Rabu, Januari 30, 2008

Walimatul Urus, adindaku.

Ya. Dengar sini kerana saya ada pengumuman penting untuk disampaikan kepada semua. Saya akan berada di Kedah selama 4 hari mulai esok untuk menghadiri dan menjalani majlis gilang-gemilang serta penuh bersejarah adik saya iaitu pada tanggal 3 Februari 2008, Ahad ini. Pada mereka yang ingin datang dan memeriahkan majlis bolehlah berbuat demikian pada majlis persandingan pada minggu yang berikutnya pada 10 Februari 2008, Ahad yang akan datang.

Maka dengan itu berkemungkinan tidak ada entry di blog ini untuk esok dan tiga hari berikutnya.

Sama-samalah kita mendoakan kebahagiaan dan kesejahteraan adik saya yang bakal melangkah ke alam rumahtangga sedikit masa lagi. Semoga mereka berdua kekal bahagia sehiggalah ke akhir hayat adanya.

( Dan untuk melebarkan lagi tulisan saya, doakanlah kebahagiaan saya bersama CINTAHATI saya yang juga bakal menempuhi alam itu pada masa dan ketika yang akan ditetapkan dan ditentukan Allah SWT kelak. Macam selalu, 'Kita merancang, Tuhan menentukan, Sama-samalah kita doakan dan usahakan'. Tunggu sajalah pengumuman dari saya atau mana-mana media massa bila sampai tarikhnya nanti )

Jaga diri baik-baik dan jangan lupa baca Bismillah bila makan nanti

Selasa, Januari 29, 2008

Otak kiri . Otak kanan. Otak kiri ( U P D A T E D )


UPDATE :
Award-winning songwriter Rosli Khamis, better known as Loloq, is in stable condition yesterday following an operation to remove a blood clot in his brain. He underwent surgery at the Damansara Specialist Hospital in Petaling Jaya. Loloq was admitted to the hospital’s Intensive Care Unit (ICU) at 6am on Sunday and was reported to be in a coma.

A frequent collaborator with singer, songwriter and composer M Nasir, Loloq’s lyricals are ever-mesmerizing. Yesterday, M.Nasir said he was happy that Rosli had shown signs of improvement and prayed that his fellow Singapore-born will be getting better soon.

Today, Loloq is no longer with us

AL-FATIHAH for the genius and mastermind of LoloQ, 50 years old of age which has returned to Rahmatullah on 30/1/2008 at 1.37pm Noon.

( Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas rohnya )

p/s : Juga yang pulang ke rahmatullah ialah bekas Mufti Besar Selangor, Dato' Ishak Haji Baharom

* * *

Kalau nak dikira dan nak dihitung ketentuan Qada' dan Qadar Tuhan itu, sebagai manusia kita tidak mampu dan tidak dapat menilai kebenaran serta hikmah yang terhijab disebalik kejadian. Dan kalau mengikut perkiraan space/time continuum yang dipetakan oleh otak kiri aku ni, dah sampai masanya aku berhadapan dengan klise lagi. Aku selalu sahaja menjangkakan untuk bersedia-saja menghadapi sebarang kemungkinan. Mungkin kejadian malam tadi menyedarkan aku tentang soal tanggungjawab. Tentang soal kehidupan bersosial dengan orang lain. Tentang amanah Tuhan yang diberikan kepada aku sebagai seorang manusia marhaen biasa. Aku bukan jenis orangnya yang percaya pada masalah. Aku lebih suka melayan ujian dan kecabaran yang datang. Dan malam tadi, selalunya apabila ujian dan dugaan itu medatang, aku duduk diam dan terfikir panjang. Kenapa kadang-kadang (atau selalunya) kita mudah lupa tentang soal-soal tanggungjawab? Apakah peranan kita sebagai khalifah bumi yang hakiki ini? Makin dalam aku mengenangkan perkara-perkara ini, makin banyak rupanya yang aku persiakan. Yang paling banyak aku bazirkan sejak dari dahulu lagi adalah 'masa' (antara kurniaan terbesar Tuhan adalah masa). Malam tadi aku lena dalam 'kesedaran'. Bangun pagi awal ke pejabat, dan aku diberitakan tentang laporan ini. Satu lagi ujian dari Tuhan dan tanda ingatan tentang Qada' dan Qadar :

