Ahad, Mei 31, 2009

Cinta Kenangan Silam : Babak 1

Ini hari turn adik ipar yang kahwin dengan adik pompuan gua pulak jadi tuan rumah upacara majlis makan kenduri kat Shah Alam. Dia memang orang Shah Alam. Tempat sikit punya sejarah. Shah Alam tempat gua menapak zaman-zaman kutu dulu. Shah Alam zaman gua merangkak ke menara gading. Shah Alam tempat gua jadi buruh buat pertama kali. Shah Alam rata-rata juga adalah tempat gua 'berguru' dengan hidup sepanjang 10 tahun lepas. Jadi, dah lama tak turun Shah Alam, hati gua jadi sentimental jugak. Sebabnya gua tak pernah cerita selama ni yang Shah Alam adalah tempat gua ada tangkap cintan gila babi dengan sorang awek pujaan yang tak berapa nak jadik. Potong cerita, senang cakap... gua takde jodoh la nak jadik balak dia itu time.

Semuanya bermula dalam tahun 2006. Gua masih lagi pulun kerja kat satu syarikat penerbitan yang besar namanya di Semenanjung Malaysia. Kalau gua sebut aje, semua orang pernah angkat dia punya majalah. Dari makcik-makcik sampai ke adik-adik. Ya, majalah untuk 'adik-adik' tu pun, ada dia bikin jugak. Gua bukan takde masa atau kemahuan nak tangkap awek, cuma hati gua belum sangkut lagi dengan mana-mana awek yang melintas di hadapan mata. Lagipun gua dah nawaitu dalam hati, kalau ada mana-mana awek yang dah berjaya tangkap hati gua, gua nak ajak kahwin terus. Sebab gua nak bercinta lepas kahwin. 'Lagi afdal', pesan ustad gua kat sekolah agama dulu. Kawan perempuan memang la ramai, awek memang tadak. Jadi gua kerapkali jua menjadi mangsa tuduhan rambang. Kena skandal sana, kena skandal sini. Kena gossip sana, kena gossip sini. Tapi gua buat aksi dingin (cool). Sebabnya dah nama bikin majalah hiburan, benda-benda macam tu dah jadi benda kebiasaan. Apa susah, awek yang gua kena usik tu pun boleh tahan juga, takde la gua kena kenen dengan mana-mana mak janda atau .... oh! Tak dapat dinyatakan di sini. Sensitif.

Nak dijadikan cerita, penghujung tahun tu entah macamana banyak pula intake pekerja baru. Lebih lagi kat bahagian marketing dengan suratkhabar. Gua dengar-dengar surakhabar baru kompeni nak melebarkan sayapnya seluruh tanahair - satu setiap negeri. Fuh ! Ambitious, detak gua dalam hati. Encik Hashim Anang boleh pulak main tuding-tuding gua kalau suka masuk jadi wartawan suratkhabar tu. 'Gadis ramai', katanya dan jelas satu cubaan untuk mengumpan. Tak kena betul dengan jiwa rock gua nak jadi reporter suratkhabar ni. Jadi dalam pengambilan kerat-kerat pekerja baru tu, ada la 2-3 orang kutu dengan minah yang dah gua kenal. Itu sebab banyak urusan promosi dengan tour majalah gua kena promo seiring sekali suratkhabar tu. Tanggungjawab. Gua belasah aje la. Entah macamana, ada la gua terperhati sorang awek ni. Gua pandang tak pandang aje pada peringkat permulaan. Sebab dia pun jalan laju semacam aje ngalahkan Watson Nyambek. Tegur pun orang-orang yang dia rasa ada kepentingan aje. Gua tak ambik pedulik sangat, asal jangan datang tegur nak pinjam duit gua sudah. Gua keje itu jam pun cukup-cukup aje nak hidup sampai tengah bulan. Tak cukup duit, macam biasa komik-komik kesayangan gua terpaksa gua gadaikan. Nak hidup, brader.

Semua rutin kerja gua pun bergerak seperti biasa sehinggalah ada satu sesi promosi ni, gua terpaksa dikerah untuk menyinggah ke kolej-kolej. Adeh ! Kerja buruh lagi, komplen sifat malas gua yang busuk tu. Nak dijadikkan cerita lagi pulak, awek yang jalan macam Watson Nyambek tu ditugaskan untuk urusan gerak gempur tu sekali. Apa ni ? Kenapa dia pulak ? Ada awek join promosi komik ?? Apa yang awek tu tau pasal komik ? Kalau gua tanya dia, berapakah pakaian seragam Spider-Man sehingga kini, dia tau jawab tak ? Clark Kent menyewa pangsapuri kat mana ? Plat kereta Batmobile dia hafal tak ? Aaahh !!! Haru. Haru.

* bersambung.

Ni sapa punye keje ni, bikin Maulana ini macam ?

Sabtu, Mei 30, 2009

Calling people from ComicLand. Read this sucka...


NOTHING BEATS THE ORIGINALS. ( IN THIS CASE, IT'S G1 PRIME AND MEGATRON ! )

This is something I picked up from Mr. Troy. He said that the 'I’m waiting for the trade' syndrome at Kinokuniya or Borders or any big household bookstores has become almost as familiar as a part of the comic-reader lexicon nowadays. Now, that costs for single issues have begun to jump from RM12.60 to RM16.80 per issue at Comics Corner SS15 Subang Jaya or over at Mind Shop Centrepoint Bandar Utama or other surviving comic book shops in KL for any selected DC and MARVEL COMICS, it’s almost certain that we’ll hear that song with greater frequency. However, that begs one larger question: When you wait for the trade, do you ever actually get the trade? I know quite a few people that are trade loyalists. They’ll get FABLES, they’ll get the recently-departed 100 BULLETS . . . they’ll get a number of titles. And yet, they’re content to take the several months between installments so that they can get a larger chunk of story at once. That's IF they'll make it into a tradepaperback - IF.

Nevertheless, there’s a flipside to that. Some weekly shop-goers like myself will move some of my ongoings to 'trade wait' status and probably would never go back. Sure, the intention is there. But other weekly books supplant it, budget concerns creep in and that trade-waited series gets remaindered to the 'don’t read' category.

