Selasa, September 29, 2009

Raya yang tiada galang ganti hari-harinya.

Seminggu raya sudah berlalu.

Pada bila-bila masa sepanjang kita semua meraikan hari raya ini, gua yakin ini adalah masa yang paling terbaik dan paling tersesuai untuk kunjung-mengunjung ke rumah kawan-kawan dan sedara-mara sama ada diadakan rumah terbuka ataupun tidak. Kita semua boleh pergi ke rumah kawan yang ingin diziarahi atas sebab hari raya dan selalunya di masa hari raya inilah, rumah kawan-kawan dan sedara-mara akan menjadi sasaran terutamanya kalau diadakan majlis rumah terbuka.

Lama tak jumpa untuk bertanya khabar atau lama tak jumpa sebab takde benda dan sebab nak jumpa hari-hari pada hari biasa.

Ada pula sesetengah orang tu pulak, dia tak suka jalan rumah kawan atau sedara-mara malah lebih dia suka kalau orang datang ke rumahnya sahaja. Tidak pasti sama ada sebab dia malas nak gosok baju atau bawak kereta atau tak best nak jalan jauh. Cumanya dia memang jenis yang macam tu. Kalau orang datang rumah dia, dia bukan main lagi seronok. Tak kisahlah. Janji masih ada semangat dan jiwa untuk berjumpa dan bertemu sapa.

Tidak lupa juga kategori yang datang ke rumah tapi memang tak kenal langsung sapa tuan rumah. Kategori ini selalunya jatuh pada budak-budak kecik yang datang secara grouping atau berkumpulan atau berpuak-puak. Pendek kata, berkroni-kronilah mereka walaupun masih dibangku sekolah lagi. Biasanya, modus operandi diorang hanya datang dan mengumpul duit raya. Ini dilakukan oleh gua semasa rajin berjalan di kampung semasa kecil dahulu. Sekarang pun ada juga budak-budak buat, cuma kalau kat bandar ni gua tak berapa nak paham perangai orang-orang bandar(bukan semua). Ada itu hari gua kesian dengar budak-budak ni mengadu cerita kat gua diorang selalu kena halau sebab nak beraya. Kot ye pun dah tau budak-budak ni memang datang nak collect duit, jangan la sampai dihalau begitu sekali. Tau le deme tu banyak duit. Tak luak pun kalau bersedekah jariah barang sesen dua. Tapi sapalah gua nak bagi nasihat sebab gua pun bukannya ustad sangat pun. Gua cuma berkongsi pengalaman.

Sesetengah kawan-kawan atau sedara-mara sungguh jujur dan ikhlas bercerita dan meluah perasaann time raya. Mereka lebih mudah menjadi jujur dan lebih terjurus ke arah luahan-luahan peribadi di waktu-waktu begini. Deria gua jadi lebih peka kerana tatkala mereka berkongsi, maka tercerminlah segala yang kita tidak pernah terlihat dan tergambar sebelum ini. Kadang-kadang ada cerita yang terlalu peribadi sehingga mengejutkan dan menggegarkan fahaman zahir dan batin gua. No wonder, orang membubuh kalimah ucap ‘Maaf Zahir dan Batin’ semasa berutus salam semasa ingin ‘menSelamatkan hari raya’.

Dia bercerita tentang si dia. Yang itu mengadu tentang yang ini. Yang di sana bercakap tentang yang di sini. Yang atas turun ke bawah. Yang bawah naik ke atas. Yang kiri nak ke kanan. Yang kanan nak ke kiri. Yang diam, diam juga.

Makin larut dan dalam, makin tersebar dan terserlah segala. Terungkai rantaian rahsia, sedar tak sedar, manusia memang makhluk jujur dan ikhlas. Bukan hanya kerana kita semua rumpunan bangsa terdidik nilai sensitif dan sentimen, tetapi ramah kita ramah bertaji.

Gua hanya mampu dengar dan tolong-tolong nasihat mana yang termampu boleh.

Sama-samalah kita usaha, ikhtiar dan tawakal untuk mendapatkan yang baik-baik. Sapa yang nak jadi jahat, ye tak? Gua tahu masih ada yang lebih susah, lebih menderita dan lebih sengsara dari apa yang menimpa kita sekarang. Kita wajar bersyukur pada kuih samperit, ketupat palas, rendang ayam dan mercun pop-pop yang masih boleh kita nikmati secara bebas, terbuka dan tanpa sekatan.

Sendunya pula rasa bila sedar ada terlalu banyak janji-janji gua yang harus dilunaskan pada kawan-kawan, sedara-mara dan keluarga-keluarga gua semasa sessi luah-meluah itu. Dan gua sedar janji itu akan tetap datang tidak kira hari raya ataupun bukan. Ya, kami juga berkongsi gelak dan tawa, lucu dan jenaka. Kami juga bergembira-gembira dan bersuka-suka hati. Tapi bila datang kesedaran bahawasanya hidup ini penuh dengan ‘hutang-hutang’ yang belum langsai, manusia akan tetap manusialah jua. Manusia seperti gua yang mudah lupa diri dan sangat jarang berfikir apa yang sudah, sedang dan bakal berlaku. Mungkin gua terlalu sakan ‘beraya’ sebelum raya atau sesudah raya menjelang.

(Jelang? Apa itu jelang??)

Seminggu raya sudah berlalu. Sekali lagi cepat betul semuanya berjalan(berlari?). Ada kawan dan sedara yang sempat gua jumpa bercerita tentang hidup dan masing-masing. Bercerita tentang nasib. Bercerita tentang rezeki. Bercerita tentang petaka dan derita. Bercerita tentang dulu dan sekarang. Bercerita tentang perubahan. Bercerita tentang gua, tentang lu, tentang kita, tentang dia dan tentang semua yang tidak sudah-sudah bercerita tentang cerita-cerita yang akan terus menerus mengisi cerita kita sehari-hari yang mustahil bergerak tanpa cerita-cerita untuk dikongsi, untuk diluah dan untuk dirasa bersama-sama.


p/s: Di negara ini, keraikan rayanya adalah 30 hari bersamaan sebulan, setanding puasa yang sebulan. Itu popular belief.