" Penulis lirik dan pelakon terkenal, Rosli Khamis atau Loloq, kini dilaporkan terlantar di Unit Rawatan Rapi (ICU) di sebuah pusat perubatan pakar terkemuka di sini.
Sumber memberitahu, Loloq kini berada dalam keadaan tenat serta kritikal dan agak membimbangkan selepas menjalani rawatan kecemasan semalam akibat darah beku dalam kepalanya. "

Sekali lagi aku duduk dan berfikir. Kali ini mungkin lebih panjang berbanding ujian malam tadi kerana visinitinya bertambah luas.

p/s: Loloq adalah salah satu penulis yang aku follow. Sebab besarnya mungkin kerana aku follower besar M.Nasir. Dia selalu ada dua, mesti ada dua. Macamana aku minat Aaron Sorkin, dia kena survive dan menjadi dengan William Goldman. Macamana aku minat J.J Abrams, dia kena survive dan menjadi dengan Damon Lindelof. Kalau tak partnership, mesti ada hubungan mentor/protege. Tapi wajib dua. Semoga keadaan Loloq akan kembali pulih seperti sedia kala.



Watch this.

Isnin, Januari 28, 2008

Alhamdulillah, (webhead) !

Hey, its a BRAND NEW ENDING for a BRAND NEW DAY. Just done with ULTIMATES 3 #2, AMAZING SPIDER-MAN #548 and some other titles. The Dan Slott/Steve McNiven's run on Spider-Man was magnificent evenmore that some of you might dislike it (Haha..). Lobak just say YENNADEY behind my back using his computer while scratching his nose and his balls alternately and vigorously. Thank you Lobak for the servo...

Issue 548... comes with a surprise panel!

...Look closer. Closer... closer...
(click aje la gambor tu!)


Ya. Aku rasa Spider-Man dah convert masuk Islam after ONE MORE DAY sebab insaf dan taubat selepas membuat perjanjian durjana dengan Syaitan Jahanam bernama Mephisto itu.
Any good muslim names for Mr.Peter Parker ??? Lobak again suggested Fatah Feqar.

Sabtu, Januari 26, 2008

Imagination is a no 'one way road'

There's an article I read today. It's about a certain main character that has passed by of recent and a production is halted because he is the main lead. Now rumours has ran rampant saying that Johnny Depp is repalcing him. The story is good. I found it very interesting. Here's how the premise goes:

" ...a story about the leader of a traveling theater troupe who, through a dreaded deal with the Devil ( Spider-Man ONE MORE DAY anyone? ), takes audience members through a magical mirror to explore their imaginations. Enter an immortal 1,000-year-old Doctor Parnassus who gives that a chance to go beyond reality through his mythical possession. Parnassus had been able to guide the imagination of others through the Devil, who now comes to collect on the arrangement, targeting the doctor's daughter. The troupe, who is joined by a mysterious outsider named Tony, embark through parallel worlds to rescue the girl. "

The Imaginarium of Doctor Parnassus sounds like my kinda movie. The other one you people should look out this year is David Fincher's latest escapade with Brad Pitt; The Curious Case of Benjamin Button

p/s : Oh. By the way, the new X-FILES flick is called THE X-FILES: DONE ONE (?) and the new JAMES BOND sequel is named QUANTUM OF SOLACE. Oddity

Jumaat, Januari 25, 2008

Khamis, Januari 24, 2008

Bila batuk aku kering, membran kepala aku pun jadi kontang (sikit)

