Selasa, Jun 30, 2009

gua dan Bill Gates mempunyai pakatan rahsia.

Seperkara mengenai kepenggunaan internet dan perkara-perkara yang telah dilampiaskan di komputer menerusi laman-laman sesawang komuniti sosial adalah anda dapat melakukan 14 bilion perkara dalam satu masa.

Contohnya, baru sebentar tadi, gua telah dapat melakukan bual bicara dengan 3-4 rakan kerja atau klien, membuat temujanji untuk pertembungan PES / Winning Eleven, mem-blog, membalas komen blog, mengutuk kutu-kutu dengan kata-kata durjana dalam facebook, membelai aweks-aweks dengan kata-kata manis dalam facebook, membaca berita, youtube, wiki dan lain-lain. Semuanya ini telah menyenangkan hidup dan hati gua.

Ini semua mungkin tidak berlaku dalam tempoh kurang sedekad yang lalu. Ataupun mungkin separuh dekad. Cepat benar teknologi berubah. Sampai kadang-kadang ketinggalan juga gua yang memang buta dan tuli IT. Nasib baik gua boleh catch up sedikit-sedikit. Itu hari pun baru belajar dengan Kak Liza cara menjinak-jinakkan diri gua dengan PowerPoint. Terer la gua lebih kurang biarpun selalu kena perambat sebab suka guna gambor yang besar-besar. Gua kini tidak jahil Power Point lagi. Lebih nista, gua haram tak reti toren ataupun membakar dvd ataupun memindahkan koleksi lagu-lagu rock kapak gua ke dalam library Media Player. Setiap kali diajar oleh pakar-pakar IT merangkap sahabat-sahabat, setiap kali itu jugalah gua kantoi dan lupa. Tapi bila bab-bab facebook dengan YM aje, banyak yang gua lancar sendiri. Apahal entah, itu gua tak pasti. Dulu masa darjah 3... gua, Hanafi Zamali, Syed Zahidi dengan Daniel Yusof Omardin pernah masuk kelas komputer. Masa tu kelas komputer lepas waktu sekolah tengah top sebab Hanafi cakap lepas belajar boleh main game Space Invader dengan Double Dragon. Jimat duit tak payah turun arked dan susah-susah fikir kalau kena angkut dengan preman yang pura-pura terer main Street Fighter. Kat sini, gua dapat belajar sambil bermain ataupun belajar bermain-main.Tidakkah itu satu ibadah dan idea yang luhur ?

Gua pun masuk kelas tu dengan azam nak jadi top scorer selepas waktu belajar. Belajar, belajar jugak. Yang hanya gua ingat adalah MS DOS dan entah berapa kerat perkataan komputer yang gua rasa dah berstatus jurasik. Zaman pra-Windows memang menyeksakan batin dan zahir. Tu yang malas gua belajar komputer tu. Tak tetap pendirian.

Jadi, apakah natijahnya disini ? Apakah kata putus dari gua ? Menyenangkan ataupun menyusahkan sahaja teknologi IT ini ?

Gua akan kata sederhana susah kerana buat setakat ini, selagi tidak ada peranti (software) istimewa yang boleh keluarkan duit dari slot MS DOS gua, gua tak cukup puas. Kalau makin lama kita melayari internet, makin banyak saham dan modal yang kita janakan. Seterusnya penghasilan dana dan harta yang tidak terkata banyaknya. Dapatlah gua membeli benda yang bukan-bukan dengan lebih banyak lagi tanpa risiko kekeringan kos atau lebih tepatnya, kopak sebelum sampai waktu.

Tak macam mesin ATM, kena masukkan duit dulu baru boleh keluarkan duit. Tak ke buat keje dua-tiga kali namanya tu ? Hampres.


p/s : Hanafi Zamali sekarang adalah seorang ayah yang bertanggungjawab dan adik angkat kepada Bill Gates.

Ahad, Jun 28, 2009

Tanji gelora yang sempat singgah

Tidak tahulah berapa lama lagi marathon Michael Jackson akan berakhir di rangkaian radio atau stesen TV akan abis main videoklip lama-lama beliau secara loop berulang kali. Selagi ada tribute dan selera orang untuk menghormati pemergiannya, selagi itu juga barangkali. Gua sempat layan satu konsert lama beliau malam tadi sampai pukul 1-2 pagi. Malam minggu layan konsert Michael Jackson yang sold out di Bucharest. Apa barang, kata sesetengah kutu. Heh. Gua malas keluar barangkali. Tengok bukan main gilababi crowd. Gua juga ada perasan beberapa benda yang jarang gua perasan sebelum ni terhadap Michael Jackson. Tak silap lagi dia memang performer sejati persis Elvis dan Beatles di zaman masing-masing.

Lantas, terdetik satu persoalan di hati gua : Siapa pula selepas ini ? Apa bakal ada pengganti legasi performer handalan selepas era Michael, Beatles dan Elvis ? Fenomena insani jenis apakah pula yang akan hadir menggegar dunia kita di masa-masa yang akan datang ? Itulah dia. Itulah dia. Itulah dia... siapa ??

Dan bercakap tentang perfomer dan legenda, seharusnya setiap satu generasi pasti akan muncul seorang idola atau ikon yang menjadi pujaan serta pujian ramai orang. Zaman gua adalah sekitar dekad 80an dan ke atas. Huih! Ramai juga idola dan ikonik-ikonik karakter yang ada pada zaman gua dari segenap lapangan dan arena ceburan. Disebabkan anugerah, bakat dan sesuatu keistimewaan yang tidak ada pada orang lain, mereka-mereka ini terwujud. Unik dan tersendiri. One of a kind. Kalau dunia moden dan mainstream serba pop(ular) ini, living legendya sudah tidak ramai. Bagi gua secara peribadi, bolasepak ada Maradona, filem ada Spielberg, penulisan ada Pak Samad, seni sudah tentulah dan semestinya ada M.Nasir. Tapi apakah yang membuatkan seseorang itu boleh diangkat sebagai seorang yang berstatus legenda? Apakah kualiti dan piawaian yang perlu ada untuk permasyhuran itu? Apakah tunggu dan nanti hingga orang itu sudah tidak ada seperti P.Ramlee, Sudirman dan Mokhtar Dahari barulah hendak di letakkan martabat nama-nama ini di atas aras masyarakat yang sepatutnya?

Ternyata persepsi sumbangan dan perbezaan fahaman serta ideologi seringkali dibeza-bezakan. Gua juga ada nampak dan kenalan dengan beberapa sahabat yang pada hemat gua juga ada potensi dan prospektus untuk menjadi legenda suatu hati nanti. Hasil buah fikir dan hasil kerja diorang ni bagus. Seganding dan setanding dengan yang empunya tangan dan kaki. Punya unsur-unsur yang authentic dan berani. Entah orang lain nampak juga apa yang gua nampak, itu gua kurang pasti. Tapi yang pasti, gua sengaja-sengaja tidak mahu tegur yang mereka di jalan yang betul. Takut nanti kalau di tegur, tersasar pula perjalanan. Lagipun, manusia-manusia hebat ni dah tak nak dah di makan puji atau di suap dengan ucap kata yang manis-manis.

Diorang awal tahu arasyh makam mereka di mana sebelum diorang mati lagi.

Gua bangga main bahasa jiwa dengan mereka. Memang 'pure' gua cakap lu.

Sabtu, Jun 27, 2009

...lagu apa tu?

Suasana hujung minggu kebelakangan ini rasa gua adalah bertaraf sentimental dan syahdu. Mungkin sebab dah masuk bulan rejab. Mungkin kerap kali mendengar lagu yang bukan-bukan. Mungkin kerap sangat tidur yang panjang-panjang dan jarang-jarang berjaga. Atau mungkin juga gua sendiri yang terasa seperti itu tanpa ada apa-apa ataub sapa-sapa yang memaksa.