So, here are my questions: when you trade-wait, do you actually go back? Is there one that you’ve been meaning to get in all good faith but just never get back to? If you try both, which works better for you: the weekly shop visit, or waiting for the trade?

Let’s hear them all, guys. This is important for my up-and-coming comic book shop project.


P/S : And yeah, it's official. We won't be having any FREE COMIC BOOK DAY like the previous years before.
I've double-checked already. Gawat kot. Sorry.

The Dark Knight strikes Cannes !






Lu orang masih ingat short film Sandy Collora yang berjudul BATMAN : DEAD END tahun 2003 satu masa dulu yang pernah menjadi sensasi? Ini pulak ada satu geng pembikin short film dari Peranchis yang jugak minat Batman sebagai subjek utama filem mereka. Bakal potensi-sensasi juga ini nampaknya.

Filem ini terpilih ditayangkan di Short Film Corner pada Festival Filem Cannes 2009 baru-baru ini.


BATMAN : ASHES TO ASHES





>> Layari official site filem pendek ini.

Jumaat, Mei 29, 2009

Cepat. Cepat. Cipet.

Sejak dari gua daftar sekolah dan berguru dengan cikgu Ang Tun Seng yang sayang gile kat motor gaban dia tu, sampai ke peringkat pengajian tinggi iaitu di tingkat paling tinggi sekali kat Menara UiTM walaupun tak datang konvo sampai la dah entah berapa banyak majikan dan klien gua servis - Semuanya ada satu falsafah standard yang seringkali digunapakai berkali-kali : KERJA MESTI LAJU, CEPAT DAN PANTAS (walhal sama aje maksud dia tu, saje nak nampak drama).

Gua tahu dan faham. Sekarang takde ruang langsung untuk kita memperlahankan waktu, apatah lagi mencarik alasan remeh, picisan dan murahan untuk membeli waktu (buying time). Alasan adalah satu benda yang selalu orang guna pakai bila malas atau nak mengelat atau nak carik gol di masa kecederaan di penghujung saingan perlawanan akhir. Gua memang di-didik dan di-program oleh ramai orang supaya jangan carik alasan atau kalau boleh, jangan pakai langsung tatabahasa 'alasan' tu dalam hidup gua. Alasan selalu disalah erti sebagai salah satu punca kelicikan. Silap. Alasan sebetulnya adalah berkonsepkan 'anti-licik' sebab selalu makan tuan. Itu pengalaman yang gua belajar sendiri. Akhirnya, kerja yang sebenarnya kena makan 3-4 bulan untuk siap, gua pernah belasah buat dalam 3-4 hari. Kerja yang sepatutnya mau pakai 2-3 dozen tenaga manusia, gua pernah henjut sorang. Kerja yang sepatutnya gua dibayar dalam 1-2juta pound sterling, gua hanya bagik percuma aje sebab nak tolong bangsa sendiri.

Tapi gua selalu hipokrit. Gua tak pernah jujur bila ada benda gua tak puas hati. Gua tak nak dituduh sebagai 'Si Pencari Alasan'. Gua diam. Diam sebab gua taknak jadi Incredible Hulk kaler merah. Marah dan bengang gua, gua simpan dan peram jadi dendam kesumat yang gua release masa main Winning Eleven atau masa melalak kat karaoke singgit dengan kutu-kutu yang senasib dengan gua. Kesian PS2 dengan mesin karaoke tu. Dia tak bersalah. Sebagai tambahan cerita entri yang tak best ni, hasil kerja gua 2-3 menjak ni jarang atau tak capai standard atau dapat cop piawaian ISO 9002. Sirim kalau tengok kerja gua pun, mau dia libas tiruk dalam tong sampah. Kadang-kadang rasa macam suruh Shalin Zulkipli main futsal 3 lawan 3 atau Lee Chong Wei duet dengan Acha Sapriasa nyanyi lagu cinta-cinta.

Endingnya, memang dah lumrah : Takde sapa lagi gua nak sabitkan kesalahan yang nyata ini selain diri sendiri. Tu la, sapa suruh tak masuk bertanding masa pilihanraya tahun lepas. Kalau tak, mesti dah pakai Camry atau ada team bolasepak sendiri masuk Liga Super.

Baru-baru ni, gua disuruh cepat lagi oleh faktor-faktor duniawi, alami dan rohani. Gua kena carik gear box baru sebab gear box gua dah haus (Ah! Alasan lagik!)

Khamis, Mei 28, 2009

Mainan dan muslihat, pahala akhirnya menjadi dosa.

Sapa yang ada selak beberapa akhbar harian utama hari ni, pasti terkejut melihat perangai ah-long yang telah menerapkan prosedur ala Guantanamo Bay dalam operasi mereka. Walhal, kem tu pun dalam persediaan nak di tutup serta merta selamanya oleh Obama. Duit punya pasal... macam-macam cerita dunia, semua nak masuk genre horror.

Lagi satu, Barcelona menang 2-0 ek semalam kat Rome ?

Dahsyat.

Rabu, Mei 27, 2009

Antara filem Melayu paling 'daring' gile dalam sejarah kini ber-sequel!

SOFIA
" Cikgu yang sebat bontot awak tadi tu kan, kita panggil DF "
.
CIKGU AZMI
" DF? "
.
SOFIA
" Em "
.
YATI
" Dara frust...!! "
.
SOFIA
" Wanita memang tertarik dengan seks, dan sesuatu yang cantik! "

Dharma bersama barisan pelakon ADIK MANJA RETURNS
.
Selepas 29 tahun, hero filem ADIK MANJA, Dharma Harun Al Rashid bakal mengangkat semula filem arahan Othman Hafsham itu dengan menghasilkan sekuelnya, ADIK MANJA RETURNS !

Filem yang memaparkan kenakalan pelajar sekolah perempuan dan pernah mengaut kutipan mencecah RM3.5 juta ketika ditayangkan sekitar tahun 1980 ini bukan saja akan menyaksikan Dharma kembali membawakan watak Cikgu Azmi, malah pelakon itu juga akan tampil sebagai pengarah bagi sekuel tersebut. Mengulas lanjut tentang filem yang akan memulakan penggambaran pada awal Julai nanti. Idea untuk mengembalikan 'nostalgia' Adik Manja ini sudah lama difikirkannya. Filem Adik Manja Returns akan diterbitkan di bawah produksi milik Dharma sendiri, Adik Manja Sdn Bhd dengan kos pembikinan sekitar RM1.5 juta dan lokasi penggambarannya di Universiti Multimedia, Cyberjaya.