For those who waited for the Heath Ledger condolence overview and obituaries, I am so sorry. Aku tak sempat nak buat semalam sebab internet server kat office takde dan ini tidak memungkinkan aku untuk berbuat apa-apa. Sorry sekali lagi. Then I remembered, kat rumah nanti aku akan bikin sikit posting untuk hari ni lepas tengok wayang, lepas temankan Zool cari barang art dia kat Shah Alam. Nasib baik kat rumah ada line internet hasil inisiatif adik-adik aku. Tapi ada cabaran lain pulak rasanya... komputer kat rumah ni agak 'manja' sikit. Ada saja kerenahnya. Kambing Betul!

Difikir-fikirkan balik, aku rasa dah basi kiranya aku menulis tentang pemergaian Heath Ledger. Apa yang cuma aku nak cakap kat sini ialah 'Selamat Tinggal', semoga sukses filem Dark Knight terakhir lakonan kamu dan Long Live Sex, Drug, Rock and Roll (Waitaminit! Yang ni bukan aku yang cakap. Tapi budak Portugis se-office dengan aku yang tak reti nak tutup mulut bila ada aje hype pasal komik atau filem atau toy kat internet. Ah! Lantak). Selain tu, rasanya tak ada apa-apa lagi yang penting perlu aku update kat sini. Minggu depan mungkin ada beberapa entry menarik seperti wedding adik aku kat Kedah, keluaran terbaru Komikoo, Ultimates 3 #2 dan apa-apa entah lagi yang aku sendiri pun tak tau. OK! Ingat pesan Mak Ayah dan jangan lupa basuh kaki sebelum tidur.

Selasa, Januari 22, 2008

F A N A T I K

Sejak saya putuskan untuk menulis dan membikin sebuah blog sebagai satu medan saluran untuk tulisan-tulisan saya, saya tidak pernah ada satu-satu bahan yang khusus untuk saya lampirkan sebagai implementasi ideologi saya sehari-harian. Apa yang saya rasakan mahu saya tulis, saya tulis. Apa yang difikirkan perlu saya tulis, saya tulis. Bagi saya penulisan penting untuk saya memberi, menerima, berkongsi dan bertimbal-balik sesama kita, tidak kira siapa saja. Karya-karya ataupun luah-luahan serta fahaman-fahaman yang serba-serbi diantara kita perlu diambil kira supaya banyak pengetahuan dan pengalaman dapat diraih.

Mungkin ramai diantara mereka yang sedang membaca tulisan ini percaya bahawa kebanyakan majoriti tulisan saya rata-ratanya bercanda tentang soal peribadi, berkisar berkenaan komik dan kadang-kadang pula sekali-sekala mengenai filem. Namun kecenderungan saya tetap pada komik kerana pada komik ada berbagai anekarama yang bertingkah jalurannya pada seni. Dan seni itu, lazimnya akan tampak indah jika ada yang mahu dan ingin memahaminya. Tanggapan saya pada komik dan pandangan saya terhadap komik sudah banyak berubah sejak dari saya mula belajar membaca dahulu sehinggalah ke hari ini. Arus perdana, seperti yang kita semua sedia maklum secara domestiknya menganggap komik adalah bahan bacaan suka-suka di waktu senggang-lapang. Cerita-cerita yang terkandung di dalam komik konon-kononnya ringan dan picisan belaka. Itu yang selalu kedengaran dan diketahui umum. Sahabat-sahabat saya yang tidak terlibat di dalam dunia atau industri komik secara langsung pada perkiraan saya sering bertanyakan (berulang kali) : apa ada pada komik ? Ini saya zahirkan secara terbuka dan umum sejak zaman persekolahan saya lagi. Berjajar terus ke peringkat pengajian tinggi di universiti, soalan yang sama diajukan.

“Kau baca komik?

“Komik yang kau baca??”

“Apa?... komik??!”