Rupa-rupanya baru gua sedari satu perkara. Rupa-rupanya ini adalah perasaan seorang yang sudah lama tidak basuh baju, sudah lama tidak mengemas bilik dan sudah lama tidak memandang ke bumi.

Sedangkan memandangkan bumi lebih mudah dari mendongak langit.

Did you guys see R2D2 in STAR TREK ? Well he was there.

The mystery is over. After all, R2-D2 wasn't the astromech calculating the warp trajectories for the Enterprise. Here you have the exact timing of his stellar cameo—and the frame capture to prove it. During the Drill Machine sequence as the Enterprise comes out of its barrel role amidst destruction of the other Federation ships above Vulcan, we cut to an interior Enterprise bridge over the shoulder of Kirk that is looking out through the front viewscreen. In space, R2-D2 is floating in the debris from about the top middle of the screen to the bottom right. Or is it left?


Apparently now you can find him in TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN too. TheForce.net reports:

There's an R2-D2 flying around in there somewhere," revealed Scott Farrar, the film's visual-effects supervisor, who also worked on the "Star Wars" episodes "Return of the Jedi" and "The Phantom Menace." "There's a little bit of space junk thrown in there; see if you can find it. It's a scene in the desert." Interestingly enough, George Lucas' charismatic droid also had a blink-and-you'll-miss-it cameo in "Star Trek," which shares the same writing team as "Transformers." Is it a coincidence? "Perhaps," screenwriter Alex Kurtzman grinned mischievously. "Perhaps not."

Did any of you guys notice it? I didn't. And I'm usually so sharp. I wonder what might have been distracting me. So weird.


Jumaat, Jun 26, 2009

LEGASI 50 TAHUN DAN AL-FATIHAH.

MIKHAIL @ MICHAEL JACKSON TELAH MENINGGALKAN DUNIA.

DIA ANTARA SENIMAN POP-ROCKER LEGENDA YANG MENGGEGAR SEANTERO DUNIA.


Gua dapat berita ni pagi-pagi buta tadi via SMS dari adik gua dan Roy. Gua gosok mata dalam 2-3 kali untuk kesedaran. Betul ke?

Ya. Memang betul. Gua langsung percaya dalam tidak percaya.


p/s : Menurut kata orang tua gua, lagu pertama sekali yang gua hafal masa umur gua 4 tahun dulu adalah lagu BEAT IT. Sampai setiap kali gua pegi rumah sedara mara, gua macam wajib kena buat showcase.

Ingatan gua masih menangkap tatkala dia perform bersama jagoan gitaris handalan, SLASH.

Khamis, Jun 25, 2009

Di-kitai pasukan picisan.

Mungkin ramai yang tak tahu dan mungkin juga ramai yang sudah tahu, pasukan kebangsaan US telah mecipta sejarah yang agak gila babi dengan mengalahkan Juara Eropah dan Pasukan Bola sepak nombor 1 dunia, Sepanyol dengan jaringan 2-0 awal pagi tadi. Ianya adalah sesuatu yang boleh di eksyenkan oleh negara yang hanya terer dalam sukan bola keranjang, American football dan baseball itu (sebab semua sukan yang disebut tadi pada mereka adalah bertaraf world-world pada mereka dan takde sapa boleh kitai diorang dalam sukan-sukan itu). Untuk makluman semua, Sepanyol tidak pernah kalah sepanjang 35 perlawanan terdahulu semenjak November 2006 dan US pula memang takde harapan langsung untuk mara ke perlawanan akhir Piala Konfederasi kat Afrika Selatan, apatah lagi untuk layak keluar dari peringkat kumpulan itu setelah di belasah Italy 3-1 dan Brazil 3-0. Ini perlawanan akhir US yang pertama dalam rekod FIFA sejak 1916.

Tapi, bolasepak memanglah begitu kadang-kadang. Biarpun Piala Konfederasi ini hanyalah macam level raptai Piala Dunia aje untuk kejohanan sebenar tahun depan namun setiap perlawanan di ambil kira sebagai kayu pengukur. Game malam tadi pun, bukannya Sepanyol tak main sungguh-sungguh. Bukan main geram dan garang lagi nak robek gol post US. Muka Villa dengan Torres pun dah macam hapa aje gua tengok sebab frust. Kena pulak dua-dua gol tongong.

" ...the time has come to fear US soccer, " " ...this win is huge for American soccer ", " ...I think it just shows that we can compete with the best. Now we need to do it on a consistent basis ", itulah antara kata-kata syok sendiri yang diucapkan oleh jurulatih dan kapten US. Biasa, US memang tabii-nya suka syok sendiri.


Jadi, apakah moralnya di sini kengkawan semua ?


Jangan sesekali sangka Sepanyol dalam Winning Eleven di pelantar PS2 sama levelnya dengan Sepanyol sebenar di atas padang. Tak pun, lepas ni dia panggil Michael Bay jadi coach supaya nampak lebih patriotik dan gagah di mata dunia!

Rabu, Jun 24, 2009

Now... now. The upcoming Facebook movie is an adaptation of ' The Accidental Billionaires '


Yesterday, it was revealed that David Fincher is in advanced talks with Columbia Pictures to direct The Social Network, the story of the creation of Facebook, as written by Aaron Sorkin - namely one of my favourite screenwriter. But apparently almost everyone (even the hollywood trade newspapers) failed to realize that the film is actually an adaptation of Ben Mezrich’s upcoming book The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, a Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal.

Some might recognize Mezrich as the author of the bestselling book Bringing Down the House, which was adapted for the screen under the title 21. And those of you who read the story earlier might recall that Kevin Spacey is producing this new Facebook movie with Scott Rudin. Connecting the dots: Spacey produced and starred in 21. Yes, it all makes sense now. A lot more information is available after the jump.



...wish that Aaron Sorkin would continue writing
WEST WING again. Don't know many that watch the show, but the pace and plot is re-defining my way of writing in some ways, since.

masanya untuk kembali dari semi-persaraan.

Lebih kurang macam ginilah sahsiah rupa diri pintu gol puaka serba moden itu.

Kadang-kadang kalau berkesempatan, gua berpeluang sekali-sekala untuk menghantar adik-adik gua yang masih kecil itu ke sekolah masing-masing di pagi hari tatkala jam di dinding masih belum lagi menunjukkan detik 7.30am. Tambah-tambah lagi kalau gua bangun awal lebih awal dari orang lain di rumah itu. Dan hari ini gua mendapat peluang itu lagi setelah semalaman digigit iklim bersuhu panas, lantas biokimia bola mata gua enggan memberi laluan untuk gua tidur dengan sentosa.

Gua dengah penuh obor hemah, memberhentikan salah seorang adik gua betul-betul di laluan belakang pintu pagar kecil berdekatan dengan padang sekolah. Alangkah terperanjatnya hati kecil gua bila mendapati, setelah 20 tahun menunggu... akhirnya Sekolah Menengah Subang Utama mendapat tiang gol / rugbi ( 2+1) bertaraf Olimpik serba baru. Cantik, putih, kemas, bergaya, unggul dan cukup sifat untuk menganjurkan mana-mana acara sukan tahunan sekolah mahupun tuan rumah apa-apa acara dalam kalendar MSSD atau MSSS.

