Jumaat, September 28, 2007

We are but man ...

Kak Nurul : Transient

Kak Gee : Transient


It has been quite a week for me, both personally as a person and professionally as a ‘profess-or’. A relative’s house was caught ‘unguarded’ by fire and I guess this is what they called-by ‘dugaan bulan puasa’. All is gone except the remains and memories of yesteryears. Also, a good bye and a fond farewell to Kak Nurul and Kak Gee. Wishing the very best in their forthcomings. Not to be forgotten --- the departure of Ajiff who’s been ‘out-stationed’ to Johor. Much is gained from him. More on the lighter side of things on my next entry (So, don't you people out there think for a single moment that I don't bare good news at all this bulan puasa, ok?). By the way - of course; for nostalgic and documentation purposes, we did take pictures for this entry :


( r e a d y . )



A symbol of pride and honour is surpass

Wishing the best to the best from the best of us...

From the men of KLP --- The Matrix of Leadership!



So, this is just the first half of Ramadhan eh? I wonder what comes next of the other half ...?



Meanwhile,

p/s: ...and why are this two Supermen fighting? Kan ke bulan baik hari baik ni kan ( S E A S O N 7 - SMALLVILLE )

Selasa, September 25, 2007

Isnin, September 24, 2007

Makan-Makan Cari Jalan : Edisi Bolan Poasa ( BAHAGIAN SATU )

Ya. Salam bahagia tuan-tuan dan apa kabar puan-puan sa-kalian? Kita kembali sa-mula di dalam satu lagi kesah pengembaraan yang sa-mastinya sungguh dan amat sekali berwarna-warni gambar-gambarnya. Tanpa mambuang masa lagi, ayuh kita lehat dan tatapi akan cherita-cherita ini...


Ini dia gambar partama. Jelas kalihatan wajah-wajah sukacita ma-nunggu detik-detik mutakhir masa tiba-nya waktu barboka poasa.

Saya ma-nunjukkan tanda 'S', manakala-nya Tarakucha simbol 'A' dan Jimi itu dengan tanda 'H'. Jika digabongkan saudara-saudara, maka akan terlahir-lah perkataan 'SAH' bar-maksud soheh-nya waktu barbuka poasa! ( Sekali lagi tengok macam Hakka All-Blacks pun ada jugak )...

Namun ada-ada yang ragu-ragu akan rukyah ini. Maka bermacham-macham-lah tanda-tanda dan simbol-simbol tangan yang timbol. Padulik hapa aku... aku sudah lapar!

Dara-dara jelita yang barsama menjamu salera. Dari kiri : Nora yang Manja, Diana yang Mang-goda, Faizah yang Merah-manyala dan Ai yang Ntah-hapa-hapa! HAHA.

Ada lagi ropanya yang bersyak wasangka walaupun sodah masok waktu barbuka. Barangkali jam tangan-nya sodah kerosakan. Kesian akan kamu, Razel.

