Khamis, Julai 31, 2008

Alangkah bestnya kalau di Korea sekarang

Disebabkan beberapa masalah teknikal terutamanya krisis sambungan internet yang maha lemah, maka cerita aku di ICA KLCC 'o8 minggu lepas terpaksa di pinda ke lain hari iaitu aku pun taktau bila. Nak cerita kena tunjuk gambar, baru ngam. Hari ni tak sempat post gambar apa-apa. Menguji betul sambungan internet di Malaysia ini. Rasa macam nak lepak Korea setiap kali time connection macam p*l*t ...

By the way, Selamat Hari Lahir untuk Aiza Akma Ramlan dan Rozidah Imran. Moga panjang umur, murah rezeki. Gua caya lu.

Rabu, Julai 30, 2008

pekeliling untuk rakyat semua.

Kenyataan Media Presiden Penyokong Pasukan Bolasepak Malaysia cawangan SS18 Subang Jaya dan Presiden Kelab Bolasepak Chelsea cawangan SS18 Subang Jaya

RAMALAN KONSERVATIF GUA UNTUK MALAM NI.


MALAYSIA [1]
- CHELSEA [1]

Cakap banyak tak guna. Malam ni turun jangan lupa jumpa gua belakang scoreboard sebab tu la harga yang harus gua bayar untuk kadar kemampuan semasa gua. Janji ada seat. Penyokong IblisMerah dengan BangauPutih boleh duk rumah tengok last episod SINDARELLA atau season baru KISAH KAISARA. Lepas tu mesej aku, bagitau apa citer... itu yang selayaknya cadangan gua.

Kapten Terry on board. Kepimpinan melalui teladan. Gua sudah tau apa si Kuza ni ayat kat dia... makanya, ramalan gua akan tetap kekal seri.

* UPDATE : Sekali 2 - 0 daaa... satu mata ada pindah masuk Chelsea. Tapi Malaysia main ada melawan sikit ini malam. Bagoosss!!!

Selasa, Julai 29, 2008

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE - TEASER TRAILER

...lagi-lagi gambar curik dari Comic-Con.

It looks as if 20th Century Fox is moving forward with the rumored young X-Men spinoff.


I stumbled across a listing in an online production periodical for the X-Men: First Class comic, which shares a title with the Marvel Comics series by Jeff Parker and Roger Cruz about the original X-Men --- Angel, Beast, Cyclops, Iceman and Marvel Girl.

(And check this out: X-MenFirstClass.com redirects to Foxmovies.com!)

But is this the supposed prequel that was, perhaps erroneously, tied to TV Gossip Girl producer Josh Schwartz back in May, a feature focusing on a new generation of mutants, or something else entirely? Hmmm. Interesting. Interesting. An X-Team with Gossip Girl ordeal
.

PART I



PART II




Sapa dapat tangkap scene Gambit, Captain America dengan Magneto masa muda, dia memang handalan!


Yang kat bawah ni pulak bagi aku pun dahsyat : SEKUEL BONUS! KENA TEKA JUGAK SEBELUM TRAILER CURIK NI ABIS...
Clue sampingan - Heronya berlakon IRON MAN jadi crook
( sori. gambar hampeh )



Isnin, Julai 28, 2008

Nasib badan dah jadi bara... apa cerita??! (gua tersingkir buat kesekian kalinya!)

Petang semalam, masa aku nak isi minyak dekat Shell dekat rumah aku... macam biasa aku akan belek-belek barisan majalah dan suratkhabar yang ada dan yang mana perlu. Entah macamana ada satu majalah sudah tarik aku punya mata bola. Aku tatap covernya sejenak dan langsung aku tengok dalamnya. Ada satu petikan:



" Saya sudahpun jumpa seseorang. Kami dalam proses mengenal hati-budi masing-masing".
- Awek DJ tu, COSMOPOLITAN edisi Ogos 2008.


Chaisss! Bikin naik darah betul statement tu. Nampaknya khatam terus hasrat aku nan tulus lagi suci untuk men-tackle awek DJ ni setelah hampir 10 tahun mencuba dengan 'pacing' yang agak tenggelam-timbul. Sapalah mamat tu, aku cuma mampu ucap 'Good Luck' walaupun dalam jiwa aku rasa nak terajang rak coklat tepi kaunter tu tanda protes dan geram. Sedang dalam perjalanan keluar, member aku Salim Shell macam biasa akan tanya bila cerita aku nak siap lepas dia dapat tau yang aku kerja tulis-tulis upahan orang. Setiap kali isi minyak, soalan tu jugaklah yang dia ajukan. Mula-mula rasa rimas semacam sebab aku tau dia saja pressure, atau mungkin sebab dia tak percaya. Ye la, muka aku takde sahsiah rupadiri langsung macam norma-norma seorang penulis bercetak bila berdepan dengan member-member sekitar Subang. Aku lebih nampak kutu-kutuan sikit di sisi masyarakat setempat area sini. Tapi lama-lama aku OK. Aku dah lali. Bagus jugak ada Salim Shell sebagai reminder. By the way, si Salim Shell ni bukan Bangla, cuma nama dia ajer bunyik klasik. Kali ni disebabkan kesinambungan perasaan geram tadi, aku boleh pulak termarah si Salim Shell. Kesian si Salim Shell. Dia tidak bersalah akan hal-hal jiwa jawi ini.

Balik pada cerita awek DJ yang aku dok gila-gilakan tu. Nampaknya memang dari dulu peluang dah tinggal negatif kosong sejak aku tau yang aku ni memang berahak abis. Tapi aku tau ada sebabnya aku jadi berahak. Dah dalam DNA aku kot, kalau ada aje awek yang aku minat dulu masa belajar, mesti aku spastik nak ayat. Dan awek DJ tu adalah awek first yang bikin aku spastik. Cilanat betul! Memang takde jodoh kata orang tua. Kesian jugak kat orang tua, yang jadi mangsa tuduhan rambang aku ni.

Tapi apa pasal lu suka sangat ikut-ikut gua pulak kalau dah takde jodoh? Jangan la main kasar macam ni. Gua bukak TV muka lu, gua bukak suratkhabar muka lu, gua baca majalah muka lu, gua pegi tunggu tren kat KL Sentral muka lu. Sampaikan gua pergi Kelantan itu hari pun ada muka lu jugak... apa ni?! Chaisss!!! Bikin baraan gua aje!!!

... dalam diam-diam geram membara gua, nampak lebih jambu dari biasa la pulak bila pakai tudung. Huhuuu.

Ahad, Julai 27, 2008

Masih lagi stim cerita pasal bola dulu-dulu...

Masa sekolah-sekolah dulu, zaman-zaman hidup tengah membara yang macam-macam... aku ada satu team bola terunggul sekitar SS18 Subang Jaya. Aku dengan rasa angkuh dan bangganya mengatakan, team ni adalah antara team paling kental sekitar kawasan Subang Jaya. Masa tu futsal tak top lagi, kitorang main padang real punya depan 7-11 dekat SS14, biarpun secara teknikalnya memang padang tu letak dekat SS18. Aku dapat rasa 4-Generasi team unggul ni. Generasi Pertama:1992-1994, Generasi Kedua:1995-1997, Generasi Ketiga:1998-2000, Generasi Empat: 2001-Sampai aku abis UiTM dan masuk Karangkraf. Banyak player keluar masuk, yang terer yang hampeh, segala macam gol, aksi, skill, tanduk, tackle, keluar-masuk longkang, gaduh-terajang, luka-parut... semua aku dah rasa kat padang keramat ni. Dari era gaya aku main persis Azman Adnan dengan Van Basten sampailah ke era aku umumkan semi-retirement aku sedikit masa dulu.

