Jumaat, Jun 29, 2007

Brazil dah kena ... Malaysia Maju Jaya

BERITA BAIK
Selepas melalui siri-siri perlawanan pemanas badan yang berakhir semalam, rasanya Malaysia sudah bersedia untuk menghadapi Piala Asia bulan hadapan. Penulis berpendapat kemampuan Malaysia setaraf Brazil.
Hujahnya ialah : Brazil tewas kepada Mexico 0 - 2 semalam dalam Kejohanan Copa America 2007.

Malaysia mengikut jejak langkah pasukan samba itu dengan kekalahan 0 - 2 jugak kepada Jamaica malam semalam.


Dah level la tu kot... ye tak?

Penulis ucapkan selamat maju jaya kepada skuad kebangsaan yang aku memulakan kempen Piala Asianya 10hb Julai depan bertemu China.


p/s: BERITA KURANG BAIK - hanya dua kaunter tiket dibuka sedangkan Stadium Nasional punya kapasiti sedia maklum besar mana, penonton makin ramai, pintu pagar dikopak, penulis tak perlu bayar RM5, tempat duduk stadium berhabuk macam tak pakai bertahun, palang dan pembahagi ada yang tanggal, rumput padang OK-OK saja, bila dah kena gol penonton mula beramai-ramai memulakan debat perdana yang agak-agak fun jugak . Bertuahnya negara kita jadi tuan rumah Asia Cup tahun ni.

Khamis, Jun 28, 2007

O B S E S S I . T R A N S F O R M A S I

In 1984, the Transformers brand took the world by storm with it's unique compelling saga of the " Robots in Disguise " and quickly became a childhood rite of passage with a tremendously successful toy line from Hasbro and Takara, a classic comic book series, television program and animated feature film. Twenty years later, a new generation of kids has discovered the excitement of the Transformers brand and the legendary characters, such as Optimus Prime and Megatron, that truly are " more than meets the eye ". Today, the franchise features a popular toy line, an upcoming animated series on Cartoon Network and a chart-topping comic book series from Dreamwave Productions, which sold two million Transformers comic books the last few years. And now, finally the time of 2007 have arrived for...
( baca menggunakan vokal suara Peter Cullen a.k.a Optimus Prime untuk kesan lebih mantap dan berahi )



Usah khuatir. Tiada sebarang spoiler untuk entry ini. Hanya overview; bukan preview atau preview

Penantian penulis selama hampir 20 tahun berakhir malam tadi. Cineleisure Damansara menjadi medannya dengan tayangan gala perdana TRANSFORMERS yang bermula tepat jam 9.00 malam. Ada tiga tayangan sebenarnya dan kami bertuah kerana mendapat tempat untuk berada pada tayangan yang pertama. Yang hadir sama adalah Gecko(selaku kapten rombongan), Jeremy(selaku penolong ketua rombongan), FaiRoy(jemputan khas), Tarakucha(jemputah khas), ShazRoy(jemputan khas) dan penulis sendiri(perombong khas). Terima kasih untuk Gecko selaku fanboy tegar yang bertungkus-lumus dan bekerja keras untuk mendapatkan jemputan-jemputan tersebut.

Baiklah. Terus sahaja kepada filem dan topik utama. Sesiapa sahaja yang membesar ataupun dibesarkan pada dekad 80an pasti akan merasakan sesuatu yang luarbiasa bila terkenangkan kembali keghairahan dan persona yang ada pada siri-siri kartun yang tersiar pada era itu. Thundercats, Silverhawks, M.A.S.K, Voltron, Ninja Turtles, He-Man dan banyak lagi. Dan penulis dengan berani mendedahkan dan membuat akuan bahawasanya tahun-tahun sekitar 80an merupakan zaman kegemilangan maskuliniti kartun/animasi (walaupun ada segelintir kartun/animasi berunsur femina seperti She-Ra, Jem, My Little Pony, Care Bears dan lain-lain). Tidak dapat tidak, Transformers muncul sebagai adijagat segala variasari aliran karun/animasi 80an; pada hemat penulis. Jelas malam tadi adalah kemuncak keghairahan itu yang telah membuak lama.