Sabtu, September 26, 2009

Rabu, September 23, 2009

Ingin mencapai tahap saudara Bendis.

A commemorative edition celebrating
Brian Michael Bendis' 10th anniversary at Marvel!


Writing as many as five Marvel titles simultaneously, Bendis has become one of the company's most prolific creators during the past decade; his multiple Eisner Awards testify to quality that rivals such quantity. In 2000, the crime-noir veteran re-created Marvel's most vital character for modern audiences in Ultimate Spider-Man, harbinger of the growing Ultimate universe and still thriving as it eclipses 100 issues. He shook the world of Daredevil by revealing the hero's secret identity, setting into motion storylines whose repercussions will far outlast his departure. He next de-/re-constructed the Avengers, paving the way for the House of M crossover, which rocked the foundations of the Marvel Universe. And then he shook up the status quo again, unleashing a Secret Invasion of alien shapeshifters on the Marvel heroes. This exclusive TP collects ULTIMATE SPIDER-MAN #13, NEW AVENGERS #22, ALIAS #10, ULTIMATE SPIDER-MAN ANNUAL #1, CIVIL WAR: THE CONFESSION, ULTIMATE SPIDER-MAN SUPER SPECIAL, ULTIMATE X-MEN #41, DAREDEVIL #65, NEW AVENGERS #15, ULTIMATE MARVEL TEAM-UP #9, DARK AVENGERS #9 and material from STAN LEE PRESENTS.

While, the art
is provided by MARK BAGLEY, MARK BROOKS, ALEX MALEEV, MIKE DEODATO, MICHAEL GAYDOS, LEINIL FRANCIS YU, DAVID FINCH, FRANK CHO & JIM MAHFOOD.

This has been a
KEDAI KOMIK™ ONLINE presentation special. Pre-orders your copy now.

Selasa, September 22, 2009

Berita Raya

Berita 1
Banyaknya beza beraya tahun ni dengan tahun lepas. Ahli famili bertambah, bermakna lebih banyak juga rencah.

One of the best raya yet.

Sapa kata budak-budak aje boleh berseronok dan bergumbira-gumbira di hari raya?? Tambah-tambah lagi kalau ada yang tolong suruh wakilkan jadi penyimpan sampul-sampul duit raya yang masih utuh tersemat rapi belum dibuka lagi isi kandungnya.

p/s: Gua paling sendu gila bila TV tunjuk cerita orang-orang tua beraya sorang-sorang, anak yatim mengadu nasib diri pasal raya dan kehilangan-kehilangan mereka yang tersayang dalam keadaan yang tidak disangka-sangka.

Berita 2
Mayat lelaki yang ditemui di sebuah kawasan pergunungan di utara Tokyo disahkan sebagai pencipta kartun Crayon Shin-chan, Yoshito Usui yang popular di seluruh dunia. Usui yang berumur 51 tahun didapati hilang pada 11 September lalu selepas dia mendaki gunung Arafune di utara Tokyo tanpa ditemani sesiapa. Mayatnya ditemui pada Sabtu lalu oleh seorang pendaki dan keluarga Usui mengesahkan identiti pencipta watak kartun yang popular itu pada Ahad lalu. Usui yang suka menyendiri sudah berkahwin dan mempunyai dua anak.

Menurut laporan polis, punca kematiannya disebabkan oleh terjatuh dan tidak ada petunjuk dia membunuh diri. Usui memberitahu keluarganya di rumahnya di Saitama dekat Tokyo bahawa dia akan mendaki gunung itu dan akan kembali pada waktu malam pada 11 September lalu. Apabila dia tidak muncul di rumah pada waktu yang ditetapkan itu, keluarga Usui membuat laporan polis. Pencipta kartun Crayon Shin-chan itu membuat penampilan pertama dalam industri manga pada 1987. Dia kemudian mengecapi populariti pada tahun 1990-an menerusi kartun Crayon Shin-chan yang menampilkan kehidupan seharian budak lelaki berusia lima tahun, Shinnosuke. Buku kartun Crayon Shin-chan sudah dijual sebanyak 50 juta naskhah di Jepun dan diterjemahkan ke dalam 14 bahasa. Kartun itu turut disiarkan di 30 buah negara. Bagaimanapun, Persatuan Ibu dan Guru di Jepun menyenaraikan kartun itu sebagai penerbitan yang perlu dijauhkan daripada pemandangan kanak-kanak. Tindakan itu dilakukan kerana watak utama dalam kartun itu, Shinnosuke selalu melondehkan seluarnya dan menggoyangkan pinggul semasa bergurau.

Namun, baru-baru ini kartun itu digunakan untuk tujuan pembelajaran di sekolah.Berita 3
Masih tidak ketemu samperit terbaik untuk dikategorikan samperit terbaik tahun 2009. Moga kenyataan ini dapat dipertimbangkan pada mesyuarat pengusaha dan broker-broker kuih tunjuk seluruh Malaysia. Sekali lagi, ini serius.