Cuma persoalannya sekarang : Budak futsal rambut pacak dengan shuffle terlampau mana yang sanggup menyahut seruan gua untuk menguji keampuhan serta ketahanan tiang gol yang sejak dari tadi gua gatal nak hentak dengan bola-bola api gua ini ?! Atau lebih tepat lagi, kenapa tak tunggu gua aje jadik cikgu PJK sendiri kat sekolah tu dan jadikan PJK sebagai subjek matapelajaran teras untuk SPM sahaja ?

Bedebah. Ni yang rasa nak YouTube Henrik Larsson ni.


p/s: SMSU dibuka umum pada tahun 1989. Sejak dari itu, pintu golnya tidak pernah berubah walaupun sudah hendak rebah sujud ke bumi, karat macam stadium nasional Congo, lebih dua dozen kali di cat semula dan berjuta kes kecederaan terpencil pemain bolasepak amatur yang tidak terlapor. Keadaan rumput serta pemalar kepadatan tanah padangnya pula malas hendak diceritakan di sini.

Selasa, Jun 23, 2009

DARK SHADOW comic is NOW online !


DARKSHADOW ONLINE COMIC is a free online comic by NIEZAM. This version will be updated as the series ensure every week or every two weeks or every month per panel depending on his schedule. He loves comic form and function, thus this is the only way at the moment for him to draw comic. Here's what he has to say according to his blog:

" FINALLY! After a long delay... a comic series I'm creating for online reading are ready to read. It's free and will be updated per panel every week. If my schedule is too packed and busy... it will be a panel for every 2 weeks, or perhaps even a month. This online comic is a prequel to something I'm gonna do personally, another comic with a dark superhero in 'Steam Punk' style. This will be in a real comic book form and only will available online for a limited sale. I have to do this way because I don't have enough fan to sale the book and no money. Hmmm... hopefully! "


M.Night Shyamalan. THE LAST AIRBENDER

" In a world where the four elements can be controlled by people known as Benders, the Fire Nation is waging a ruthless, oppressive war to control the other great nations. The only hope for stopping the brutal war led by the Firebenders rests on the shoulders of a reluctant young boy named Aang. The last known survivor of the peaceful Air Nomads, also known as Airbenders, Aang is also the world's Avatar. The Avatar is the physical re-incarnation of the world itself, with the power to manipulate all four elements. Aided by a protective teenage Waterbender named Katara and her bull-headed brother Sokka, Aang begins a perilous journey to restore balance to their war-torn world. Standing in their way are Fire Nation Admiral Zhao and Prince Zuko, the banished prince of the Fire Nation who seeks to capture the young Avatar to regain his honor. "




The term 'Avatar' comes from the Sanskrit word Avatara, which means descent. In Hinduism, the gods manifest themselves into Avatars to restore balance on earth, usually during a period of great evil. The Chinese characters that appear at the top of the show's title card mean 'the divine medium who has descended upon the mortal world'. When Aang was young, he unknowingly revealed that he was the Avatar when he chose four toys out of thousands, each of which were the childhood toys of the previous Avatars. Each successor is expected to show signs of continuity with the previous Avatar, such as being born within a week of the death.

Avatar is notable for borrowing extensively from Asian art and mythology to create its fictional universe. The show's character designs are heavily influenced by anime. The TV show however, is not considered an anime because of its origination in the United States. Explicitly stated influences include Chinese art and history, Japanese anime, Hinduism, Taoism, Buddhism and Yoga.

Traditional East Asian calligraphy styles are used for nearly all the writing in the show. For each instance of calligraphy, an appropriate style is used, ranging from seal script (more archaic) to clerical script. The choreographed martial art bending moves were profoundly affected by Asian cinema. Western film series such as Star Wars, and literature series such as and Harry PotterThe Lord of the Rings, were a heavy influence in developing the story of Avatar. In an interview, the creators revealed that they wanted to tell their own epic 'legend & love story'.

Mr. Night Shyamalam, I do think in my humble opinion is going straight back to his roots for this one. Eventhough, many believes that it is his kids doing that made him do this Nickelodeon serials into a full length feature film. Dia nak mintak restu nenek moyang dia kot selepas kemerosotan filem-filemnya pasca SIGNS.


p/s : Entah apa hal, masa tengah bikin ini entri... gua teringin nak tengok re-make filem klasik Melayu PANCA DELIMA, JULA JULI BINTANG TIGA atau PANJI SEMERANG! Mudah-mudahan lembaga penapisan dapat pertimbangan scene berkemban yang banyak itu untuk feel yang lebih kepada efek penceritaan... Ha-haw!!

Isnin, Jun 22, 2009

Kenangan gua dan bapa gua paling terharu.

1986 MALAYSIA CUP FINAL
Klasik giler game!
Gua betul rindu ini time...




Lu tengok skill Mokhtar, lu tengok gol Ristomoyo, lu tengok cool Zainal, lu tengok setpiece Hung Meng. Keeper Johor sampai kena sub, player Johor semua tercicir. Macamanalah stadium tak penuh? Kalau abah gua join liga itu zaman, macamana pula agaknya ek?


Bingkisan klip video yang dicilok dari You Tube bertaraf legendaris ini sebenarnya sengaja gua cungkil sebagai mengenang jasa bapa gua sempena Hari Bapa semalam. Gua sebetulnya nak carik klip satu game bolasepak tempatan ni yang ada membawa sentimental value dalam hidup gua tapi tak jumpa. Bapa gua semenjak dua menjak ini macam kurang berminat hendak membincangkan topik bolasepak tempatan, walhal dulu dia adalah seorang ahli sukan bolasepak yang pernah digandingkan dengan beberapa pemain bertaraf kebangsaan semasa mewakili satu kelab pada penghujung 70an. Walaupun bapa gua tidak terlibat sepenuh masa dalam bolasepak yakni bukanlah pemain liga Dunhill, kenangan gua bersama bapa gua dalam bolasepak sangat melekat dalam lubuk sanubari gua. Gua banyak berilmu tentang hal-hal bolasepak dari bapa gua semenjak gua kenal apa itu bolasepak. Hubungan gua dengan bapa gua banyak akrab gara-gara bolasepak.

Masih teringat lagi, pertama kali gua ke stadium untuk menyaksikan perlawanan bolasepak secara langsung depan mata, bukan depan TV. Itu time perasaan berkobar semacam. Dada berdebar. Jiwa bergoncang. Ben Johnson punya nyawa pun tak getar sama macam getar nyawa gua itu time. Ye la, first time brader! Perasaan first time selalunya macam-macam perasaan. Kena pulak gua ni yang jarang miss perlawanan-perlawanan yang punya sponsor gaya, mutu dan keunggulan, lebih-lebih lagi melibatkan pasukan Selangor dan pasukan kebangsaan setiap kali kalau ada main kat TV3 lepas waktu perdana. Memang la meracau macam orang sawan kena suntik. Destinasi kami adalah Stadium Merdeka. Gua, bapa gua dan adik gua sorang sahaja. Sampai stadium lebih kurang jam 8 malam... gua terkedu. Macam rusuhan orang kebulur mintak bantuan makanan kat Somalia. Tolak bukan sikit-sikit punya tolak depan kaunter tiket. Tempat duduk biasa gua rasa adalah dalam lingkungan RM5 ke RM8 harganya. Gua tak berapa nak ingat. Yang gua ingat, bapa gua dengan tanggungjawab dan ketabahan seorang ayah merempuh jua dalam kekalutan itu. Gua jaga adik gua sebelah kesesakan manusia yang takde displin punya buaya. Walaupun gua masih kecik lagi, gua sudah mula rasa terharu dengan abah. Kenapa diorang tak reti beratur ke, bagi hormat laluan kat orang tua ke, apa ke?

Gua tunggu.

5 minit jadi 10 minit. 10 minit jadi 15 minit. Game dah beberapa minit berlangsung. Ini tak boleh jadi, detak hati gua makin lama makin berkocakan.Di kocok-kocok bak kata Inul.

