Selasa, September 30, 2008

resdung datang tak kira waktu, walaupun esok nak raya.

Ada beberapa benda yang aku pantang dan tak berapa suka bila nak dekat-dekat time raya ni. Aku cuma list down TOP 5 :

1. Bila masuk shopping complex, parking memilih. Semua bebetul nak landing depan entrance. Berapa ramai yang ada pusing share dekat Carrefour tu sebenarnya?

2. Pejabat Pos punya kaunter mengalahkan nak beratur beli tiket tengok bola zaman Stadium Merdeka time aku sekolah dulu. Kang aku tak re-new lesen ni kang baru padan muka(aku).

3. Apsal harga tiket parking rasa lain macam aje? Kerajaan kena kawal harga siling tiket parking berlesen seluruh Malaysia.

4. Eh, diam lah. Orang nak Raya. Lepas Raya boleh bikin kecoh. Nak kecoh jugak, pegi jadi lanun la kat Somalia sana.

5. Banyak cakap pulak tukang gunting rambut ni. Jadi kesalahan ke potong rambut style Anuar Zain. Dia pun rockers apa...


Satu benda paling best raya tahun ni :


1. Lepak, borak dan plan untuk masterpiece lepas Raya dengan member bintang gua. Priceless.

Ahad, September 28, 2008

Tiba-tiba hati jadi berbunga-bunga. Tiba-tiba terbit nyalarasa yang magis. Sikit punya best.

Hehe.

Tadi gua tersenyum panjang bukan main. Member gua pandang gua lain macam punya pandang. Mungkin mereka memandang gua kurang siuman. Tapi gua tak ambik pedulik. Apatah lagi nak mengontrol-ngontrol diri dalam keadaan tak terkontrol sebegini. Mungkin ini berkat orang sabar di bulan puasa. Semua dugaan dilalui dengan hati yang kental dan penuh waja.

" Tak sia-sia gua on lu dulu. Kalau gua register awal sikit, pasti akan jadi sesuatu yang handal di mata dunia. Terima kasih, Facebook. "

Member gua masih tetap memberi lemparan wajah paling geruh malam-malam akhir Ramadhan ini. Lantak - katanya barangkali. Janji happy. Memang gua happy pun

Sabtu, September 27, 2008

told ya comic book movies ain't dead yet...

Another Neo-Propaganda graphic novel movie anyone?

Comic book writer Mark Millar is close to becoming a Hollywood cottage industry. His current Image comic series with Tony Harris, War Heroes has been picked up by Sony for Michael DeLuca to produce. Tak silap aku, mamat ni la yang buat 21, Boogie Nights dengan Seven.

Sony Studio's who owned Columbia Pictures is currently seeking a writer to adapt the books, which revolve around 'an experimental military program that gives ordinary soldiers superpowers. When a small group of recruits break off to use these powers for a criminal enterprise, a hero rises from their ranks to prevent catastrophic results.' As the comic is just out for only up to issue #2 thus far, here's how i describe the story: 'War Heroes' is set in a dystopian future where the American Empire has bankrupted itself on ceaseless military conflicts and World War 3 will be fought with super-powered G.I.s. In the story, a group of these super soldiers employ the drugs that give them powers to pursue criminal ends. I guess this announcement spoilt a bit of the plot, eh? No wonder he wants this as ULTIMATES 3. The current run by Jeph Loeb is not up to par despite the fact that semua orang suka Joe Mad yang lukis komik tu. I say, Mark Millar should have done justice for ULTIMATES 3.

Tapi pikir-pikir balik, tak keluar la movienya nanti ye tak?!

Chaiss!

Reports also stated that several studios had been vying for the property, after the success of Universal's adaptation of Millar's Wanted this year, which currently has a sequel in the works. Angelina Jolie is out, Halle Berry is next kot? Hope so la, harap dia cast Eminem sekali just to stay loyal to the book. Kah-ha-hah! Millar's Marvel Icon series Kick-Ass just began filming with director Matthew Vaughn. Nic Cage is in it.

Millar will be an executive produce War Heroes, along with Zach Schiff Abrams.



Meanwhile, check this out. The New THE SPIRIT Theatrical Trailer. So gonna rock 2009.