Rozita Che Wan membawakan watak Pengetua Sofia

Jika Adik Manja dulu menyaksikan lakonan pelakon-pelakon seperti Noor Kumalasari dan Adibah Amin, kali ini barisan pelakon yang akan membintangi 'versi' baru Adik Manja Returns ialah Scha, Rozita Che Wan, Jihan, Kenchana Dewi, Fida, Faezah Elai dan Dharma sendiri. Jalan ceritanya masih berkisarkan tentang kenakalan pelajar-pelajar perempuan di sebuah institusi swasta. Institusi itu kini diambil alih oleh anak pengetua institusi itu dulu, bernama Pengetua Sofia. Tapi Sofia tidak mampu kawal lagi masalah disiplin pelajar-pelajar di situ. Dan kemudiannya dia teringat wasiat ibunya yang menyuruh Sofia mencari Cikgu Azmi semula jika berdepan dengan perkara itu kerana menurut ibunya, Cikgu Azmi tahu untuk selesaikan masalah itu seperti dulu. Dalam filem ini juga, dimasukkan elemen tarian hip hop (?!) dan shuffle (?!!!!) yang menjadi kegilaan remaja masa kini. Mengenai barisan pelakon Adik Manja Returns ini ikut kata Dharma, pelakon-pelakon muda yang dipilih mempunyai keistimewaan tersendiri dan dilihat memenuhi kriteria karektor-karektor dalam filem tersebut. Mungkin ramai yang beranggapan pelakon-pelakon muda yang diketengahkan kurang popular. Tetapi Dharma yakin dengan kemampuan mereka dan popular tidak bermaksud semuanya berkualiti. Ada juga dia terfikir untuk mengundang semula Adibah Amin dan Noor Kumalasari. Adibah Amin tidak begitu sihat sekarang manakala Noor pula memang tidak mahu lagi berlakon jadi tak dapatlah. Dia turut gembira kerana mendapat sokongan daripada pengarah asal filem Adik Manja, Othman Hafsham.

Ok. Lepas ni sapa nak buat GILA-GILA REMAJA STRIKES BACK, ALI SETAN PART 4 atau AZURA: REQUIEM, sila angkat tangan ??!


Selasa, Mei 26, 2009

Akibat tidak memasang azam pada tahun baru yang lalu.

Gua bergurindam lagi.

Bukan mudah menjadi insan budiman. Bangkit awal pagi dinihari dengan pakaian bergosok kemas rapi bertali leher ke tempat kerja dan bau wangian di badan semerbak flora yang menggamit sang unggas dan mergastua. Di hormati oleh masyarakat, di senangi oleh orang tua dan diidami oleh ramai gadis dara ayu nan jelita. Makan dan minum pemuda itu terjaga, tutur kata ibarat pendekar teruna yang tangkas bermain senjata tatkala musuh datang menerpa. Kiri dan kanannya senantiasa berjaga-jaga, tiada sekelumit ruangpun dibiarkan dirinya hampa. Tidak ada peluang juga untuknya meratap nestapa. Dunia insan. Dunia budiman. Oh. Itulah sebenarnya muka dunia. Dunia sekarang ini dunia pancaroba.

Tapi itu semua tiada bagi gua hari ini.

Hanya rancangan tergendala dan jadual-jadual kerja telanjur.

Isnin, Mei 25, 2009

Selamat sudah pengantin baru itu minum sirap.

Hari ni dah masuk Isnin. Itu tidak bermakna jadual gua sudah surut. Ada lagi gerak kerja yang harus dilaksanakan. Mesyuarat dan temujanji. Tak termasuk post-mortem majlis kerja kahwin semalam. Kesian adik ipar gua yang masih lagi fresh itu disuruh basuh pinggan. Huahahaha! Apa-apapun, rasakan! Rasakan ubat jadi pengantin baru. Semalam merupakan hari yang sungguh sangat penuh. Pagi-pagi lagi gua kena bangkit sebelum bilal surau bangun. Antara aktiviti yang dijalankan oleh gua semalam adalah (tidak termasuk aktiviti yang dilakukan oleh bilal surau) :
  • menggosok baju Melayu
  • mencarik butang baju melayu
  • mengemas-ngemas perkakasan dan alat-alatan untuk dibawa ke dewan sanding
  • bawak seterika
  • bawak telur
  • isi telur dalam bekas telur
  • bincang dengan MC merangkap pakcik gua cara -cara MC dengan berhemah
  • jemput dan layan tetamu yang datang seawal 11.30 pagi sampai la 6 petang (majlis sebenarnya bermula 12 tengahari sampai 4 petang)
  • angkat telefon tetamu sesat dan malu-malu datang kenduri kahwin
  • escort bapak gua ke sana dan ke mari
  • susun dan layan meja VIP dengan harapan dapat makan best
  • assist cameraman shooting dekat tasik dengan pengantin
  • agih-agih bunga telur, bunga hias dan macam-macam bunga lagi
  • borak-borak-borak lagi dan lagi dan lagi dan lagi.
Gua jejak aje kaki dia ambang pintu rumah, gua niat nak landing kejap atas bantal. Terus gua terbongkang sampai pagi. Gua pun tak ingat bila kali terakhir gua masuk tidur pukul 8.30 malam. Tak logik betul gua boleh berdengkuran terlalu awal.

Yang penting semuanya berjalan lancar dengan selamat dan teratur tanpa ada banyak sangat kerenah dan perkara remeh-temeh. Syukur alhamdulillah. Tahun depan kita tengok pulak, sapa yang kenaaaa....

Sabtu, Mei 23, 2009

Siapa yang dambakan lebih dari sirap pula, teruskan lagi baca entri yang ini.

Alhamdulillah, Shamsul Azizi @ GIGI selamat menjadi edisi terkini extended family gua semalam setelah diijab-qabulkan dengan adik pompuan gua, Nor Fazarizan @ BABY. Dengan sekali lafaz sahaja, sambil diperhatikan oleh saksi-saksi yang memerhati tajam dan penuh serius, dengan diadiliTok Kadi yang cukup rock dan rugged itu telah mengikhtirafkannya. Ramai jugak yang datang. Tak sangka gua. Mana-mana yang kekurangan atau yang tidak sempurna itu, gua awal-awal lagi mintak maap banyak-banyak. Yang lemah dan lemau itu datangnya dari gua sendiri.