Selang daripada tu, abah gua kembali. Hampa. Tiket tak dapat langsung sebab makin dekat dengan kaunter, makin hawau orang nak menggasak. Gua dengan adik gua diam. Rasa kecewa dengan hampa itu jam, tak payah cakap la. Harapan menggunung yang gua bekal dari rumah tadi cepat aje roboh ke tanah. Rasa macam nak karate aje semua benda depan mata gua. tapi gua dah tak bermaya sebab frust. Pandangan gua pun dah macam kabur-kabur dek ada macam kaca-kaca campur air garam bertakung dekat soket biji mata gua. Gua tak dapat buat apa. Abah gua pandang gua dengan adik gua.

Tiba-tiba, abah sound gua dengan adik gua.

" Jom... pegi sana", abah gua bersuara dalam keadaan yang cukup drama itu.

Gua tak tau abah nak bawak gua pegi mana, sebab gua mana pernah datang area Stadium Merdeka. Gua pun ikut aje langkah abah gua yang gua rasakan makin lama makin laju aje meninggalkan gua berdua. Nasib dapat catch up sebab dia sempat juga menoleh tangkas, takut kami hilang.

***

Gua rasa inilah antara 10 perasaan paling hebat dalam dunia yang pernah gua alami. Depan mata gua, crowd stadium yang gila babi sikit punya ramai. Penyokong tak henti-henti memekak bersorak demi pasukan kebangsaan kesayangan mereka. " MALAYSIAAAA!!! MALAYSIAAA!!! MALAYSIAAA!!! "

Depan mata gua, sedang keluar dari bilik persalinan adalah AZMAN ADNAN, ZAINAL ABIDIN HASSAN, DOLLAH SALLEH, KHAIRUL AZMAN, AZIZOL ABU HANIFAH dan beberapa star liga Semi-Pro yang lain. Ken Worden pulak jenis coach yang tak reti duduk diam. Ada aje benda yang nak dicarutkan tepi bangku simpanan.

5 FEBRUARI, 1993. PESTABOLA MERDEKA 1993. MALAYSIA vs SINGAPORE.


Malaysia menang 2-1, Mubin score satu. Dollah score satu (takde dalam gambarajah di atas. Hiasan aje tu). Sundramoorthy score gol saguhati. Dalam ini kejohanan, Malaysia menang final lawan Korea Selatan B dengan jaringan 3-1 selepas waktu tambahan lepas seri 1-1. Tak silap gua, ada lebih kurang 3 player team Korea ni dapat main World Cup. Azman kasik dua gol. Lepas ni la, yang dia jadi superstar buruan sampai KL offer 1 juta wang perpindahan dari sana ke Selangor.

Itulah dia kenangan detik paling bersejarah ke stadium buat pertama kali dalam hidup gua. Rasa macam dilahirkan semula. Sebagai seorang peminat dan mungkin juga sebagai seorang pemain. Semangat Stadium Merdeka memang lain macam. Best tahap Dewa Dewataraya.

Tapi, takde lagi perasaan yang lebih terharu, sebak dan nostalgik dari menjeling senyuman dan kegembiraan di wajah abah gua melihat kami terpekik terlolong macam orang kena histeria sambil rela mengorbankan sejumlah duit gajinya untuk beli tiket grandstand RM30 sorang yang tersemat rapi dikocek seluar slacknya pada tahun itu. Gua rasa bertuah dan bersyukur punya abah seperti abah gua.

Selamat Hari Babah. Long Live and Prosper.

Hari ini, bapa gua lebih senang tengok Lee Chong Wei main badminton dan sikit-sikit bincang pasal bolasepak luar negeri. Bolasepak tempatan? Dia cakap, " Standard apa yang kau nak bincangkan? ". Gua jadi terkedu lagi.

Ahad, Jun 21, 2009

gua rasa nak sambung belajar tarekat kalau ada rezeki.

Sejurus tengahari tadi, setelah santai sambutan Hari Ayah, duduk serta membaca tafsir dan tamsil tulisan Rumi. Terus sahaja terpaut. Sayangnya, tak ramai yang tahu betapa dalamnya maksud kata yang di atas kata. Termasuk gua.

Cinta yang dibangkitkan
oleh khayalan yang salah
dan tidak pada tempatnya
bisa saja menghantarkannya
pada keadaan ekstasi.

Namun kenikmatan itu,
jelas tidak seperti bercinta dengan kekasih sebenarnya
kekasih yang sedar akan hadirnya seseorang yang
mencintainya ini
sebagaimana kenikmatan lelaki
yang memeluk tugu batu
di dalam kegelapan sambil menangis dan meratap.

Meskipun dia merasa nikmat
kerana berfikir bahawa yang dipeluk adalah kekasihnya, tapi
jelas tidak senikmat
orang yang memeluk kekasih sebenarnya
kekasih yang hidup dan sedar.

Rumi memang bukan sekadar penyair tetapi juga seorang tokoh sufi yang berpengaruh di zamannya. Rumi adalah guru nombor satu Tarekat Maulawiah. Sebagai tokoh sufi, Rumi sangat menentang pendewaan akal dan indera dalam menentukan kebenaran. Di zamannya, umat Islam memang sedang dilanda penyakit itu. Bagi mereka kebenaran baru dianggap benar bila mampu digapai oleh indera dan akal. Segala sesuatu yang tidak dapat diraba oleh indera dan akal, dengan cepat mereka ingkari dan tidak diakui.

Rumi mengatakan, Orientasi kepada indera dalam menetapkan segala hakikat keagamaan adalah gagasan yang dipelopori kelompok Mu’tazilah (pemisah diri). Mereka merupakan 'budak-budak' yang tunduk patuh kepada panca indera. Mereka menyangka dirinya termasuk Ahlus-Sunnah. Padahal, sesungguhnya Ahlus-Sunnah sama sekali tidak terikat kepada indera-indera dan tidak mau pula memanjakannya. Tidak layak meniadakan sesuatu hanya kerana tidak pernah melihatnya dengan mata kepala atau belum pernah meraba dengan indera. Sesungguhnya, batin akan selalu tersembunyi di balik yang lahir, seperti faedah penyembuhan yang terkandung dalam ubat. Padahal, yang lahir itu senantiasa menunjukkan adanya sesuatu yang tersimpan, yang tersembunyi di balik dirinya.

Malam larut, malam memulai hujan
inilah saatnya untuk kembali pulang.
Kita sudah cukup jauh mengembara
menjelajah rumah-rumah kosong.
Aku tahu: teramat menggoda untuk tinggal saja
dan bertemu orang-orang baru ini.
Aku tahu: bahkan lebih pantas
untuk menuntaskan malam di sini bersama mereka,
tapi aku hanya ingin kembali pulang.

Kearifan Cinta dan Saatnya Untuk Pulang
- Maulana Jalaluddin Rumi

Sabtu, Jun 20, 2009



President Lex Luthor uses the oncoming trajectory of a Kryptonite asteroid to frame Superman for the "pending destruction of the planet" and declares a $1 billion bounty on the heads of the Man of Steel and his partner in crime, Batman. Superheroes and supervillains alike launch a relentless pursuit of Superman and Batman, who must unite to stave off the action-packed onslaught, stop the asteroid, and uncover Luthors devious plot.

Based on the first story arc of the SUPERMAN/BATMAN monthly comic book title by Jeph Loeb and Ed McGuiness.

Siapakah rupanya yang datang ?