Aku dan geng-geng bola padang tu dah abis tiru dah style semua player yang sudah sedia top sejak lebih 10 tahun main kat padang tu. Kami membesar dengan legenda-legenda dunia. Cakap aje sapa --- Matlan Marjan, D.Tokijan, Roberto Baggio, George Weah, Edgar Davids, Olunbumi Adigun, Karel Stromsik, Abbas Saad, V.Sundramoorthy, Hashim Mustapha, Lothar Matthaus, Alan Shearer (sekadar menyebut beberapa nama). Semuanya habis kami serap dalam permainan taktikal dan psikologikal kitorang. Masing-masing jadi hero masing-masing.

Ni sekarang ni, aku dah tak main lagi dah padang tu. Cuma bila ada kelapangan, setiap hari Jumaat ada reunion kat Sports Planet Sunway, main futsal biarpun aku kureng sikit main bola dalam gudang. Rasa macam guni beras, berat semacam. Padang tanah rumput lagi jiwa buat aku.


Ni sedikit gambaran padang tu sekarang masa aku shooting itu hari, dah bubuh simen siap jaring moden lagi. Tak ranggi langsung bikin padang simen cam gini, share pulak dengan bebudak basketball. Budak dua orang dalam gambar tu takde kena-mengena langsung dalam era kegemilangan dan kancah bolasepak SS18 Subang Jaya.


Baru-baru ni, salah satu budak padang tu ada bikin projek filem dokumentari pendek pasal bolasepak nasional. Nak dihantar competition pun. Bagus, aku sokong. Namanya Zaidi. Dia ni kira ada main 3-Generasi jugak la, batch adik gua. Aku ada jugak la tolong-tolong apa yang patut seperti yang dipinta rayu dulu. Tapi apa citer, bai... mana footage gua??! Itu hari gebang dengan Syahiran Anak Haji Derus bukan main lagi, siap jek-jek gua lagi?!! Lu memang tak kenang budi sama lu punya senior, Zaidi! Chaisss!!! Bedebah amat kau. Tak layak masuk hall of fame langsung. Bebudak hingus-hingus tu jugak yang kau bintang-bintangkan! Chaisss!!!

Apapun, nama filem pendek ni ialah 'BOLATENDANG MALAYSIA'. Selamat tengok.


PART 1



PART 2



PART 3



PART 4

Sabtu, Julai 26, 2008

diberi gelaran 'supermokh' raja bola!

Stylo Supermokh mana-mana player takleh celen sepanjang zaman. Mamat Khalid pun ada setuju cakap gua!

Oh. Hari ni aku ada jumpa blog Tuan Direktor Mamat Khalid. Saja-saja aku nak tau perkembangan terkini tentang apa yang dibuat perihal filem 'Estet' dan yang lain-lainnya. Nah! Berita baru, yang tak berapa baru, ada cakap dia nak bikin filem biografi MOKHTAR DAHARI! Itu pun Shazrol Suhaime ada gegar gua tah bila tah kemarin lepas.

Chaiisss!!! Sekali stim gua sudah mari sebab gua ada terfikir jugak sapa-sapa yang ada berani bikin filem pasal legenda SuperMokh sejak aku sekolah rendahan dulu. Gua jugak memang stim dan kagum bila baca cerita tentang kedahsyatan Supermokh walapun gua tak membesar zaman Supermokh. Bukan sebab nama Supermokh sama dengan nama bapak gua, tapi memang Supermokh real punya player. Tak sangka lu berani, bang Mat! Tapi itu dua-tiga lagi cerita yang lu kata nak bikin lepas 'Estet' tu, bila masa pulak lu nak buat? 'Zombi Kilang Biskut'? 'Rock 2'? 'Ngah Zain'? 'Gangga Negara'? 'Tiga Pintu' collaboration antara Bang Mat, Adflin dan Aziz M Osman tu? Best tu! Satu filem tiga cerita, dari tiga pengarah. Dua XL satu S. Harga tiket satu je. Sedap jugak gua dengar itu hari...

Tiba-tiba gua ingat Bang Mat ada cakap, "Kau buat la bila masa kau nak buat bila sampai masanya bab-bab nak berkarya ni. Apa ada salah ke?"

Tiba-tiba jugak, gua teringat dulu ada satu cerita dokumentari kat TV Pendidikan masa gua sekolah petang masa Tingkatan 2 Budi ... ada main lagu SuperMokh Raja Bola. Lagunya gua hafal sampai ini hari.

Dulu, Selangor pun ada jantan lawan kelab Maradona Boca Juniors. Itu pun ada Mokhtar. Sikit punya kental ke, brader!


* Sini blog Mamat Khalid --- namanya Tempurung Pecah

* Sini pulak untuk yang miss
Majalah 3 itu hari...




* Sini pulak tulisan Bang Mat yang aku ciplak bulat-bulat dari blog dia. Rugi bebenor rasanya kalau tak kongsi. Gua memang suka ini tulisan.



" MENGAPA NAK JADI PENGARAH FILIM, BANG?! "

Artikel ini ditulis pada bulan Ogos 2006.

Sedari aku masih kecil lagi aku selalu memikirkan bagaimanakah alam ini mula-mula terjadi? Adakah ianya tercetus secara letupan seperti yang disarankan oleh teori ‘Big Bang’ itu atau ujud secara berkelompok hasil dari percantuman secara perlahan-lahan debu-debu cekerawala seperti sang tiram mengumpul matter di sekelilingnya dalam menghasilkan mutiara?

Adakah black hole yang telah dikalkulasikan oleh Stephen Hawking itu benar-benar ujud? Di manakah ianya terletak di dalam falsafah Cartesian mahupun di dalam sistem pengiraan bintang Zihi-Malikshahi yang telah ujud di zaman kegemilangan Jallal-ud –Din itu dahulu?

Yang sebenarnya enigma ini tiada kena mengena langsung dengan penulisan aku ini cuma aku tidak tahu bagaimana untuk memulakannya. Sama seperti masalah lakonlayar Tarantino yang menjelajah separuh dunia sebelum ke inti karyanya.

Filim, atau di dalam bahasa Malaysianya – filem, yang sering disebut di zaman kegemilangan filem-filem Melayu sekitar awal 50’an ke pertengahan 60’an dahulu adalah perkataan yang diambil terus dari bahasa Inggeris. Yang juga telah dicedok dari bahasa asalnya iaitu filmen dari bahasa Inggeris Lama yang tidak ada kena mengena langsung dengan kesenian. Ia lebih kepada sebutan yang diberi kepada lapisan kulit yang nipis seperti kornea mata, perlapisan tisu dan sebagainya.

Di dalam tahun 1845, barulah ianya mula digunakan di dalam kamus untuk memberi maksud lapisan atau ‘coating’ bahan seperti gelatin atau piring kertas di dalam penghasilan fotografi

Filem yang dimaksudkan oleh aku di sini pula adalah wayang gambar, bukan bahan tipis daripada seluloid yang dimasukkan ke dalam kamera untuk membuat gambar. Itu kodak kata orang kampung aku.

Bermula dari pengertian filem itu, maka penggunaan istilah filem itu pula terus berkembang sehingga mempunyai kepelbagaian erti mengikut kehendak penggiat perkataan itu tadi. Seperti penggiat filem, penerbit filem, pengarah filem, pelakon filem dan tidak ketinggalan pengkritik filem.

Genre filem itu sendiri telah dipelbagaikan juga untuk memudahkan pengkritik filem itu membuat tafsiran mereka seperti filem seram, filem komedi, filem sedih dan filem merepek. (aku diberitahu, filem aku termasuk di dalam kategori yang akhir walau aku bermati-matian mengatakan genre filem aku lebih kepada genre filem perang.)