Khamis, September 25, 2008

PERUTUSAN HARI RAYA AIDILFITRI 2008 / 1429H

* Sudah mejadi acara wajib gua saban tahun.

Salam,

Maka sudah menjadi tradisi tatkala akhir Ramadhan menjelang Syawal dan menjadi sendi adab kita orang timur, Islam jualah tunjangnya untuk kita memberi kata ampun dan ucap maaf dalam bentuk perutusan ini adanya.

Jadi, macam biasalah. Dengar ni, nak kasik ucapan sikit.

Mula-mula aku nak mintak ampun dekat mak bapak aku kalau diorang terbaca blog aku ni. Harap sabar sikit, mama dengan babah akan rasa berbaloi nanti. Gerenti. Lagipun nak dekat dah. Rasa bersalah dekat orang tua gua, gua dengan Tuhan aje yang tau. Untuk adik-adik aku pun sama jugak. Abang Long sorry kalau Abang Long terpukul, terbalun, ter-terajang, terbuli dan macam-macam ‘ter’ lagi kat korang termasuklah terbasuh kucing kita si Blackout tu dalam mesih basuh atas dasar suka-suka. Sorry jugak sebab raya ini tahun prestasi duit raya kalian berkemungkinan agak merosot sedikit. Harap paham. Ekonomi negara agak merudum sikit walau dengar kata ada plan mesra rakyat. Mungkin Raya Haji kot korang dapat bonus Raya gua.

Buat kawan-kawan, sohabat-sohabat, kenalan dan taulan serta geng-geng kamcing mahupun yang kurang kacip. Sorry la, aku tau yang aku tak perfect. Mana ada yang aku terkencing, tertipu, teraniaya, terkanthoi atau mana-mana janji manis yang aku tak cover, harap paham jugak la situasi semasa. Kita merancang, Tuhan menentukan. Maknanya ni, mungkin Tuhan tak redha lagi kot. Nanti esok-esok aku janji akan bikin yang terbest untuk lu orang.

Konco-konco dan kroni-kroni kat Subang Jaya, ITM Shah Alam terutamanya batch MassComm 1998-2003, Karangkraf terutamanya batch komik, KLP terutamanya batch rebel Manteraworks, WarisanOnline@Curve, KL Motion, Seers, Komikoo, ArtSquare. Termasuklah sesapa aje yang wujud dan dah approve aku kat YM, Friendster, Facebook, MySpace, Multiply dan mana-mana rangkaian komuniti sosial online. Semua bloggers, seniman-seniman jalanan, pembikin-pembikin filem independen, para kritikius-kritikus, peminat-peminat, pembenci-pembenci, pelawat dari masa depan termasuklah anak-anak dan bini aku yang muncul dalam mimpi dan di bawah sedar(subconscious). Nanti-nanti aku ada surprise bestnye untuk semua lepas raya nanti.

Kepada pelanggan KEDAIKOMIK dan pembaca serta penggemar komik, ampun kalau ada order tak sampai atau tak dpat dipenuhi. Mungkin ada masalah dengan shipment atau dia tak re-print balik komik tu. Banyak lagi stock yang ada, tukar aje la. Aku bagi free je sempena Raya ni. Nasib lu orang la gua tengah hati baik. Dan kalau ada komik-komik tu yang tak dalam mint-condition atau terkelepet sikit atau ada yang tak ngam keadaannya, ampun jugak. Walaupun bukan salah aku, tapi aku mintak maaf bagi pihak kargo dan pihak pengurusan Marvel dan DC kat New York dengan kilang printing dia kat Canada sekali tu.