Hujung minggu gua tak macam hujung minggu kutu-kutu lain. Hujung minggu gua selalunya akan jadi progresif dan produktif berbanding hari-hari seminggu bekerja. Semangat menjadi satu macam. Ini hari aje ada jemputan dari seorang sahabat ke Lim Kok Wing. Entah ada apa entah dia cakap semalam, gua tak berapa nak ingat. Gua main pergi aje. OK la. Ilham kat mana-mana kena tuju. Itu hari kat Pilah, dahsyat-dahsyat juga buah pukul yang gua dapat buat modal cerita. Ini hari ke Cyberjaya tak tau lagi tajuknya. Harapannya sudah tentu yang padu juga.

Bercakap tentang ilham dan semangat, ada yang berpegang pada fahaman bahawasanya sesuatu panggilan ilham atau seruan semangat itu akan datang pada tempat ketika di mana kita berada. Ada yang suka duduk menghadap lautan nan luas sambil duduk-duduk sendu nan syahdu tengah kaki mengurut bibir pantai di waktu senja ditemani camar pulang. Ada yang gemar berada di dalam hutan sedang desir aliran sungai dan suara unggas dan mergastua bermain-main di halwa telinga menjemput kita bersatu bersama alam. Ada yang lebih senang bersendiri di dalam bilik dikeliling dindingan empat penjuru tanpa ada sekelumit pun gangguan dari mana datangnya sudut atau arah. Ada yang bertenaga berdamping di sampingan yang tercinta yakni makwepakwe, kekasih awal dan akhir, keluarga, sahabat handai serta orang-orang si pembawa erti dan makna dalam hidup. Ada yang seronok melihat, memerhati, menonton, memantau dan mengamati gelagat dan telatah sekitaran - tanpa disedari atau tidak bahan objek atau rangka individu yang diperhati itu. Ada yang sengaja rela-rela diulit mimpi dan dilamun khayal tanpa mengira siang atau malam hari asalkan maksud dan hajatnya sampai. Ada yang bermenung jauh dan terima sahaja ketentuan dan kehendak pada yang lebih Maha Mengetahui segala.

Mencurah ilham tidak setanding menerima semangat. Bagi gua, gua lebih senang yang datangnya dari 'dalam'. Hakikatnya, bila tersingkap dan terpecahnya satu-satu kebenaran itu... lebih ramai yang tidak sedar dari yang sedar. Apa mustahil yang lena itu lebih jaga dari yang bangkit bersedia menerima sebarang kemungkinan atau kebarangkalian. Deja Vu? Ah. Mana ada Deja Vu. Itu semua permainan roman jiwa aje. Gua dah rasa banyak kali dah. Bukan kerja senang nak membongkar rahsia ni.

Masih memikirkan hendak sarung baju kaler apa dan seluar jenis apa tatkala berhujung minggu. Walhal yang di jemuran masih lagi belum kering. Terima kasih buat hujan yang sudi turun.

Jumaat, Jun 19, 2009

Betul kata Cikgu Manan, Cikgu Mansor dengan Cikgu Ang... gua memang pelajar bermasalah.

Tak abis-abis lagi dengan masalah yang sengaja di-updatekan gua hari-hari. Orang kata tak nama hidup kalau tak ada masalah. Abis kalau ada masalah, hidup betul sangat la ni ?! Siang malam, kapasiti dan kemampuan otak dan sel membran diterjah-terjah. Dipukul, dipalu oleh keadaan yang mendesak dan terdesak. Kuat komplen tidak akan dapat selesaikan apa-apa, kata satu suara tidak berbayang dalam kepala hotak gua yang berjambul. Hampeh! Kalau tak komplen, tak buat laporan... sapa yang tau gua ada masalah. Tu yang 2-3 menjak gua ni dilenjan macam welfare atau petugas sarkis. Gua senyum. Gua diam. Gua 'Yes'. Gua OK. Gua angguk. Gua senyum lagi.

Muhibbah la tu konon. Masalah tetap datang. Sabar, kata hati gua. Tuhan akan uji orang yang dia sayang. Tapi gua rasa macam lebih ke arah Tuhan marahkan gua ni. Nampak sangat bukan sebab cuaca negara yang makin membahang dan memanas. Terserlah takut gua.

Untuk rekod, berikut ini adalah 10 masalah-masalah terkini yang gua rasa terpaksa gua selesaikan dalam masa yang terdekat ini sebelum meruncing dan sekaligus menjadi masalah negara juga.

SATU. Gua harus carik jalan macam mana nak dapatkan tiket untuk pegi ke dua konsert gergasi bertaraf legenda tanahair yakni KONSERT 1WAJAH dan KONSERT DI AWAN BIRU. Khabar angin mengatakan, jumlah tiketnya yang ketinggalan makin lama makin tipis. Tak rasa sempurna tahun ni kalau gua tak hadir dua-dua konserto tersebut. DUA. Perlawanan MALAYSIA vs IBLIS MERAH BERSATU nanti masih dalam lingkungan gua berlengah-lengah nak pergi ataupun tidak. Sebagai penyokong dan pemain simpanan Harimau Malaya era 80an dulu, gua harus berikan khidmat sorakan dan semangat gua yang padu pada perlawanan tersebut itu nanti. Pasukan Iblis Merah tu harus diberikan tunjuk ajar. TIGA. Belen hutang gua dengan kameramen wedding adik gua tempoh hari dah nak lupus. Sikit masa lagi dia akan call gua dan tanya ' bila mau angkat gambar adik lu, dah naik siap ni? '. Tahun lepas, gua lambat angkat sebab problem yang sama juga. EMPAT. Semenjak jadi penulis pelarian ni, banyak keje yang belum dibayar tunai lagi. Nampak aje job macam pung-pang-pung-pang sana sini, tapi kalau takat Kancil Turbo gua hanya mampu tuang RM5 untuk bekalan 2-3 hari, apa cerita? EMPAT(a). Lebih kurang macam di atas: Gua ni penganggur ke, pekerja ni sebenarnya? Seingat gua, gua memang tak pernah bayar atau mendapat penyata cukai pendapatan? LIMA. Masih musykil dengan mimpi gua itu hari. Betul ke sampai RM30,000?? Hawau. Hawau. ENAM. 3 saman polis, 1 denda JPJ dan 1 perintah mahkamah dan beberapa notis majlis perbandaran. Agak-agak kalau gua contact Sungai Buloh, dia akan beri tips atau macamana? TUJUH. Kerap dapat subsidi dan ehsan dari orang. Memanglah rezeki, alhamdulillah la gua lafazkan dalam hati. Tapi gua kurang berkenan dan tak berapa suka benda free dalam hidup. Nanti gua jadi lemau. Jadi manja. Naik tebal juga muka tembok gua ni. Apa kata masyarakat sekeliling pula nanti? Gua bukannya imigran atau mangsa perang. LAPAN. Nak beli laptop atau pc sendiri belum mampu. Haprak betul hari-hari menaip kat siberkafe. SEMBILAN. Orang lain nak pakai pascabayar, gua pun sibuk nak pakai pascabayar. Padan muka line kena cantas. SEPULUH. Kenapa MacGyver dah berenti main kat TV2 ?

Yang lain-lain masalah, gua tengah fikir sama ada nak bukak laman blog baru ke tak untuk tujuan penyenaraian. Edward de Bono dengan Rene Descartes kata bagus kalau kita dapat list problem kita satu persatu untuk memajukan kendiri, walaupun sebenarnya fahaman gua lebih menjurus ke arah Rumi dengan Fansuri.

Agak-agak bila la Cikgu Manan, Mansor dengan Ang nak approve facebook gua ni.

Khamis, Jun 18, 2009

Pemangsa kebuluran nafsu-nafsi.