Dalam keghairahan kita menggunakan perkataan filem di belakang gelaran kita itu, maka perkataan filem telah berkembang lebih jauh lagi di dalam dunia perfileman kita dengan terbitnya ungkapan festival filem.

Festival dari bahasa Latin Zaman Pertengahan - festivalis ke bahasa Inggeris – festive, membawa erti hari suci. Aku pun merasakan memang amat suci hari itu bagi kita penggiat-penggiat filem.

Tetapi dengan arus pemantauan minda yang semakin hari semakin galak diwar warkan oleh pelbagai pihak maka jesteru itu perkataan festival telah dihapuskan sama sekali dan digantikan pula dengan perkataan yang lebih dinamik tetapi sangat tidak digunakan iaini pesta. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka edisi ketiga, pesta di sini membawa maksud pertandingan atau pertunjukan filem. Amat tepat sekali penggunaan ayat yang terpampang di dalam pesta tahunan kita kali ini.

Semakin dikejar usia semakin matang kita memilih perkataan untuk dikaitkan dengan perkataan filem yang sangat bermakna bagi kita yang memandang tinggi maksud perfileman itu sendiri.

Selain dari menghadiri Pesta Filem ini, filem pada aku adalah satu medium hiburan yang amat besar sumbangannya kepada setiap manusia yang berbudaya. Berbudaya seperti insan renaissance yang menghormati seni sebagai jendela untuk menghayati kehidupan. Atau setidak tidaknya berbudaya mentafsirkan seni itu sebagai sebuah seni yang mutlak.

Filem jika dirujuk secara ilmiah, merupakan cermin yang dapat mengimbas warna warna kehidupan yang bermain di sekeliling alam di waktu penggambaran itu dibuat. Segala hasrat yang terpahat di hati penggiat filem tersebut akan terungkap di dalam karya mereka secara terus-menerus. Walaupun diadun secara tersirat. Ianya dapat menerjah masuk jauh ke dalam pemikiran orangramai berbanding dengan medium hiburan yang lain.

Segala suka duka imejan yang terpapar jelas dapat menembus terus ke penghayatan para penonton sehingga mampu mempengaruhi ruang escapism kepada manusia sejagat! bayangkan kekalutan golongan sesetengah masyarakat jika watak Rajnikan dimatikan di akhir sesebuah filem! mau terbakor panggung!

Walaupun demikian, wayang gambar/filem ini merupakan suatu hasil seni yang sering disalah erti dan anggapan pada setiap masa. Segala yang cuba dipaparkan ke layar perak itu selalunya mendapat tentangan dari segi ideologi dan ism dari golongan kita yang selalu melihat filem dari mould atau acuan yang terturap keras di dalam pegangan kita. Bahan rujuk kita cuma berlegar di batasan sejauh dunia tempatan. Mengapa kita sekelompok warga seni yang terpileh boleh terpisah renggang walaupun di dalam satu keluarga yang kecil?

Ketika Motilal Chemical Company of Bombay mengambil B.S. Rajhans sebagai pengarah yang menghasilkan filem pertama di Tanah Melayu, acuan perfileman kita telah terbentuk. Lakunlayar filem ‘Laila Majnun”, yang diambil terus dari pentas bangsawan itu terus menjadi templet sebenar-benarnya arah tuju seni perfileman tanah air. Diikuti dengan garapan dari pengarah pengarah lain yang diimpot seperti B.N.Rao, K.M.Bhasker, B.Avellana maka acuan perfileman kita semakin kukuh.

Pengarah pengarah tempatan semasa itu pula terpaksa mengikut cara cara penceritaan dan pengarahan yang telah ditetapkan oleh pengarah sebelum itu untuk memastikan para penggemar wayang gambar dapat menikmati semula kegirangan menonton wayang. (Seperti kita yang sudah biasa minum teh tarik di kedai mamak jika Si Basiron ingin membuka warung, beliau semestinya terpaksa menyediakan teh tarik yang sama rasa.)

Bagaimana agaknya situasi perfileman negara kita jika filem pertama kita telah di arahkan oleh Yasujiro Ozu jika beliau dibawa masuk oleh sebuah Syarikat Radio Jepun? Apakah acuan perfileman kita akan turut berubah? Berkemungkinan penonton kita amat mengkagumi filem ‘Kepong Story’ yang di adaptasi dari filem ‘Tokyo Story’ beliau itu! Wide lens dan tiada pan! Lupakan close ups! Hasil filem kita mungkin akan lebih dihiburkan dengan pelbagai bahasa filem yang serius. Walaupun sebuah penceritaan mudah tetapi maksud dan pegangan filem itu lebih meluas! Tiada tarian dan nyanyian sang hero memujuk sang heroine!

Sudah pasti filem Vittorio De Sica juga mendapat hak penayangan di panggung Coliseum! Para penonton dan penggiat filem tempatan menjerit filem itu tiada benarnya jika dilakunkan! Realism mengatasi sensasi! Kemudian hadir Godard! Perubahan baru. Sayajit Ray! Jim Jarmush! Abbas Kerostami! Filem Uwei Hj Shaari sentiasa difahami dan menjadi box office!

Tapi yob, kita masih di dalam mould yang berlainan. Hala tuju perfileman kita telah mati terpahat oleh penggiat filem kita sendiri. Sebagai contoh yang sangat mudah, turutan Act 1, 2 dan 3 di dalam filem tempatan. Kita semestinya mengharapkan sebuah penceritaan yang mudah. Jika kita ubah sedikit kedudukannya kepada 1,3 dan 2 nescaya akan melompatlah towkey panggung menarik kembali surat wajib tayang. Apa tah lagi tangisan dari pencinta filem Melayu yang mengatakan mengapa kita perlu melawan arus! Mengambil mastershot tetapi tiada tembuk? Takda single? Sepatutnya dah zoom in ni! Mana reverse shot? Audience kita tak perlu berfikir untuk menonton! Kita beri apa yang mereka mahu Mat!

Bagaimana dengan skrip dan lakunlayar? Whoa! Berat mata memandang berat lagi piala Lakonlayar Terbaik di pesta filem. Acuan kita tidak membenarkan kita lari dari penceritaan tempatan kepada yang lebih global atau keluar dari tudung saji yang menutup kepala kita.

Jika kita ingin hasil filem kita terus kekal difahami di sini, jangan sekali kali lari dari acuan yang telah ditetapkan. Jangan sekali kali cuba membuat kelainan kerana kelainan itu akan menyisihkan kita. Tiada kelainan diperlukan di dalam filem kita demi mengekalkan templet itu tadi. Dari memberi inspirasi sesama penggiat filem, kita memileh untuk menjaga kesucian acuan itu. Jangan melawan arus, kata kita.

Tetapi aku terfikir, bukankah filem itu ibarat layang-layang gagah yang memerlukan deruan angin dari arus bertentangan untuk terus terbang tinggi!? Dapat melebar luas jauh berlayar megah setanding? Dan, jika talinya dipintal kukuh, sudah pasti ianya tidak terputus...! Satu cabaran yang perlu aku ambil.

Kerana itu yob, aku ingin terus jadi pengarah filim.

Jumaat, Julai 25, 2008

trailers from comic-con !

PUNSIHER vs JIGSAW !




BATMAN: THE BRAVE AND THE BOLD !




The Batman isn't going at it alone this time! From Warner Bros. Animation comes the latest interpretation of the classic Batman franchise. Yes - CLASSIC. Our caped crusader is teamed up with heroes from across the DC Universe, delivering nonstop action and adventure with a touch of comic relief. Blue Beetle, Green Arrow, Aquaman and countless others will get a chance to uphold justice alongside Batman. Though still based in Gotham, Batman will frequently find himself outside city limits, facing situations that are both unfamiliar and exhilarating. With formidable foes around every corner, Batman will still rely on his stealth, resourcefulness and limitless supply of cool gadgets to bring justice home. POW! ZAP! BOOM!

