Korea Selatan.


Hero perlawanan James Wong yang menjaringkan gol kemenangan 2-1 keatas Korea Selatan di kerumuni pemain-pemain setelah wisel penamat dibunyikan.

Kelihantan Soh Chin Aun, Khalid Ali dan kesebelasan utama pasukan Malaysia diberi penghormatan mengadap orang kenamaan dipentas diraja serta diberi ucap tahniah diatas kejayaan mengalahkan Korea Selatan sekaligus layak ke Pra-Olimpik Moscow 1980.

Ahad, April 04, 2010

All Star Dark Knight, Boy Wonder in 2011.


So THAT's why he was the "Goddamn Batman!"

At the DC Nation Panel today at WonderCon in San Francisco, Frank Miller and Jim Lee's ALL-STAR BATMAN AND ROBIN THE BOY WONDER was officially announced as over. However, a couple of twists were added on as well.

First, it was announced that comic is actually part of Frank Miller's THE DARK KNIGHT RETURNS universe. The harder Batman, the DCU in fast decay, it matches up quite well. In light of that news, Miller and Lee's next project together was announced: DARK KNIGHT, BOY WONDER.


DARK KNIGHT, BOY WONDER will fall in that same universe and will be written by Miller and drawn by Lee. It will be a six-issue series, and will not start until February, 2011. On DCU Blog, Lee said, The February 2011 start date was chosen to ensure that the comic would ship regularly and on time. Little else was said about the series, but promises of more information in the intervening months were made.
.

Sabtu, April 03, 2010

Chelsea 2 Mengenchesteh United 1.

Sapa cakap ofsaid?? Sapaa???! Sapaa??!!! Bwahahahhaha!!!!

Ramai tadi yang mengadu, merayu, menangis, merengek, melalak dan men-entah-hapa-hapa-entah pada aku mengatakan gol itu gol ofsaid. Secara jujurnya, aku ada respon untuk semua aduan-aduan itu. Ada, memang ada. Aku cuma ingin cakap ini :

ADA... ADA... ADA AKU KISAH??!

JADI, ONE MORE TIME-LAH... BWAAHAHAHHAHAHAH!!! HUHUHHUHUUUUYAAIII!!!! CHELLSEEAAAAA!!! CHEELLSSSEAAAAA!!! SING TOGETHER NOW!!

Jumaat, April 02, 2010

Belasungkawa: DIN BERAMBOI

Saya pernah beberapa kali bertembung malah bersua dengan beliau semasa sebelum saya bekerja di tempat yang saya kerjakan sekarang. Disebabkan tempat yang saya kerja sebelum tempat yang saya kerjakan sekarang adalah tempat yang senantiasa 'tidak duduk diam' dan 'berkejar-kejaran', saya kepingin juga untuk duduk, berehat santai, tidak berkejar-kejaran dan bertukar-tukar idea dengan beliau kiranya ada kesempatan serta peluang itu.

Satu hari, niat saya itu telah termakbul. Dalam hari-hari yang sangat sibuk itu, saya nampak beliau keseorangan. Beliau sedang minum-mimun. Beliau sedang duduk. Tidak berkejar-kejaran seperti orang lain. Sedang berehat santai. Justeru, saya pun ke arah beliau. Tanpa dipelawa, saya menjemput diri saya sendiri. Dapat juga saya duduk, berehat santai dan bertukar-tukar idea dengan beliau. Sebenarnya saya gunakan autoriti saya disitu untuk berdampingan dengan beliau (disebabkan saya selalu akan scouting talent untuk mengisi program sketch yang dipertanggungjawabkab ke atas diri saya, maka itulah lesen besar saya!)

Saya ingin menjemput beliau bersama salah satu dari sketch komedi yang saya tuliskan. Saya pun ceritalah pada beliau. Dia menyambut baik. Saya kata A, beliau jawab A. Saya cakap B, beliau jawab B. “ OK... OK... Boleh. Boleh ” Itu saja jawab beliau seraya saya menghabiskan hujung semua permintaan-permintaan saya untuk berlakon dalam slot yang saya sediakan. Bagus betul. Tidak ada apa-apa pun masalah. “ Jadi, Oklah bang? Abang confirm ye ni?? ”. Beliau menghirup minuman panas yang makin suam dan sambung lagi dialog yang diulangainya sejak dari tadi. “ OK. OK... ” Saya tersenyum sebab saya sangka misi saya selesai. “ OK... OK. Boleh! Boleh sangat! Boleh sangat kalau abang tak sibuk dan ada masa untuk kau ”. Buku jadual saya sudah saya tandakan penuh sebab 'OK OK' tadi. Rupa-rupanya 'OK OK' tadi adalah 'OK OK' yang saya hanya perasan sendiri. Sangkaan saya rupa-rupanya meleset. Dia tersenyum. Saya tersenyum. Ternyata saya masih mentah dan perlu banyak belajar lagi. Kami sambung perbualan kami. Tidak ada slot lakonan beliau untuk program saya. Yang ada sekarang cuma slot saya berguru dengan beliau di meja cafe tempat kerja sebelum kerja saya sekarang sambil minum air panas yang sudah suam.

Hari itu ilmu humor dan fakulti jenaka saya sudah tambah satu makam yang lebih tinggi.

Malah jauh lebih dari jenaka dan kelucuan khalayak yang dihidangi beliau, cara beliau meladeni idea bersama saya adalah peluang yang saya rasakan sangat bertuah sekali. Saya belajar lagi erti berani dalam berkarya, erti jujur dalam berkarya dan erti 'menjadi' untuk 'hidup' dalam berkarya.

Hari itu saya rasa salah satu pengisian hidup saya dalam arena yang saya ceburi tercapai. Masih banyak lagi yang saya ingin capai. Namun, kecapaian hari itu merupakan satu kecapaian yang segar hingga hari ini.


Saya terhutang ilmu dan budi pada Din Beramboi... Seorang guru yang gunawan.


Al-Fatihah.


Beliau sudah berikan yang terbaik pada dunia. Saya doakan yang terbaik untuk beliau, keluarga beliau dan seluruh kawan-kawan dan peminat beliau tidak kira di mana jua mereka berada.

( Dan disebabkan cemas dan panik, saya juga diberi didikan untuk jadi 'manusia' semalam. Kesal dengan kekhilafan dan kegopohan tersebut. Saya pinta ampun dan pohon maaf pada semua. Zahirnya, saya masih manusia. Harus banyak analisis dan berfikir tentang itu )

Mior Ahmad Fuad Badri atau Din Beramboi berusia 43 tahun telah menghembuskan nafas terakhir selepas empat hari dalam Unit Rawatan Rapi(ICU) Hospital Selayang, di sisi isteri dan tiga anaknya kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi akibat dijangkiti demam denggi berdarah.

Ni pula tribute dari blog teman old school beliau : GAYOUR


Sempat juga berseloroh dan bersama dengan arwah Din Beramboi. Sungguh bertuah Tuan Gayour!

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Balas budi.

Ingatkan aku. Ingatkan aku pada satu hari nanti apabila aku sudah memiliki kebebasan kewangan dan kekayaan seadanya untuk membalas segala...