Seboleh-boleh saya tidak mahu menjadikan soalan-soalan ini menjadi polemik malah dilema dalam rencah bermasyarakat, yakni berkawan pada ketika itu. Saya ada sebab kenapa pilihan saya tetap komik dan kenapa pada tatkala itu saya bernekad dan bertekad untuk membawa minat saya pada komik ke satu tahap yang lebih meyakinkan orang dan jelas rentak hasilnya. Maksud saya disini ialah sebagai profesion harian dan juga sebagai karier hidup saya. Menjadi seorang pengkarya komik.

Komik hari ini sudah banyak ‘warna’. Dulu mungkin pelantarnya tidak luas dan sering menjadi keluhan dalaman kiranya ada yang ingin menjadikan bidang pengkaryaan komik sebagai satu ‘pekerjaan’. Dunia sering berubah-ubah sehari-harian dan mereka yang terlibat dalam dunia komik juga terasa akan perubahannya. Dulu tidak ada internet, sekarang sudah macam-macam boleh dilakukan dengan adanya internet. Dan dengan adanya internet - wujudlah blog, deviantArt, MySpace dan lain-lain. Pengkarya komik makin senang, mudah dan praktikal untuk mengembangkan ideologi serta kreativiti mereka. Kebebasan juga terserlah sekarang berbanding dahulu. Kurang rungutan pada yang ‘tidak ada’, kurang alasan pada ‘sedia ada’.

Hari ini terbukti saya sudah ada pada landasan yang betul. Cuma saya fikirkan ‘landasan’ sahaja belum cukup teguh untuk saya capai destinasi-destini saya. Saya perlu banyak lagi bekalan dan bantuan. Saya perlu banyak lagi belajar dan memahami. Saya yakin ada lagi yang saya tidak tahu dan harus tahu. Ini adalah masanya untuk saya dan semua karyawan komik diluar sana untuk sama-sama saling tahu dan mengetahui. Inilah masa puncak kita. Hollywood telah me‘laku’kannya, media massa telah mengikhtirafnya, ada ilmuwan sudah mula ‘melihat’nya dan masyarakat sedikit-sebanyak makin menerimanya.

Bagi saya,

Komik adalah inspirasi, inferensi serta ideologi kreativiti seni dan gerakan ilmu pengetahuan tanpa batas yang boleh dizahirkan sebagai wacana baru-segar dan wadah menarik serta indah demi melahirkan para bijakpandai dan cerdikpintar atas nama sebuah revolusi karya.

Isnin, Januari 21, 2008

Haji Homecoming

2 : 6,000,000. Two out of Six Million. The only duo I have longed for since the past almost two months. Its time to past back the torch after being He-Man for that circulated period.

Welcome home, MAMA & BABAH.




















Khamis, Januari 17, 2008

effectiveactivate

I’m tapping 90% of the brain potential we never use and it’s giving me such… wonderful ideas.

Day in and day out I have given this recommendation to most of my close and dear friends. Up to this point, it ain’t a theorical entity anymore. It has proven itself very-very much ‘useful’.

But how does someone tap their inner mindpower without revealing too much of a character?

Selasa, Januari 15, 2008

WILDCHILD.

Perhaps some of you may have seen 'Girls Gone Wild' before but bringing you here today; as a once in a lifetime only show EXCLUSIVE ...

' BOYS GONE WILD: WHEN WILD IS WILD '
KLP Special!

Is there any better way to kick off this entry with this so-called bold 'expose' of our exploits...

This is the 'Stash'. Our very own Mardi Gras Comic Book Party! Booyaa!!!

Drunk... utterly and completely drunk and sunk. Baru halfway dah macam gini. Perhatikan semua gerak geri secara teliti, baik yang berbaju mahupun yang tidak senonoh tidak berbaju!

The Comic Book Pimp Dadda! Yeaahhh... you looking at him, kiddo!

