Selasa, Mac 30, 2010

IRON MAN: EXTREMIS Motion Comic Trailer *(updated with STARK EXPO showreel!)







Hello, fanboys everywhere! Check out the trailer for the brand new IRON MAN: EXTREMIS Marvel Motion Comics based on the story by Warren Ellis and superstar artist Adi Granov, prior to the upcoming IRON MAN 2 movie.

Available on iTunes this Mid-April 2010. And, here are more EXCLUSIVE releases from them:

Head on over to WonderCon 2010 sooner this year and they'll be giving away the new IRON MAN 2 mini-poster above, featuring Scarlett Johansson as Natasha Romanoff/Black Widow. Supplies are said to be limited however, so bring a blunt object to whack and hit rabid fans and steal their shit if need be.

With IRON MAN 2 a little more than a month away, get ready for a bountiful barrage of awesomeness! It opens April 28, 2010. Until then, set your saucers on this latest ALL-NEW poster before it hits theaters.




P/S:
Also, check this out too!

Isnin, Mac 29, 2010

Anugerah PeKOMIK 2010 | PEKOMIKON @ Pesta Buku KL.

Di akhir hari PBAKL'2010, aku telah diberikan kepercayaan menjadi MC untuk upacara majlis paling berprestij dalam kalendar industri komik tanahair iaitu Anugerah PEKOMIK kali ke-2. Dan partner aku adalah...

...si gadis comel dan manja ini. He He He. Bersemangatlah aku secara natural dan otomatisnya! SERIUS!!

Tambahan pula, kiranya ada partner yang bagus dan baik seperti beliau, maka artikulasi ketika menjadi MC di majlis ini akan bertambah tuntas dan sempurna. Boleh juga bersenda gurauan demi memeriahkan upacara :D

Wah! Lihat itu. Turut hadir: GM PTS Encik Fauzul, Chairman PTS Puan Ainon, para artis Komik-M yang terdiri daripada Bophairy, Pac dan Jas. Nizam Pac tu tak tahu tu. Dia tak tahuu... kejap aje lagi. Kejaapp je!

Juga kelihatan Eisu dan Kromosom di dalam gambar ini termasuklah berdozen-dozen-dozen lagi para pengkarya, penggiat, pejuang dan pemaju industri komik tanahair. Ada orang cakap Eisu demam. Monyok aje muka dia. Tu pun dia sanggup datang nak meriahkan majlis! Fuh. Kagum Kagum.

Yang sebaris dengan aku ni pulak, bekas student-student aku dulu dengan Roy kat UiTM. Datang sendiri tanpa dijemput. Bagus budak-budak ni. Terutama sekali Ai sebab dia yang tukang paksa kawan-kawan dia datang!

Ha! Ni antara award-winning line up itu hari. Sekarang ni, satu Malaya dah tahu: Anugerah Pekomik Terbaik 2009/2010 jatuh ke tangan Pac! Lepas ni, lu boleh la menyemat sikit. Beli sikat baru ke, minyak tancho ke, stokin ke, apa ke... tak gitu Pac??!

Ni masa hujung-hujung majilis. Acara main balas-balas pantun sambil senda gurau-gurauan. Hahaw! Bukan main lagi kami jadi MC tanpa skrip.

Jimi, gadis comel dan manja dan aku. Tiga serangkai dari PTS. Gambar di ambil masa tengah rehearsel. Sekali lagi, takde skrip. Rehearse kami adalah rehearse macam mana nak abiskan popia aje nanti masa acara makan-makan lepas majlis setel.

Si gadis comel dan manja, Apai si Comix21, Wanzu si Komik-M dan aku si tuan tukang tulis entri ni. Terima kasih semua sebab datang dan membuatkan event hari tu sangat happening tanpa rasa pening!

gambar ehsan curian: Firdaus Radzi

Ahad, Mac 28, 2010

HARI KESEPULUH KLIBF 2010 : Sempurnalah pesta buku ini tahun!

Inilah dia event yang aku dok prep dan tunggu since hari pertama pesta buku. Hang kenai sapa tu??!

Tu dia...!!! Dia sudah mariii! TUAN DIREKTOR MAMAT KHALID.

