Sabtu, Oktober 31, 2009

ternampaklah ia.

Siapa pun di antara kita yang ada ternampak yang seharusnya dia nampak, maka itulah yang sepatutnya. Aku ternampak lagi hari ini. Dan menyaksikan akan keajaiban itu, sesungguhnya amat magis sekali. Ya, cliche kalau aku bubuh labelnya sebagai, 'sangat sukar untuk digambarkan dengan kata-kata'. Tapi semenangnya benar, kata-kata saja tidak cukup ampuh untuk menerangkan gambaran itu.

Sedikit masa lagi ia akan menjelmakan diri dengan jelas. Semua juga akan turut menyaksikannya.

Jumaat, Oktober 30, 2009

layaran sufistikal.

Hai sekalian kita yang kurang
nafsumu itu lawan berperang
jangan hendak lebih baiklah kurang
janganlah sama dengan orang

Amati-amati membuang diri
menjadi dagang segenap diri
baik-baik engkau fikiri
supaya dapat emas sendiri

- Syair Dagang, Hamzah Fansuri

Peranan penting Hamzah al-Fansuri dalam sejarah pemikiran dunia Melayu Nusantara bukan saja kerana gagasan tasawufnya, namun aku akui puisinya yang mencerminkan pergelutan pemikir dan pujangga menghadapi realiti zaman dan pengembaraan spiritualnya.

Khamis, Oktober 29, 2009

tahu pandai mahu bodoh.

Setiap diri manusia itu tidak terus menjadi bijak atau mahir akan sesuatu perkara, sebaliknya ia harus dahulu bertitik tolak dari kebodohannya yang tulus. Aku masih ingat pesan kata ini. Sepertimana Da Vinci tidak akan dapat melahirkan mahakarya agung Monalisa sekiranya dia tidak kosong dan rencam pada mulanya. Beatles tidak akan dapat menggubah pop irama dan lagu-lagu ikutan kegilaan yang malar segar sehingga kini sekiranya mereka tidak lompong dan buntu awal terdahulu. Dan begitulah jua pada semua legenda, ikonus dan tokoh sezaman yang ada. Setiap manusia lahir dengan cara yang sama, dengan sifat yang sama, dengan zahir yang sama, dengan serba-serbinya yang sama semasa keluar wujud ke dunia ini. Namun apakah yang membuatkan seseorang manusia itu cukup hebat, outstanding serta lebih terampil di mata manusia-manusia yang lain?

Mungkin ada yang berkata anugerah bakat, aliran gen atau keturunan, faktor dalaman dan diet kesihatan yang dipupuk, tingginya displin diri, pengaruhan alam sekitar secara natural atau tidak natural serta bermacam-macamlah lagi andaian yang lain.

Mungkin semuanya benar dan mungkin juga ada hakikat yang lebih besar dari semua itu. Sesuatu yang tidak masuk laras dek akal. Dan hari ini aku terjemput untuk berfikir tentang keistimewaan manusia-manusia yang luarbiasa itu. Aku merenung panjang. Mendalam bungkam sehingga satu persatu manusia yang pernah aku jadikan ilham dan kenamaan sanubari melubuk kesannya. Tanggapan aku juga berbagai-bagai. Terus-menerus aku rawat dan bedah mereka secara pipih kerangka ke kerangka, perinci demi perinci. Dari seniman dan sarjana-sarjana pujaan aku, guru-guru yang pernah aku rapati, kawan-kawan yang sanggup bersekongkolan cerita dan bersekutu masalah dengan aku, orang tua dan insan-insan terpilih yang meninggalkan kesan kepada aku sehingga ke dasarnya.

Akhirnya aku faham.

Untuk jadi pandai hari ini, memang kena bodoh semalam.

Rasanya tidak sia-sia juga aku berbodoh-bodohan dahulu sebelum memandai-mandai kemudiannya. Dan mujur juga, kebodohan aku itu tulen dan bukannya dibuat-buat. Kerana itulah, didatangkan pengalaman dan dijelmakan pengetahuan sebagai petunjuk dan ilmu hidup. Semakin rancak masa berpencak, semakin ligat waktu berputar, semakin banyak dan padat isi di dalam kantung.

Tapi aku tetap takut. Takut akan kekhuatiran dan kegusaran yang tidak putus-putus menjadi belenggu
merobek restu keyakinan.

Kerana itulah aku tahu aku tidak akan cukup pandai dan akan jadi bodoh sampai bila-bila.

Rabu, Oktober 28, 2009

Operation LEMBING & LAYANG.


Teaser trailer courtesy of Pali Yasir, DOP.

The Senoi Praaq is an elite unit of the Royal Malaysian Police made up almost entirely of tribal people of Peninsular Malaysia known collectively as the Orang Asli. The name Senoi Praaq means 'war people' or 'those who fight' in the Semai language. Considered one of the finest jungle fighting force and was highly successful in diminishing the threat by Communist Terrorist during darurat. Senoi Praaq is also commonly called Orang Perang.

Another job well done, guys. Kudos!

credit: KL Motion Picture Co.

Zali, the brader Burgerman.

Malam-malam begini, kiranya isi perut nyaris kekosongan dan mengalun gemersik keroncong nan nyaring, maka arah hala langkah kaki akan kebiasaanya terus menuju ke sebuah warung burger sorong yang hanya terletak beberapa depa dari area rumah gua. Warung burger sorong yang berjudul Zali itu sudah cukup sinonim dengan penduduk setempat kawasan perumahan gua ini. Betul-betul depan sebuah mapley yang tajuknya Mamak Bistro. Tempat para pelepak-pelepak tegar tua dan muda berbicara dan berbincangan isu suratkhabar semasa, bolasepak, kerjaya, makwe, industri hiburan dalam dan luar negara, politik dan macam-macam lagi. Gua tak pasti sama ada kalau-kalau terdapat lagi pelepak yang membincangkan isu wrestling. Sapa lawan sapa atau siapa juara talipinggang terkini. Itu mungkin bukan poskod kawasan sini sama sekali sebab isu wrestling jarang main area sini. Pelepak sini kalau bab wrestling, dia tak suka tengok. Dia suka dia sendiri yang jadi wrestler. Malas nak ulas panjang-panjang. Tak musim orang cakap.