Gua dalam kelaparan yang amat sangat. Bukan sebab gua tak nak makan, tapi gua taktau la apa pasal. Mengikut statistik harian gua yang tidak termasuk bulan puasa, asal makan aje - gua kenyang. Asal makan aje - gua kenyang. Lepas tu berat badan gua naik secara senyap-senyap tanpa ada amaran lisan mahupun bertulis. Lepas tu, kalau diberegukan pulak selera makan gua dengan nasik dan masakan-masakan rumpun kita ni, mata gua jadi stim semacam. Ngantuk. Tak seimbang rasanya keadaan kardiovaskular dan hormones usus perut. Bukan sebab tak baca doa makan atau Bismillah sebelum makan, tapi sebab mungkin makan gua sekadar mengikut kehendak nafsu semata-mata.

Ini bukan cubaan untuk mendietkan diri gua. Jauh sekali, bukan satu manifesto untuk memachokan keadaan sahsiah dan rupa paras diri. Apatah lagi untuk kelihatan kurus sebab berat badan gua sedap-sedap Christian Bale sahaja.

Gua nak makan. Memang nak makan kerana kelaparan yang teramat sangat.

Makan dan kelaparan tiba-tiba bukan masalah utama sejak beberapa jam yang lepas. Hilang dari pemerhatian kotak fikiran. Entah apa hal, gua ketagih pula mengadap PC baru dalam aircond baru bersuhu 16 darjah selsius sambil ditemani kutu-kutu baru di siber kafe baru ini, yang bak kata Fendi dan Nizam Bad tadi percuma kerana promosi hari pembukaannya yang baru.

Ah! Mudah betul gua lupa diri nampaknya.

Lenjan, jangan tak lenjan.

* Fendi dan Nizam Bad bukan kutu baru. Diorang kutu stok lama.


p/s:
Semalam ada satu member kamcing gua hadiahkah gua satu pasang sandal Croc taraf mewah yang tak mungkin mampu gua beli dalam keadaan semasa gua sekarang. Kalau ikut jahil gua, nak aje gua gadai buat beli komik atau makan Pizza Hut. Tapi gua tak macam tu. Gua hargai pemberian itu setinggi langit dan bintang kejora.

Rabu, Jun 17, 2009

Mencari makna mimpi indah. Gile ah... Mana gua nak cekau ni ?!

Keadaan semakin meruncing. Dalam pada gua menunggu jam di dinding masuk tepat ke arah jam 10 malam sebab ada sesi lebihan-suara (voiceover) di opis lama gua yang dah masuk 3-4 kali bertangguh... gua keseorangan mengelamun tentang hari esok gua sekali lagi. Entah penyakit apa, benda ni dah jadi tabiat. Rasanya Awie dalam trilogi Sembilu pun tak jiwang macam ni. Asal sorang aje, layan emo. Asal sorang aje, layan feeling. Asal sorang aje, layan blues. Blues ye, bukan Blue.

Malam tadi gua mimpi. Mimpi gua bukan main clear. Jelas dalam ingatan sehingga ke saat ini. Dan gua simpan dalam kantung ingatan gua pesanan dalam mimpi tu.

Haru. Mana gua nak carik RM30,000 ni?

Selasa, Jun 16, 2009

One more time before ' The Fallen '

Transformers Revenge of the Fallen "Ancient Power" from Bay Films/michaelbay.com


Transformers Revenge of the Fallen "Everything" from Bay Films/michaelbay.com


Transformers Revenge of the Fallen "Bumblebee" from Bay Films/michaelbay.com


Facts
- 14 robots last time, 46 robots this time (ILM only)
- If you had all the gold ever mined in the history of man, you could build a little more than half of Devastator.
- Optimus Prime will be life size on IMAX screens in many forest fight shots.
- Devastator's hand is traveling 390 miles per hour when he punches the pyramid.
- The pyramid destruction simulation was 8 times bigger than the old rigid simulation all-time record holder at ILM.
- All robot parts laid out end to end would stretch from one side of California to the other, about 180 miles
- Devastator's parts stacked tip to tip would be as tall as 58 empire state buildings.
- If all the texture maps on the show were printed on 1 square yard sheets, they would cover 13 football fields.

Disk Space
- Trans1 took 20 Terabytes of disk space. Trans2 took 145 Terabytes. Seven times bigger!
- 145 terabytes would fill 35,000 DVDs. Stacked one on top of the other without storage cases, they would be 145 feet tall.

Rendering Times
- If you rendered the entire movie on a modern home PC, you would have had to start the renders 16,000 years ago (when cave paintings like the Hall of Bulls were being made) to finish for this year's premier!
- A single imax shot in the movie (df250) would have taken almost 3 years to render on a top of the line home PC running nonstop.
- IMAX frame render times: As high as 72 hours per frame!

IMAX
- Optimus Prime will be life size on IMAX screens in many forest fight shots.
- IMAX frames take about 6 times longer than anamorphic to render.
- IMAX frame render times: As high as 72 hours per frame!

ILM Screen Time
- ILM Screen Time is about 51 minutes.

Devastator
- Devastator is as tall as a 10 story building.
- Devastator has more than 10 times the number of individual parts found in an average car.
- Laid out end to end, Devastator's parts would be almost 14 miles long.

Devastator Totals
- Number of geom pieces: 52632
- The total number of polygons: 11,716,127
- The total length of all pieces: 73090 feet
- The total length of all pieces: 13.84 miles






Isnin, Jun 15, 2009

Ahad, Jun 14, 2009

Jumaat, Jun 12, 2009

adios rock planet.

Tempat siberkafe yang selalu gua lepak kat ss15 ni - dah nak bungkus.

" ...ini hari last day, bang. Sales tak baik " , kata brader tadi hiba sedang tengah gua sibuk-sibuk melayari ilham dari alam maya. Sebagai rekod, ini bukan kali pertama pot ni bertukar tangan. Sebelum ni, Zak, member sekolah gua, adalah owner ini tempat. Lepas tu dia jual. La ni, kena jual lagi. Ye la, masing-masing dah ada wireless, dah ada sambungan internet sendiri. Pastu, pot gamer lagi kuat dari pot pengkaji, pen-surfer, pen-chatter dan penulis pojok online.

Sedih. Sama sedih macam mula-mula gua dengar cerita diorang nak tutup Java Shoppe hujung tahun 90an dulu.

Selamat jalan Rock Planet. Pot lain memang tak berapa ngam dengan jiwa gua. Pung-pang-pung-pang. Bum-bang-bum-bang sana sini. Mana ada feel menulis masa tengah perang. Lepas ni kena la jugak gua beli menatang cocok tepi laptop tu. Tapi nanti dulu.

Gua mana ada laptop.

Cilanat.

Khamis, Jun 11, 2009

" ah. Berat... tiba-tiba gua serius semacam. "

Dalam diam-diam, rupanya dunia ini cepat sangat berubah bentuk. OK-lah. Kalau tak cepat pun, mungkin berdikit-dikit dia berubah tanpa kita semua sedar ataupun tidak. Manusia akhir zaman mana reti tengok jam. Semua sibuk. Tak banyak waktu. Takde masa. Jadi benda-benda yang obvious berubah depan mata pun, nyata jarang yang perasaan. Mungkin hanya gua yang perasan atau disengajakan perasan, di masa dunia berubah inilah... manusia akan berubah juga secara fitrahnya.

Yang dulu hitam, sekarang dah putih. Yang dulu takde, sekarang dah ada. Yang dulu hilang, sekarang dah jumpa. Yang dulu marah, sekarang dah tenang. Yang dulu benci, sekarang dah sayang.