Khamis, Julai 24, 2008

menjelajah lagi [ kali ini ke pantai timur ]

2-3 hari yang lepas, aku meneruskan SIRI KEMBARA JALANAN selepas KEDAH, PERLIS dan SABAH. Kali ini giliran KELANTAN. Aku banyak bertemu dengan orang bernama Tok Wan, Pok Su dan Cek Mek. Gewe-gewe sudahlah tentu. Aku mintak maaf kalau ada yang tertunggu-tunggu update terkini. Nanti aku akan kembali lagi dengan cerita-cerita itu. Sekarang kesuntukan masa kerana sebentar lagi aku kena bergegas ke KL Convention Centre untuk ICA Congress 2008 yang ke-16. Rajin datanglah jumpa kat sana. Acara ni sampai 27 Julai, hari Ahad. First day itu hari, aku nampak naskah asal HIKAYAT HANG TUAH dengan SEJARAH MELAYU. Cuma sebentar, kemudiannya berkejaran ke KL SENTRAL menuju Wakaf Bharu. Ini hari gua sambung balik 'mencari-cari' yang perlu.


Gambar paling angkuh dalam minggu ini. Aku pun naik jaki tengok muka sendiri.


Sehingga esok, jaga diri hiasi perbadi. Tidak macam aku yang habiskan 15 jam didalam keretapi memikirkan soal-soal yang sudah ada jawapannya.

p/s: ...tiba-tiba aku baru teringat benda paling kurang best sekali dalam sejarah dunia untuk hari ni: Aku haram tak pick-up lagi tiket MALAYSIA lawan CHELSEA. Game pulak Selasa ni, orang dah berpuak-puak telefon dengan SMS aku. Chaiss!!! Harapan ini takkan aku persia-siakan! Tunggu sahabat nan taulan semua --- sikit jam lagi gua pick-up.

Sabtu, Julai 19, 2008

bawa aku ke bintang kejora !

Besides M.Night Shyamalan, John Woo, Mamat Khalid plus other selected filmakers, I am also a BIG fan of J.J Abrams. A very massive one indeed. And this year supposely, I am waiting for STAR TREK (so even I am not a Trekkie). It's just the Director's-Factor that I'm head over heels about the movie. And then, news came out that it's gonna be push to next year --- Hampeh betul! Kena tunggu lagi.

Anyways, today STAR TREK got a whole lot realer and clearer after months and months of 'nothingness'. In the upcoming Comic Con, fans can have a sneak peek at some posters that are going to be given way next week. For the first time ever we have images of actual cast members from Mr. Abrams space voyagers. Bare in mind, this is STAR TREK: YEAR ONE. Zaman-zaman mula-mula diorang daftar diri masuk akademi Starfleet. Kapal U.S.S Enterprise pun baru siap design dan baru lulus kontraktor.




[ M I N O R * S P O I L E R S ]



Here they are: The first official images of James T. Kirk (Chris Pine), Spock (Zachary Quinto), Uhura (Zoƫ Saldana) and bad-guy, Nero (Eric Bana). By the way, look closely at the eyes.



James T. Kirk (Chris Pine) - looking cocky



Mr. Spock (Zachary Quinto) - so logical



Uhura (Zoe Saldana) - ready to communicate



…and the villain Nero (Eric Bana) - seems angry about something


Put them all together and you get this:


Quick thoughts:

  • Note the background colors, red, gold, blue correspond to the original uniform colors for Uhura, Kirk and Spock.

  • Nice touch with the reflection of the delta shield logo in the eyes for Kirk, Spock and Uhura. It looks like there is one there for Nero too, but hard to tell.

  • Spock’s shirt looks very close to original The Original Series. I think.

  • As we knew it would, Zachary Quinto looks PERFECT as Spock.

  • Chris Pine has the right look of a young, serious, cocky Kirk.

  • Hard to tell for sure, but it looks like Starfleet pointy sideburns are still in style

  • Uhura : HOT.

  • What is going on with Nero’s ear? He is reportedly a Romulan, did someone chew it off?


This is what we have all be asking for and lets face it... whining about for far TOO LONG. AKHIRNYA! AKHIRNYAAA!!! ADA GAMBOR! So, a big thank you to JJ Abrams and to your band of brothers (Lindelof, Orci, Kurtzman, and Burk). Tanpa geng dia ni, sapalah J.J Abrams.

Tahun depan lagi... Adus.

Jumaat, Julai 18, 2008

komik paling smart dan paling subversif yang pernah aku baca (dah jadi filem!).

...jadi tak, jadi tak, jadi tak ??

Jadi la kot. Tapi Ozymandias nampak macam gampangan sikit...


Aku langsung jadi tak keruan dan menggelabah semacam lepas tengok trailer WATCHMEN yang telah menghampiri kali ke 12 juta bilion tadi. Dengan lagu Smashing Pumpkins
"The End Is The Beginning Is The End" sebagai latar, inilah dia trailer of the year setakat ini. Masyuk! Macam grafik novel '300' Frank Miller, kesamaan yang ditunjukkan setanding dengan grafik novel Alan Moore dan Dave Gibbons itu nampaknya sangat membelah pembuluh darah dan saraf periferi penggila komik macam aku. Aku cuba ciplak 10 contoh. Mari kita sama-sama tengok sama ada tuan director Zack Snyder ni, betul-betul otai ke tak? Aku rasa dia menghampiri tahap otai. Bukan Otai Burger tu sebab Otai Burger tak sama langsung dan takkan boleh potong macam Ramly Burger. Dia raja burger di jalanan.

Secara suka hati, aku puas hati sebab aku dah baca dah komik dia. Walaupun ambik masa jugaklah nak kasik tamat sebab punyalah tebal ngalahkan buku panduan talipon, aku gagahkan jua. Itu pun sebab kena paksa dengan Nik Nadzru Iskandar. Kata Nik Nadzru Iskandar, aku kalau baca komik yang bukan arus perdana, labi-labi betul tahapnya nak selesai. Apahal, brader?! Berat tu bai bukunya... kena la thomakninah sikit. Kang kau kata aku tengok gambar dengan usha Wiki aje kejenya.

Komik: 12 episod - Filem: 2 jam setengah lebih. Dahsyat jugak kalau nak diikut-ikutkan. Buat yang belum layan lagi trailernya, HAHH!!! Kat bawah tu ada aku dah bubuh... Takkan itu pun tak reti kot?!


10 CONTOH CIPLAK-CIPLAKAN WATCHMEN :


Comedian kena campak keluar tingkat. Tu la, sapa suruh kau kerek sangat ?!

Babak kat tanah perkuburan.

Jon Osterman kena microwave hidup-hidup sebelum jadi superhero. Macam citer The Fly + Hulk pun ada jugak aku tengok ni.

Kemunculan Dr.Manhattan buat kali pertama! Ni yang gua tunggu sebab dia favorite karakter gua!!!

Tunjuk power skit... ni masa Perang Vietnam. Fuff!!! Giler ni.

Istana Kristal kat Marikh ciptaan Dr.Manhattan bikin guna garam galian dan mineral yang ada kat sana. Kepala otak Alan Moore yang berjambul tu aje yang boleh pikir idea camni...

Kapal Nite Owl keluar dari Sungai Kelang, New York.

Ganas si Rorschach ni. Tapi muka tutup dengan underwear pompuan, apa citer?

"Lissen, you little punks... you better get back in ya rat holes!", kata Comedian sambil halau rakyat yang buat demonstrasi jalanan sebab harga minyak dah tak ngam isi RM10 masuk Kancil.

Selain Roschach, Comedian ni pun suka main api. Abis askar Vietkong tu kena BBQ. Kaki Dr.Manhattan sikit punya seksi ke, main futsal ni confirm aku ambik masuk team aku.