Brader Zali ni iaitu tuan punya milik cawangan-cawangan warung burger sorong area sini dah lama gua kenal. Sejak lebih sedekad lamanya. Itu jam dia baru turun ini kawasan dan buka satu kedai runcit. Dia adalah tokey kedai disamping bapa mertuanya. Disebabkan pesaingan terlalu dekat dengan sebuah lagi kedai runcit berjenama Pasar Mini Gobi, Zali terpaksa gulung tikar. Tambahan pula, kedai runcit yang dibuka banyak kali diuji dengan cobaan. Ini bukan main-main tapi betul-betul kejadian. Cobaan. Ada sekali tu kedai runcit dia kena rompak. Abis wang, abis semua. Kedai runcit itu pun sudah tinggal kenangan.

Tapi brader Zali tak pernah putus asa. Dia terus mencari jalan usaha untuk meneruskan hidup dan demi tanggungjawab keluarga. Kerja brader Zali seterusnya adalah sebagai kourier bersama syarikat kourier. Takkanlah bersama syarikat selipar Tat Seng pula. Di sana pun, dia cuba-cuba mencari kerja sampingan untuk melipat kali gandakan putaran ekonomi beliau. Tak semena, bisnes meniaga burger warung sorong yang dipilihnya. Mula-mula, gua usha macam biasa-biasa sahaja bisnes burger brader Zali. Tapi makin gua usha, makin lain macam.

Abis keje dengan syarikat kourier, petang nak masuk senja dia akan terus mengulik-ulik daging burger keseorangan dan tenang melayan kustomer yang datang dan pergi. Hari demi hari, orang pun makin kencang datang ke warung burger sorong brader Zali. Tak lama lepas tu dia ada pembantu. Selang beberapa bulan dia dah berenti keje syarikat kourier. Masa ni kalau tak salah gua, gua baru aje tamat ITM dan masuk syarikat majalah buat majalah komik. Bayangkan, dari gua sekolah, abis sekolah, masuk ITM, keluar ITM dan sampai keje syarikat majalah. Dah berapa bilah kederat tulang dan lingkup masa yang brader Zali patah-patahkan untuk berjuang atas nama survival mencari rezeki.

Sekarang, warung burger sorong brader Zali dah ada banyak cawangan sekitar lembah Kelang. Pekerja-pekerjanya pun gua tengok kerap bertambah dan bersilih ganti. Burger brader Zali tidak lah sepopular burger cap otai atau se-happening burger kat tempat-tempat happening area ss15 Subang Jaya tapi brader Zali tak pernah tau cara nak give up bila masuk bab-bab nak cari duit untuk hidup. Kalau gua, gua dah lari bawa diri entah kemana entah. Asal ada lubang, dia akan terjun dan selam lubang tu sampai sama ada dia puas atau lemas. Tadi, sedang tunggu burger cheese daging special gua siap, brader Zali ada sempat offer gua buat bisnes produk kesihatan berasaskan maggis. Tahun lepas ada tawar gua dengan adik gua bukak bisnes cecair penjimat minyak. Dia cerita dengan gua sungguh-sungguh sambil tangannya sekali sekala menghentak seat skuter yang sudah jadi kenderaan rasminya memeriksa kawasan. Tapi gua saspek, dia mesti perasan yang dengar gua dengar-dengar ambil hati sahaja.

Brader Zali adalah brader cekal yang jenis tidak sibuk pedulik apapun kerja yang boleh dibuat asalkan berbunga usaha dan berputik duit. Satu hari nanti gua tidak akan terkejut kalau dia dicalonkan dalam carta usahawan terkaya majalah Forbes atau tersenarai papan utama Wall Street.

Semoga usaha akan membawa kepada eskalator kejayaan.

Sedangkan gua?! Ya, gua hanya sibuk memaki hamun dan mencerca nista ruangan klasified dan kolum iklaneka yang sampai kesudah tidak mahu dan tidak tahu membalas budi gua membelainya tiap-tiap hari. Patutnya gua sudah ke Wikipedia dan mula mengujikaji fakta serta intipati manggis dan isi kandung bi-produknya tanpa berlengah-lengah menyinggah ke blog atau fesbuk atau mana-mana portal yang superlalai selepas usai menghadam daging dan roti burger special cheese percuma sebentar tadi.

p/s: Untuk sapa yang perasan, ada perenggan entri ini telah sengaja dicantas. Sebab kalau gua cerita, sumpah takde sapa nak percaya. Kisah benar pun tak real sampai macam ni.

Selasa, Oktober 27, 2009

Kisah Ali yang emosi, Abu yang gembira, Ahmad yang eksen dan Malam Seri Merah Padam Sepadam-padamnya.

Patutnya time Reina naik ni, MU boleh sumbat dalam 2-3 bijik gol. MU kan handal gol last minit.

Gua paling malas kalau terjebak dengan benda-benda yang takde kena mengena dengan peribadi dan sosioekonomi kehidupan gua. Macam gua ni dah takde benda lain nak buat selain memikirkan masalah orang lain. Lain la kalau memang niat gua nak tolong. Pahala pun ada. Budi pun orang kenang. Silap-silap dapat komisen. Ini dah la benda picis, runcit, ciput. Tahyul pula tu. Contohnya macam malam tadi.

Malam tadi dua ekor kelab anak-anak cap hingus, Liverfool lawan Mengenchesteh United berentap. Ada cubaan beberapa pakatan kedua-dua belah kem kedua kelab tersebut mengheret gua ke lembah yang cukup merepek tersebut. Ini semua angkara kutu bernama Ali dan Abu. Ya, itu memang nama betul dua orang kutu merangkap member kamcing gua sejak dari sekolah rendahan lagi. Memang nama-nama member kamcing gua cukup asas. Ahmad, Ali dan Abu. Cuma Ahmad takde kat sini. Dia kat Sabah. Dah jadi cikgu sekolah tadika cawangan pendalaman. Kerajaan yang hantar. Dia pun takde kena mengena dengan pasukan anak-anak yang berentap malam tadi. Dia penyokong kipas-susah-mati(diehardfan) Kelantan. Impian dia melihat Kelantan masuk World Cup.