Gua jalankan tanggungjawab dengan penuh komited dan gigih. Gua cuba layan semua tamu yang datang dan sudi singgah biarpun ramai yang sedia maklum semalam sebenarnya adalah hari bekerja. Satu fasa abis, tinggal satu fasa lagi. Esok wedding kat Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya. Petang nanti nak angkut bunga telur, angkat perkakasan dan bawak barang-barangan lain kat sana. Nak prepare-perepare apa-apa yang patut. Maknanya kena ngorok lambat lagi. Takpe, gua lagi suka. Sapa-sapa yang nak datang tolong... dialu-alukan malah amat dan sangat digalakkan jua. Call gua dulu. Nanti dah setel semua, malam ni gua belanja makan Western kat Uptown. Lepas tu kita main bunga api dengan mercun sampai pagi.

Amacam. Ada beran ? Jadi, apalagi yang gua melepek depan komputer ni... nak kena libas dengan bapak gua ??!


p/s: gua heran, semalam takde sorang pun kawan-kawan adik gua yang solo. Betul la kata pakar ekonomi. Sekarang market tak menentu. Tahniah juga gua ucap buat ZACK dan EFFA yang baru langsung sebentar tadi. Tak sempat gua salam cangkuk gara-gara kealpaan sendiri.

Khamis, Mei 21, 2009

Sapa suka minum sirap, entri ni untuk lu orang.

Gua sekali lagi tak menang tangan walaupun sempat juga mencilok masa mem-blog. Uruskan apa-apa perincian, kelengkapan dan persediaan sempena upacara nikah kahwin adik pompuan gua yang akan mula Jumaat esok sampai la hari Ahad. Secara non-rasminya, persediaan dah pun dibuat secara berdikit-dikit lama dahulu sejak berbulan-bulan nan lepas. Dan hujung minggu ini adalah acara kemuncaknya. Gua selaku abang sulung, sudah tentu sekali sibuk. Pada mana-mana kutu yang sudah lama usha, cuba-cuba kenen atau ada hanya menyimpan harapan pada adik gua tu, lupakan ajelah dia buat selama-lamanya. Ingat, usaha eskalator kejayaan. Gua takkan mengkronikan diri walaupun disogok dengan Honda City baru kaler hitam mahupun MacBook Pro kaler silver edisi terkini sekalipun. Tahniahlah dan selamat datang kepada Gigi yang bakal join extended family gua esok selepas upacara akad nikah di rumah. Selamat pengantin baru jua untuk kedua mempelai. Mempelai... heheh!

Pertama kali bapak gua akan menikahkah anak pompuannya sendiri. Pertama kali juga gua dilantik sebagai saksi soheh. Selama ni asyik pegang jawatan pengapit, penanggah, pembancuh sirap, jurukamera pengantin dan lain-lain jawatan koman dan kodi. Menjadi saksi orang nikah lebih besar darjatnya dari mendapat jawatan senator di Dewan Parlimen atau menjadi ahli konsil tetap Bangsa-Bangsa Bersatu. Semalam abis gua hafal dan studi syarat-syarat sah saksi. Dari 10 syarat yang termaktub, nombor 8 yang paling mencabar, 'Mengerti segi istilah dan harfiah maksud IJAB QABUL'.

Jadi, bagi sesapa yang sudi atau percuma atau teringin nak makan percuma... Ahad datang la Tabung Haji Kelana Jaya ke majlis kahwin adik gua. Waktu biasa, time-time orang kahwin waktu tengahari. Gua ada la buat-buat sibuk sambut lu orang nanti. Jap lagi gua nak carik mikrofon dengan speaker untuk petang esok. Lepas tu nak gosok dalam 2-3 helai baju Melayu yang gua boleh kira berapa banyak kali gua menggosoknya dalam bilangan satu tahun kalendar Gregori. Babai.

p/s: Kahwin sekarang dah tak ikut musim sebab dia dah jadi acara malar-segar. Sapa agak-agak dah cukup haul, dah cukup sifat... terus aje daftar pejabat kadi, pergi kursus dengan booking katering. Setel.

Bending time for Shyamalan...

The Good Guy: Noah Ringer - 12, already had the look of Aang : an Avatar who can manipulate weather because he usually shaves his head to keep him cool for action anytime, anywhere !

The Bad-A$$: Dev Patel of SLUMDOG MILLIONAIRE as Prince Zuko. Ho! I would REALLY like to see this guy do some serious damage.


Something happened to M. Night Shyamalan. After THE SIXTH SENSE the guy just had so much potential which he lived up to with UNBREAKABLE, and then SIGNS. We all know what happened next. Now, the internet has published these first two photos of Noah Ringer as Aang and Dev Patel as Prince Zuko in Shyamalan's next film THE LAST AIRBENDER, and quite frankly I'm sad that Shyamalan is not directing his original material anymore. I just have to think about THE VILLAGE, THE HAPPENING, and LADY IN THE WATER to bring me back down to earth.


For years, Noah Ringer went by the nickname 'Avatar' because he looked so much like the lead in the Nickelodeon cartoon Avatar: The Last Airbender. Now he gets to act like the character, too. Ringer makes his feature-film debut opposite Slumdog Millionaire's Dev Patel in M. Night Shyamalan's The Last Airbender, a live-action version of the show that opens July 2, 2010. Ringer didn't need to alter much to play Aang, who uses martial arts to manipulate the weather. Like Aang, Ringer keeps his head shaved and is an expert in martial arts. It keeps him cool when doing tae kwon do. He's a Texas native with a black belt who landed the role after sending a homemade DVD of him practicing the sport. It's so cool for him to get the part.

Patel also seems suited for the film, the first of a planned trilogy. He earned his black belt in tae kwon do before he turned to acting and discovered the television show while filming Millionaire. He started watching it in his trailer pad in India. Patel plays the villain Zuko, a 'firebender' (he manipulates flames). I can see why the fan base is so big. It's got action but a lot of moral messages. Though they square off on the big screen, don't expect any exhibition matches between the actors. Patel, seven years older and a foot taller, says it wouldn't be close.