Isyarat jari-jamari itu menandakan barapa banyak sodah mareka mang-habiskan juadah mareka. Ai - 2, Lobak - 3. Ini bokan... saya olangi, bokan kaputsan moktamadnya! Di hujung sabalah kiri(tidak tarlihat penoh), Faizah sodah rabah kekenyangan dalam karakusan!
Manganangkan akan kakalahan pada hari itu --- ropanya pehak wanita lagi parkasa dari pehak lalaki dalam hal mambaham makanan!
Acara masih bar-tarusan walaupun aku sodah tiada disitu. Hanya ada barapa orang sahaja yang ma-naruskan parjuangan.
Tar-nyata pehak wanita labih barkuasa! Diana malampirkan strategi sa-tarusnya, Ai bar-sorak tanda satuju dan Faizah tidak putus-putus terus manghabiskan apa yang ada di meja buffet pada hari itu! Carol sa-laku pengerusi pasokan.
Lobak barpaling tadah dan bar-tukar pasokan. Sodah ketahuan aku akan taktik-nya itu. AAaaahhh!!!
Sa-bagai saorang yang mampunyai samangat kesokanan yang tinggi, aku tampil mam-barikan ocapan tahniah kapada pamanang. Ai kambang-koncop mangawal napas karna kapuasan dan kabanggaan. Lobak man-churi parhatian tatapi aku langsong tidak mambari parhatian kapada-nya.
Lenggang Mak Lemah ataupun dalam Bahasa Inggeris-nya --- VICTORY LAP ka-liling Summit! Lehat betapa aksi-nya mareka berkawat.
Babarapa hari sabalumnya. Sesi latehan kami di sa-buah warong Pizza. Tangh sadang mambuat lagak wam-up manakala Gecko bartapa ataupun 'ma-nurun'...
Yang lain-lain-nya dangan jurus-jurus dan buah-buah pukulan masing-masing. Bukti batapa tekunnya kami benar-benar mahukan ka-menangan.
Ini pula latehan di Warong Pelita. Cukup bar-tanaga Nanzo itu ya, tuan-tuan dan puan-puan! Aku mam-barikan tanda jempolan tangan untok menaikkan sa-mangat dan gelora nafsu makan sohabat sakalian. Tangh tidak parnah gagal dalam mam-barikan aksi yang sama sa-tiap kali di foto!
Kahilangan kata-kata untuk man-jalaskan gambaran ini. Namon yang pasti, ini bokannya par-hitungan yang terakhir untok pasokan-ku! Tunggu par-tambungan-par-tambongan yang sa-tarusnya!
TAMMAT SODAH?

Jumaat, September 21, 2007

Tahukah anda?

11 Perkara yang sering terjadi dan berlaku pada tiap kali Ramadhan dan menjelangnya Syawal :
  1. Songkok salah letak. Kena beli baru... tiap-tiap tahun. Time bulan puasa pulak tu dia hilang, time lain tak nak pulang ghaib!
  2. Baju Melayu tak lengkap sepasang. Kalau baju takpe jugak, tapi kalau seluar aje yang tinggal? Camne nak sarung tu???
  3. Butang baju Melayu miss satu atau dua atau tiga... atau hilang semua!
  4. Ada sesapa nampak samping songket aku?
  5. Budget lintang-pukang.
  6. Sibuk carik contact lama sebab nak hantar kad raya.
  7. Teringat zaman bebudak dulu time main mercun belakang masjid --- kain sarung berlubang dan terbakar!
  8. Teringat zaman bebudak dulu, kalau puasa full dapat bonus duit raya. Ooh! Syok uuu...
  9. Repeat lagu raya tahun lepas punya lepas punya lepas punya...
  10. Tak tahu sama ada puasa kali ni, indeks jisim badan mempunyai perbezaan dibandingkan sebelumnya - Menaik? Menurun?
  11. Terserempak dengan ex-girlfriend lama masa nak pegi masjid sembahyang Tarawikh. Agak-agaknya khusyuk ke sembahyang aku hari tu?
Bagaimana dengan anda?

Khamis, September 20, 2007

Senór Mourinho dalam kenangan...

GOOD 'OL DAYS. The ' Chosen One ' chooses out --- but ever; the BLUE REVOLUTION boldly marches on.
Pasal seri dua game aje pun boleh kena sacked ke? Apa la macam ni, Aaduss!!! Pagi-pagi buta dah dapat timbunan sms dan e-mail dari sekutu dan seteru menyatakan bahawa Kelab Chelsea sudah kehilangan pengurus prolifiknya yang berdarah satria itu. Hmmm... hari ini aku hidup dalam BLUES !