Khamis, Julai 17, 2008

Rabu, Julai 16, 2008

La. Kucar-kacir lagi.

Ada beberapa highlight yang aku nak paparkan hari ni:

1. Sudah tentunya debat orang minyak, yang naik minyak bodyguard, sampaikan bengkok-bengkok hidung reporter tu. Apahal?

2. Dah lebih 30 tahun gentar naik kapal terbang, akhirnya hari ni pecah sejarah. Shahrizal Shamsudin akhirnya terpaksa menaiki pesawat udara ke Langkawi untuk urusan perniagaan demi masa depan syarikat ini jua adanya. Kau kata rasanya macam nak berkhatan kali kedua. Aku cakap pergi la tanya Dennis Bergkamp.

3. Tidur sampai 3-4 pagi bikin presentation. Oh. Tiba-tiba rasa macam Batman lagi. Tulang belakang senak. Urat-urat lari. Ni pun tak setel lagi ni rasanya. Bagus, esok tengok Batman ada feel sikit.

4. Main Word Twist dekat Facebook.

5. Internet putus-putus. Tak dapat nak komplen banyak.

6. Sindiket Seers panggil meeting. Katanya ada sessi brainstorm. Ah! Tak abis-abis.


***

MARI MELAYAN SURAT PEMBACA

Salam!

Baru baca artikel ni kat KOMIKOO #4. Encik Faizal macam memang berminat pasal time-travel ni ek? Me too mohahaha tapi jarang jumpa geng boleh diskus pasal topik ni.

For starters, you should look for "Crime Traveler" - lapan episod je tapi idea dan theori dia amat menarik, contohnya apa yang dah jadi tu dah jadi, so walaupun kita dapat pergi balik masa, we wont be changing anything sebab benda yang terjadi tu rupa-rupanya disebabkan kita balik masa silam. Pehh ganas sungguh theory ni. Another theory would be that you cant go to the future, sebab it hasn't happen yet. Jadi boleh pergi past aje pakai mesen tu. Serious beb, kalau minat time-travel, cerita ni is a must watch.

My question is this:- Katakan Encik A, 22 tahun yang ditindas masa kecil travelled back to the past untuk menghalang tindasan ni dari berlaku, dan berjaya; adakah ini bermaksud pada umur 22 tahun dalam timeline baru ni dia tak ada motivasi nak go back to the past? Jadi kalau dia tak go back to the past, maksudnya tindasan yang berlaku masa dia kecik tak dihalang - tapi kalau macam tu dia akan ada motif untuk balik ke zaman silam untuk mengha... aieee!

Macam cerita Back to The Future - bila Marty McFly secara tak langsung seperated his parents in the past, kan dia mula hilang dan "tak wujud" tapi kalau dia tak pernah wujud, macam mana dia boleh TER seperate parents dia? jadi kalau parent dia tak TERseperate sebab dia takde, jadi mestila dia wujud! Tapi kalau dia wujud, kan dia akan tersepe... Aargh!

Seronok jugak baca artikel tu, (walaupun tak nampak apa-apa pandangan dari penulis sendiri selain satu ayat pasal boleh jadi raja zaman dulu kala) sebab asik baca mat salleh punya cerita, tak terfikir pulak nak include wal-asri! Padahal baca surah tu hari-hari muahahaha.

So in other words, thanks for the artikel.

-Zik


Salamus salam!

Terima kasih aku ucapkan sebab rajin membaca. Jadi, ini respon aku :

Sayang sekali cerita Crime Traveller tu tak tunjuk kat TV Malaysia masa mula-mula dia keluar 10 tahun dulu. Premis cerita memang best, ala-ala macam CSI yang ada time machine gitu. Patut BBC2 tunjuk la cerita ni kat Astro untuk kita jamah bersama. Lagi, cerita-cerita bermusim kat UK memang pendek, tak jadi hal kalau nak follow. Soalan kau aku tak dapat jawab sebabnya kau sendiri dah jawab. Apa benda la lu!

Sebenarnya ada lagi reference dan bahan wacana dan wahana lain yang boleh kau jumpa hari-hari pasal kembara masa ni. Cuma aku nak cakap, kita semua memilikinya. Mana dia kau cakap? Fikir-fikirkan dan renung-renungkan. Akhir kata - SELAMAT BERAMAL.

Selasa, Julai 15, 2008

itu hari saari sulong cuti mc. bukan main suka dia lagi.

Semalam, pagi nak tengahari sikit, aku pegi ofis lama. Ada panggilan kutip check, kata ofis lama tu. Aku sebenarnya dah tak ambik pot dah. Kalau ada, ada. Takde, dah. Sebab aku tau ofis dah tak mampu nak berdaya saing lagi. Tapi dah namanya rezeki, takkan aku nak singkirkan peluang pingat emas ni berlalu macam tu aje. Sampai sana, aku call dulu guna public sebab henset kena bar 2-3 hari lepas. Siot, tak tau lagi bila nak bayar bil. Gatal betul pegi ambik post-paid, sapa suruh. Padan muka aku kena potong.

Lepas call, katanya tak siap lagi. Apa barang? Aku dah boleh jangka dah benda brengsek ni nak jadi lagik. Itu hari kata datang hari Jumaat, lepas tu hari Isnin sebab lu sakit. Ni katanya bos tak sampai lagi nak sain cek keramat gua tu! Chaiss!!! Bikin naik darah aje. Tapi aku sabar sebab duitnya memang dah ada. Katanya lepak-lepak dulu. Nanti bekas bos aku yang malaun tu akan sampai. Jadi aku pun sabarlah dengan niat nak balik sambung buat keje tulis-tulis. Tapi, aku macam biasa akan singgah kedai buku dulu kalau dah keluar rumah pegi area yang ada kedai buku. Entah macamana, dalam perjalanan ke kedai buku, aku bertembung dengan Saari Sulong. Saari Sulong pun terkejut nampak aku. Sebabnya, kitorang sebenarnya dah ada appointment nanti petang-petang sikit. Tuhan punya kuasa jumpa pulak kat situ. Katanya dia MC, baru nak kebah. Itu sebab ronda-ronda nak dapatkan semangat. Aku faham. Tengah layan-layan borak, Saari Sulong ajak tengok wayang. Katanya dia tak tengok lagi Hellboy II. Aku kata 'Orait!' walaupun itu hari dah tengok dengan geng Sindiket Seers. Bukan jadi dosa pun kalau tengok wayang dua kali, bisik hati aku yang memang gile wayang gambar.

Makan tengahari pun dengan Saari Sulong. Aku rekomen dia makan warung Siam yang legenda dekat Summit tu. Memandangkan Saari Sulong terkenal dengan kehandalan menikmati makanan dan memuja masakan, dia sudah jatuh cinta dengan Nasi Goreng Thai dekat warung Siam tu. Aku dah cakap dah, cuma ada dua-tiga orang budak bekas ofis aku dulu je yang tak caya. Tekak apa entah diorang tu, aku pun tak tau. Blah lah!

Dah kenyang, Saari Sulong cakap dia nak ikut aku balik ofis tumpangan aku kat the Curve. Aku cakap 'Orait', asalkan naik kereta Saari Sulong sebab jimat minyak kalau kongsi kereta. Baru nak keluar, sempat aku kutip cek keramat yang jumlahnya sederhana-sederhana tu. Cukuplah, buat bayar bil henset nanti.