Berita 4
Ramai jugak orang tak balik kampung. Gua rasa mungkin faktor masa dan suasana semasa. Orang bandar walaupun sibuk berebut-rebut nak balik kampung dalam keadaan sesak, kucar-kacir, sibuk dan kelam-kabut mana sekalipun tetap akan balik. Tapi ada juga orang-orang yang dah lama duduk kampung yang kini sudah berpindah dan menetap di bandar. Maknanya, dah tak banyak beza kat mana kita semua beraya. Itu pada hemat dan pandangan peribadi gua sajalah.Cuma lebih elok kalau waktu raya, dikosongkan aje kawasan bandaraya supaya semua dapat bermukim di kampung untuk tempoh tertentu. Sana lebih feel orang kata. Lebih soul.

Kerajaan juga harus pantau suasana di hotspot-hotspot sekitar pusat bandar seperti KLCC yang tak ubah macam mini Jakarta atau kotaraya Dhaka.

OPS SIKAP XX tidak semestinya di jalanraya dan lebuhraya berkonsesi sahaja.

Faham tak?

Berita 5
Masalah anak-anak. Shin Chan pun tahu adab. Kita tak mahu masuk campur. Terutama sekali bab-bab game yang menang waktu terlanjur. Inilah bahana jenis pasukan yang tak hormat waktu orang nak beraya.

Isnin, September 21, 2009

Apakan daya, masa tidak akan menanti.

Hari Raya Pertama bukan main packed. Semuanya telah di lock and loaded dengan pelbagai acara yang digubah. Dari terbit Subuh syafi'e hingga lepas gelincir senja. Macam-macam kegiatan dan aktviti. Semuanya menggembirakan. Semuanya membahagiakan.

Gua kini sudah tahu, bukan main mudahnya seniman-seniman mencipta lagu bertaraf legendaris time-time nak Raya. Lagi senang dari nak buat lagu 1Malaysia.


Ilham ada kat mana-mana. Tinggal nak bukak balang, tuang dalam gelas dan terus masuk dalam benak.

Sabtu, September 19, 2009

MAKA INI. PERUTUSAN HARI RAYA 2009

Raya datang lagi.

Seperti lazimnya gua nak buat ucapan rasmi sebagai protokol perayaan. Harap semua sudi terima ucapan ini. Gua nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR & BATIN.

Klik yang berikutnya di bawah ini untuk perutusan tahun-tahun yang telah lalu :

RAYA 2008
RAYA 2007
RAYA 2006
RAYA 2005
RAYA 2004

* * *

Ya. Hari Raya datang lagi.

Nah. Semuanya teratur cantik dan tersusun rapi buat si penyambut kedatangannya. Langsir dan carpet sudah bertukar ganti. Lantai dan cermin selesai digilap kilat. Ibu tersayang gua memasak di dapur dibantu adik-adik. Bapa terkhusyuk mengalun takbir dan tahmid memuji-muji kebesaran Yang Maha Agung sesudah imam solat sebentar tadi, makmumnya anak-anak yang syahdu diruntun kalbu menuruti. Ipar dan cucu sesungguhnya menjadi seri yang tidak ternilai pada keluarga, memeriah lagi suasana yang sudah gemerlap sedia sinarnya.

Penyimpan mohor besar Raja-Raja telah mengesahkan kesohehan tawarikhnya.

Takbir yang bergema lunak indah sebentar menandakan secara rasmi jelangnya kebesaran Aidilfitri yang dinanti-nanti.


Hari ini tetap 1 Syawal.

Dan seperti biasa juga, bulan puasa dirasakan begitu pantas berlalu meninggalkan kita semua. Sepantas larian Usain Bolt ketika memecahkan rekod pecut 100meter itu hari. Selalunya orang akan cakap ‘pejam celik pejam celik dah nak raya’. Betul, memang sedar tak sedar, dah sebulan. 30 hari kita tak makan siang, menahan itu dan ini, bangun bersahur sebelum ayam jantan berkokok kais, melawan rasa ngantuk yang tak tentu hala time, kelesuan cuaca badan yang begitu menggigit dan macam-macam lagi ujian serta cabaran Ramadhan. Gua bersyukur dapat menjalan ibadah ini dengan baik walaupun tidak sempurna pada angle-angle tertentu. Gua hanya manusia biasa. Ada cacat dan ada celanya di mata masyarakat.

Di atas kesedaran rasa serba kecacatan dan kecelaan inilah, gua ingin memberi perutusan ucapan ini. Tidak berseri dan cukup gemilang rasanya Hari Raya sekiranya tidak menyembah maaf dan memohon ampun kepada semua kenalan, baik kaum keluarga, saudara dan mara, kawan-kawan, taulan, rakan-rakan jauh dan dekat serta sahabat-sahabat akrab dan rapat. Gua pinta setinggi-tinggi harapan dan serendah-rendah peribadi semoga dibersihkan segala onar dan kesilapan. Yang terkasar budi dan bahasa, yang terlanjur tutur dan kata, yang terlampau buat dan gerak. Zahir dan batin. Dosa itu sememangnya hening. Agar kita sama-sama menyesali akan perbuatan-perbuatan yang tidak disengajakan mahupun disengajakan itu, terutamanya pada pihak gua. Jangan risau dan khuatir pada ‘hutang-piutang’ itu. Tahulah bagaimana ianya diselesaikan. InsyaAllah.

Pada yang merindukan kampung halaman dan sentuhan peluk cium serta dakap mesra ibu dan bapa di sana, gua ucapkan selamat semuanya. Berjaga-jagalah ketika menjadi pengguna jalanraya. Berhemah kita sama-sama ketika beraya berjumpa yang lama jauh di mata. Ayuh kita sama-sama juga membuka lembar cerita dan bertanya khabar berita. Ada yang harus dan perlu dikongsi, tersirat dan suratan. Inilah masanya kita bertukar hasrat, mengadu nasib, membuai kenangan, membibit memori, berhilai ketawa, meluah jiwa dan rasa. Manusia sudah sifatnya suka membelai dan dibelai emosi. Kita semua punya hati dan perasaan, bukan?