Abang Mat kalau borak, memang champion. Senang gerak kerja aku. Tau-tau event dah tamat. Aku happy. Abang Mat happy. Orang yang datang happy. Semua-semua pun happy!

Acara memperkenal team PTS FORTUNA, unit buku untuk lelaki budiman dan pembaca gunawan. Yang tengah cakap tu Zaki Zainol @ Kanganq (juga penulis novel fantasi TAKLUK JAGAT 1 dan TAKLUK JAGAT 2). Sebelah dia tu pula, Syafiq Zulakifli merangkap orang adi penting dalam unit ini. Ada sorang makwe jugak. Tapi dia takde dalam gambar. Aku syak dia makan karipap sembunyi-sembunyi.

Tuan Masdalifadzlie M. Saaid. Penulis 10 JUTA PULUS memperkenalkan karya humornya di bawah mentorship Ahmad Patria Dato' Abdullah!

SiNaganaga dan classic-nya yang berjudul STINGARDEN.

Tuan Direktor Mamat Khadlid menjawab soalan-soalan aku yang diajukan secara bertubi-tubi. Crowd makin havoc. Di dalam gambar ini kelihatan juga penulis KARIPAP-KARIPAP CINTA Vovin M. Annuar, GM PTS Encik Fauzul, orang kuat TV9 dan orang kuat PTS pada posisi duduk atas kerusi. Posisi mencangkung adalah cameraman GoGoPoji dan Iwan.

Iwan dalam posisi sengih sambil interframe. Budak yang duduk atas stage tu aku kurang pasti. Mungkin protege Iwan.

" Tidak semua orang boleh berlawak jenaka sebab nak buat orang gelak bukan senang. Nak buat orang nangis, makan hati, kecewa, frust, tumbuk bantal, terjun gaung, telan racun lebih senang dari nak suruh orang gelak berdekah-dekah sambil keluar air mata mendengar lawak kita ", lebih kurang macam tu lah kata Mamat Khalid yang aku extend kan sesuka hati aku semasa sedang di atas pentas.

FAUZUL: Kau dengan Syafiq esok aku naikkan gaji dalam RM18,000. Cukup ke tak?!!
AKU dengan SYAFIQ: CUUKUUUPPP, TUAANNN!!!! (dalam hati)

Iklan ni, semua stesyen TV kat seluruh Asia dah booking. Jangan lupa tengok. Ada makwe cun promo karipap, novel, handbag, tudung, pinggan polisterin, hantu silap mata... semua serentak sekaligus!

TANGAN AKU: Eleleleleee... Chomeeyyynyee dieee!!!
SYAFIQ: Ceh! Aku lagi comel. Tak bising pun.

Terlancar rasmilah event bersejarah ini hari oleh Chairman PTS Puan Ainon dan Tuan Direktor Mamat Khalid. Terima kasih Terima kasih Terima kasih! Ada karipap, makanlah lagi dan lagi dan lagi dan lagi...

Dari kiri: Aku, Masdalifadzlie M. Saaid, Vovin M. Annuar, Tuan Direktor Mamat Khalid, SiNaganaga, GM Fauzul pada hari terakhir Pesta Buku KL 2010 bersempena pelancaran Sayembara Novel Humor.

Ini pula showcase selepas itu. Vovin mempersembahkan band gitar unpluggednya yang amat gemersik mengalahkan gerai jiran sebelah. Keh keh keh.

Pengarah Kreatif Hisham Salmin turut bersenandung dengan beberapa irama petikan gitarnya yang sungguh menggamit dewan. Ada sorang-dua makwe pengsan tak silap aku, tapi bukan area pentas la. Area lain.

Ni pula, adalah reaksi Ketua Grafik PTS Zaidi Ismail. Dari riak wajahnya sahaja pantas membuktikan dia serius bila time dia serius.

Iwan, Nazrul, Poji, Sham. Ni kejap lagi kalau PTS bukak production ni, confirm ini adalah teraju barisan hadapannya!

Sumpah aku taknak ambik tau apa benda si jidin ni tengah buat! Orang bergambar angle depan, dia bergambar angle songsang pula.