Kredit : Berita sedih, hampa dan yang tak best ini adalah ihsan Encik Vovin dan beberapa individu lain yang prihatin ( atau pura-pura prihatin ) terhadap kelab paling unggul di dunia itu. TQ. A minute of silence... please.
[ THE UPDATER ]
England mourns the loss of Mourinho
By Ian Edwards(Yahoo! Sports) 20/9/07
- " The biggest ever mistake made by man! " screamed one fan.
- " A dreadful business decision " was the take of David Platt, the old England captain.
- " The loss of the most charismatic manager ever to grace English football and a huge negative for Chelsea " was the offer of former player Ray Wilkins.
Jose Mourinho's exit from Chelsea, accompanied by the laughable tag of "by mutual consent" from the Stamford Bridge press machine, has quite simply shocked the nation here in England.
And without any question it has left the English Premier League a poorer place for his departure.
Every London-based journalist will be depressed, just for the fact that they will no longer have their weekly Friday press conference fix of the "Special One." Even the Prime Minister has felt the need to comment, and all sections of the English media have been in meltdown because of the most amazing development seen in the EPL for years.
Good luck Jose. The pleasure has been all ours and you will be sorely missed. Maybe, in the not too distant future, even Roman Abramovich will come to share that view.
STATEMENT FROM JOSE MOURINHO :
( José Mourinho has agreed to issue the following statement on www.chelseafc.com )
'I am very proud of my work in Chelsea Football Club and I think my decision in May 2004 to come to England was an excellent one.
'It was a beautiful and rich period of my career. I want to thank all Chelsea FC supporters for what I believe is a never ending love story.
'I wish great success to the club, a club that will be forever connected to me for some historic moments.
'I wish the players happiness in football and in their family life.
'Finally on my wife's and children' s behalf we thank the great professionalism of their school teachers and the beauty of so many friends.'

Rabu, September 19, 2007

Quotations!

" Never be sad for what is over, just be glad that it was once yours "
[ This is concerning the virus-attack I'm having right now, in my PC; at work, as we speak --- on the verge of me gaining something monumental! ]
Cobaaannnnnn....
p/s: marilah kita sama-sama berdoa kepada Yang Maha Esa supaya ianya dapat diselamatkan dan pulih seperti sediakala. Dalam pada itu, takziah juga kepada saudara Azmideka di atas pemergian ayahandanya ke Rahmatullah. Al-Fatihah. Moga ditempatkan dikalangan orang yang terpilih bersempena bulan Ramadhan yang mulia ini.
UPDATE : AKU DAH TAU DAH SAPA DALANG/MASTERMIND YANG HANTAR VIRUS TU... YANG TERTUDUH - JACKTRIBAL! *^%^#$!!!

Selasa, September 18, 2007

PREVIEW KOMIK


BARONGAN – HIKAYAT SYAH MARDAN (Edisi Komik Sampingan)
Satu lagi keluaran komik dari Dewan Bahasa dan Pustaka

Terbitan : Dewan Bahasa dan Pustaka (2007)
Penulis : Yusrizal Mohd Yusof (usenohook)
Pelukis : Mohammad Yazid Kamal Baharin (Zid)
Fythullah Hamzah (Kromosom)
Mohd Munadzam Samsudin (Peenutt)
Nor Azmi Norazmi (Jimi)

64 Mukasurat (fullcolor)

Harga : RM 5.00
Pelukis Cover : Mahathir Buang (Milx)

Bagi yang sudah sekian lama menantikan sebuah komik berunsurkan mitos serta legenda yang berasal dari tanah nusantara, maka kini masanya sudah tiba(kembali). Komik ini yang pada peringkat asalnya dipaparkan secara online menerusi lamanweb Karyanet; menghidangkan beberapa judul-judul lain juga seperti Hikayat Hang Tuah, Hikayat Merong Mahawangsa dan juga Hikayat Amir Hamzah.

Kalau dilihat lampiran kulit belakangnya; ada terpapar gambaran ini :
“ Komik hikayat ini diadaptasi daripada hikayat asal dengan judul yang sama. Ceritanya berkisar pada zaman peralihan antara Hindu dengan Islam di gugusan Kepulauan Nusantara. Nama-nama negeri dan tempat yang terdapat di dalam cerita ini bukanlah satu rekod sejarah. Namun dongeng masyarakat ini sekian lama telah menjadi satu bahan yang tidak ternilai untuk tatapan dan hiburan masyarakat.