Sampai ofis, ada Shazrol Suhaime, Shahrizal Samsudin, Deesyawalin Pakhalan, Muhamad Yusri dan Juan Lexmark. Aku kenalkan Saari Sulong dengan diorang. Oh! Rupa-rupanya semua dah kenal siapa Saari Sulong, siapa tak kenal Saari Sulong kata diorang. Cis! Buang karan aje gua introduce. Tak sampai berapa minit, dah mesra dah sebab aku tau, semua kawan-kawan aku mesra rakyat. Siap karaoke-karaoke dengan main lawak teka-teki sikit-sikit lucah lagi kat ofis tu. Kitorang keje-keje sambil borak-borak sambil main-main sampai ke malam. Last kopek, kitorang meeting dinner kat mamak dekat simpang ofis tu kejap. Jap lagi Shazrol Suhaime dengan Deesyawalin Pakhalan nak pegi rumah member jumpa Suhaimi Abdul Rahman. Teringin jugak nak jumpa Suhaimi Abdul Rahman sebab lepas tengok dia balik umrah, nampaknya ada banyak pembaharuan dan cerita-cerita best. Diorang ajak aku tapi aku fikir aku dah rindu bantal. Aku cakap takpe, next time. Kirim salam sahaja sama Suhaimi Abdul Rahman dan anaknya, Nabila Huda Suhaimi kalau ada. Pesan kat dia, jangan melompat-lompat lagi kalau pegi umrah sebab nanti wartawan-wartawan Malaysia bikin kecoh. Aku pesan secara telepatik aje.

Balik rumah, Saari Sulong pasang cerita last round. Aku layan dengan tahap optimum sebab tak tau bila lagi boleh lepak macam ni. Pesan Saari Sulong, '...aku suka keje aku. buat keje biar suka, tapi jangan suka-suka'

Isnin, Julai 14, 2008

Barang apakah ini?

Sikit punye stim ke layan gambor ni...

Comic book and sci-fi fans are resourceful bunch. While studios and publishers do their best to money-tize their hottest properties, the care and feeding lavished upon them by hardcore fans takes things to entirely different levels. Exhaustive web resources, fan fiction and fan art are just a few examples of how aficionados pay tribute to the characters, movies and shows they love. As is often the case, these interests frequently cross over and sometimes, blending two properties results in a creation that's just incredibly cool.

What you see above is an Autobot version of Batman's Tumbler AKA the Batmobile and it makes you kinda wish Optimus Prime and gang landed in Gotham City instead of California, allying themselves with the Bat instead of Sam What-wicky. Seriously, as if the Tumbler wasn't mean enough already, it's fantasy Autobot form is eye-popping. Note the shape of its head, the bat-shield logo on its chest and even the incorporation of the utility belt. The Autobot bat-signal in the sky is a nice touch, too. Tetiba aku teringat robot-tobot jaga Batman dalam Kingdom Come tu. Serius ni, aku rasa dia ada cilok sana sikit ni... apa barang?!

Ahad, Julai 13, 2008

hal wawasan la punya pasal.

Pagi ni aku bangun sikit punya awal. Malam tadi pun aku ingat aku lentok sikit punya awal. Tak rugged langsung malam minggu tido awal-awal. Sebelum pukul 10 rasanya aku dah lelap. Bukan sebab penat melayan si Lobak melepak dekat Rasta baru TTDI soal perancangannya nak carik future lepas dia tau aku ada time machine atau melepas jumpa Zid dekat MidValley borak-borak soal Singapura atapun kecundang dapatkan Captain America isu 37 dan Dark Tower: The Long Road Home isu 1 (sebab komik-komik tu patutnya dirembat bulan-bulan lepas... ekonomi punya pasal, melepas skit. Dah kena mengembara carik back issue). Mungkin aku letih memikirkan jadual aku yang tak tentu hala 2-3 menjak ni mengalahkan ahli politik parti bebas lambang kunci yang tak pernah menang pilihanraya. Bila otak kondem, otomatik badan pun out. Nasib baik ada komik dan panggung wayang kalis-beratur Summit USJ sekarang. Tenang jugak jiwa sedikit-sedikit.

Nak dijadikan cerita semenjak bekerja sendiri ni, aku banyak memegang tugasan driver kembali untuk adik-adik aku. Bukannya tak pernah pegang jawatan ni dulu. Pernah. Cuma ikut angin. Kejap part time, kejap full time. Sekarang rasanya dah full time balik. Aku bukan komplen. Kerana disebabkan sebagai abang long yang mempunyai daya tanggungjawab dan sifat-sifat madani keluarga yang tinggi, aku gagahkan jugak walaupun lagak ngeri pagi tu rasanya nak macam pegi menoreh adanya. Penglihatan bijik mata pada mulanya hanya dibuka sebanyak 20% dan ke bawah. Gosok gigi, simbah muka dengan air sejuk paip, pekena air coke beku lebih malam tadi lebih kurang, aku dah malar segar. Jam kat henset 3210 aku yang hebat ni tak lagi cecah 5.30 pagi. Trrrr... Trrrrr... memang Alaska betul cuaca Ahad ni.

Adik aku yang nombor tiga ni kejenya dekat syarikat penerbangan MAS. Dan dewasa ini, aku baru tau keje pomen kapal terbang ni (atau nak trendy skit aeronautic maintanence engineer), ada shift siang malam rupanya. Itu hari 2-3 hari shift malam, sampai remuk-remuk badan kena keje walaupun badan dah kong dan doktor sengal SS19 tu tak bagi MC, kononnya tak cukup haul nak dapat MC. Aku sekali lagi sebagai abang yang misali, bak kata pepatah Melayu - cubit peha kiri, peha kanan tak la berapa OK sebab terasa la jugak. Aku diam dan cuba-cuba simpati cara batin. Biasa, tak boleh manja sangat. Kena train jadi 'lelaki' ni.

Time lepas hantar, aku balik la lalu jalan airport lama. Tiba-tiba jadi syahdu-syahdan semacam. Bukan jiwang patah cinta ataupun hampeh Belanda tak pernah-pernah sampai Final mana-mana Cup. Cuma otomatik je jadi syahdu. Lagu 'Widuri' Bob Tutopoli dengan 'Home' Michael Buble haram tak membantu langsung meredakan mood aku yang makin suram menjunam tu. Baru tadi lepas kawasan rumah Bob Azli. Huhu! Aku ingat lagin zaman-zaman jadi Batman dulu, abis belajar hidup kucar-kacir. Kat rumah tu la... aku, BobAzli, HapisNasir, AliKutik, Shabel dan ada la 2-3 lagi geng-geng regular lepak rumah dia sampai ayam berkokok main Winning E. Kadang-kadang tu pulak, kalau mak bapak Bob balik kampung, ada pulak BBQ cara mengejut. Perangai Yahudi kontemporari betul masa tu, tak ingat siang malam. Betul, tak caya tanya la Zeeka yang dah insaf sekarang ni sebab dah nak kawin dah dengan Dickee. Darah pun tengah panas-panas belia. Cuma kitorang tak le liar-bengap sangat macam belia-belia dalam cerita Beverly Hills 90210, OC mahupun Geng Gagak Hitam dalam cerita Gila-Gila Remaja tu. Kita tetap clean. Memang layan masa tu. Bebas yang terkawal tapi tetap liar!

Lepas Ara Damansara, kepala otak aku menerawang lagi. Aku nekad tak nak balik rumah dulu selagi belum Subuh. Jadi aku ambik keputusan layan blues keliling area Subang dengan Sunway carik pot mamak naik kereta Kancil hasil wakaf orang tua aku.

Gedegang sana, gedegang sini medula oblongata aku dibuatnya. Aku jenis yang pantang bangun pagi awal-awal sangat kalau malam tu awal pulak tidonya. Prosesor dalam sel otak jadi jem tak pasal-pasal. Mula la teringat-teringat yang lepas-lepas.