Juadah dan hidangan istimewa sudah tentunya juga menjadi idaman tatkala bermula musim perayaan ini. Gua suka samperit. Samperit ibarat kuih raya yang hebat, lebih hebat dan unggul mengjangkaui batas belahan kerongkong serasa cebis-cebis kecil syurgawi terlekat diantaranya. Akan hikmat dan nikmat sekiranya ia disusuli dengan undangan serta jemputan rumah terbuka walaupun gua kadang-kadang perasan raya dah habis sebulan pun, masih galak lagi ada yang menganjurkannya. Tak jadi kesalahan meraikan kita-kita yang memang seronok makan free dengan anekasari makanan yang sedap-sedap belaka. Sambil tu kan boleh jimat dari ke mapley. Bonus pula kalau ada sedari-sedari baru yang ingin berkenal-kenalan. Bertambah ukhuwah dan silaturrahim.

Mungkin sudah tidak ada lagi sisipan duit raya yang dihulur buat modal membeli jajan, kasut bola jenama sauk ataupun spare part mountain bike gua seketika masa nan dulu. Mungkin juga tidak ada lagi bicara atuk atau nasihat nenek yang sudah pergi meninggalkan diri ke alam abadi. Dan mungkin tidak ada lagi benda perkara yang gua gian nak buat tiap-tiap datang raya saban tahun. Gua sudah bukan berada di zaman itu lagi. Tapi gua sangat syukur gua sudah merasai zaman itu. Kini zaman yang sekarang lebih membahagiakan kerana rencah pengalaman dan kenangannya cukup menggamit. Personanya lebih membuatkan gua bersemangat untuk meraikan ‘kemenangan’ menyambut kedatangan Syawal. Tapi kalau ada yang sudi menghulurkan sebatang dua mercun dan sepam dia pencucuh meriam buluh itu di kampung nanti, takkan gua mahu menolaknya, ye tak? Nanti ada pula yang berkecil hati. Lagi-lagi yang dah ada niat lama nak beri duit raya. Rezeki Tuhan tentukan.


Untuk kalian dan kenalan,

SELAMAT MERAIKAN DAN MERAYAKAN HARI-HARI PUNCAK AIDILFITRI.

MAAFKANLAH SEGALA KESILAPAN YANG ZAHIR DI MATA DAN SELURUH KESALAHAN YANG BATIN DI HATI.

SEMOGA KITA SAMA-SAMA DIBERI HIDAYAH DAN KEBERKATAN OLEH ALLAH SWT SEPANJANG MASA, TIDAK KIRA DI MANA JUA BERADA.

AKHIR KATA, MAJULAH RAYA UNTUK SEMUA.


p/s:
Berhati-hati bila beraya dan dijalan raya. Makan cermat, jiwa selamat. Main mercun jangan simpan-simpan. Jaga diri, hiasi peribadi di rumah mertua. Sila reserve sikit kuih samperit untuk gua.

Khamis, September 17, 2009

Kalau gua jadi PM (3). Final last kopek.

Kalau gua jadi PM, inisiatif syarat WAJIB TAYANG ini akan gua lancarkan untuk semua program dan rancangan-rancangan TV sepanjang Hari Raya. Ianya bertujuan untuk mengembalikan nostalgia dan menghidupkan semula semangat tontonan program dan rancangan-rancangan TV berkualiti dan penuh citarasa warna-warni sempena musim perayaan Hari Raya Aidilfitri yang mulia, ampun maaf dipinta.

Tiga inisiatif syarat WAJIB TAYANG TV semasa Hari Raya adalah berupa begini :

1. Rancangan pertunjukan sarkis atau sarkas.
2. Rancangan pertunjukan lagak ngeri atau stunt.
3. Rancangan pertunjukan magis atau magic show.

Gua memberi jaminan sekiranya program dan rancangan-rancangan TV yang diatas dikembalikan semula ke slot prima atau waktu-waktu perdana Hari Raya, sudah pastinya kemeriahan berhari raya semasa zaman kanak-kanak akan mekar segar semula dalam diri setiap rakyat terutamanya penyambut-pemyambut dan pera'i-pera'i Hari Raya.

Tidaklah asyik leka dan membuang masa dan tenaga menonton slot nyanyi-nyanyi yang tidak ada kena mengena dengan Hari Raya. Ataupun filem-filem ulangan yang sudah ditayang tahun sudah atau tahun sebelumnya atau tahun-tahun sebelumnya. Ataupun apa-apa sahaja yang tidak setaraf dan sehebat rancangan pertunjukan sarkis, stunt dan magic. Kerana angkatan generasi yang membesar di Hari Raya bersama rancangan sarkis, stunt dan magic sewaktu berhari raya sudah hampir pupus dan kekurangan sekali.

Sebab dulu lepas tengok semua program dan rancangan-rancangan TV yang di atas, kami generasi tesebut akan bikin sarkis, stunt dan magic sendiri di hadapan sanak-saudara dan handai taulan yang datang berkunjung di rumah atau ke rumah yang dikunjungi.

Tidakkah itu satu aktiviti Hari Raya yang cukup muhibbah lagi nan meriah?


Akhir sekali, gua serius.

Kalau gua mahu jadi PM


Ayuh. Harap gerakan dan usul yang bernas pendapat ini mendapat tempat di hati semua.


" Saudara... Fikir-fikirkanlah. "
- Farid Ismeth Emir di hujung berita DUNIA JAM 10

Rabu, September 16, 2009

Kalau gua jadi PM (2).