Rabu, Mei 20, 2009

TRANSFORMERS 2 : REVENGE OF THE FALLEN updates

Come and play... everything's A-OK

Selain muzik rock dan jugak cerita-cerita kartun pasca balik sekolah agama waktu petang yang banyak mempengaruhi pemikiran, minda dan dasar halatuju gua sebagai seorang kanak-kanak riang dan berwawasan dahulu semasa gua dalam lingkungan umur lima tahun hinggalah berjaya duduk di dalam darjah Dua Teratai kat SRKSSJ, ada satu lagu unsur yang kurang lebih juga memberi impak kepada tumbesaran tersebut. Bahasa Inggeris gua yang bolehlah dikategorikan sebagai 'kacip' (pinjam kosa kata Pipiyapong) sekarang ini jua adalah banyak disumbangkan oleh tontonan rancangan yang dimaksudkan. Tak sangka rancangan itu masih lagi relevan dan mendapat tempat lagi di kalangan budak-budak moden yang rata-rata dipengaruhi oleh 'shuffle', Naruto dan MMORPG.

Fast forward kepada tahun 2009, sedang dalam sibuk-sibuk mengejar kebendaan hidup yang hanya bersifat sementara, sempat gua menjengah adik gua yang kebetulan balik sekolah agama - melayan polarisasi yang sama.

SESAME STREET kini sudah masuk episod 4105 kat TV3 (zaman gua dua dulu dia duduk kat RTM1). Budak baby pasangan negro tu dah besar. Count Dracula dah kahwin. Super Grover dah ada sidekick. Elmo masih lagi 'high'. Oscar dah bawak masuk orang kampung, duduk setinggan kat depan rumah Ernie dengan Bert. Semua orang dah boleh tengok Mr.Snuffle-Opogus. Big Bird tetap . . .


Kalaulah masyarakat majmuk tau falsafah SEBENAR di sebalik cerita ni, mau ISA gua dibuatnya.

Selasa, Mei 19, 2009

Ayuh... Speed Force FLASH! Jelmakanlah dirimu itu.

Hari ini bergegas lagi ke 1001 tempat dalam tempoh masa yang sangat padat dan jitu. Sekali lagi tanpa menghirau dan mempedulikan pelekat cukai jalan yang tidak ada di cerminan hadapan kereta dan cek bank yang tidak kunjung masuk akibat kealpaan sendiri, gua jajahi jua perjalanan ke tempat-tempat itu sebab rezeki Tuhan tidak akan lain yang menjaminnya selain diri kita sendiri yang isytiharkan.

Malam tadi, gua terlalu gembira kerana ketemu jua edisi 'complete & unabridged' DASTAN E AMIR HAMZA terbitan ModernLibary yang teramat agak rare dan mahal harga asalnya di sebuah jualan gudang yang agak gila babi jugak! Gua sangkakan 10 rupanya berpuluh-puluh pengorbanan juga terpaksa dilakukan atas nama cinta...

Isnin, Mei 18, 2009

what news we have today.

Prepare yourself for the story you never thought you'd see as -
ARCHIE IS GETTING MARRIED!

The eternal love triangle is the cornerstone of Archie Comics for over 65 years and the bane of Archie Andrews' existence! In fact, over the years it has not only defined the Betty/Archie/Veronica relationship, but has even threatened to dismantle it a time. In fact, we’ll even go so far as to call it the ARCHIE STORY OF THE CENTURY. With a title like 'Archie Gets Married Part 1: The Proposal', how could we call it anything else?! Could it be true? Has Archie finally decided to take the plunge and propose to one of comics’ favorite girls? It sure looks that way!

Earlier this year, fans of this timeless comic got a chance to relive Freshman Year with the famous teens of Riverdale High. Now make way for this special story that takes a look at Archie and his friends after they graduate college! What careers will they seek? Will the friends stay in Riverdale or disperse? What would lead Archie to have marriage on his mind? And who would he choose Veronica or Betty? How will Betty react? How will Veronica react? Can Archie shake off his past and hold down a steady job… for more than a month? One thing is certain: this will be the biggest Archie Comics story ever!

Acclaimed superhero movie producer Michael Uslan draws upon his lifelong love of Archie comic books to write this very special tale, rendered by legendary Archie Comics artist Stan Goldberg.


We have found our THOR and it's CHRIS HEMSWORTH - who many have now seen playing Captain Kirk's father, George Kirk in STAR TREK. As has been standard, there is no comment or confirmation from Marvel Studios, but one expects if it is true, it will be confirmed by Monday.

Thor's character in a nutshell, is the Viking god of thunder who wears a winged helmet and speaks in old anglo-saxon English, as well as referring to himself in the third person as 'the Odinson'. He wields a magic hammer, and can 'fly' by throwing the hammer really hard and hanging on to it. Not only is there the movie Thor but he'll also be interacting later with the likes of Iron Man and Hulk. Marvel tapping director Kenneth Branagh is considered a smart move to elevate the pic since the British helmer has so much experience with Shakespearean battle movies. Daniel Craig reportedly turned down the lead role. Other names reputedly in consideration were ROME’s Kevin McKidd and WWE champion Triple-H, who previously entered the Marvel universe as a villainous vampire in BLADE: TRINITY. And also a host of little knowns. The following actors were tested: Charlie Hunnam (the British co-star of the F/X series SONS OF ANARCHY), Tom Hiddleston (award-winning British actor and RADA graduate who played Winston Churchill's son in HBO's THE GATHERING STORM), Alexandar Skarsgard (Stellan's son who has appeared in the HBO Iraq War miniseries GENERATION KILL and vampire drama TRUE BLOOD), Liam Hemsworth (offered a significant role in The EXPENDABLES after Sly Stallone saw his tape) and Joel Kinnaman (some Swedish-American unknown actor).

I'd heard Marvel wanted to finalize casting Thor this month. The film's release was recently pushed back from July 16, 2010, to now May 20, 2011.

Long live the rainbow bridge of Asgard!

Will it be a more younger and slicker THOR rather than your usual built and meaty-brawling one ?