Ini semua gua nampak dan experience betul-betul dengan mata kepala gua sendiri. Gua tak harapkan yang lain selain keyakinan dan hakikat gua pada kuasa yang satu... yang lebih tahu yang mana lebih hak dan berkehendak. Memang bunyiknya macam serius dan agama-agama sikit, tapi itulah pegangan abadi. Gua pun bukannya terer atau perfect sangat bila masuk bab-bab macam ni. Cuma rasa tergerak nak bagitau, for everything - there will always be a blessing in disguise. Everything happens for a reason. Be it good or better. Ah! Madah Inggeris gua mula membuak-canak! Leceh. Leceh.

Gua mungkin takde harta nak beli kereta Ferrari atau bayar cukai jalan berkoyan macamana gua saksi Norman KRU pandu kereta sport merah baru dia semalam. Gua mungkin tak pernah rasa pegi naik kapal terbang berjam-jam ke luar negeri, jauh sekali nak melawat ke negara jiran dan tengok apa yang ada sistem diorang, yang sistem kita takde. Dan mungkin gua juga tidak punya rating kaunter beribu dalam blog atu facebook gua sepertimana Obama atau RPK.

Yang cuma gua tau untuk hari ni, masa gua akan datang jugak sikit masa lagi untuk gua menulis tanpa perasaan prejudis dan sangsi terhadap dunia yang bergerak pantas dan laju itu.

Sikit punya poyo gua punya luahan, rasa macam nak tempeleng diri sendiri.

Rabu, Jun 10, 2009

KONSERT SATU WAJAH M.NASIR

Gua dah hubungi Bob Dylan mengenai berita indah ini. Katanya, dah lama dia tunggu konsert stadium sifu selepas gagal ke Istana Budaya itu hari. Sting dan Bono pun turut sama kegembiraan tatkala mendapat panggilan dari gua.

Siapa yang tak turun akan dianggap manusia yang paling tak seni dan tak karya langsung dalam hidup sepanjang 2009. Sapa takde duit, gua sanggup keluarkan dana kebajikan dari kantung tabung seniman-seniman jalanan terabai gua. Kita gamatkan ramai-ramai. Kasik rakyat sikit.

Gua serius. Jangan ingat ini satu sendagurau atau lawak bangsawan Hang Setia.


Selasa, Jun 09, 2009

Isnin, Jun 08, 2009

procrastinatus

Apa lagi yang lu tunggu-tunggu ?

Lanjut lepas waktu-waktu makan tengahari macam tu, member satu studio gua cakap satu Malaysia terputus bekalan internet. Sampai pukul berapa, dia sendiri pun taktau. Gua sedikit cemas sebab kena hantar benda lalu e-mail, yang patutnya boleh dihantar awal sedikit hari ni. Memang kadang-kadang gua dirasuki semangat prokrastinator. Mekanisme seorang prokrastinator mengikut pakar-pakar psikologi selalunya terbahagi tiga yakni : 1) anti-produktif 2) lebih-kurang-tidak, dan 3) bertangguh-tangguh. Dah nak masuk bertahun-tahun, ini satu tabiat huduh dan buruk gua yang bak kata budak-budak muda shuffle sekarang, 'tak boleh belah'.

Dan kalau diamat-amati juga, prokrastinasi ni kerap juga dikaitkan dengan cubaan serta godaan kala 'perfectionism' atau kesempurnaan mula mencanak. Selagi benda tu tak ngam atau tak cukup best atau tak terperinci gila babi... maka lebih kerap jugalah berlaku adegan tangguh-menangguh, kounter-produktiviti dan lebih-kurang-tidak. Gua ada periksa Wiki itu hari, racun dalam jiwa yang gua gogok selalu ni di panggil 'egosintonik'. Bahaya. Kalau tak dirawat cepat, nanti parah sebab sekarang gua dah rasa efek sampingannya sikit.

Lambat hantar kerja.
Lambat angkat kereta sendiri.
Lambat bukak akaun amanah saham.
Lambat bayar cukai pendapatan.
Lambat bangun tidur.
Lambat masuk tidur.
Lambat buat keputusan.
Lambat sedar.
Lambat itu dan lambat ini.

Gua jadi si lembap gara-gara berprokrastinasi. Anti-dotnya, sudah ada dalam genggaman. Kenapa sehingga ke hari ini masih liat dan teragak-agak untuk menelannya ? Adakah kerana ianya pahit ? Atau apakah masa, alasan dan syaitan durjana menjadi penghalang ?

Risiko hidup dan mati makin tinggi, tekanan memuncak dari atas dan bawah, masalah datang dari kiri dan kanan. Gua masih dengan stigmata sikap negatif gua yang tak berkesudahan. Makin dunia berubah, makin degil gua jadinya. Apa nak jadi, akan terjadi. Apokalips gua tak menjadi !

Orang panjangkan akal, gua pulak cuba nak panjang ekor.

Ahad, Jun 07, 2009

Sabtu, Jun 06, 2009

Satu wedding & Satu re-union. Gila apakah ini ?!!


UiTM circa 2003. Cuba teka... kutu mana, jadi apa ? Dan dimanakah kutu-kutu jantan lain di dalam gambar ini ?


Malam ni ada resepsi merangkap kenduri kahwin dua orang kutu masa kat UiTM dulu. Masa tu la kutu, ramai dah dalam gambar tu dah bersara jadi kutu. Kecuali gua kot. Nan atau Cikgu Iznan sekarang dah selamat jadi guru sekolah dah kat Sabah. Heh! Gua dah jangka dah. Lu kalau lu pilih join maktab guru, lepas tu confirm lu kena posting kat Sabah. Takpe. Sana 'pemandangan' dia cun. Nazi atau DJ Nazirah sekarang DJ Radio stesen kerajaan. Stesen radio untuk orang KL. Gila apa nak bangun pagi-pagi buta sebelum ayam jantan berkokok?! Pastu nak head-on pulak dengan Din Beramboi dengan Fafau. Memang keje gila. Tapi lu buat jugak sebab lu handal.

Nan dengan Nazi. Sampai jua lu orang akhirnya ke jinjang jodoh. Memang tak ku duga.

Sekali gua datang rehearsel diorang semalam, gua usha la wang hantaran. Gua usha preparasi. Gua usha belanjawan. Gua usha segala perincian yang ada. Gua usha itu. Gua usha ini. Walhal gua diundang untuk rehearse bab skrip ucapan aje untuk ini malam. Mak ai! Dahsyat. Gerun melihatnya. Tak sangka, lu orang memang bijak berbelanja.

Selain majlis kenduri-kendara dan resepsi makan-makan yang diorang adakan kat situ... dibelasahnya acara reunion. Aduh! Dah la gua tak berapa 'in' dengan rapat-umum ala reunion. Diadakan pula serentak. Sumpah Lillah memang gua tak dapat lari lagi dah. Abis resepsi nanti, kena la gua prepare teks kutuk mengutuk tanpa henti ni. Licik betul lu orang bikin rancangan perkahwinan.

Apa-apahal, jentera dan plan walimatul urus lu orang best. Buat pulak kat tempat grand. Time cuti sekolah. Parking mantap. Masjid dekat. Tasik dekat. Kita jumpa di sana dan lihat --- bazooka sapa yang lebih penaka!

SELAMAT PENGANTIN BARU, NAN. SELAMAT PENGANTIN BARU, NAZI.




Gua harap, ucapan resepsi gua malam ni akan dapat sambutan ini macam.

Nan dan Nazi. circa 2001, UiTM Shah Alam. Orang dah tak main dah style GQ ala KRU tu dah, Nan. Tapi lu bailon jugak. Nazi, pakai baju macam student kat universiti negeri Kanada. Berlapis semacam.

Jumaat, Jun 05, 2009

Incoming Joes and Robots.