Kalau gua jadi PM, gua akan benarkan kembali dan galakkan semula permainan mercun secara terbuka serta berleluasa. Bebas. Merdeka. Freedom. Suka hati. Tiada sekatan. On la berapa banyak lu nak on. Gua takkan tukar itu 'mode' bila ini akta diluluskan kelak. Segala macam jurus dan jenis mercun dibolehkan. Main la sepuas-puasnya. Maka secara otomatis, laras lagu ini kembali juga ke corong-corong radio:


“ Dam-dam-dum, bunyi mercun…

samaraklah Hari Raya ini tahun ”


Setelah sekian lama, lirik yang tertinggal ini akan digazetkan semula ke dalam lagu klasik versi asal nyanyian Saloma tu sepertimana mula-mula dicipta dahulu. Baru terbela nasib pencipta lagu macam P.Ramlee. Tak gitu?


Mercun thunderclap, mercun star traveller, mercun *****, mercun roket, mercun padi, mercun bola, mercun tebuan, mercun katak, mercun lalat, mercun ketam, mercun ayam dan segala macam keluarga dan famili mercun yang berkonsepkan binatang dan unggas akan jadi barangan harga kawal kerana ia sama pentingnya dengan barang-barang hot lain macam gula dan tepung musim-musim nak raya ni.


Meriam buluh pula perlukan lebih masa untuk perubahan injuksi dan perbincangan lebih mendalam lagi akan diadakan dari masa ke semasa untuk membenarkannya. Ianya sama mendalam macam nak tentukan kenaikan harga minyak RON95 dan RON97 bulan lepas.


Sebabnya budak-budak dulu tak sebengap budak zaman sekarang. Gua dulu main elok aje takde putus-putus. Takde ICU-ICU. Stupiddamdamidiotbegedek betul. Main bunga api cap lidi pun boleh cedera.


Kalau ada pun sekatan dan pengharaman, ada satu judul mercun yang akan gua ban dan pangkah buat selama-lamanya dari menjejakkan kakinya ke pusat pemeriksaan imigresen mahupun dari semua arah sempadan negara.


Judul penjenama mercun itu adalah mercun POP POP. Kiranya ada permintaan juga, gua akan kenakan cukai 800%.


Buat taik gigi aje depan laman rumah.Sekali lagi, gua serius.

Kalau gua jadi PM.


OK. Bagaimanakah?

.

Selasa, September 15, 2009

Kalau gua jadi PM.

Kalau gua jadi PM, gua nak laksanakan perintah mewajibkan semua rakyat yang mempunyai taraf penduduk kewarganegaraan rasmi dan tetap menghantar dan membalas kad raya setiap kali sambutan Aidilfitri. Tidak gua kira dengan apa cara dan kaedah sekalipun.

Penghantaran ucapan raya menggunakan khidmat pesanan ringkas SMS atau MMS, menggunakan khidmat rangkaian sistem sosial atas talian dan apa-apa yang seumpama dengannya akan di-gam serta merta sepanjang Ramdhan dan Syawal. Hukuman keras mandatori akan dikenakan bagi mereka yang degil, keras kepala, malas nak pegi pejabat pos, tak reti jilat setem, jahil tulis ucapan ikhlas, jujur dan penuh rasa insaf pemohon kemaafan sesama insan, tak tau mana nak beli kad raya jenis apa dan buat-buat lupa apa tu kad raya. Hukuman paling ringan atau koman pun, kasut raya korang akan disita yakni dirampas pada malam menjelang raya.

Tiada rayuan mahupun diskaun kompaun akan dilayan. Budi bicara lepas raya boleh setel.


Gua serius.

Kalau gua jadi PM.


OK? Ada apa-apa masalah tentang usul ini?
.

Isnin, September 14, 2009

Lembing Awang Pulang Ke Dayang (LAPD)

Filem epik mengenai satu legenda tragedi cinta berdarah yang mengorbankan 99 orang. Awang mengembara 3 tahun bagi membuktikan kelelakiannya dan menyambut cabaran adat untuk mengahwini Dayang. Tanpa disedarinya, satu kejutan menunggunya di kampung halaman.

Nak tau apa itu kejutan?

Boleh. Boleh pegi SINI atau SINI atau soundtracknya kat SINI untuk pemotong cerita (spoiler) buat yang lebih tau Robin Hood atau Conan dari folklore sendiri.

Hujung Oktober ni tak silap gua tayangan umumnya. Ada babak berkemban. Gua dengar cerita lagi ini filem makan tahun jugak nak siapkan. Puncanya kurang jelas. Yang penting sekarang dah siap. Itu lebih afdal dari tak siap-siap langsung. Lagipun, gua bukan jenis judge cerita base on trailer. Trailer Hollywood yang gegar-gegar tu pun, kadang-kadang bila dah masuk wayang rasa macam nak mintak duit tiket balik nak beli DVD kat kedai Foo Keong. Foo Keong lebih licik jaga perasaan gua dengan PR-nya yang lebih-lebih licik juga. Kambing betul itu hari jual gua Blue Ray copy WATCHMEN 2-disc, balik rumah gua pasang haram takde extra langsung. Hampas harapan gua nak mintak ganti semula. Dah malas nak cerita apa alasan pulak dia kasik kat gua kali ni. Dah la rumit gua nak carik sumber wang ringgit sekarang. Kalau tak, dapat gua guna duit tu buat beli burger Oblong payung kawan-kawan.

LAPD Dibintangi Farid Kamil, Zulhuzaimi, Siti Elizad, Hattan, Khir Rahman, Dato' Mustapha Maarof, Dato Kuswadinata, Datin Rosnani Jamil, Mei Ling, M. Rajoli.

Gua tak kenal sapa Mei Ling. Tapi gua jangka lakonan dia ampuh.

Ahad, September 13, 2009

Pintu hati yang terbuka.

Alhamdulillah.

Dua tiga minggu nak hujung-hujung puasa, ada beberapa siri kejadian yang betul-betul sungguh gua tidak sangka sudah benar-benar terjadi. Ini adalah salah satu di antaranya.