Kisahnya bermula di negeri Dar Al-Hastan yang puteranya, Raja Syah Mardan hilang semasa berburu. Kehilangan baginda akan menjadi satu permulaan pengembaraan yang penuh mistik dan cabaran. ”

Setakat ini(setahu penulis), terdapat hanya dua judul sahaja yang sudah dicetak untuk tujuan penerbitan/pasaran. Yang terdahulu adalah komik Hikayat Hang Tuah oleh Fythullah Hamzah(Kromosom) pada tahun 2004. Pengkarya utama untuk grafik novel ini adalah hasil sepenuhnya oleh Zid yang kira-kiranya sudah berlanjutan semenjak 3 tahun yang lalu tanpa ada kesinambungan cerita yang tegar. Begitulah format asalnya – jika dilihat dalam lamanweb Karyanet. Biarpun ianya tidak lengkap disempurnakan oleh Zid, mujur Jimi, Peenut dan Kromosom meneruskan pengkaryaan ini di bawah kelolaan penulisan Yusrizal. Tidak sabar rasanya untuk menantikan keluaran sulung nanti. Menurut sumber, masih tidak ada tarikh tetap/rasmi bilakan isu pertamanya berada dipasaran.

Masihkah anda ingat pada cover teaser ini pada Konvensyen Komik San Diego yang lalu? Ini jawabannya...

SEKUEL CIVIL WAR – SECRET INVASION
Adakah Skrull dalang kepada Civil War?

Terbitan : Marvel Comics
Penulis
: Brian Michael Bendis
Pelukis : Leinil Francis Yu

April 2008
Mini-siri 8 isu


Rata-rata pembaca dan penggemar komik yang mengikuti kisah CIVIL WAR oleh Marvel sebulat suara(mungkin) berpendapat bahawa peperangan saudara superhero tersebut masih belum selesai. Terdapat dua kelompok adiwira yang berpecah gara-gara daripada perbalahan itu : Pihak yang menyokong Dasar Kerajaan menerusi Akta Pendaftaran Adiwira(Superhero Registration Act) yang dikepalai oleh Tony Stark(Iron Man; kini mengambil mandat sebagai Pengarah S.H.I.E.L.D menggantikan Jeneral Fury) dan Pihak yang memberontak dan membelakangi akta tersebut lalu enggan mendaftar. Nah! Sekarang apa pula yang terjadi? Di manakah pendirian setiap seorang daripada komuniti superhero Marvel dalam hal ini? Bagaimana pula dengan keadaan dan situasi para penjahat-penjahat durjana yang sedia maklum akan apa yang berlaku? Apakah prinsip dan moraliti yang diperjuangkan mereka sudah berubah sama sekali? Masih rasional dan relevankah adiwira serta superhero ini diberi kredibiliti dan kuasa mutlak untuk menegakkan keadilan dan menjaga keamanan sejagat, sedangkan mereka sendiri terbelit oleh konflik ciptaan sendiri. Terhimpit oleh krisis-krisis yang semakin lama semakin getir komplikasinya. Justeru itu, baru-baru ini semasa berlangsungnya Konvensyen Komik Baltimore --- Marvel telah mendedahkan secara eksklusif judul komik yang akan memberi kesinambungan jelas tentang Civil War. Sebagai tambahan; ada beberapa karakter yang disangkakan mati atau 'hilang' dalam kancah peperagan tersebut kembali dengan keadaan yang sangat menggegar! Juga... pembongkaran BESAR-BESARAN di sebalik penyamaran makhluk Skrull sebagai superhero-superhero Marvel yang makin menyemakkan suasana yang dah sedia semak.

Komik itu diberi nama SECRET INVASION.


Avengers cuak bila di-ambush oleh Captain America dan team Invaders! Ha?! Captain America ada team??!