Untuk awek-awek dan gadis-gadis dimana jua berada, tidak kira yang ada di dalam negara atau yang melata di serata antero pelusuk bumi ini. Chicks-chicks tol Damansara, Batu Tiga dan Puchong yang gua dok usik tu, chicks-chicks kat bazaar Ramadhan sekitar Penchala, Taman Tun, Subang dan baru kejap tadi kat Stadium Shah Alam, ku pohon kemaafan jua. Aku bukannya sengaja untuk tersenyum mahupun memandang akan keayuan kalian namun sudah menjadi lumrah sebagai lelaki untuk mengurat sesederhana mungkin disepanjang bulan puasa ini. Yang tak sempat pandang atau terlepas pandang pun, maaf jugak. Janji next year mungkin ada peluang. Itupun kalau aku masih solo lagi. Tak lupa juga buat ex-ex-awek aku… abang mintak maaf, mungkin kita hanya serasi sebagai sahabat sejati sahaja nampaknya. Tu la, sapa suruh korang garang sangat. Hati abang ni lembut tapi korang dah cabar-cabar abang, terpaksa abang jadi tegas dan berpendirian teguh. Nevermind. Mungkin jodoh kita dengan orang lain agaknya. Untuk bakal awek aku yang sampai ke sudah tak dapat-dapat, kau layan ajelah balak kau tu. Nanti kalau kau dah clash lagi atau kau dah abis boring buat kali penghabisan, kau datang ajelah u-turn kat aku. Aku gerenti ambik kau buat awek aku yang real punya. Tapi janji la ,kau jangan la pegi balik kat balak kau tu. Buang karan aje. Umur kita makin lama makin lanjut. Oh, lupa. Kepada awek DJ tu, aku tau kau nak tunang dengan mamat tu dan aku maafkan kau sebab tak pilih aku. Mungkin sebab aku tak hensem atau sekaya dia. Takpe, aku relakan. At least, boleh aku tutup buku pasal kau yang aku rasakan sampai kiamat pun takkan habis kalau aku dok layan manjang. Mungkin 'Jodoh Kita Tiada', bak kata lagu Ziana Zain faveret kau tu. Raya nanti open house jangan lupa ajak aku. Aku nak interview bakal tunang kau tu. Apahal dulu masa kat ITM sibuk tak ayat? Saje je bikin hati aku yang berkaca ni berombak-ombak suspen tak sudah. Chaisss! Apa la aku nak cakap kat kawan-kawan futsal aku nanti ni?! Aku sudah beri mereka harapan.


Minta ampun jugak kat anak yatim tahun lepas. Magic abang tak jadi lagi tahun ni kalau korang nak tengok ulangan. Kurang praktis.


Buat polis atau JPJ atau PUSPAKOM atau sesapa saje yang jadi pegawai OPS SIKAP 15, tolong jangan tahan kereta gua atau saman gua atau humban gua dalam penjara. Bukan gua taknak renew lesen atau renew road tax, tapi cuma penjimatan wang gua belum cukup setimpal untuk bayar benda-benda tu. Gua janji, ada duit nanti, gua akan setelkam macamana gua setelkan hutang bil telefon gua tempoh hari. Itu janji marhaen gua paling ikhlas dan jujur sekali. Please, ok?

Sudah tentulah, aku akan ambik kesempatan ini jugak untuk mintak maaf dekat diri aku sendiri. Aku minta maaf sebab kurang rajin dan makin malas bila dikenakan ujian berbentuk gerak gempur dalam beberapa bulan lepas. Baru kena test sikit, dah panik. Apa daaa... belum masuk askar lagi. Kucar kacir lebih. Kata nak pergi Hollywood nak bubuh nama kat boulevard Walk of Fame lah, nak menang Hadiah Nobel lah, nak jadi share partner Bill Gates lah. Inilah akibat tak masuk Khidmat Negara lepas form 5 dulu. Takpun selalu ponteng Kesatria kat ITM. Aku mintak maaf jugak kat diri sendiri sebab lembap sangat dalam beberapa hal yang aku anggap dah kira boleh settle awal. Disebabkan aku ni kadang-kadang dikategorikan sebagai Bumiputera yang suka ambik sikap acuh tak acuh, suka berlengah dan selalu aje anggap semua benda macam remeh temeh, makanya banyak juga peluang dan rezeki sudah miss. Chaiiit! Samdol. Aku harap diri sendiri akan maafkan diri aku sendiri atas kebangangan yang berlaku. Akan ku carik jugak Super Serum saduran itu secepat mungkin. Dulu dah jumpa. Akibat salah letak, entah mana entah hilang. Satu lagi salah aku pada diri sendiri. Sorry, sorry, sorry. Next time. Biasalah. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pulak diri sendiri. Betul ke peribahasa tu? Macam bangsat aje bunyik tak kena.