UPDATE : Marvel Studios announced today that TOM HIDDLESTON has been cast to play the villain LOKI in the studio’s highly anticipated movie THOR. Kenneth Branagh will direct the film penned by Mark Protosevich and Ashley Miller & Zak Stentz. THOR reunites Hiddleston with Branagh, with whom he worked on the London production of Chekhov’s Ivanov. The talented actor and Branagh also starred together in the BBC miniseries Wallander. Hiddleston’s credits also include Othello, in which he starred with Chiwetel Ejiofor and Ewan McGregor at the Donmar Warehouse, and he played Winston Churchill's son in HBO's The Gathering Storm. In 2008, Hiddleston was nominated twice for the Laurence Olivier Award for Best Newcomer – for his role in Othello, and for his role in Cymbeline. He won the award for the latter.

In addition to THOR, Marvel Studios is also scheduled to release a slate of films based on the Marvel characters including IRON MAN 2 on May 7, 2010, THE FIRST AVENGER: CAPTAIN AMERICA on July 22, 2011, and THE AVENGERS on May 4, 2012.

Ahad, Mei 17, 2009

Bima keSAKTIan.

Menyerap segala roh yang ada, gua semakin menangkap semangat yang cuba dizahir olehnya. Memang kita semua perlu menjurus dan menyeru seluas semesta dan menjengah segala cakerawala yang ada pada dalam diri kita agar supaya tidak cepat putus asa, lembik, lemah, kufur nikmat, dayus, bermasalah, kepala batu dan sakit hati pada benda-benda yang tidak berunsur 'alami'. Fitrah manusia sama, cuma sifatnya yang berbeza-beza.

Ini terus mengingatkan gua pada pesan-pesan yang pernah diamanatkan kepada gua oleh insan-insan kamil yang akrab dengan gua. Rata-rata memberi saran agar :

1. Buat pilihan yang dekat dengan cintahati.
2. Rasional dan logik membuat kata putus.
3. Ingat pada Yang Maha Hakiki.
4. Bepegang pada 'rahsia'.
5. Ikhtiar ke Infiniti.

Memang tidak ada satu pun senaraian di atas yang betul-betul gua berjaya kupas sekalian isi dan inti hingga ke ufuk pati dan sarinya. Ya, bunyinya macam belajar ilmu tassawuf atau makrifat tapi percaya atau tidak - kita semua akan rasainya bila sampai diseru.

Sabtu, Mei 16, 2009

Apa gua nak buat hujung-hujung minggu macam ni selain gigit suratkhabar.

Sedang gua menyelak semak suratkhabar hari ini dan semalam (ketinggalan membaca akhbar hari sebelumnya), ada satu ruangan yang menarik perhatian. Bersempena 12 tahun Cyberjaya, ada satu ruangan sisipan khas dalam satu suratkhabar harian berbahasa inggeris yang mendedahkan rupa sebenar KRU Studios di Cyberjaya yang bakal siap nanti. Sekarang ni dah lebih 60% siap. Plan gambaran pelukis itu gua renung tajam-tajam lantas membaca terus info-info serta maklumat yang terkandung.

Ada total 14 studio dengan 3 fasa berperingkat dengan setiap satu fasa berharga RM50 juta. KRU Studios juga dilengkapi dengan lima studio penerbitan audio, lima studio suntingan, studio pengimejan digital dan studio animasi visual kesan khas. Dua-dua studio soundstage masing-masing berkeluasan antara 2,500 hingga 10,000 kaki persegi, sesuai untuk persembahan konsert serta rakaman muzik video. Target KRU pula, 300 drama dan 12 filem dalam tahun 2010. Ada satu filem Hollywood pun dah siap tinggal nak tayang aje keluaran KRU.



Tutup suratkhabar. Gua mula menggelabah tak tentu pasal.

Jumaat, Mei 15, 2009

awat jadi lagu ni ?

Malam tadi selepas berlegar-legar seharian seputar pejabat imigresen dan kastam, pejabat residensi di Damansara, gua pulang ke rumah terus setelah makan malam di warung Geylang dekat USJ 9. Sekarang tak payah susah-susah turun Singapura kalau ada yang berselera di sana. Gua tinjau-tinnjau menu dia tadi, semua makanan hakcipta kota Temasik hampir-hampir semuanya ada. Dari sup tulang merah kesum-sum ke lontong goreng ke meehun singapura sampai ke teh 'C' Peng. Gua gelar teh ni 'teh komunis' sebab namanya macam ketua kumpulan komunis. Gua pekena nasik kerabu ayam percik Singapura. Terima kasih Lynn belanja gua. Sambil-sambil tu paksa-paksa makan roti john daging dengan keropok lekor sebab gua tak suka tengok makanan membazir. Walhal, sukatan tanda aras pada perut gua sudah melebihi takat limpah. Aturan metabolisme dan perut gua pun langsung jadi pesta bunga api malam tahun baru!

Usai mandi sambil sedang menunggu-nunggu mood untuk membaca dan detik-detik untuk melentokkan diri, gua cuba-cuba tengok siaran TV tanpa saluran Astro di rumah gua. Petik punya petik, gua terserempak dengan satu program bolasepak tempatan macam ala-ala prebiu liga perdana Inggeris. Entah hapa ke entah judulnya, gua tak berapa nak hapal. Yang gua tau saluran TV1, lebih kurang bunyiknya macam 'Sekitar Liga', 'Sepulas Liga', 'Sekilas Liga'... kawasan-kawasan tu jugak le. Rupa-rupanya gua dok usha-usha rancangan majalah bolasepak tempatan ni boleh tahan juga rencahnya. Ada satu segmen tu, dia pegi tunjuk behind-the-scene macam mana ada satu fan Kedah ni punya devoted dengan treble-winning-team kebanggaan dia ni sampaikan dia sanggup call-up 3-4 orang pemain untuk rakam satu soundtrack special untuk team HijauKuning. Best pula lagu itu walaupun memang cedok bulat-bulat lagu Nickelback(Gotta Be Somebody) yang digubah liriknya. Apapun... rajin dia ni, klip video di bawah gua berikan nilai kredit yang seadanya. Tak silap gua, player Kedah yang menyumbangkan vokal tu adalah Fauzi Saari dengan Ronny Harun. Yang lain tu, gua tak berapa nak kenal pasti.