Miracle.

Mati hidup semula pun gua berani kata memang sangat sukar dan kritikal untuk dipercayai hakikat tersebut. Langsung. Tidak tersangka sama sekali.

Gua kenal Nik Nadzru Iskandar bin Dr. Nik Ishak sudah bertahun-tahun. Adi Imran Bin Nazri pula gua dah beberapa kali ukur struktur keutuhan kakinya dan kejituan konkrit alasan-alasannya. Dani Bin Daud modus operandinya walaupun gua tidak tau secara perinci namun sudah cukup lazim rutin harian.

Mungkin Ramadan adalah bulan yang banyak membawa seribu satu rahmah dan kebarakatan. Atau mungkin juga tirai hijab yang sudah sekian lama menyelubungi sahabat-sahabat gua kini tersingkap dengan sendirinya. Dan mungkin mereka hanya ikut gerak hati. 3 hari berturut-turut keajaiban ini berlaku. Gua kelu seribu bahasa. Tidak terungkap dengan kata-kata kejutan yang gua hadapi. Sungguh takjub.


" Faizal, malam ni lu free tak ? "


" Apahal?? "

" ...futsal. Ada berani. "


Hati gua berbunga rasa menguntum sukma.


p/s: Tak pernah-pernah lagi gua tengok skill baru dalam bolasepak seanggun mereka. Gua rekomen lu orang patent kan skill itu. Zulfadhli K. dan J.J Pinto juga wajar ikut jejak bertapak mereka yang gagah ini. Gua berani main pakai baju kurung adik gua kalau lu orang turun.

Jumaat, September 11, 2009

agaknya. kot.

Berapa ramaikah di antara kita (termasuk aku) yang gemar dan kerap menggunakan laras-laras perkataan di atas dalam setiap penghujung ayat? Lebih kronik lagi, berapa ramaikah pula telah menjadikannya satu tabii tanpa sedari betapa tidak pragmatiknya ia kepada bilah naluri serta serpih sel dan neuron sehari-harian?

Kebarangkalian tidak sama dengan kemungkinan. Kemungkinan tidak pula sama dengan pilihan.

Jadi, aku bingung.

Kejap.

InsyaAllah, esok lepas sahur aku pulih.

Moral : Jangan jadikan 'agaknya' dan 'kot' sebagai tabiat dalam berkata-kata. Kelak ia memakan diri. OK?

Frank Cho reveals NEW ULTIMATES !

Over on his blog - apesandbabes.com, creator Frank Cho has slowly been revealing the line-up for the next incarnation of the Ultimate Avengers. Cho’s sketches reveal hints as to just what characters may further survive the Ultimatum storyline and appear in this version of the re-launch.

It is NEW ULTIMATES. This book is written by Jeph Loeb.

As you can see, looks like it will involve Asgard, Trolls, and mythology of some kind. Probably Norse Asgardian. The sketches confirm Captain America, Thor, Iron Man, along with Valkyrie and Zarda (Power Princess from Supreme Power). The image featuring Cap, Valkyrie and Zarda actually gives us the most info. That trio (specifically Zarda) confirms that the Ultimate line will not be rebooted, but rather it’s character will continue into the Ultimate Comics line after ULTIMATE COMICS AVENGERS by Mark Millar and Carlos Pacheco.

Personally, I can’t wait to see Cho artwork in a book again. He’s simply one of the smoothest in the field right now next to Scott Campbell and Adam Hughes.

Khamis, September 10, 2009

DC COMICS is now DC ENTERTAINMENT

Comic books may be filled with unexpected punches and shocking cliffhangers, but the world of comics publishing is experiencing a whole new level of surprise in the last two weeks. If anyone questioned the relationship between Hollywood and comic books before, there's no doubt about it now.

On the heels of Disney acquiring Marvel Entertainment for over $4 billion last week, now comes word Warner Bros. is taking firmer control over DC Comics. A major restructuring at DC Comics would bring the company under direct control of Warner Bros. Pictures has the comic book industry almost as astounded as they were after Disney announced last week that it was acquiring Marvel Comics.

It is official : DC COMICS is now DC Entertainment, as the new division is called.

Based on the achievement of Warner Bros. to create some of the most popular and successful super hero films of all time, it is believe that there are so much more they could do across all of Warner Bros. businesses with this great body of DC characters and stories.

Current DC Comics President and Publisher Paul Levitz will segue into a role as 'Writer, Contributing Editor and Overall Consultant' to DC Entertainment. He, who worked his way from writer to editor to publisher of the company since 2002, will be called upon for his deep knowledge and more than three-decade history with DC Comics, both as a comic creator and an executive

DC Entertainment was created to maximize the potential of the DC brand. Warner Bros. hopes to accomplish the same type of multi-platform marketing of DC's characters that it did of its Harry Potter franchises.

The founding of DC Entertainment fully recognizes its desire to provide both the DC properties and fans the type of content that is only possible through a concerted cross-company, multi-platform effort. It is also believed that DC Entertainment will help to formally take the great working relationships between DC Comics and various Warner Bros. businesses to the next level in order to maximize every opportunity to bring DC’s unrivalled collection of titles and characters to life. DC's mainstream character includes Superman, Batman, Wonder Woman, the Justice League, Green Lantern and The Flash. While a Green Lantern movie is set to begin filming this fall and the Batman franchise is waiting for director Christopher Nolan to complete other film commitments after his success with The Dark Knight, film development of the other major DC characters has been criticized as slow in comparison to Marvel's aggressive film slate.

Other DC properties currently being developed include the TV show Human Target and Lobo, a movie with director Guy Richie attached. The company also recently released the Batman: Arkham Asylum video game and the direct-to-DVD animation movie, Green Lantern: First Flight and produces the Batman: Brave and the Bold animated series for Cartoon Network.