Berdozen jugak timbunan sms yang gua kumpul dalam bakul inbox gua menjemput menonton game yang cukup tak best itu. Ikut hati, semua gua reject dan delete dalam sekelip mata. Layan CSI Miami lagi bermanfaat. Belum bukak mesej, tengok nama yang muncul pun gua tau fan Iblis Merah dengan fan kelab burung bangau. Tapi disebabkan Ali dengan Abu punya sms jenis sms cangkuk umpan punya sms, gua terus tak fikir panjang walau takde pun niat gua nak hadap sangat game tu. Venue malam itu adalah terletak dekat kawasan perumahan area Puchong. Atau lebih tepat lagi Puchong Perdana. Area sini airnya murah. Tak macam pot-pot lain yang kononnya happening. Harga air sama macam harga baket ayam Kentaki. Mahal nak mampos. Puchong memang antara pot bolasepak tegar gua selain tempat lain seperti Saujana Putra, Flora Damansara, Puncak Alam dan bandar Amsterdam. Edgar Davids dengan Van Basten memang selalu berharap sungguh-sungguh gua datang, siap taja tiket kapal terbang semata-mata mahu mempelajari skill rembat gol jarak jauh dan keluarkan keeper tanpa bolos dari gua. Memang leceh tapi apa nak buat. Member-member. Lagipun semenjak retire, memang diorang banyak abiskan masa kat rumah dalami ilmu pengetahuan mana yang patut. Maklumlah, masa-masa muda-muda remaja dulu dah kena tendang bola hari-hari. Sampai SPM dengan SRP pun tak sempat ambik.

" Lepas game, kita rentap Winning Eleven sampai Subuh! Gua tak sabar nak tumbangkan lu ", isytihar Ali dalam sms dengan nada angkuh, riak dan takabur.

Gilababi betul. Gua yang tak keje ni pun tau balik nak sambut Subuh. Ni pulak Ali yang keje syarikat logistik milik bumiputra dan Abu yang kerja cetak suratkhabar harian utama negara. Memang Jawa mudah lupa. Nak tak nak, kena pegi jugak. Tak boleh tarik diri. Nanti dituduhnya gua tidak berani dan bacul dalam menyahut cabaran.

Sampai area rumah Abu, orang ramai dah terpekik terlolong macam nampak polong. Walhal game baru tak sampai 5 minit bermula. Rata-rata yang jadi jurumekak adalah penyokong Mengenchesteh United. Abu pula selaku tuan rumah, memang dari dulu taat setia pada Liverfool. Apa yang best sangat team belon getah tu pun, gua tak tau.

First half yang sumpah bapak bosan. Tak macam game semalam yang dipermainkan oleh kelab paling cemerlang nan unggul Liga Perdana Inggeris yakni Chelsea. Disebabkan kesian, dasar simpati, belas ehsan dan mereka cuba mengubat luka gua yang pedih. Akibat tersingkirnya Merah Kuning dari kancah Piala Malaysia dalam usaha memburu piala keempat musim ini, hadiah 5 gol sahaja yang mampu diberikan. OK lah tu. Lena juga tidur gua semalam.

Second half, ada la api sikit gua tengok. Naik turun, naik turun bola, komplen sana komplen sini, gasak sana gasak sini... Pang! Torres sudah sumbat sebijik. Budak-budak Iblis Merah tukar merah padam. Nak hujung-hujung game, Torres keluar. Tukar dengan pemain sakai mana entah. Andy Gray cakap budak ni anak didik Torres. Tak sampai berapa minit... Pang! Telahan Andy Gray memang tepat. Budak kecik macam tu tak reti nak jaga. Dan takkan lengkap game taraf kucar kacir macam ni kalau takde kad merah.

Akhir saingan, Liverfool menghadiahkan Mengenchesteh dua biji telur separuh masuk. Terima kasih la Liverfool sebab sudah bantu sama Chelsea. Memang patut pun mereka diajar oleh Liverfool yang tension-tension semakin liat nak masukkan gol dalam jaring. Semua akibat salah training dengan bola getah cap Port Dickson.

Keputusan perlawanan itu juga telah mengubah prestasi permainan yang berlanjutan di konsol PS2. Tau tadi, baik layan Micro Genius.

Kecewa gua tau tak... kecewa! Kecewa dengan rentak perlawanan yang takde form langsung! Macam-macam alasan. Malam sejuklah, hujan nak turunlah, lupa nak jemur kainlah. Aiii!!! Memang inilah antara punca gua malas nak turun tengok game ni dari awal tadi. Kalah aje emo, kalah aje emo. Ferguson pun dah reti tafakur dah sekarang kalau kalah.

Udah la tu, brader. Bawak-bawak le pegi kerja. Kang lagi 2 minggu lagi, nak lawan gua pulak kat Stamford Bridge. Ha! Yang tu lu boleh emo puas-puas. Sebab itu game memang diperlukan untuk emosi tahap tinggi pada tanah, bak kata Harun Salim Bachik dalam Papadam.

p/s: Cakap pasal Ahmad tadi, Ahmad sekarang sudah cukup pandai berlagak dengan gua semenjak jadi cikgu tadika. Bukan berlagak sebab anak murid dia dah fasih ABC atau lancar 123 tapi dah pandai berlagak eksen gila dengan gua sebab jip Transformer yang baru dia angkat minggu lepas. Ceh! Blah la. Tak luak pun gua. Nanti dah balik Semenanjung siap lu... Gua nak pinjam bawak pegi karaoke kat Summit.

Kereta cikgu tadika zaman sekarang. Ngalahkan pegawai pejabat tanah.
.

Isnin, Oktober 26, 2009

Ahad, Oktober 25, 2009

Annotated Hikayat Hang Tuah conventionals.

Behold. Now comes a brave and bold new take on the most renowned Nusantara Warrior that history had ever told.

English edition of the epic of legendary Melaka Empire hero Hang Tuah was launched recently at the Frankfurter Buchmesse (Frankfurt International Book Fair), the world's most important and biggest event for the publishing industry. A large gathering of representatives of publishing houses, media and the Malaysian community cheered the formal launching of the book by the Kuala Lumpur-based publishing and translation house Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM). Applauding the efforts of the publishers, this English edition is described as a literary milestone.

The launch of the book was a brilliant move on the part of the ITNM, given the unique importance of the fair as a platform for launching new literary products. Hence, a better platform for the launch could not have been found as that Hang Tuah's importance in Malaysia's literature was unique.

It is reported that the publisher have received business enquiries from undisclosed individuals even before the English language edition was formally launched. Only five copies of the voluminous English edition was appearing at the fair but according to sources, ITNM plans to produce 3,500 copies in the first installment. This English edition would be priced at roughly RM200 per copy.


This work by Kassim Ahmad and Noriah Mohamed was authored between 1641 to 1736 and is the only Malay epic which represents the Malay race itself in its aspirations, ability and attitudes towards life during a decisively significant period of time. Hang Tuah epitomises the uniqueness of the Malay race as a cultured and civilised people by demonstrating the self-esteem, courage, astuteness and fine manners of the Malay people, which gained respect and acknowledgement from foreign peoples and governments who were among the early sources of contact with the Malay civilisation before the Portuguese invasion of Malacca. The author ends his work on a spirited and enduring note which has left an indelible mark in Malay minds until today : Takkan Melayu Hilang di Dunia.