Steven Spielberg dan Michael Bay serta Don Murphy dan Tom DeSanto muncul merealisasikan impian penulis dan seluruh warga fanboy serata bumi. Malah Spielberg dan Bay sendiri mengaku mereka juga adalah tergolong dalam generasi fanboy sejak sekian lama. Syabas dan tahniah juga buat John Rogers, Alex Kurtzman dan Bob Orci yang sanggup tampil melakarkan jalan cerita lakon layar hebat yang buah ilham berjuta-juta peminat Transformers seluruh dunia yang selama ini mendambakan sebuah filem live-action pejuang robot-robot tempur elit Autobots dan Decepticons dari Cybertron.
Keramat francais Hasbro yang segar malar ini diberi suntikan sutradara dan pembikin filem Hollywood bagaikan anugerah yang tidak ternilai kepada penggemar-pengemar dan pengikut-pengikutnya yang mula menular dengan siri animasinya yang bermula tahun 1984.

Melangkah masuk ke panggung, penulis menjangkakan beberapa perkara. Dua diantaranya ialah : [1] Orgasme berangkai dan berulang-ulang hadirlahir dari jeritan batin dan zahir penonton yang ada didalam dewan kerana majoritinya adalah fanboy, termasuk penulis, dan [2] Suasana gemilang terkesan sikap proaktif dan agresif yang pasti akan bersorak-sorai dan bertepuk-tanmpar setiap kali ada timbangrasa untuk berbuiat demikian. Ternyata benar telahan dan dugaan penulis. Seronok dan terharu bila semua serasa sama.


Jika dibandingkan dengan The Rock, Armageddon dan Pearl Harbor(sekadar menyebut beberapa filem), Transformer adalah teraju Michael Bay yang mempunyai setpieces-setpieces action yang paling lama dan panjang dalam sejarah portfolio perfileman arahannya. Segala kerangka, perincian dan efek-efek serta kesan khas yang ditonjol dan dihidangkan hebat-hebat belaka. Terbias setiap kesungguhan krew dan komitmen unit produksi sepanjang perfileman. 'Sampai' terus kepada penulis. Dari sekecil-kecil naratif hingga sebesar-besar babak tempur yang terlalu mustahil dilakukan beberapa tahun dulu. Sekiranya hanya ada satu perkataan yang melambangkan keseluruhan filem ini maka perkataan tersebuat ialah – D A H S Y A T .

Ayuh. Kiranya ada ruang masa dan peluang untuk ke pawagam, saksikan sendiri penangannya. Sebagai sedikit cenderahati nan tanpa ada apa-apa sikap prejudis dari penulis, sila ambil perhatian dan perhatikan watak dan ‘nyawa’ yang diberikan untuk tiap-tiap personaliti Transformers yang ada dalam filem ini. Terutamanya infantri-infantri Autobots di bumi. Kamu akan merasa kagum dengan reformasi untuk versi layar perak ini berbanding siri animasinya. Petang ni penulis akan singgah ke panggung lagi bersama Zedd dan Lobak. Mungkin ada lagi rahsia yang terselindung yang masih belum dibongkar. Kemudian itu, mari kita beramai-ramai pergi ke Stadium Bukit Jalil dan memberikan gelora sokongan kita yang padu itu. Perlawanan MALAYSIA bertemu JAMAICA.


Siri animasi baru Transformers untuk 2008 dari Cartoon Network. Apa pendapat kalian ?

Isnin, Jun 25, 2007

the boundary where no creation can pass

...The Prophet and Jibrail travelled once more until they reached the absolute limit of the created intellect, named SIDRAT AL-MUNTAHA : The Lote-Tree of the Furthest Boundary . There they saw nothing which the tongue could describe. The effect of the sight they beheld on the Prophet is a secret which took place in his heart. A sound came to them from above which dissipated some of the Prophet's astonishment. At that time he saw a large tree which does not resemble any of the trees of Paradise, a tree without description, covering all the Paradises, heavens, and universes. The trunk of the Tree was a huge angel named Samrafil. The Prophet could see nothing else besides it. It grew from an infinite, unimaginable, indescribable ocean of musk. The tree had an infinite number of branches, created from a heavenly element that has no name in a created language. The distance between one branch and another was five hundred thousand light-years. On every branch there was an infinite number of leaves. If all the created universes were placed on a single one of these leaves they would disappear, like an atom disappears inside an ocean of water. On every leaf sat a huge angel in a multi-colored light. On his head was a crown of light and in his hand a staff of light. Written on their forehead was the inscription: " We are the inhabitants of the Lote-Tree ". Their praise was : " Praise be to God Who has no end ". Their names are the Sarufiyyun, " The Secret Ones " because they are created from the absolute secret of their Lord.