Just like last week with the Marvel news, many questions have suddenly risen to the surface faster than Aquaman on a school of flying fish. Here are 10 questions we have regarding the creation of DC Entertainment.

1) Is an onscreen DC Universe now a distinct possibility?

The idea of seeing DC’s heroes interacting on the movie screen would seem to be one of the long-range goals of DCE. Warner Bros. President and COO Alan Horn seems to see the untapped potential.

“It’s no secret that DC has myriad rich and untapped possibilities from its deep library of iconic and lesser-known characters,” said Horn in Wednesday's press release announcing the formation of DC Entertainment. “While we’ve had great success in films and television, the formation of DC Entertainment will help us to bring more DC properties across additional platforms to fans around the world, while maintaining brand integrity and authenticity.”

Yet in 31 years, despite five "Superman" films (six if you count “Supergirl”) and six "Batman movies", DC’s heroes have existed in a theatrical vacuum. The release next year of “Jonah Hex” and “The Losers”, films based on mid-level DC books, indicates progress has already begun. But Robinov has a much bigger plan in mind, and well he should.

If Nick Fury can drop in on Tony Stark’s pad at the end of “Iron Man” and Stark can do a shot with Thunderbolt Ross in “The Incredible Hulk,” then why can’t Batman and Superman have a rooftop debate over proper interrogation techniques on top of the Gotham PD?

With their first two self-financed pictures, Marvel Studios brought the crossover, a staple of comic books for decades, to the movies. Fans went nuts for these cameos, which laid the initial groundwork for an “Avengers” movie. DC fans want to see their favorite heroes interact on film the same way they’ve been seeing them do on the printed page for decade upon decade. And who better to oversee DC’s properties than Diane Nelson? As head of Warner Premiere, she only shepherded the money-printing "Harry Potter" franchise. The question here is not if a DC movie universe will happen, but when. Which leads to our next question.

2) This is good news for a "Justice League" movie, right?

One of the many reasons the George Miller-directed “Justice League” film was shelved was due to the fact that getting Christian Bale to appear as Batman in it was thought to be next to impossible. The thought of re-casting the Caped Crusader for a fifth time – especially coming off the phenomenal success of “The Dark Knight” – as well as other ‘issues’ with the project forced Warner Bros. to go back to the drawing board. All things considered, this may have been one of the smarter studio decisions in recent years. Primarily because this is one of those once-in-a-lifetime tentpoles that needs the proper setup, the right casting, the right story (read: forget about “Justice League: The High School Years”!). You get one chance at this. Mess it up, and it will take years to wash the stink of failure off. Pulling off a superhero film such as “JLA” will require clearing more logistical hurdles than Edwin Moses did in his 107-meet winning streak. The umbrella of DC Entertainment can help there. Who knows? Maybe Robinov and Nelson can convince Christopher Nolan to direct “Justice League.” That would solve the Bale problem, wouldn’t it?

So 193 words later, yes. This is good news for a "Justice League" movie.

3) Is rebooting Superman the top priority?

If it isn’t, it should be. The Man of Steel has been in movie limbo since the near-Universal yawn elicited by “Superman Returns.” As we touched on previously, Superman is not only DC’s flagship guy, he’s the most recognizable superhero on the planet, bar none. DCE needs to figure out a way to make him relevant onscreen again. Because Superman is the gift that keeps on giving inside Warners, from box-office receipts to trade paperback sales to sheets, pillows and paper weights. He’s simply too valuable to the company to sit on the sidelines.

With a planned reboot already in the works, it doesn’t seem likely that Brandon Routh will return as Superman. Casting the man with the ‘S’ on his chest is key, but not as key as finding the right person to direct the next Super-film. Expect a wide net to be cast to find Superman’s next helmer.

4) And what about Wonder Woman?

Perhaps no single comic book character, DC or Marvel, has had a more frustrating film experience than Wonder Woman. A movie on the First Lady of comics has been in quote-unquote ‘development’ for roughly a decade. But not even Geek God Joss Whedon could get the project in gear.

The future of a Wonder Woman movie, which Robinov has said in the past year is a priority for Warner Bros., is tied closely with the fate of producer Joel Silver’s deal with Warners. His relationship with the studio goes back more than 20 years, and it includes the comic book adaptation “V for Vendetta” and the upcoming “The Losers.” But Silver’s once-golden touch has been tarnished with a string of bombs like “The Invasion” and “Speed Racer.” Warners has reportedly reached out to producers to call back all options on high-profile DC properties. One would assume that includes Silver’s option on "Wonder Woman", which he has had for roughly a decade (but not “The Losers,” which is in the middle of production). Considering Silver has made zero progress on getting a movie off the ground, DCE would be wise to get Diana Prince back under its new roof and start from scratch.

In fact, you wouldn’t have to go all the way back to square one. Just call Whedon and hand him the project. Who else is better suited to give the ultimate female hero her cinematic due?

5) Should DC writers be popping open a bottle of bubbly tonight over this news?

As long as they’re not driving, absolutely. It’s no secret that Hollywood has finally realized that if they want to do a proper adaptation of a comic book, it behooves them to bring the writers of said comics on board. Warner Bros. has been ahead of the pack on this front.

It recruited TV and comic book writer Marc Guggenheim to co-write the “Green Lantern” script, as well as DC super-comics scribe Geoff Johns to co-pen screenplays for “Flash” and “Captain Marvel.” Don’t expect that trend to stop now that the movie guys are directly in charge of DC. If you were Warner Bros., why wouldn’t you bring in a Grant Morrison or a Dan Jurgens to pitch an idea for a movie based on a DC book, especially if it’s one they’re already writing?