Are you ready for the NEW A-Team ?

I've revealed earlier about the latest updates on the new A-Team movie. It was a show that came on in my household when I was growing up as much as I am addicted to MacGyver, Knight Rider, Air wolf, 21 Jump Street, Doogie Howser, Quantum Leap, Automan, Man from Atlantis, My Secret Indentity and many 80s supercool serial (...can't believe that I just mentioned 'supercool'. Macam ayat budak-budak shuffle, doh!). Talk about the A-Team movie is now on for a while but things have been moving along and we're finally getting the first released image of the team over on the net.

You can see from the stylized photo that we have Bradley Cooper as Lt. Templeton 'Faceman' Peck, Quinton Rampage Jackson as Sgt. Bosco 'B.A.' Baracus, Sharlto Coply as Capt. 'Howling Mad' Murdock and Liam Neeson as Col. John 'Hannibal' Smith. The original premise had the A-Team being accused of a crime they didn't commit during the Vietnam War. They went on to become soldiers of fortune driving around in a cool black van. Cool. Sorry. Its an 80s thing.

Honestly, just can't help liking this. Each of the guys seem to embody the character they are playing so far. Look at Neeson with his own Hannibal Smith swagger. Perfect.

But still. Rampage as Mr.T?? I don't know. Seriously. I just don't know.

Sabtu, Oktober 24, 2009

' Selangkah ke perpustkaan, seribu pengetahuan ' - cogankata rasmi library sekolah gua masa sekolah dulu.

The Tokyo International Manga Library would open by early 2015 on the campus of the private Meiji University

In a move to promote serious study of Japanese manga, a university in Tokyo plans to open a library with two million comic books, animation drawings, video games and other cartoon industry artifacts.

Tentatively named the Tokyo International Manga Library, it would open by early 2015 on the campus of the private Meiji University and be available to researchers and fans from Japan and abroad. A library official have said that Manga has been taken lightly in the past and there has been no solid archive for serious study. It's objectives is wanting to help academic studies on manga as part of Japanese culture. To give an early taste of its collection, the university will open the Yoshihiro Yonezawa Memorial Library of Manga and Subculture this October 31, featuring the late manga critic's collection of 140,000 comic books.

Some of the books date back to before World War II.

Japan, which grew rich on exporting cars and high-tech goods, has stepped up an official campaign to promote its cultural offerings, from Tokyo city wear to video games and award-winning animation films.

Japanese manga, ranging from classic Astro Boy and the Doraemon robot cat to the latest smash hit Naruto, a tale of a ninja boy, has charmed children and adults worldwide.

The former conservative government of Taro Aso, which was ousted in August elections, had earmarked 11.7 billion yen (USD128 million) for a museum on Japanese cartoon art and pop culture to be built in Tokyo. But the plan, part of wider stimulus measures, was axed by the new centre-left government, which criticised the construction as a 'state-run manga cafe' that has nothing to do with boosting the economy.

Cilakak. Patut lu orang semua turun Jepun dan undi hantu untuk Taro Aso itu hari. Untung-untung dapat masuk muzium secara percuma.

Jumaat, Oktober 23, 2009

Penunu Bunsen.

The point of all this happening right here, right now is inevitable. I know that I have been in far more complex and difficult situation before. But the condition I am experiencing currently is rather 'testing'. There is no such thing as unwillingness when you are tested. God's will, it has to happen sooner or later. And my 'later' have just now becoming 'sooner'. Good to have a sense of realization. Mysterious thing about this sort occurrences is you won't know how long it will last. Or when it will end. Or even begun. Confusing, no. Just... 'testing'.

So many versions. So many multiplicity. So many possibilties. So many ifs. So many alternations. So many you and so many me and so many us.

I refuse to rest my case. Got to have the right level of thinking. Embracing logic isn't enough. Rationals is in place. Pick it up and slap it on somewhere, sometime. Hard? Difficult? Tiresome? Impossible? Be ahead. Be true.

Be sensible.
.

Rabu, Oktober 21, 2009

Avengers directives.

Jon Favreau recently let it be known that he will not be directing The Avengers, Marvel’s super-powered team up of Captain America, Iron Man and Thor, which is being planned as THE movie event of 2012. That news dashed the hopes of some but has thrown the door of possibility wide open for others who are wondering :


Who should direct The Avengers?


It’s been pointed out by Favreau, current Avengers writer Zak Penn and even a few directors who have already tried to toss their hats in the ring to direct The Avengers. We’re talking about a film that has to give equal weight to top three comic book characters namely Captain America, Thor and Iron Man (and more). They are all (best case scenario) going to be blockbuster movie divas in their own right (Ok, so I’m making a joke about comic book characters being divas, but seriously. I could just as well be talking about the actors playing the roles, by the time The Avengers rolls around.)


Along with three super divas, there are the (multiple) storylines and subplots of the individual films that will likely factor into the narrative arch of The Avengers. What happens when SHIELD laid eyes on Thor (Chris Hemsworth) or Captain America for the first time? How would Thor’s girlfriend (Natalie Portman) feel about the competition for her man? Will Captain America and Thor get cozy in Tony Stark’s plush pads and leer jets or will Thor prefer the Mjölnir express for his flying mileage? How will Cap deal with Tony Strar’s boozy charm? How will Thor deal with Captain America as a mere Midgard mortal, trying to tell him what to do? How will Tony Stark handle a grandstanding old-timer and a guy who thinks he’s a Thunder god without reaching for a drink?


None of those questions I just asked are even relevant to the central plot of Avengers. They’re all thematic and tonal threads that need to be woven together into just the right braid for Avengers to work. On the comic book page, a team-up is usually just the geek-gasm of seeing a bunch of heroes getting together to kick ass. It’s purely a novelty. When an unprecedented event like The Avengers, a comic book combo of individually profitable movie franchises happens, it’s more than a novelty. It’s three cinematic worlds colliding. Hard to do that without breaking something.


Once the ideas have been fleshed out and the details of the story settled on, there still remains the task of essentially making three movies in one, while simultaneously making it all look revolutionary and epic. Avengers could potentially reset the bar for superhero films, action films and how the movie biz builds its franchises. For that feat you need more than a director. You need somebody who has the vision to see what could be and make it into a reality that will blow our collective brains off. Any less than that and this movie slips right off the rails into the quagmire of disappointment.


So, again. Who’s up for the job?