( Dah, sapa lagi yang tertinggal? Kalau ada yang miss… tulis nama dan nombor telefon bimbit kalian kat ruang komen bawah ni. Nanti gua contact lu orang direct. NO DUIT RAYA APPLIED. )

Akhir kata, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk tahun ni. Teruskan main mercun secara sorok-sorok dan jangan sesekali diberkas pihak berkuasa. Ingat, kecekapan anda bermain akan menyemarakkan lagi suasana raya di kampung, malah dimana jua. Apa barang raya takde sound mercun Thunderclap time raya… leceh betul! Bagi yang dah tak reti nak hantar kad raya, tolonglah. Prestasi saban tahun makin merosot. Tahun lepas ada la dapat 2-3 keping. Tahun ni satu je, itupun Doktor Nasir Klinik Rosli SS19 tu yang kasik. Hadap sangat dengan SMS, E-Mel, Facebook dengan apa tah lagi menatang ntah. Hantar la kad, baru Melayu.


MAAF, AMPUN, SORRY.

YANG TERZAHIR DAN KEBATINAN JUA.


RECAP PERUTUSAN UCAPAN HARI RAYA SAYA TAHUN YANG LEPAS-LEPAS :

2007 : http://faizalmukhtar.blogspot.com/2007/10/perutusan-hari-raya-aidilfitri.html

2006 : http://faizalmukhtar.blogspot.com/2006/10/salam-aidilfitri-buat-semua.html

2005 : http://faizalmukhtar.blogspot.com/2005/11/perutusan-hari-raya-aidilfitri-dari.html

2004 : http://faizalmukhtar.blogspot.com/2004/11/blog-post_15.html


Selasa, September 23, 2008

ilham sahur tadi

Ni kira last week round la untuk kita puasa. Jadi, aku cuba dalam diam tak diam mengendap, mengintai dan mencilok malam ke 21, 23, 25, 27 dan 29. Dan aku yang memang secara mendatar harfiah dan leksikalnya berasa benar sangat untuk bertemu malam yang lebih baik dari seribu malam tu.

Apa yang aku nak mintak:

1. Dapat duit raya sebelum raya dalam akaun bank. Aku rasa bersalah pulak dengan mak ayah aku.
2. Dapat kekuatan extra-super yang boleh rehat dan tidur sekejap je. 24 jam macam tak cukup bulan puasa ni.
3. Dapat habiskan keje dengan speed Flash. Dapat cincin Green Lantern pun ok gak.
4. Dapat time machine. Aku nak mintak maaf kat bini aku in the future sebab tak ngurat dia cepat dan tak berjaya kuruskan badan.
5. Nak dapat *RAHSIA* ...yeahuuu!


Agaknya Tuhan nak izinkan tak dengan keadaan aku yang kucar-kacir ni?

lagi update TRANSFORMERS 2... turn geng jahat pulak.



Sebelum ni, gua telah mendedahkan dan membongkar beberapa robot-robot baru yang akan muncul dalam TRANSFORMERS 2 tahun depan, terutamanya Autobots. Kali ni, gua dapat Decepticon sikit. OK la dari takde langsung.

Yang atas ni kalau tak silap aku Decepticon Constructicon yang gabung jadi DEVASTATOR. Yang bawah ni pulak, tak lain tak bukan... ketua Decepticon MEGATRON. Kali ni jadi tanker plak. Gua rasa masih ada ramai lagi yang kecewa apahal dia tak jadi pistol Hitler, macam dalam kartun tu.

Chaisss!




Amacam... ok ke?


UPDATE :

Chevy Corvette is Sideswipe, and Ravage Confirmed for TF2 corvette
The Hasbro Licensing Summit 2008 in Kuala Lumpur, Malaysia has revealed the identity of the Chevy Corvette as Sideswipe! The second revelation is confirmation of Ravage in Revenge of the Fallen. Ravage is described as having a very raw beast mode.

Further confirmation of our earlier report of Devastator in the Transformers sequel, as the toys will merge to become a Supreme sized figure.

Images of the Leader-class Optimus Prime and Megatron figures were shown, reconfirming that Megatron does indeed now have a tank as his vehicle mode and that the Optimus Prime figure will be a new mold with a new transformation.

Ahad, September 21, 2008

Sabtu, September 20, 2008

terima kasih semua. anda tahu siapa anda. memang ini sesuatu yang sangat segan, biarpun sebenarnya ada banyak jalan lain.