From the trunk of the tree four absolute springs issued. The first was a pure, transparent, crystal water; the second was a river of white milk; the third was a river of pleasurable, untarnished wine that elevates without abasing; the fourth was a river of pure honey mixed with gold. Inside the trunk was the prayer-niche of Jibrail, and his constant words of praise are:

ALLAHU-AKHBAR


[ excerpt from " Angels Unveiled : A Sufi Perspective ", by Shaykh Muhammad Hisham Kabbani ]


p/s --- Sidrat al-Muntaha is the lote-tree of the furthest limit. A tree over the seventh Heaven near Paradise, the place where form ends and beyond which no created being may pass ( An-Najm 53 :14-18 )

Selasa, Jun 19, 2007

Programme of the Day

Let me see, what are we gonna be talking about today eh? To start off, a coupla picture :




ROY : Psssttt!?? aku ada benda nak bagitau korang ni...



RAMAI-RAMAI : Dah tau daaahhhhhh !!!


[ Godspeed, Roy. Welcome, Nanzo ]
So, the NEW Batman movie THE DARK KNIGHT is not up for screening until next summer of 2008, but the amount of teaser and spoiler thus far is pretty impressive. I am definitely sure it will becoming much, much cooler than BEGINS.




There's... THE JOKER.





Say cheese, Poker face.



...



Batman's radically enhanced and improved Bat-suit and gear,






...



And of course, the introduction of THE BATPOD !!!






Wohoooo !!!!





Eiyahoooo !!!




Ni apo plak?!





JULY 18, 2008




Ooh! And here this out.







( S P O I LE R A H E A D )








According to reliable sources, Anthony Michael Hall will in fact be playing Edward Nygma. The astute of you will recognise that this is the real name of a certain villain; namely --- THE RIDDLER. This would make sense, since when he was cast he had signed an agreement that he wouldn't reveal who he was playing due to it being a MAJOR SPOILER. It also looks like the next flick ill feature both TWO FACE and THE RIDDLER as villains. Coolness.

Aaaaannddd.... is that the Scarecrow barging his way in again into Batman's life???




But that's all coming next year, so sit back and patiently wait for it. Next week... each and every movie for 2007 has finally boil down to,




T H E T R A N S F O R M E R S... MORE THAN MEETS THE EYE! AUTOBOTS WAGE THEIR BATTLE TO DESTROY THE EVIL FORCES OF THE DECEPTICONS...


T H E T R A N S F O R M E R S... DA DA DI DA DU... LA LA LA LAAA...


Isnin, Jun 18, 2007

Out and about

Batman and Young Robin having breakfast at the 'ol mamak at ss15...

Holy Tosai crust, Batman!

Coming soon on your telly tube this summer - CSI : The Muzik Studio.

Lepas makan, lepak Cc... surf, game, surf, game, game !!!

Babah : YES! YESS!! YESSS !!!

Ready, set... STEAMBOAT !

More power and rakus than any Energizer Bunny known to man - ADIK-ADIK AKU.

Aaahh! TAK CUTE LANGSUNG. Rugi Kodak aku.

Banana split. Memang tak reti nak stop makan.

FULL TANK [ Refer face expression ]

THE MAN

Jangan mintak apa-apa lagi. Gua dah pokai

Ticket Machines. The kids find it more amusing and fun than arcades. Tak pahe kawe...


On hiatus. Time away from writing here while busy attending other errands. Back again after a fill-packed weekend. On Saturday, there was the search for the ultimate gift - The occasion: Fathers’ Day on Sunday. We got ourselves a brand new spanking watch for Babah. If he’s gonna look like the coolest dad in the world, he’s wearing whatever Beckham’s wearing. After that, a lunch excursion over at Johnny’s. Ooohhh… steamboat! Lots of pictures, loads of fun.

Jumaat, Jun 15, 2007

Groningen Glory.

Revenge is done. NETHERLAND 2 - PORTUGAL 1.
The junior team celebrates after winning the UEFA under 21 European Championship match at the Euroborg Stadium in Groningen yesterday. HUP HOLLAND !

Khamis, Jun 14, 2007

Selasa, Jun 12, 2007

Au revoir, Aura !

Ya. Semalam adalah hari terakhir Aura bersama KLP. Sebelum ke KLP, Aura pernah bekerja di Karangkraf(bersama penulis), MOY dan beberapa lagi tempat lain yang penulis sendiri pun tak berapa nak ingat. Aura sekarang sedang 'berlari ke langit'.


Ini gambar yang sempat di ambik semalam. Tekalah sendiri siapa yang ada dalam gambar ni. Aura buat posing wakil rakyat baru bagi baja pada penduduk kampung. Penduduk kampung sangat happy walaupun takde sorang pompuan pun dalam gambar.