( Mungkin pose paling *@#$%& pernah diambil oleh kamera buatan manusia )

Kotak yang disangkakan tilam empuk. Aku rasa dia ni dah patut kahwin dah ni...

NANZO : So, are we really gonna ask Faizal royalties for doing this shitty stunt right here???
JACK : You well bet your a$$ we are !!!! ...

No... Nooo...! Nope! Sorang satu je botol mineral. Kau baru satu je dah terkelepap dah, ada hati nak dua.

Look. Gecko is doing an AIBO!

Hmm... apasal bila baca bahasa Inggeris dengan bahasa Mandarin ni rasa macam sama aje hah?!

So, this is it what we got for the hardwork? A magical bottle of air mineral. Betul ke magiiiic...???

BEERRTTHOOLLL... BEERRPP!!!

Nanzo kata dia nak bikin balik band lama dia. Mungkin rapcore pulak kali ni... HAHAHA!!! AKU SUKAK! AKU SUKAK!!!

Taiko Jack dan Zedda-Kappanya. Mungkin ada sesuatu yang sedang diperbincangkan. Ah! Pedulik apa aku!!!

p / s :
There is a line from a comic book I have read. And I really wanted to carve it up here so that it can be dwell and ponder upon later on.

“ All I’ve ever wanted is to see things that no one else has. And then show them to everybody else... isn't that...??! ”

- Warren Ellis, OCEAN #2

Isnin, Januari 14, 2008

Restui sahaja betapa pojoknya cara tulisan hari ini

Hari ini nampakya ada beberapa penemuan-penemuan baru yang sebenarnya wajar diceritakan. Pertama, sarapan pagi tadi yang sejujurnya sarapan skematik pada hujung minggu Ahad yang tipikal; hampir-hampir tengahari. Namanya 'brunch' mengikut nahu dan slanga Mat Salleh. Duduk bersama kumpulan darahdagingku menikmati selera Amerikana. Sebuah kedai 'waffle' dipersisir deretan kedai-kedai yang ada di sebuah pusat membeli-belah terkenal di kawasan Bandar Utama. Mulanya ingin merasa sesuatu yang biasa. Nah! Dengan tiba-tiba terlihat sesuatu yang memikat di dada lembaran menu. Sandwich waffle yang berintikan ham ayam dan potongan sosej beserta salad. Ternyata kemudiannya aku telah merasakan nikmat syurgawi singgah dan melekat dicelahan kerongkongan tekak. Aku terasa berada di kayangan dengan penemuan ini!

Selesai itu, kami terus meluru ke panggung. Minggu ini sahaja sudah dua filem ditonton di panggung. Itu belum dihitung apa yang dilihat di peti televisyen mahupun di kaca komputer. Tontonan kali ini agak ringan berbanding dengan tontonan pada hari Jumaat lepas yang lagi-lagi berat tumpuannya. Kemudiannya, sekali lagi langkah kami terarak ke restoran; makan tengahari dalam penjadualan. Juadah Amerikana buat kali kedua! Aku dan konco-konco seperti lagak orang putih sahaja! Haha. Dalam perjalanan ke rumah, sempat membeli senaskah akhbar berbahasa Inggeris yang lazimnya akan aku baca pada hujung minggu Ahad seperti hari ini. Di dada depannya, Perdana Menteri Malaysia sedang melayan keletah cucunya yang pertama yang buat pertama kalinya juga dipertontonkan umum di dalam media massa. Di bahagian dalamnya pula kiranya ada sesiapa yang sudah tahu atau belum tahu, seorang sahabat pengkarya komik tampil memberi temubual tentang dunia komik, penghasilannya, apa-kenapa-bagaimana dan siapa serta masa depannya di Malaysia serta di peringkat antarabangsa. Dia bakal muncul dengan sebuah komik baru yang berjudul 'Jenny's City' kelak. Tumpang gembira dan bangga ada yang sedar tentang profesionalisme dan pengkerjaan komik layak diberi tumpuan serius dalam sisipan 'Education' dalam fokusnya tentang bidang yang membabitkan seni dan media.