Let me start off with some the of names of potential Avengers directors that have surfaced as of late.


Matthew Vaughn. The director of Layer Cake and the upcoming comic book Kick-Ass has already put his bid in to helm The Avengers and he’s not a bad candidate to consider. Early word is that Vaughn has done something truly special with Kick-Ass (expect that film to be a breakout hit in 2010) and for those who are divided over Layer Cake (is it an awesome gangster flick or a Guy Ritchie knock-off(?), it’s hard to deny that the film was slick, stylish with some really spectacular sequences. It also made stars of Daniel Craig and Sienna Miller, who are both currently enjoying superhero movie paychecks as James Bond and The Baroness in G.I. Joe, respectively. However, Vaughn’s strength is his sense of style. No one has seen Kick-Ass yet, so maybe Vaughn has turned a corner as far as action sequences go but right now I imagine he would make an Avengers flick that was ‘cool’ and ‘slick’ with some lackluster (though forgivable) action sequences. That formula worked for Jon Favreau in Iron Man, still we obviously need more from The Avengers.


Louis Leterrier. The director of The Incredible Hulk has also expressed his desire to helm more superhero flicks and there were enough fans of his version of Hulk (and sure to be even more when his remake of Clash of the Titans is released next year) to warrant his nomination. However, I think that like Incredible Hulk, Leterrier falls into that ‘solid but not great’ category of directors. And while it’s an OK category to be in when directing films about superheroes, The Avengers is going to need more than the standard set-piece-to-set-piece blockbuster blueprint in order to be great. It will need real heart, real charm and the sort of goosebump-inducing x-factor awesomeness that I’m not sure that Leterrier can deliver on his own. Having said that, we’ve heard that he is indeed interested in directing the Avengers movie.


To his credit, though, it was Leterrier himself who nominated the ‘crazy plan B’ that I’m about to pitch to you now : TEAM MOVIE, TEAM EFFORT


The Avengers is a project with more moving parts than one of Michael Bay’s Transformers. People are going to be coming to the theater, presumably having seen three to four truly fine superhero flicks expecting their favorite heroes to be greater than the sum of their individual parts. As Louis Leterrier pointed out in an interview somewhere before, a collaboration between himself, Iron Man director Jon Favreau, Thor director Kenneth Branagh and director of The First Avenger: Captain America, Joe Johnston, might just be the best way to make sure that Avengers is a movie event that hits theaters with all engines on full throttle.


After all, who is better to ensure that Avengers Thor is as cool as Branagh’s Thor, that Avengers Iron Man is as cool of Favreau’s version other than the directors who (presumably) made each hero a box office hit in the first place? The way I imagine it, you take the guy who is a solid helmer like Leterrier and let him coordinate, while the other three directors share their input and insights into their respective characters scene by scene, maybe even getting behind the camera here and there if they have a vivid sense of how a particular scene or sequence should be realized. Each of these guys will be coming to the table with impressive resumes and specific experience in the superhero genre. I would expect they each wish for their respective characters to enhance the shared Avengers experience as much as possible, so why not work together to make sure that happens?


As an added bonus, breaking up the work load would ensure that everybody could put 100% of their talent to the task without wearing themselves down to a nub. If there was ever a film I thought might be too much for any one director, Avengers would surely be it.


If I had to list the strengths each current Marvel superhero director would bring to The Avengers, here it is :


Favreau. The fun and the cool swagger.

Branagh. Weighted drama that never turns cheese on us.

Johnston. The sense of cinematic adventure and cool set designs.

Leterrier. Over-the-top action sequences.


So that’s my call, keep it in the family. If Marvel starts trying to bring in a new director to pull together the visions of so many (perhaps more talented) others, I can only think that something would be inevitably be lost or diluted. I have to just mention that I think Len Wiseman (Underworld, Live Free or Die Hard) and Neill Blomkamp (District 9) are two names I would at least consider for a shot at directing The Avengers. Wiseman came out of nowhere with Underworld and its sequel and (with some half-Matrix, half-creature-feature imagination) gave rise to a new action-horror franchise. His Die Hard 4, while not loved by everyone was certainly a polished and satisfactory entry in one of the most beloved action franchises of all time.


Blomkamp shocked the world with District 9 this year, likely making some studio execs truly sorry they didn’t give him a shot at the Halo movie as was initially planned. It was a small-scale project (from a budget standpoint) and coming from a director who has mostly worked on TV commercials. However, Blomkamp totally embodies what I meant when I used that word ‘vision’.


Just a couple names to keep in the back of our mind.


What about you? Do you think a collaborative effort directing The Avengers is a knot just waiting to happen? Is there an individual director you think would be able to rise to the challenge?



Selasa, Oktober 20, 2009

Idea tentang bagaimana kita semua ada perkongsian idea yang merbahaya belaka.

Ada bijak pandai pernah berkata: " Kiranya ada idea yang merbahaya di dalam benak itu, usahlah dikongsi semuanya. Sedangkan yang munasabah, yang elok dan yang baik-baik belaka itupun terkadang ada kesangsiannya."

Idea adalah kuasa yang paling unggul sekali yang dapat kita zahirkan ke serata ketika dan kita tidak boleh sewenang-wenang 'melepaskan' mereka tanpa memikirkan tentang kesan dan akibatnya kelak sekiranya ia tidak selamat untuk 'dilepaskan'. Sesetengah idea adalah merbahaya kerana ianya adalah palsu serta bersifat unreal, seperti idea yang mengatakan satu-satu individu itu adalah lebih bagus dari individu yang lain atau bercakap benar itu adalah bersifat monopolistik. Tapi, selalunya juga terjadi bagaimana idea merbahaya ini boleh merebak dan marak begitu pantas dan mendatangkan mudarat yang begitu azab kepada kita semua. Dan ini sudah berlaku dan masih berlaku sejak bertahun malah berkurun abad lamanya. Mungkin itulah sifat manusia bila tidak berfikir tentang apa yang terfikir. Ternyata sudah sampai masanya idea-idea merbahaya dan palsu ini tidak digalak-sebarkan. Idea tentang bagaimana hendak mewujudkan penyebab huru-hara, kacau-bilau, kesengsaraan, kesakitan. Idea tentang bagaimana untuk lebih meyakinkan orang percaya pada perkara yang tidak benar yakni palsu semata. Inilah punca segala bala bahaya idea.

Namun, awas juga pada idea-idea tulen dan benar yang tidak berani untuk dikongsi atau disebarkan. Ibarat api dalam sekam jualah akhirnya nanti.