Because so many comic book writers come from Film & TV and vice-versa, they no longer have to worry about the stigma of ‘oh, he’s that Teen Titans guy?’

Thanks to the rise of the superhero movie genre, movie producers wait in line now at Comic-Con to talk with the guys who create the comics. The balance of power has shifted.

6) How will this impact the Vertigo line?

Here’s where the creation of DCE becomes very interesting. With titles such as “Fables,” “The Unwritten,” “DMZ” and “Greek Street,” Vertigo offers tremendous potential for moviemakers. More important, not all would involve men wearing spandex and capes or necessitate a budget greater than the gross national product of a banana republic.

Of course, many Vertigo titles appeal to a very specific, more discerning audience. Many Vertigo books won’t exactly contend with "Transformers 3" for the box-office crown. Is DCE looking for a diverse slate of films, sprinkling some mid-range budgeted films among the blockbuster-hopefuls such as “Green Lantern?” Or are they going to focus their energies on developing those projects with the widest possible appeal, for maximum dollar return? The answer to that question will determine how many films based on Vertigo titles we can expect to see at the multiplex.

7) How much input will Robinov (and by natural extension) Warner Bros. Pictures, have over DC’s comic book development?

Referring back to the Disney/Marvel merger, the folks at the House of Mouse went out of their way to say they want Marvel to keep being Marvel. Disney execs swore up and down they had no intention of rocking the House of Ideas’ boat.

Two big differences between that arrangement and today’s announcement. One, Disney needed Marvel to regain cred with young males more than Marvel needed Disney at this juncture in time, so in theory, it makes sense that Disney will take a hands-off approach.

Two, DC Entertainment was created to give DIRECT control of DC Comics to the Warners film division. Diane Nelson now runs DC Comics. Diane Nelson reports to Jeff Robinov, who runs Warner Bros. Pictures. How can he NOT have significant input into the decision-making at DC? How much influence he chooses to wield is up to him. Could it mean that the direction of certain characters could be affected by decisions tied to theatrical choices? Who knows? If he’s smart, and one doesn’t get to Robinov’s position without being smart, he’ll let the comics guys & girls handle the comics, so he can zero in on the movies. Lord knows, he has lots to do on that front.

8) Will DCE look to TV more as a potential outlet for adapting the DC characters?

As much as the corporate synergy of Warner Bros. and DC failed to spark an active pipeline of DC film projects, it has flopped equally well on the TV front. Outside of “Smallville” and “Human Target” (which debuts this January on FOX), no other characters have been scored their own shows (Though “Aquaman” at least scored a pilot) in the past decade. While TV is certainly a crapshoot of the highest level, when you consider “Smallville” began on a channel called the WB, it boggles the mind no other DC character has been the subject of a recent series.

TV should be a priority for the new division. There are literally dozens of channels in today’s TV universe that could be well served by a show featuring a member of the DC family. And the pickup of “Human Target” is proof that you don’t need to have a superhero in it to succeed. In fact, avoiding the longjohns-and-cape route may be the quickest road to success.

Come up with pitches that delve into other aspects of the DCU. Just as “Smallville” focused on a young Clark Kent, why couldn’t there be a drama surrounding the formative years of a young Bruce Wayne? Or a cop show set in Gotham City. An action-comedy zeroed in on Booster Gold doesn’t seem far-fetched, either. The small-screen possibilities are practically limitless. Time to get creative, DCE.

9) How does this affect DC Video games?

One could assume from Warner Bros Interactive Entertainment’s recent purchase of Midway Entertainment, along with a piece of Eidos Interactive, that the company could be eyeing a movie to develop games based on its own characters in-house. But you know what they say about assuming...

In theory, DC Entertainment appears to be Warners’ attempt to gain active control over their characters on all platforms. Video games would be one of the most important, and potentially profitable. But given the timeframe needed to create games, this doesn’t seem to be something that will show immediate results. There is also the matter of already-negotiated deals. Sony, for example is in the middle of developing the DC MMO game, on which Jim Lee is serving as Art Director.

It just doesn’t seem feasible we’ll be seeing a rash of new games featuring DC characters flooding stores anytime soon. More likely, it will mean future game tie-ins such as the inevitable game based on the “Green Lantern” film, would be developed by WB Interactive. That would be the very definition of synergy. Then again, that hasn’t always worked out well for Warners in the past.

10) Is DC Entertainment in a better position right now than Marvel/Disney?

Here’s what Robinov said in Wednesday’s statement:

“Based on the great success we’ve had working with DC Comics to create some of the most popular and successful super hero films of all time, I’ve long believed that there was much more we could do across all of Warner Bros.’ businesses with this great body of characters and stories.”

It’s clear he sees vast room for improvement, and he’s right. Unlike Marvel, DC hasn’t been some lone wolf in the media tundra. It’s been a part of the Warner family for years, yet that supposed corporate synergy fizzled like the 2-liter of soda you forgot to put the cap on. Belonging to the same corporate family with a film studio and several TV channels didn’t prevent DC’s film projects from stumbling and bumbling in recent years. So there is much work to be done.

That said, DC Entertainment has a huge advantage over the recently-formed Marvel-Disney alliance. Because the components for synergizing are already in place.

Production and distribution deals for movies aren’t scattered across Hollywood. All of DC’s major characters are locked into deals with producers on the Warner Bros. backlot (which explains why Robinov was able to call back those top-tier options). Their characters aren’t tied up in a long-term, potentially messy licensing deal with a rival company’s theme park. It could be years, and perhaps never, before Disney is able to fully capitalize on Marvel’s biggest names, such as Spider-Man, The X-Men and the Fantastic Four. DC Entertainment has no such problem. It can get to work right now.

And of course, much much more to come.

source : varies.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...