Malam pula, Zool singgah sebentar. Bual-bual ringkas dan bertukar-tukar cerita pendek. 'Esok sambung dan jumpa lagi kat office!', kata aku menutup dialog malam itu yang serba-serbi sederhana.

Lewat malam.

Batuk yang melanda sejak dari awal minggu yang lepas masih lagi menyengat. Lebih tragis(?), bukan aku seorangan saja yang menghidapnya. Hampir separuh pejabat juga begitu! Tanya saja pada Zedd, Jimi, Jack, Jeremy, Lobak dan kawan lobak yang namanya aku tidak dapat umum disini atas dasar keselamatan peribadi. Mungkin ini 'tulah' dan balasan yang harus aku terima kerana melanggar asasi azam tahun baru supaya bersara terus dari menjamah ais sejuk. Bukan semata-mata aku ada alahan resdung atau ada pesan sahabat yang memberitahu ais sejuk boleh melemahkan sistem pembiakan dan kesuburan lelaki sekiranya diamalkan secara selalu tetapi ais sejuk adalah nikmat sementara yang tidak bagus untuk jangka masa pendek mahupun jangka masa panjang. Oleh itu, sekiranya ada yang terpandang atau terlihat aku menghirup ais sejuk atau apa-apa minuman yang berteraskan ais sejuk; sudiah kiranya menzahirkan satu tendangan curi yang deras @ pukul curi dari bahagian belakang tanda peringatan ikhlas supaya aku lebih tegas dalam hal-hal yang ada saling-kaitan membabitkan 'displin'!

Selamat untuk semua. Nanti kita ketemu lagi.

Sabtu, Januari 12, 2008

People occasionally tell me to stop doing this but I refuse. Now hear me: Do I care? Of course I do.

You know what would really make my day today, on this sunny and clear Saturday afternoon while writing this down imagining things which I think can be done, in a way for a will or maybe perhaps a cause and a reason.

Its been a while since I wish upon things.

( And here I go again. )

I wish that I can be at a Kembara reunion concerto with M.Nasir and his compatriots be leading the act later in the evening featuring its first and original group member playing live and loud with my dream girl sitting along the VIP row, open-aired, fine weather and all with everything beyond perfect. Then tomorrow Sunday, we can catch a movie in which a collaborative effort is being made by Cameron Crowe and Richard Curtis starring Hugh Grant, Jude Law, co-starring some up-and-rising young female Hollywood movies star(s) after a sweet lunch over at any of those simple but happening food outlet over at the Curve.


Now, would that be pure fantasy and just plain possible both at the same or am I in a desperate need of a time machine?

Jumaat, Januari 11, 2008

Khamis, Januari 10, 2008

Rabu, Januari 09, 2008

THE TOP 10 OF 2007

# NUMBER 4 :

Vision on the Tele...

In September and October, me and some other of my fellow here at KLP got a very much special reception ‘cameo’ over at TV3. Those who have had seen it, might know the program as Kelab Disney Malaysia and Remaja. It is not saying that I’ve never been on TV before but being there with things and stuff which I work on a daily routine as part of your job and letting and sharing it with the audience can be quite the joyride.


Wonder what's coming up next after this?

Selasa, Januari 08, 2008

Communion continue to concludes

New Year's Eve at the corner. It was a sweet corner.

Guess what? I am really sorry for the long dismissal. Usually I would blame time and the inter-connectivity of the worldwideweb but I refuse to do so. Now, lets get back to schedule and see what's happening later on in 2007. Shall we ---

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Bertahan

Bukan senang untuk bertahan setiap hari jika tidak banyak sokongan yang sewajarnya aku dapat dan perlu datang pada tepat waktu. Mungkin saha...