Gua kerap melihat orang-orang sebegini yang terlalu taksub menggerakkan punca idea-idea mereka sehinggakan mereka tidak rasa sangsi atau segan silu untuk menyebarkannya secara terbuka. Pada gua, keterbukaan menyebarkan idea-idea merbahaya ini adalah dengan sendirinya menjadi lebih, lebih bahaya dari ia hanya dipendam dan disimpan sebelum tiba waktu untuk disebarkan. Gua rasa dalam bahaya di saat menaakul perkara-perkara ini. Logik akal akan senantiasa bertelagah dengan kudrat dalaman.

Gua harap ianya tidak tersebar terlalu jauh.

Isnin, Oktober 19, 2009

powers that be.

From where I stand, I can see that there is still plenty of room left for us to make up a better future. No matter how economically hard times are, no matter how bitter or melancholic our facebook status might regularly be and no matter how much time we have indulged ourselves in cliche or stereotypical phrases and nuances... there is still and will always be space to upgrade and improve what has not yet being 'fulfilled'. Family and friends is our stronghold. Never forget that. A key that once lost, hard to come by again.

The rest is sheer experience and self-accumulated knowledge. Now, that is power that no money in the world could EVER buy.

Sabtu, Oktober 17, 2009

Perhitungan dan perkiraan.

Kalau gua kira hitung sepanjang sebulan beraya ini, tak ternilai betapa banyak gua sudah cermat berjimat dalam segala hal berbelanja. Wajarlah raya itu datang setahun hanya sekali. Kiranya tidak, mungkin jua gua tidak akan belajar untuk jadi lebih hemah dalam membuat perhitungan dan perkiraan 'belanjawan' hidup.

Dan gua bukan bicara soal makan dan minum sahaja.

Khamis, Oktober 15, 2009

Selasa, Oktober 13, 2009

Faizal Mukhtar take on the upcoming SIEGE... and beyond.

Olivier Copiel promo art for The Siege. The definitive story that will end the whole long Marvel event trilogy for the past half decade -
Part 1: HOUSE OF M, Part 2: CIVIL WAR, Part 3: SECRET INVASION


Marvel's Siege is a mini-series as well as a crossover event that will spill over into the Avengers titles and possibly several solo titles that feature prominent Avengers as well. There will be tie-in issues and the 'New Avengers' and 'Dark Avengers' issues will be essential but those issues will include a lot of fun payoffs for a lot of characters. Including characters that people have been wondering about, like Norman Osborn, Sentry and Ares. Just like Secret Invasion, Marvel is going to flip over all of their cards and show you everything. They're not going to end 'Dark Reign' and leave us wondering, 'What happened to that guy? And what happened to this guy?' like they always do. They will definitely be going to turn everything over. I think people were satisfied by the way Marvel did that in Secret Invasion. As a fan, it's what I like to see. And that's definitely what they're going to do.

In addition to a story that's immense in scope, with an A-List artist like Olivier Copiel, Siege readers will also get some extra features as well. There's going to be some special feature back matter ala DVD extra material in the back of the Siege issues, as well as the tie-in issues of the Avengers titles. So, the issues are going to be packed.

They'll have back-up stories, text pieces, or whatever is appropriate to accentuate what's going on in the book itself. It's going to be one beautiful package.

When Siege hits stores in January, it will bring the curtain down on Marvel's running Dark Reign storyline while also serving as a bookend to some of early Avengers related work like Avengers: Disassembled and Secret War. According to my observation, Siege has been in the works since about Avengers: Disassembled started in 2004. When it would happen and where was up for grabs. There was some discussion about whether it would happen before or after Secret Invasion but once Dark Reign was set, everybody else would probably said, 'Hold off on Siege. Dark Reign needs to be a part of it.'

So, Siege needed to fit with the way Marvel is right now. We knew that after Dark Reign, we'd be headed towards a different Marvel Universe and Siege is the beginning of that.

Don't say I did not warned you.

p/s: Watch the bootleg trailer over at KEDAI KOMIK™ EXTRA vlogsite

Apa power X-Men lu ?

Suatu hari, di mapley kepunyaan seorang mamak yang padat jumlah pengunjungnya dan juga jenis yang memandai-mandai membuka lot-lot meja di tempat parkir.

Cuacanya baik, anginnya pula sepoi-sepoi bahasa kebangsaan. Macam-macam orang ada kat situ. Yang ada cerita, yang takde cerita, yang kaki ngadu, kaki kutuk, kaki kencing, yang berkaki-kaki dan yang bertangan-tangan. Yang ada IC, yang takde IC, yang ada permit, takde permit, yang ada cerita, yang takde cerita, kaki ngadu, kaki kutuk, berkaki-kaki. Semua ada. Cuma bahasa kebangsaan masing-masing punya hal. Angin tak masuk campur hal sepoi-sepoi mereka.

Angle camera bergerak menuju ke arah satu meja di tengah-tengah hiruk pikuk mapley. Tracking slow dan perlahan. Background music soundtrack irama rap dan hip hop dari barat buatan negro saduran. Yang aliran henjut-henjut layan kepala punya. Tak berat tak ringan. Sederhana jugalah seadanya irama itu. Diselang-selikan dengan audio mamak menjerit-jerit ambil order, suara makwe gelak kuat-kuat dan siaran ulangan bolasepak kat Astro.

Camera stop. Established shot.

Dua tiga ekor kutu komik sedang rancak berdebat soal iklim industri komik semasa, seperti kebiasaannya. Yang sorang pejuang komik era 90an, yang sorang pengumpul TP dan bekas pengumpul komik single dan yang sorang lagi bakal tokey kedai komik runcit-runcitan.

Dengan secara tiba-tiba, satu soalan diaju kepada salah satu diantara mereka oleh salah satu kutu tersebut :


" ...dalam banyak-banyak power X-Men, yang mana satu favorite lu ? "

" Gua ? "

" Ye la. Lu. "

" Gua chopp Onslaught. Onslaught terer gile siol! ", pejuang komik 90an menyampuk tak tentu hala.

" Diam. Gua tak tanya lu. Ha! Lu, cepat la jawab. "

" Gua kalau boleh nak power mutasi milik Multiple Man. "

" Apa pasal? "

" Ada la. Rahasia. "

" Licik. Licik. Lu memang licik. "

Isnin, Oktober 12, 2009

Ahad, Oktober 11, 2009

Maradona pun reti berenti makan nasi lepas waktu tengah malam, inikan pula Halim Napi... ( pepatah bolasepak lama ).