2004 macam nak ulang balik. Time tu memang susah... sengsara mind, body and soul aku nak kawal. Semua macam serba tak jadik. Lintang-pukang. Clash dengan awek-lah. Kena paksa sambung belajar-lah. Keje asyik memilih-lah. Tak kena betul dengan naluri muda-mudi aku time tu. Tukar keje buka sekali-dua. Nak dekat sedozen alih pot keje. Maksimum keje pun sampai sebulan. Lepas tu, cabut jadi kutu balik. Lepak kedai James tak pun mapley Sunway ataupun Carlos USJ8. Borak-borak, kutuk-kutuk member, bincang bola ngalahkan Shebby, main futsal pau duit member, tengok wayang free sebab member keje TGV, main Winning E hari-hari, balik kena sembur mak bapak, buat selenga, ulang balik lepak, sampai la Subuh, ulang balik lepak. Hampeh! Sehampeh-hampehnya! Hujung-hujung karier aku sebagai kutu, aku ambik keputusan nekad.

Kalau Nicol David baru umur jagung-jagung tu dah boleh dapat Dato, takkan gua nak ketinggalan dan hanya tua sebagai atuk! Aku berenti jadi kutu full time dan hanya pilih jadi kutu bila perlu sahaja dan bila keadaan memaksa. 5 tahun berikutnya, aku mengorak langkah persis pendekar muda yang baru pulang berguru dengan AdiPutra, Sang Aria Putera dan Sang Persata Nala di Puncak Ledang nan keramat itu! HAIIPPP!!!

Sekarang dah 2008. Aku dah belajar-belajar sikit dengan 'orang' yang ada-ada. Dengan pengalaman. Dah jumpa kaki-kaki seniman hidup macam aku. Akhirnya, terbit satu wawasan yang jitu nan kebal : "Ni kalau tahan sikit lagi ni, sabar sikit lagi ni... jap sikit lagi ni, ada la Tuhan nak bagi something ni", bisik pujuk hati aku ni yang dah mula masak dan paham perangai planet bumi yang dah nak pupus ni.

Pagi tu, aku balik rumah sambung tido dengan satu wawasan yang baru.

Khamis, Julai 10, 2008

KOMIKOO 4 - ada benda dalam tu.

...pegi kedai. carik cover ni. kromosom lukis. salah satu favorite ilustrator aku ni, jadi aku anggap privilege jugak lah...

Buat yang seringkerap bertanya mengenai obsesi saya tentang Mesin Merentas Masa (Time Machine), kini boleh mendapat sedikit jawapan berbentuk polemika lazim dalam bentuk penulisan di KOMIKOO #4 yang kini sudahpun berada di pasaran. Untuk pengetahuan semua, karya ini berkemungkinan adalah salah satu isi bab perihal buku yang bakal saya hasilkan nanti. Komentar dan kritikan sudah tentunya dialukan malahan ditagih!

Selain itu, untuk yang mahu melihat hasil komik saya bersama Lobak, boleh 'CARI' juga di situ. Ramai yang mungkin tidak ketahui Director's Cut yang terdapat dalam cerita tersebut. Kebanyakannya disimpan rahsia oleh Lobak jua.

Terima kasih buat KOMIKOO dan Edtior RoyAblah diatas kesempatan meluluskan hasil-hasil ini. Ada lagi yang menyusul selepas ini.

p/s: macamana Roy, ada beza ke lepas kahwin ?

Selasa, Julai 08, 2008

Isnin, Julai 07, 2008

Dah nak buat macam mana ... tau?!

It's not often that I do this but I thought I would see if any of my visitors here might be able to help. Being a fulltime writer means you don't know where your time or money is coming from or passed on sometimes and you're always chasing people for money and extra time even when you've done the work but there are perks. You get to meet interesting people as I did since I quit working for companies (for the time being). Freelance is so over-rated.

Just like I did at the end of 2007 and also years before that, I like to take a look at what I've done over the past first half of 2008 and what I intend to do in the following 6 months. 2008 was a pretty decent year, trying to make it the most greatest and memorable one thus far. Improvisation, kata orang putih. Dan ya, aku kadang-kadng ambitious dan selalunya dramatik!

It's happened to me a couple of times in the past but I got a call out of the blue yesterday from a sudden moment of silent thinking before sleep :

' Betul ke dah 2008 ni? Apasal cepat sangat ni?? '

p/s: persoalannya: adakah kita semua bersedia menghadapi masa depan tu...

Ahad, Julai 06, 2008

this includes you, you, you and me.

Having a happy day, thank you very much for asking. Lets see now. Most of my friends are all in a very, very good condition and tip-top life now.

Roy of Komikoo got married yesterday. Syabas! Berkahwin jua kau akhirnya!

A friend who is now a celebrated and award winning rock-singer is getting his own column on a Sunday supplement on a daily newspaper. Hidup Rockensteiners!

And of course. Who can ever believe a fun, funky and flimsy friend (and a girl I fancy since way back in ITM) is now gracing page 3 of a new and improved weekend newspaper (too) - she's been thru a lot, but today is the epitome of everything. Sebab kalau dekat luar negeri, being on page 3 is really something, you know?! Lepas ni, kalau minum Nescafe mungkin akan rasa lebih 'lain' dan 'hangat' dari biasa sikit kot... ; )

Also, hang around buddies for a movie. Evangelion 1.0 is kinda thought-provoking jugak rupanya. Terima kasih Lobak kerana 'memaksa'. Teruskan juga membeli komik untuk lebih ilmu tentang hidup.

While not yet hale and hearty, I'm at least back in the land of the conscious, which is a major improvement over the last two days. If I had to cast my vote for the person who's done the most to make me happy recently (like in the last two days), I would discover who invented the laymat comforter. I give it to him or her an honorary award (...full house with almost no bantal or tilam. Laymat came to the rescue. I can easily get a sore back)

Now follows a few days of getting back up to strength, catching up on e-mail, news update and all that.

Back to the main story tadi.

Actually, what happens when you hit 'famous and successful' tends to be that you run into a completely different problem, which is not knowing if something should have been rejected. My friends are quite grateful to a number of early well-meaningful experience as told to me from them. They mean that things that weren't really good enough in life weren't as good as now even. I learned a lot from them. Several people have congratulated me on my stories making it to the final stages, but I can't say anything online about it. Again, please. Hah! This means I'd managed to get a day ahead somehow. It's tomorrow that I have to be on the PC all day. Today I can write something else!

p/s: There are people dead now, and hurt, and pain, and questions. But I still feel proud to be part of the thing that made it.

Jumaat, Julai 04, 2008

Qasmaran Jiwa Jumaat

Segala pekerjaan pedang itu boleh dibuat dengan kalam
Adapun pekerjaan kalam itu tiada boleh dibuat dengan pedang
Dan beberapa ribu dan laksa pedang yang sudah terhunus
Dengan segores kalam jadi tersarung

Kata pena akulah raja ini dunia
Siapa yang mengambil aku dengan tangannya
Akan kusampaikan kerjanya.

- Bustan al-Kaitibin, puisi Parsi

Khamis, Julai 03, 2008

i dreamt and feel something extraordinary last night. seriously (syok) weh!

( Yesterday's post got repeated 6 TIMES, which is probably a silly-rushed thing because it was written when I was too tired to think and was mostly about being too tired to think. But now it's the next day, and I'm sitting here trying to keep things in order again. TQ, Zeekaa sebab ingatkan aku ; p )


Here again. I plan to do nothing for a few days except rilex, meet friends, read comics, watch things on TV, seek new spirits and sometimes, walk and recharge my batteries. Time to recover. The walking will be made more difficult by unruly sudden rains that hit my area for this past days. But I don't mind about that bit of an adventure. A schedule life will resume soon on Monday, I guess. So, if any of you tried to call or SMS me and I kinda missed it --- please do try again. Maybe I'm that way OFF.