Today we have some brand new pictures from G.I JOE : RISE OF THE COBRA. I've been developing vibes about this movie and pondering and thinking about it. I've nearly come to the conclusion that if it isn't awesome, Stephen Sommers should have his directing privileges revoked. You have a huge action movie featuring hot chicks in skin-tight commando outfits and ninjas. Not to forget cool CGI and wonderful stuntworks. Please do justice on this. We, fanboy of the 80s pledge.








Also, Paramount Pictures has started airing three more TV spots for Michael Bay's TRANSFORMERS : REVENGE OF THE FALLEN which you can watch using the players below ! Opening in conventional theaters later this month, the anticipated sequel stars Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, Kevin Dunn, Julie White, John Benjamin Hickey, Ramon Rodriguez, Isabel Lucas and John Turturro.










P/S : Siapa ada membership TransMy macam tahun sudah, gua nak satu tiket oi !


UPDATE : TOY STORY 3 teaser trailer is here !

Khamis, Jun 04, 2009

Di manakah anda pada tahun 1947 ?

Sedang rancak gua membuat kajian dan menjangkau rujukan-rujukan untuk penulisan skrip dan buku gua, gua terjumpa maklumat ini dari blog Fahmi Reza, pembikin dokumentari 10 TAHUN SEBELUM MERDEKA dan sekuelnya REVOLUSI '48 yang memenangi anugerah Most Outstanding Human Rights Film pada FREEDOM FILMFEST 2007. Bacalah untuk pada jiwa-jiwa terbuka tanpa ada apa perasaan prejudis, proxy dan retorik kerana sememangnya apa yang tertera bukanlah yang lu orang pelajari semasa di sekolah dahulu. Malah tidak termaktub ajarannya oleh mana-mana cikgu sejarah KBSM sama sekali.

Selesai sahaja membaca entri ini, wujud kata dalam hati berbunyi - ' ...oh, barulah gua tau yang gua ni : a) ketinggalan zaman, b) tidak tahu menahu, dan c) tidak di beritahu. '

Bendera Rakyat telah dikibarkan secara rasmi di seluruh Malaya pada 10 Disember 1947. Menurut akhbar Utusan Melayu, hampir semua bandar² dan pekan² termasuk Melaka, Johor Bahru, Kuantan, Sungai Siput, Alor Setar dan Singapura telah mengadakan istiadat menaikkan bendera tersebut. Semasa istiadat mengibarkan Bendera Rakyat di bangunan Malayan Democratic Union (MDU) di Singapura pada pagi 10 Dis 1947, Taha Kalu, Setiausaha Agung Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) telah menerangkan:

Bendera Rakyat yang baru kita naikkan ini ialah sebagai cogan persatuan rakyat yang berjiwa maju progresif. Bendera ini telah sama² diukir dan diputuskan oleh dua badan gabungan yang besar di Malaya, iaitu Pusat Tenaga Rakyat dan Majlis Bergerak Serentak Se-Malaya. Bendera ini kita namakan Bendera Rakyat, kerana ia adalah satu gambaran atau satu tanda, tegasnya satu cogan merupakan persatuan rakyat seluruh Malaya. Persatuan yang kita yakini akan bertahan kuat perdiriannya tiap² hari.

Maksud disebalik simbol² dalam Bendera Rakyat:

12 biji bintang

  • 12 negeri yang bergabung di Malaya
  • 9 Negeri Melayu (Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Pahang, Terengganu, Perlis, Kelantan, Kedah, Johor)
  • 3 Negeri Selat (Pulau Pinang, Melaka, Singapura)

Warna kuning bintang

  • Keadilan dan kedaulatan rakyat
  • Perlembagaan Rakyat diiktiraf
  • Membayangkan semua negeri dalam keadaan aman dan makmur

Bintang berbucu lima

  • Ketuhanan
  • Kedaulatan rakyat
  • Keadilan sosial
  • Kebajikan
  • Kebangsaan

Warna merah

  • Keberanian dan kuasa kemahuan rakyat untuk menentang semua rintangan² supaya tercipta keadilan dan demokrasi di Malaya

Warna putih

  • Perjuangan yang didasarkan kepada kejujuran dan kesucian untuk mencapai kebebasan yang teratur dan tidak berdasarkan kepada haloba dan tamak, tetapi hanya dengan membawa cita² yang satu iaitu pemerintahan sendiri yang berdasarkan kepada kedaulatan rakyat

Warna Merah Putih mempunyai riwayat yang tertentu bagi penduduk² di Malaya dan telah dipilih dengan persetujuan PUTERA dan AMCJA kerana ia merupakan warna bendera kebangsaan Melayu di zaman Kerajaan Majapahit semasa abad yang keempat belas dahulu.


Sumber: Akhbar Utusan Melayu, 11 Disember 1947 dan akhbar The Straits Times, 11 November 1947

R . I . P : David Carradine

David Carradine, best known for his work in Kung Fu and Kill Bill, was found dead in a Bangkok hotel room today. He was 72. Carradine was a jack-of-all-trades in the Hollywood set. Working as a writer-actor (Kung Fu: The Legend Continues), composer (Kill Bill: Vol. 2), editor (Americana), voice actor (for the video game Saints Row) and even directed a few episodes of Lizzie McGuire.

Gua pun taktau dia direct Lizzie ?!! Heh! Kat bawah ni scene favorite gua lakonan David Carradine dalam Kill Bill Volume 1.



" Now, a staple of the superhero mythology is, there's the superhero and there's the alter ego. Batman is actually Bruce Wayne, Spider-Man is actually Peter Parker. When that character wakes up in the morning, he's Peter Parker. He has to put on a costume to become Spider-Man. And it is in that characteristic Superman stands alone. Superman didn't become Superman. Superman was born Superman. When Superman wakes up in the morning, he's Superman. His alter ego is Clark Kent. His outfit with the big red "S", that's the blanket he was wrapped in as a baby when the Kents found him. Those are his clothes. What Kent wears – the glasses, the business suit – that's the costume. That's the costume Superman wears to blend in with us. Clark Kent is how Superman views us. And what are the characteristics of Clark Kent? He's weak, he's unsure of himself, he's a coward. Clark Kent is Superman's critique on the whole human race... "

--- Bill

Rabu, Jun 03, 2009

I came too soon.

Ho. Josh Brolin as...

JONAH HEX --- TWO-GUN MOJO !


IRON MAN 2. THOR. CAPTAIN AMERICA. AVENGERS.
BACK TO BACK... BEBEH!


SPIDER-MAN 4 TEASER POSTER.
CAN YOU DETECT THE CLUES IN HERE ?


CLASH OF THE TITANS .
PERSEUS KICKS ZEUS'S ASS. AGAIN.


Selasa, Jun 02, 2009

Isnin, Jun 01, 2009

Syabas Lobak !

TU DIAAAA..... HENSEM TAK PIZAH, JELITA TAK LOBAK ??

Tahniah buat Lobak @ ZulFadhli Kamarudin sebab secara rasminya dah jadi tunangan orang semalam. Lepas ni mana-mana awek yang kat dalam facebook atau YM atau myspace atau deviant atau apa-apa jua pun jenis peranti rangakaian sosial online, bolehlah melupakan hasrat untuk mengurat dia ni lagi. Sekarang bakal mertua dia tengah bagik kursus ala komando kat Lobak supaya jadi lelaki budiman kelas militari.

Untung kau Fizah.

* gambor gua cilok facebook hapizah. nguahahah!

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Bertahan

Bukan senang untuk bertahan setiap hari jika tidak banyak sokongan yang sewajarnya aku dapat dan perlu datang pada tepat waktu. Mungkin saha...