Komik diatas yang bakal berada dipasaran pada tahun hadapan akan menjawab majoriti persoalan-persoalan serta kemusykilan yang wujud. Pada tahun ini, kita hanya diberi WORLD WAR HULK(WWH) sebagai siri summer event Marvel(penulis beranggapan bahawa WWH hanya plot tempelan yang tidak banyak mengubah komposisi dunia Marvel). Penulis yakin 2008 bakal menghidangkan sesuatu yang besar; setidak-tidaknya setanding cerita Civil War. Selain itu, beri perhatian juga kepada siri ONE MORE DAY: SPIDER-MAN yang sudah pun bermula(Amazing Spider-Man #544) dan juga X-MEN: MESSIAH COMPLEX(yang akhirnya akan menjurus kepada epik yang lebih bersejarah dan berdarah X-MEN: DISASSEMBLED. Macam dahsyat!). Sekali lagi, Marvel masih waras dalam melampirkan cerita-cerita komiknya jika dibandingkan dengan saingan terdekatnya sejak dari dahulu(seteru tradisi), DC Comics yang masih lagi ‘cacamarba’.

Ni sapa nak jawab ni??!

SURPRISE UPDATE : Like something out of a TV soap opera, Sharon Carter is seemingly pregnant with the child of her dead super-solider boyfriend, Captain America (cuba baca Captain America #30 cepat)! As if the shock of realizing she killed Cap wasn’t enough, a positive pregnancy test piles on the problems. In nine months there’s bound to be some post-partum depression in store for Captain Junior’s mom.

Wait until you see what's happening to his sidekick; Bucky a.k.a Winter Soldier ! Ooohh... damn you CIVIL WAR !!!

Isnin, September 17, 2007

And what fun we had.

Yes-yes-yes. I’ve got aplenty of things and stuff to show and tell; despite this is the early stages of the fasting month. In fact, there’s a lot of interesting happenings which is worthy of a highlight which is quite overdued. Which is which I'm gonna stop saying 'which is' one too too many times now...

No-no-no. I’m not as busy as some of you might have anticipated. Let’s just say that I’m occupied with my work, daily routines and irregular errands and et cetera. But I’m indefinitely not a busy man, that’s for sure.

Yes-yes-yes. Exciting announcements coming after Raya. Some of them perhaps predictable and of general knowledge. Some may even possibly be – shocking; and I do mean it, head to toe outrageously shocking . Just wait for it OK, boys and girls?

And finally,

NO-NO-NO. I’m not telling anyone or anybody my secret. Not here, not now at least. It’s called ‘secret’ for a reason… you know? So, please. Hush-hush. If any of you people continue on asking and inquiring --- I’m gonna come to my senses and let you all free-flow with those contemptible remarks and statements. After all, you already know what the outcome is kan? I’ll give hints(maybe) but no official or authorized respond.

I’m still a happy man by the end of the day.



[ MEANWHILE... WE HAD FUN AT 'DISNEY WORLD' LAST WEEKEND ! ]
Woohooo!

Puasa ...pengertiannya dalam bagi kita semua.
... sangat dalam sehinggakan sukar untuk dimengertikan.
TANGH : "Apa kata kita buat persiapan awal untuk Hari Raya tahun ni?! Tak le sangap sangat bulan puasa ni! "
NANZO, ZOOL, GECKO : " Gambar timeeeee ...!!! "
Jimi dengan Zedd berebut-rebut nak tampal standee. Walhal standee tak payah pun nak dilekat. Kau stand kan ajer la. Pe'el sekor-sekor!
Bakat zaman-berzaman yang diwarisi oleh Ajiff tergambar jelas disini. Lihat betapa tekun dan seriusnya beliau menganyam pelepah riben yang baru dibeli kat kedai Cold Storage Summit bawah.

Adi bertapa sambil menggunakan kuasa psikiknya untuk membuat dekorasi. Takde sapa nak layan ko la... lantak!


KEESOKAN HARINYA ---

Kui!Kui! Semua dah siap-sedia untuk acara special hari ini... termasuk aku!

Jack sibuk menghafal skrip. Skrip? Mana ada skrip?? Skrip apa nii...?!!