Dalam keghairahan menghadiri dan membaham makanan di upacara-upacara open haus di hujung-hujung musim raya begini, kesihatan dan sahsiah rupa bentuk diri haruslah dijaga. Ini untuk mengelakkan kita daripada mudah menjadi tidak fit ketika membuat aktiviti harian dan menjadi mangsa kepada takungan bahan lebihan di dalam perut serta sudut-sudut tubuh yang lain. Rugilah kalau dah kurangkan berat badan, bakar kandungan lemak dan diet sepanjang puasa, tiba-tiba badan lu naik balik mencanak gara-gara terlalu rakus membaham makanan kat open haus . Pendek kata, janganlah hingga memboroi semula.

Dengan kerana itu, gua telah mendapat jemputan mengejut dari kaki-kaki bekas pasukan kelab bolasepak kejiranan gua dahulu. Ianya didalangi oleh Asrul Rongi, seorang jejaka Jawa peranakan Kelantan. Asrul Rongi telah memanggil hampir kesemua pemain-pemain yang pernah beraksi bersama kelab bolasepak itu suatu masa dahulu berserta beberapa muka baru. Antaranya adalah Abu Hanifah, Bijan, Lopes, Ali Kutik, Faizal Rally dan lain-lain lagi. Budak baru pula adalah seperti Pian Lebai, Daud, Safee Sali, Irwansyah, Suhaimi dan sapa entah yang gua tak ingat namanya. Walaupun Asrul undang punya ramai player, yang datang tak sampai separuh. Faizal Rally tarik diri last minit bersama konco-konconya sebab sibuk menghadirkan diri ke open haus. Mungkin bagi dia open haus adalah lebih penting dari semangat kesukanan. Lagipun, open haus sampai pukul berapa lu nak lepak dengan budak-budak lu tu??! Tuan rumah tu pun gua saspek dah nyampah tengok muka lu melepek kat sana lama-lama. Yang lain gua tak dapat kesan apa sebab tak datang. Akhirnya, main cukup-cukup kaki aje. Mujur tak semua pancit walaupun dah lama tak beraksi bersama. Cuma gua nampak Lopes pura-pura keluar padang tak sampai berapa minit main konon nak beli air dengan alasan kononnya tadi makan tak minum. Walhal mulut dah macam ikan gapi kurang oksigen tak kena rokok. Pian Lebai pula kelihatan tidak berapa konsentrasi di awal saingan akibat curi-curi pandang team makwe court sebelah. Dia ingat gua tak perasan.

Abis game, kami sepakat untuk jadikan team yang dikumpulkan semula setelah sekian lama ini sebagai team bolasepak terkini kami. Ya, kami sudah kembali. Kalau Erik Larsen dan Halim Napi boleh, kami pun boleh. Dan gua telah diberi tugas untuk merekrut lagi kaki-kaki yang lain. Dalam kepala dah ada beberapa listing, cuma hari ni gua sekadar nak test market bersama Asrul Rongi dan ajk-ajk lain. Maka kami pun ke mapley yang terletak di bandar Sunway bernama mapley Sri Bidara Sunway. Tapi mapley ni hampeh sikit. Lopes punya kepala la ni. Orang semua tengah rancak layan game pusingan kelayakan Piala Dunia England lawan Ukraine, dia sibuk ajak pegi pot yang tunjuk dvd cerita GI Joe. Lopes, Lopes... hati kau keras Lopes.

Jawatan dan tugasan telah diagih-agihkan samarata. Ada yang jadi pengurus perlawanan, ada yang jadi pelatih kecergasan, ada yang jadi biro air, ketua kumpulan sorak dan macam-macam lagi jawatan yang berbisa juga. Cuma gua tak sempat dan terlupa nak luahkan pada minit mesyuarat yang bertempat kat mapley Sri Bidara Sunway tadi tentang apa nama yang enak gua nak bubuh untuk team ni, soal displin, pemakaian pemain dan diet selepas game.

Kenapa Lopes dengan Asrul boleh dressing macam nak gi mancing dekat kelong dan kenapa lepas game kita mesti order makanan macam menu nak makan tengahari?

Perkara ini akan gua bawa ke minit mesyuarat akan datang. Perkara ini sungguh sangat serius, ujar gua dalam hati sambil berusaha menghabiskan maggi sup dan nasik goreng secara berturut-turut dan layan GI Joe.

Sabtu, Oktober 10, 2009

Jumaat, Oktober 09, 2009

Kisah gua bertemu jelmaan saitan nirrojim.

Sekarang keje gua dah jadi senang sikit sejak ada laptop. Senang 'sikit' la. OK. Laptop second hand jenama kepala kembar cap epal kelabu kena gigit bucu. Itu semua ehsan budiman seorang sahabat dari seberang bernama Juraimi Yusop. Juraimi adalah seorang designer grafik, jadi banyak keje yang dibuatnya menggunakan komputer berkapasiti tinggi.

Nak dijadikan cerita, sebulan lepas dia ada beli laptop baru. Jadi laptop jenama kepala kembar cap epal kelabu dia yang lama tu dia nak tolak kat forum Low Yatt. Gua teringin jugak nak angkat sama itu offer. Hakikatnya, gua masih sengkek. Memang lantai punya muflis, tambah lagi dalam keadaan runcing ekonomi global. Kena pula itu jam Raya nak dekat. Hutang yang ada pun tak lunas lagi. Tapi akhirnya, gua berjaya juga halang langkah dia untuk menolak barang itu ke tangan-tangan manusia yang tidak dikenali. Dari jual kat mana-mana kutu, lagi elok tolak kat gua. Tunduk dia pada hujah bernas gua yang panjang lebar. Runding punya runding, kami capai kata sepakat dan buat perjanjian merah berdarah. Gua guna sistem barter bersulam sistem jualbeli moden. Dia angkat dalam 3 judul komik paling rare dan mahal dalam koleksi KEDAI KOMIK™ gua, lepas tu ansur-ansur duit secara berdikit-dikit. Setel cerita. Licik benar Juraimi Yusop menjalankan urusniaga. Rupanya dia lebih bernas tundukkan gua. Menangis jugak la gua teresak-esak dari dalam batin gua melihat komik-komik bertaraf khazanah itu bertukar tangan. Takpe, pujuk hati gua. Hidup ini kadang-kadang perlukan pengorbanan. Gua bernasib baik Juraimi adalah hantu komik dan sanggup bergolok gadai dan tak makan nasik demi komik rare dan jenis susah nak jumpa dalam eBay. Ikut tafsir nilai harga, gua agak dah boleh beli Macbook kelas lama dah sebijik. Terdesak punya hal. Yang penting gua sudah ada komputer riba sendiri di ribaan gua sekarang. Berabad punya mengidam. Dulu cita-cita aje lebih, menabungnya tidak.