Lepas tu, dia punya segmen terakhir ada tunjuk highlight perlawanan-perlawanan klasik dulu-dulu zaman hitam putih. Malam tadi diorang tunjuk MALAYSIA lawan CRUZEIRO, satu match persahabatan tahun '76. Fuff! Sikit punya membara dada, susah pula nak tengok match-match klasik Harimau Malaysia kat TV ni. Mujur ada RTM.



Yang haru tu... apasal dah nak hujung-hujung ni baru gua tau yek? Memang betul la cakap bapak gua itu hari : Sponsor besar manapun, player bintang manapun, stadium cantik manapun - STANDARD tiada, tak guna juga


p/s: Bapa gua adalah bekas pemain posisi penyerang PKNS Selangor era 70-an bersama beberapa orang pemain kebangsaan suatu masa dulu. Sampai sekarang gua puas mencarik jersi tersebut bernombor 10 persis jersi Harimau Malaya '76-'80 yang hanya berjaya gua sarung SEKALI sahaja masa gua di Tingkatan Satu dahulu. Memang keramat.

Khamis, Mei 14, 2009

Rabu, Mei 13, 2009

mungkin gua terlalu berkira dengan diri sendiri.

Berhari sudah tidak meninjau blog. Situasi semasa : Masih lagi berlegar-legar bertemu taulan dan handai yang mana kesempatan sejak hampir habis melangsaikan gerak kerja terdahulu. Kejap ke sana dan kejap ke sini. Rupa-rupanya tetap masih tidak kesampaian mengejar keputusan yang tetap kerana sudah pasti dalam hidup, keadaan yang paling sukar dan mencabar adalah membuat pilihan keputusan yang tepat dan tetap.

Sejak tidak menulis beberapa hari kebelakangan ini... gua sudah melewati KLCC, ASTRO, sebuah studio animasi bertaraf dunia, Hollywood dan syurga-syurga ciptaan dunia. Sedikit sebanyak terhimpit juga bila dambaan ilham tidak kunjung tiba. Tidak sanggup rasanya menempelak keadaan diri yang suka berkira-kira untung baik dan nasib jahat.

Selasa, Mei 12, 2009

Jumaat, Mei 08, 2009

Gua suka STAR TREK baru !

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Star Trek 2009 HD Trailer 2 Screencaps

Without spoiling anything, this is how the story folds up to before the finishing credits.

...the younger Spock is convinced to stay with Starfleet, requesting and being accepted as the Enterprise's first officer.
As the
Enterprise warps away, the elder Spock recites the series motto :

Space --- The Final Frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its ongoing mission : to explore strange new worlds, to seek out new life-forms and new civilizations; to boldly go where no one has gone before.
Well. That's the end of the beginning of the new STAR TREK. Finally, the wait is over.

J.J. Abrams gives the Starship Enterprise all it's got, and it's more than enough. Paced at warp speed with spectacular action sequences rendered brilliantly and with a cast so expert that all the familiar characters are instantly identifiable. The film gives a new lease of life on its 40 year plus franchise
.

Khamis, Mei 07, 2009

Rabu, Mei 06, 2009

'ADIWIRA' is on the fast-track again.


UJIBAKAT ADIWIRA KINI BERLANGSUNG !


Syukur ke hadrat Ilahi, pertemuan yang membuahkan kata sepakat tatkala bergelut dan rancak berpencak dengan masa yang begitu menghimpit. Di dalam pembikinan projek yang cukup ambitious ini, bukan sahaja ianya berformat filem pendek tetapi ia juga bakal mempunyai grafik novel atau komiknya yang tersendiri. Misi serta objektif ADIWIRA masih jauh dan agak memakan masa. Insya-Allah, sekiranya tiada aral yang melintang - Mohammad Yazid Kamal Baharin atau lebih dikenali dengan nama Zid adalah 'key illustrator' yang akan menghidupkan watak-watak yang ada melalui lakaran, konsep dan gambaran. Prolifiknya tentang Zid ini ialah dia punyai pengetahuan, perincian dan jatidiri tinggi di dalam penghasilan ciptakaryanya. Kini berkelana ke Singapura sebagai illustrator dan artis komik.


Segala perkembangan produksi akan dikemaskini dari masa ke semasa.


Kertas kerja, kitab konsep dan segelas teh limau ais bermadu.

Zid (illustrator dan artis komik) & Roy (pengarah ADIWIRA)

>> Official Blogospheres

Selasa, Mei 05, 2009

DAY 15 : All together now ...it's a wrap!

Akhirnya. Akhirnya. Akhirnya hari ini adalah hari terakhir penggambaran rakaman game show LAXMANA untuk 5 musim berturut-turut. GILA. Gua anggap pengalaman sepanjang masa ini adalah sangat berguna dalam karier dan perjalanan hidup gua sebagai seorang manusia. Dalam ramai-ramai orang yang gua dah temui, dalam banyak-banyak cerita yang sudah gua dengari dan dalam rata-rata peristiwa yang sudah gua alami... dua minggu ini menjanjikan hari esok yang sangat mendebarkan. Mendebarkan dari beberapa sudut pandang. Gua akan cuba tanganinya sebaik mungkin seolah-olah gualah anggota pengakap contoh untuk tahun ini.

Pe'el-pe'el yang profesional, semi-pro, amatur, baru pecah ubun-ubun, lemah lutut, radikal dan tidak waras : semua-semua pun ada. Biasa. Manusia memang diciptakan berbezabeza dari segi azali dan lahiriah.

Untuk semua mereka yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dengan pembikinan LAXMANA, terima kasih atas sokongan, dokongan serta tunjuk ajar berguna serta tidak berguna. Kerana kadang-kadang yang tidak berguna itu jugalah akan menjadi berguna suata masa nanti. Dan tidak semua yang berguna itu betul-betul berguna untuk kita semua.

Tidak sabar rasanya menanti kemunculan rancangan ini di kaca TV.

Peribadinya, LAXMANA mengingatkan gua kepada kenangan yang masih segar tatkala membesar di tahun-tahun 80an. Rancangan game show waktu perdana seperti SENDALOKA bersama SINGER (bersama arwah Sudirman dan Atai), TEKARIA (bersama Ahmad Tarmimi Saregar), MORE JUTARIA dan beberapa lagi judul-judul terpilih yang kemungkinan gua lupa di sini telah menjana waktu kualiti bersama keluarga di hadapan TV masa itu. Tambah-tambah lagi waktu itu juga era gawat dan runcing ekonomi 1987.