Para Sang Penglipura Lara berkumpul untuk bertukar-tukar cerita dan buah ilham. Aku pulak pura-pura mendengar sebab terlalu khusyuk melayan 'cerita' sendiri.

LOBAK : " Haaa!!! Ni tengok ni macam mana Abang Lobs main. Judul lagunya... Tra-La-La "
LILI : " Tak bunyik pun daghi tadi, dok pegang aja. Awat ni??! Kau tipuuu!!!"

NANZO : " Adergghh! Sekarang baru pukul 10 pagi. Buka puasa lagi 9 jam. Aderggghh!!! "

ADI : " Rilex la, Nanzo! Meh sini aku ajor kau cara meregangkan perut supaya tak lapar. Camni caranya... EEEeeee!!! "
Sementara itu, gitar menjadi dram untuk mengiringi demonstrasi sessi senaman lenggang perut itu tersebut. Tengok muka Lobak, feeeeell gua cakap luuu!!!

JEREMY : " This is the Power Rangers Collection I got when since I was a little Jeremy, you dig it?! "
SUFI : I dig you not.

Boring betooool ! Tido lagi best --- kata Gecko sambil perlahan-lahan mengecilkan alis dan kelopak matanya.

Tiba-tiba, Tangh mendapat idea genius nan geliganya! Apa kata kita talipon...

... TV TIGAAA !!! Hello? Kelab Disney Malaysia. Meh sini shoot kitorang sat? Boleh kannn???!
(perhatikan apakah yang digunakan oleh Tangh untuk menelefon pihak tersebut. Perhatikan.)
Erin in da house! Jack is the first to appear on screen.
Rehearsal ini arahan Zedd. Tak abis-abis dengan ideologi keras Ultraman-nya. Kelihatan Sufi menjadi mangsa keadaan.

TANGH : " HA! HA! Aku berjaya untuk meng-tidak-boringkan keadaan! NGAHAHUAHA!!! "

JACK : " Heyy... How aaa??!! What to say aaa?? Ayaarkk! "

TANGH adalah Co-Host pada hari itu merangkap Ketua Kampung KLP merangkap itu dan ini...
TANGH : " Aaaa!!! Usha siapa tuuu??? Haaaa!!! "
JEREMY : " Hey?! Apa ni main blame-blame I ni? I tak usha tau. I tengok aje. Kau tipu! "
ERIN : " Woooweee! Ketupat ni semua you buat sendiri ke, abang Ajip? "
AJIFF : " Yes, thank you and welcome. "
On location. On set. Onnnn... time ni semua onnn!!!
Tak sangka, macam ni rupanya cara-cara seorang presenter warm up sebelum memulakan sesuatu sessi penggambaran. Comel kan?

Lobak - Puasa tuuu...
Nanzo - Pun puasa
Ajiff - Puasa la
Zool - Confirm puasa
Gecko - Puasa jugak
Jimi - puasa... puasa.
Cameraman hari tu pro-giler --- boleh shoot tanpa melihat pada kameranya. Kagum! Kagum!
Jimi, Lobak dan Jack. Tak abis-abis.
Jeremy mencuba bersungguh-sungguh dengan sehabis daya untuk meng-EXPLAIN kepada para penonton tentang cara-cara meng-INSERT-kan bubble/dialog ke dalam komik.
Gambar ini adalah Take yang ke-38.
( Tidak kelihatan dalam gambar --- upacara gelak berjemaah meluncaikan Jeremy! Tak baik la korang ni, kurus pahala puasa. Cepat mintak ampun Maaf Zatin kat dia. NOTA : Kata Jeremy; Zahir campur Batin ialah 'Zatin' )

Biasa. Ni biasa. Pantang nampak kamera. Ada lagi banyak gambar tak senonoh yang malas aku nak post. Buang karan aje!


TAMMAT

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Masih dalam kerugian.

Ya. Macam biasa aku akan cakap: "Masa berjalan begitu pantas" Walaupun bukannya dihamburkan secara colloquial, aku tetap masih l...