I'm starting to repeat myself but it's still true: the best bit about having accumulated writings and habits, it seems, is not the devoted old spirit. Today had the potential for being one of those mellow-full-of-sentiment days, given that it began at a very early morning. I remembered the good 'ol days somehow. Where everything is still in the 'comfort' zone. Pegi sekolah, balik sekolah, makan, pegi lepak, main bola, layan kartun/komik , makan, gayut dengan awek, baca komik, tido (repeat for a full 5 YEARS!). With an additional oddities and occasional surprises here and there. Then my teenage years left me. Came the young-adult era ( ...zaman-zaman belia. Fuff! Memang dahsyat)

Hence, the idea and obsession of owning a time machine came about again and again and again.

I'm not sure there's a short or an easy answer for being an adult. A lot of the time, it doesn't feel like it has much to do with my past or future at all, which may be one of the problems with me being a wanderer, or may be one of the benefits of me being a wanderer. It's probably more immediate being a writer, say, or a former journalist. You go out there day or night and do the things you do for lots of people who appreciate or take notice of your work or don't... at all. But the thing(s) I do, that's important when I do it well, is to write and that's a pretty solitary sort of occupation. I like the privacy and whatever anonymity I still have.

As for the rest of it, I like just the way it is but I don't take it personally anyhow. I'm pleased people like my stories but consider that mostly to be my good fortune in that the stories I like to write seem to be stories that many people want to read, be it good or not. I couldn't write 'to suit popular taste' to save my life, so I'm just lucky there's an audience out there. I'm always very aware that most writers here in Malaysia have real jobs (bloggers included) and that those of us who can give up our day jobs to write are few and far between and very lucky indeed. I'm pleased when the stories help people (something I had to come to terms with at first with the comics or articles I wrote before, when I'd get comments or e-mails from people for whom FaizalMukhtar, as a character, had allowed them to cope before he was lesser known ). But I'm always aware that the stories weren't written to do that. They just did. And that it had as much to do with the people reading as it did to do with me.

So, I'm grateful and I'm lucky. But every now and again, I wonder whether it's just some sort of odd sweet dreams I'm having when I'm twelve years old and older, in which I got to do everything I ever wanted and sooner or later my father or mother will go waking me up in every other morning with a reminder of life and tell me that I'm have to go for school and be a 'person'.

Having said all that, we're now living in a magical world in which there's honestly very little reason why something like the Internet or Astro or TGV or GSC wouldn't be available for the world when I was twelve years old. I wouldn't be surprised if it wasn't available now even. People always forget and take things for granted.

p/s: This entry provides everything I needed earlier today. Escapism. Reassurance. Optimism. Maturity. I felt the need to say thank you for that. Thank you.

Rabu, Julai 02, 2008

Malaysia ini meriah

1.
Saya memang selalu membaca. Dan akhbar adalah salah satu dari sumber ketagihan harian saya. Semenjak akhir-akhir ini, saya dapati ketagihan saya kepada suratakhbar (yang dicetak mahupun online) semakin tegar. Saya sudah menjadi pembaca dan pemerhati berita-berita terkini dan mutakhir yang makin keras, biarpun saya tahu ada diantara isinya tampak dramatik dan makin 'mendebar' lewat-lewat ini. Oh, Malaysia memang meriah.

2.
Kelmarin ada seorang kawan yang saya anggap karib berkongsi cerita hidupnya. Ya, dia juga seorang fanatik filem dan penggiat komik seperti saya (cuma dia tidak menulis mahupun melukis secara profesional, belum lagi). Katanya, dia di dalam krisis. Ada persimpangan yang terharus sekali dilalui. Saya faham kerana saya sudah duga perkara ini. Bapa sahabat saya ini mahukan dia menjadi doktor, sama seperti bapanya jua. Ibunya seorang guru sekolah (kini berpangkat Pengetua), mahukan dia jadi apa yang ibunya mahu dia 'jadi'. Selepas beberapa tahun, kini dia menjawat posisi juruanalis kewangan di sebuah syarikat konglomerat perbankan terbesar di negara ini. Tapi itu bukan pokok krisisnya. Dilema sahabat saya ialah: dia sekarang sudah punya jalan untuk 'jadi diri sendiri'. Yakni, tahu apa yang dia mahu dan suka apa yang dia buat. Sebagai profesion dan juga pembentukan masa hadapannya. Cuma sekarang, dia terhimpit. Ada dua jalan untuk ke ''sana'. Dia musykil. Tidak tahu jalan mana yang perlu dipilih dan mana yang terbaik buat diri. Dia perlu pemacu dalam membuat keputusan. Saya beri nasihat dan ceritakan pengalaman saya. 'Dulu, masa dulu kat sekolah kalau ada yang dengar aku nak jadi penulis komik atau buat benda yang ada kena mengena dengan komik kat Malaysia ni, confirm dianggap benda tak logik. Tak menjamin hidup. Takde wawasan, kononnya. Diorang kata aku kuat berangan. Mustahil. Mana boleh. Mimpi lah kau... kata diorang dulu la'. Saya cerita tentang pengorbanan duniawi dan ukhrawi saya, tentang susur getir pengalaman saya dan akhirnya matlamat saya suatu hari nanti. Saya limpahkan keyakinan dan kekuatan buat sahabat tadi.

Dia sudah dapat buah fikiran. Semoga kau sukses, dud!

3.
Baru sebentar tadi (juga semasa minum petang dengan seorang sahabat), saya baru sedar yang kawasan SS15 di Subang Jaya sudah menjadi 'tidak waras' menjelang lewat petang, waktu-waktu warga pejabat pulang ke rumah.

Ada TIGA kejadian kemalangan jalan raya kecil yang salah satunya membabitkan seorang makcik dan seorang pemuda Melayu yang berambut blonde di depan kawasan minum-minum saya.

Ada DUA kejadian amuk dan gaduh disebabkan pola letak kereta yang dikategorikan 'sesuka hati mak bapak korang' sebagai punca.

Ada SATU cekupan pihak polis terhadap segerombolan pendatang asing di dalam van yang dilihat mewah berjenama.

Dan sudah pasti, ada BERPULUH-PULUH jakun dan pemerhati jalanan membikin suasana lebih hingar, lebih bingar.

PESANAN UNTUK SEMUA: Perlu jadi cowboy atau kenal sheriff lokal untuk masuk pekan ini!

Selasa, Julai 01, 2008

when this is the only thing i have to show and tell of the day.

My own sweet copy of STUDIO SPACE

On the table when I got home, was always a cluttered stacked pile of books and comics that is always there while I was away. Why and when, please don't ask. Most of them things I'd bought from comic shops, bookstores, mamaks, newstands or across the wide everywhere ( ...this makes me happy. Books and comics bought by me hoping for a preview from somewhen makes me feel guilty because I always previewed them anonymously). The book that made me happiest of recent was a copy of STUDIO SPACE, which I actually pre-ordered and buying it with no idea how I'm gonna purchase it later. I just go for it because sometimes it's more 'fun' that way. A drive that makes you work hard to earn something. That's life. That's how I roll.

Spread jacketbook layout.

It's a RM$150.00 hardback collection of pure fanboy orgasms and money well spent even though I can't remember when was the last time I spent that much for a single book! This book offers a unique glimpse at the way most finest comic artists work, visiting their studios and getting into their mindset. STUDIO SPACE also discusses the training that the artists undertook, their big break, and whether their working methods have changed over the years. Showcases the creators of Watchmen, 300, Sin Citny, Hellboy and many, may more! I just plain love it.

* p/s : There's an odd point in writing, when you reach a bit that you've known was going to happen for years. Years and years. And then it doesn't happen like you thought it would. Anyhow, this isn't what I was initially going to write about in here. Then I remembered something. And forgetting it in mere 5 seconds! *&%#!!!

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...