Sepertimana Kal-El yang terpaksa merindui Krypton dan menjadikan bumi sebagai kediaman abadinya di samping mengorbankan rindu dan cintanya,


Sepertimana Bruce Wayne
yang terpaksa menjadikan dirinya kebal dan kental menerjah rona-rona hidup demi mencari sebuah erti keadilaan sejagat tanpa cinta dan prejudis di tanah Gotham,


Sepertimana Peter Parke
r yang tidak pernah kenal erti perit jerih kehidupan walau dihambat dugaan penuh cabaran menentang kedurjanaan anti-cinta dalam bentuk binatang syaitan apa sekalipun,


Sepertimana Logan
yang disumpahi anugerah dan badi membelahi susur-susur masa yang tidak berpenghujung, berulang-ulang kali di'bunuh' dan di'bakar' semangatnya demi cinta,


Sepertimana Einst
ein yang gagah membelah atom dan gigih mencari arti teori kerelatifan cinta-alam walau hingga kini tiada sesiapa yang 100% memahaminya,


Sepertimana
Iskandar Zulkarnain
yang tidak mahu putus-putus menjadi hamba kepada kecewa dan kegagalan merempuh semua kerna perjuangan cinta agung - bukan penaklukan yang fana,


Sepertimana
Majnun
yang ampuh jatuh cinta pandang pertama hingga hilang warasnya mencari maksud gelora sebuah cinta pada si Laila hingga terbit puisi-puisi legenda,


dan



Seumpama aku, yang hampir-hampir sahaja putus asa dan ingin menjadi batu.

Seumpama kamu semua wahai sahabat-sahabat, yang datang mengubah aku semula menjadi bintang yang baru dan walafiat.



Terima kasih. Aku tidak menjadi tahanan hari ini.


p/s: Chaisss! Nampak sangat aku budak manja. Chaisss!!!

Rabu, September 17, 2008

ini adalah rayuan oleh saya yang sedang dalam kesusahan dan kecundang

Dalam masa 24 jam yang berikutnya ini, saya memerlukan perhatian sekalian pembaca dan pelayar laman blog ini dalam usaha membantu saya yang dalam kerumitan. Disebabkan saya kerja secara solo dan persendirian, kerapkali jua saya tidak ada mempunyai jumlah bayaran yang tetap serta setimpal bagi tempoh bulan tertentu. Malah saya terhimpit akhirnya dari sudut kewangan dan ekonomi. Invois dan penyata semua sudah dihantar, bayaran dan cek sahaja yang lewat saya terima. Sadis betul hidup ini.

Dua bulan ini misalannya --- sangat berisiko dan mendebarkan.


Makanya, saya pinta kepada sesiapa yang sudi memberikan saya pinjaman peribadi sejumlah RM289.93 (seperti jumlah diperlukan yang tertera didalam lampiran di bawah) supaya dapat membuatnya seikhlas ada. Kalau ada sikit, tak perlulah semua. Orang kata "sikit-sikit, lama-lama jadi setel". Kalau kita semua sepakat membantu saya, saya pasti inisiatif ini akan lebih mudah dan segera. Saya janji akan membayarnya semula sekiranya disertakan jumlah yang dipinjam serta nama si peminjam. Saya lakukan ini kerana:


a. Saya tidak mahu kehilangan nombor telefon bimbit saya
yang penting itu

b. Saya tidak mahu di bawa bersiar-siar oleh orang yang datang ke rumah saya hari Isnin lepas


c. Jualan tahunan kedaikomik saya baru mula, jadi belum cukup time - dah nak kena selesaikan benda alah ni pulak

dan,


c. Saya tidak mahu melanggar tarikh akhir yang diberikan oleh orang itu iaitu hari Jumaat, yakni 19 September 2008.



Transaksi pinjaman boleh di lakukan terus ke nombor akaun Maybank ini :
1 6 2 2 1 8 3 9 5 4 4 6



INGATAN:

Sila hubungi saya dahulu untuk saya ambil keterangan siapa, berapa dan bila transaksi itu dilakukan.Saya sungguh insaf kerana mengada-ngada bertukar ke nombor pasca-bayar. Kan dah menggelabah nak bayar hutang.

Segala risiko dan keadaan kucar-kacir akan ditanggung oleh saya sendiri. Korang jangan risau.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...