Harapannya ada yang dapat selam-dalam lebih pada yang tersirat, kerana yang tersurat masih samar dan berbayang.


LAXMANA Guerilla Production Blog

Isnin, Mei 04, 2009

DAY 14 : 48 jam menuju tarikh.

Menurut makluman yang gua dapat hari ni, kita tetap akan menyambut hari kemerdekaan pada tahun ni tetapi tidak meraikannya sehinggalah ke dua tahun yang akan datang yakni sehingga 2011. Ini adalah kerana pada tarikh 31 Ogos tahun-tahun yang berkenaan jatuh pada hari-hari pada bulan Ramadhan. Sama juga pada masa tahun 1976 hingga 1980 dulu. Ye le, sapa nak berarak atau naik jet pejuang dari awal Subuh sampai tengahari rembang bulan puasa. Bikin kering aje perut.

Tinggal dua hari shoot. Ini hari dengan esok. Perubahan juga pada penjadualan penggambaran. Kini kami tidak shoot 4 episod sehari lagi seperti sebelumnya. Bermula hari ini kami akan shoot 5 episod sehari dan call time datang ke studio juga diperawalkan. Mengejar waktu dan tarikh mati (deadline) begitulah. Sebagai tambahan: 2 episod selebriti kata khabar-khabar angin yang berlalu. Harapan gua agar tidak rebah atau kecundang di pertengahan jalan.

Gandaan pada sistem imunisasi badan dan kecargasan minda. Tongkat Ali dan Coca Cola juga diperlipatgandakan untuk menyuntik bilangan kafeina ke dalam tubuh. Gua tak nak tau apa kesan sampingannya.

Manakala itu, dalam laporan bolasepak semasa - Barcelona membelasah Real Madrid, 6-2. Ah! Gua tak gentar untuk pertembungan liga-liga juara esok dengan samsengan Catalan!!


LAXMANA Guerilla Production Blog

Ahad, Mei 03, 2009

DAY 13 : Selamat Hari Lahir, Mama.

Tepat hari ni adalah hari jadi mak gua yang tersayang. Gua janji nak belanja family gua makan ini malam. Ini juga bermakna harapan gua agar penggambaran dapat diselesaikan awal adalah sangat tinggi. Bukannya hari-hari mak gua sambut hari lahir. Pagi-pagi tadi sebelum gua pecut pegi lokasi, gua ada beri ucap selamat pada mak gua. Gua tanya sama ibu gua apa yang dia mahukan sempena harijadinya. Apa sahaja, demi ibu gua sanggup berikan apa sahaja - APA SAHAJA.

"Semoga cepat-cepat kahwin dengan gadis pilihan dan idaman abang long".

Oh. Bisanya azimat kata-kata mutiara itu sungguh indah dan manis; hanya keluar dari bibir seorang ibu seperti ibu gua. Semoga panjang umur, sihat sejahtera berpanjangan dan terus-terusan tidak putus asa membimbing dan menjaga kami sekeluarga.

Sepanjang perjalanan gua ke studio tadi, gua senandungkan lagu Fantasia Bulan Madu berulang-ulang kali.

p/s: Anugerah Industri Muzik malam tadi di bawah par. Syukur ada M.Nasir sekali lagi sebagai opening act dengan lagu keramat LANGGAM PAK DOGO yang disokong oleh kumpulan dikir barat Halim Yazid.


LAXMANA Guerilla Production Blog.

Sabtu, Mei 02, 2009

DAY 12 : Sedozen hari sudah berlalu.

Sudah dua belas hari. Satu hari kami shoot 4 episod. Ini bermakna campur-tolak-campur-tolak dah nak masuk 48 episod kitorang shoot. Memasuki 4 musim dan ini hari adalah kesudahan musim ke-4 kalau ikut skala penjadualan. Laju juga produksi ini. Isnin dah nak kena submit kat RTM Season 1 kata Sham pagi-pagi tadi. Emma pula cakap ini hari selebriti episod ada konco-konco Raja Lawak. Heh. Apa kesudahannya gua tak nak cakap. Nanti lu layan sendiri dalam TV. Cakap pasal TV, malam ni ada AIM '09. Patutnya gua dijadualkan pergi atas ehsan sedara Koi, selaku kroni Jennifer Thompson. Tapi gua harus mencari rejeki yang halal dan melupakan hasrat murni itu. Nanti akan datang kalau ada pencalonan, demi masa, janji gua akan datang biar badai dan prahara datang mengganas nan menghempas.

Manakala, Lan (GameMaster LAXMANA) duduk diam di meja makan tengahari dengan satu wajah yang berupa peribadi. Dia tak makan tengahari dengan krew-krew lain gua perati . Gua beranikan diri tegur. " Tadi gua nampak anak lu dengan lu, mana pegi Adam ? ". Dia dengan wajah tenang-tenang gelora jawab, " ... dah balik. tu yang rasa tak best tu. Kejap aje gua jumpa ". Gua sayu aje masukkan ikan talapia goreng dengan ulam raja masuk mulut seganding nasik.

Rocker kental macam Lan pun boleh 'gugur'. Gua nanti kahwin, taktau le ape cerita bila kena tinggalkan anak bini bila ada keje panjang-panjang.


LAXMANA Guerilla Production Blog.

Gazet Panggung 'G.I JOE: KEBANGKITAN GENG ULAR TEDUNG.'



Yang ni pula trailer filem G.I JOE yang baru. Mix reaction dari kawan-kawan dan penggemar filem. Gua OK je asalkan bagus nanti di wayang. Membesar di era 80an, semuanya OK. Cuma jangan terlalu dipersundalkan macam kedua-dua filem STREET FIGHTER. Macam *&%#@ !!! Rasa hitam aje kenangan gua bolos diri masuk arked masa sekolah dulu. Rasa minum racun campur ludah kambing pawah. Rasa macam gua masuk lubang bangkai memerang terkena kudis dubuk Afrika waktu musim kemarau.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Masih dalam kerugian.

Ya. Macam biasa aku akan cakap: "Masa berjalan begitu pantas" Walaupun bukannya dihamburkan secara colloquial, aku tetap masih l...