Man Boi, selaku presiden tidak rasmi kelab peminat novel KARIPAP-KARIPAP CINTA cawangan Gombak sedang mempromosi apa jua buku asalkan ada istilah 'karipap' di dalamnya. Cargas sungguh!

Siri baca naskah komik sendiri dengan MC acara tersebut, Hantu Silap Mata Alif Firdaus!

Bakat baru terus dicungkil tidak kira masa dan ketika. Yang ini baru setel lukis Superman. Ambil hadiah pun ada gaya-gaya Superman. Tak caya... cuba tengok kaki dia macam terapung nak terbang tu!

Sid, Reja, Bophairy, Aviltone, Alifstyle. Semua-semua pun lukis komik, semua-semua pun perangai macam komik! Pendek kata komik komik dan komik!

USTAD ROY: Komik-M ni kalau hang nak tauuu... Baguih! Betol-beetol baguihh! Baguih sangaatt! Baguih dok ada!
ANAK-ANAK USTAD ROY: Betoiiii, paakkk!!!

Antara aku dengan Bahar, anak Ustad Roy lebih suka lukis muka Ultra Qalif. Itu pilihan dia. Aku tak pengaruh pun pilihan dia. Aku saspek Bophairy!

Aku heran, aku ni MC acara ke atau barisan panel. Kejap aku kena interview, kejap tu pulak aku yang interview orang. Keliru tau... Kelirruuu!!!

Wah Wah Wah! Gambar yang sungguh menggamit suasana! Sheila tu tido ke apa tu??

Lydia Ibtisam dan Irma Hasmie main cak-celum-cak dengan Upin Ipin. Tam macam nak main jugak tu nampaknya.

Profesor Abdullah sedang diwawancara oleh TV9. Hussaini dengan tidak sengaja keluar TV juga kat belakang tu.

Student iTM yang pernah aku brainwash suatu masa dahulu juga sudi kempunan sebab novel yang aku dok gebangkan turut habis laris dijual!(?)

Ini gambar aku ambik sendiri tau guna kamera orang. Orang tu ialah orang yang tengah tunjuk tanda 'pis' tu...tuuu... tuuu!

Yeaahaa!!! Minit-minit terakhir sebelum acara penutup tirai Pesta Buku Antarabangsa KL 2010. Semua dah tak boleh berdiri tegak dah. Badan dah krem. Tulang dah bengkok. Mata dah pinau. Tapi itu semua kami abaikan. Kami ketepikan. Keranaaa apaaa??!! Keraanaaaa....

KITA ENJOYYYYY!!!! HHHOOOREEYYYY!!! HOHOHOHOHOOREEYYY!!! YARIIIBBBAAA!!!!

Sabtu, Mac 27, 2010

HARI KESEMBILAN KLIBF 2010 : Hari terakhir sebelum hari last.

Doa sebelum buat apa-apa kerja tu penting. Baru datang dia punya semangat. Minta pelindungan. Minta berkat. Minta rezeki. Minta itu dan minta ini. Manusia ni makhluk lemah. Kena banyak minta pada Tuhan.

Crowd hari-hari akhir pesta buku. Lagi havoc dari crowd tengok konsert percuma Jom Heboh kat stadium. Cuma kat sini takde iklan. Manjang aje jalan acara dia!

Demo masak kerabu. Kalau siapa perasan, belakang tu ada kelibat aku. Betul-betul menyelinap tengah crowd. Kalau lagi nak terer, habis demo tu teka la aku buat apa?

Hehe. Betul jawapan tu, adik-adik ya! Baiieekk punyaaa!!!

Bukan main lagi budak-budak komik ni. Tambah lagi si Bop tu. Konon-konon kontrol ayu la tu. Buat muka Joni Dep tak jadi dia tu pula. Cessss!!!! Kenapa aku tak dipanggil masa acara ambik foto ni??!! WWHYY??!!! WWHYY??!!

AWAS! Anda mungkin saya perhatikan tatkala anda tidak perasan anda diperhatikan dimasa saya sedang memerhatikan anda diperhati saya memerhati anda.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

'Amounted Pressure'

Amount of pressure yang sedang aku hadapi sekarang ini adalah sangat luarbiasa. Akan tetapi ia terpaksa dikawal. Mujur sudah ada pengal...