Ni dah masuk sebulan lebih gua berseri-seri dengan laptop baru yang tak berapa baru. Keje jadi lebih cargas dan tuntas. Tak payah gua susah-susahkan diri pegi CC selalu. Fitnah masyarakat pun dapat dikurangkan. Ni semua gara-gara atas kedai CC tu ada pot kedai kuda berinternet. Cilanat punya CC. Tak pasal-pasal gua jadi bahan cercaan orang ramai dan mangsa tuduhan rambang tidak berasas.

Tapi entah mana yang tak kena, semalam gua bertemu masalah dengan laptop keramat itu.

Malam kemarin laptop itu 'hanging', jadi gua paksa dia bersara. Pagi-pagi semalam sebelum gosok gigi gua cuba la bukak balik. Sekali, satu kejadian puaka saitan nirojjim telah terjadi pada menatang alah tersebut. Skrin monitornya bertukar dari melintang yakni horizontal kepada menegak yakni vertical.

Kalau pembawakannya persis tablet PC atau Kindle, mungkin gua akan bahagia. Namun apekejadahnya semua ini? Apa nak jadi? Virus iblis durjana kategori apakah yang telah merasuki laptop penuh berjasa milik gua yang belum abis berbayar itu? Siapakah yang harus dipersalahkan? Apa komen orang ramai di luar sana akan kebangangan ini? Macam-macam kata sumpah seranah bermain di benak medula oblongata gua. Ini tak boleh dibiarkan.

Gua bege-bege mana yang patut. Tekan sana, tekan sini. Tak boleh jugak jalan. Tutup bukak, tutup bukak, takde apa yang berubah. So close no matter how far. Nothing else matter. I dubbed the unforgiven. Kungkangkungkang. Gua tak mudah putus asa. Capai talipon, terus kontek Juraimi. Katanya dia akan kontek balik untuk beri penyelesaian sebab dia pun pernah menghadapi problem yang sama. Dari latar belakang suara dan alunan vokal, nampak sangat tengah kena bebel dengan bos. Sambil-sambil tu, gua cuba-cuba tanya sapa aje yang ada laptop di alam YM. Fairul Nizam beri satu anjuran penyelesaian. Agak tak konvensional tapi semua opsyen harus di ambil kira. Pastu, gua cuba buzz Hafiz Nasir kat Fesbuk. Katanya off laptop balik dan masa dia tengah read masa starting tu, tekan F8 banyak-banyak kali. Dah macam main game arked pula gua rasa.

" ...tak pun kau datang kopitiam kat ss15 ni. Meh sini gua bikin. Bawak duit-duit banyak ". Hafiz Nasir berseloroh ringkas tapi gua macam tawar mood nak respon. Gua nak cepat setel problem masalah kategori saitan nirrojim ni.

Sampai sana Hafiz Nasir tengah sibuk dengan laptop baru dia. Laptop baru lagi. Semua stok sengaja nak bakar perasaan gua dengan laptop-laptop baru yang masih lagi berbau kedai komputer. Tampak tengah giat bekerja secara freehold dari cengkaman majikan. Gua buang segan dan silu gua jauh jauh dan buka laptop jenama kepala kembar cap epal kelabu gua. Tak sampai 5 minit, Hafiz Nasir yang gua harap-harapkan arif tentang hal-hal IT ni, pun turut kecundang. " Apa daaa komputer kau ni slow sangat? Ni macam mana ni anak panah boleh lari ni? Sakit leher kiri aku ni, susah nak teleng kepala ni nak bikin ni? ". Macam-macam alasan tahyul yang takde kena mengena dengan masalah semasa laptop tu dia cuba beri pada gua untuk cover line. Hafiz masih mencuba dan...

Jap. Ada makwe solid aliran amoi sedang lalu di hadapan kami.

Jap... jap.

OK.

Sambung balik.

Hafiz masih mencuba dan terus mencuba. Sambil-sambil tu sempat dia story kat gua pasal projek terbaru. Projek ternakan biawak padi eksotik secara online. Terkedu limpa gua bila dia cakap client yang dia tengah dok maintain website dia tu, beroleh pendapatan dalam belasan ribu sebulan. Gilababi betul. Tapi kena berani. Berani macamana, gua tak boleh dedah. Ini rahasia perniagaan. Rahasia perniagaan kena jaga. Nanti tak kaya-kaya macam Donald Trump atau Kerabat di Raja Emiriah Arab Bersatu. Gua dah lama idam pasang rancangan nak beli Mencester United. Nak suruh bungkus main kat Liga Super.

Juraimi sempat juga call gua balik dalam kalut-kalut tu untuk menyumbang jalan penyelesaian. Ternyata langkah yang diberi sumbang dan songsang. Yang Hafiz bagi gerak arked, yang Juraimi bagi jurus kombo tekan punat macam main konsol permainan video. Masih hampagas.

Last-last, google jugak jadi penyelamat. Setel masalah gua.

Selesai semua, gua bayar harga air suam Hafiz Nasir sebagai upah meng-google dan khidmat bantuan teknikal tadi. Terserempak pula dengan Saipol Anuar dengan makwe dia barangkali on the way keluar. Tak sangka dia dah jadi fan LAXMANA. Baru dua episod.

" ...Wah! Laxmana X !! "
. Bukan Laxmana X, bai. Laxmana sahaja la. Isimnya biar betul.

Salam lebih kurang pastu gua blah.

Itulah dia musibahnya akibat jahil IT dan bagaimana gua betemu jelmaan saitan nirrojim di komputer riba jenama kepala berkembar cap epal kelabu gua.

Bertemu kes runcit macam ni pun mudah panik. Ni baru problem skrin laptop melintang. Kalau dibuatnya problem lebih besar seperti laptop meletup atau bekalan elektrik terputus atau komputer disita kerajaan atau keje tak siap sebab terpaksa buat keje dalam keadaan tengkuk senget... macamana pula? Kan ke lebih tragis itu.

Gua memandu pulang sambil diiringi lagu 'Hanya Padamu' dan 'Lahar Cinta' dendangan kumpulan rock 90an Qiara dan Final List dalam ruangan Arena Rock SinarFM edisi petang kelolaan Linda Onn.

Memang 'rock abis'. Abis rock sampai terkangkang-kangkang telinga gua dalam kereta.

Mission accomplished.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...