Semoga Aura ke temu apa yang dikehendaki dan dicari di hujung pelangi. Dan penulis hanya ingin penumpukan perhatian dan fokus pada sepakan penalti dari hari ke hari. Nak praktis sampai perfect goal semuanya.

Sekian sudut mari bercerita untuk hari ini. Thank you

Isnin, Jun 11, 2007

Khamis, Jun 07, 2007

Oren Siam.

Holland(jersi putih) sedang men'sayur'kan Thailand

Holland adalah pasukan kebangsaan favourite penulis zaman-berzaman selain dari Chelsea selaku pasukan bertaraf kelab. Dan semalam sempena siri-siri perlawanan pemanas badan Piala Asia’07 dan jugak Euro’08, Holland dengan sekacang-kacangnya telah menumbangkan Thailand, 3-1. Jaringan oleh van der Vaart dan Heitinga. Tahniah dan syabas Van Oranje di atas kemenangan itu. Indonesia pulak yang dulunya dikhabar-khabarkan bertemu Uruguay sebagai sesi persediaan Piala Asia juga mendapat lawan mantap untuk mengukuhkan pasukan mereka.

' Gua dah cakap sesat, lu orang tak caye. Sini mana ada... ehh?! Tu dia --- FEWWWWIIIIITTTT!!! '
Dan sekali(lagi), penulis makin hairan dan sedikit kecewa. Kenapakah tiada penyusunan serta penjadualan lebih mantap untuk Skuad Kebangsaan Malaysia? Dan untuk(bukan) kesekian kalinya juga, kenapakah kegemaran lawan sebagai sesi perlawanan persahabatan, sering berputar negara-negara Arab sahaja? Ini bukan isu tetapi kemusykilan. Sekaligus, bahana soalan-soalan ini melanda penulis kerana teringinkan sangat melihat Sang Harimau Malaya bertemu Si Singa Oren.
Apa pandangan anda?
p/s: Olimpik Malaysia dapat score satu lawan Jepun. OK la tu kot...

Selasa, Jun 05, 2007

Hellomoto... there you are !

Lepas ni, Deka punya turn... kata Deka kepada aku secara telepatik dengan nada yang sangat bersungguh-sungguh

Sirap minuman rasmi majlis kahwin. Dan aku peminum rasmi sirap itu! Lihat jag kosong di belakang sebagai bukti rujukan

Posing budak sekolah menengah kelas paling nakal tapi semuanya baik hati untuk majalah tahunan sekolah... macam kan? kan?

[ Kehabisan kapsyen untuk gambar macam ni. Serius ]

Wedding season is here again, fellas! And I got to attend a couple of them last weekend. I wanted to be present in all but you know the drill. Aku hanya seorang mortal, bukan clone. So, minta ampun bebanyak pada mana yang aku tak dapat pegi tu. The first stop is on Saturday(tiada dalam gambar), wedding of a brother’s friend/neighbour. Not much of an activity besides sit and wait for the bride and groom and of course, makan. It’s at Kelab Darul Ehsan Shah Alam. After that, terus tengok wayang kat O.U – ' The Last Mimzy '. A very good show which bring back childhood memories of watching Close Encounter of the Third Kind and E.T but with more ‘ultimization’ in it. Fanboys know what I’m talking about.

Sunday. First off after a brief shopping tour at Carrefour was Syawal’s wedding. Being a former Karangkraf-ian, I just got to attend it. Syawal is a creative/graphic designer and a fellow footballer. Dan aku tak sangka until recently yang wife dia pun staff KKSB jugak! ‘Silent affair’ kata Azam. Hehe… good job on that, Syawal. The initial plan was to be there until up around 1.30pm but meeting old buddies was so tempting. And obviously terlajak sampai pukul 2.00pm. After gotten amused and pendingful chocked-fully fun affair with the guys, ran off to Yongster’s wedding. Tad late. Pengantin dah turun pelamin and ada depan entrance salam-salam orang nak balik. Diorang nampak aku dan aku nampak diorang. Tak mau kacau. ‘Nanti jumpa...’ said me in silent mode to Yong. So, Zeek and I just barge in and makan apa yang ada. But we were ambushed by Nik and his goons. Maka aku pun di-harass secukup-cukupnya. Then the casual and usual pelamin-pictures and epigrammatical sitting with the goonies. Before home, a session at Pelita.
Quite profound and poignant. Dan Pelita hari itu menyinari hidup aku walaupun hujannya lebat.

p/s: Yesterday and the day before that, thinking at how come she never was there at Yong's and why she never resolved my phone calls. Answers and answered last night. My advice is : Motorola should never substitute Nokia. No matter how trendy they mayhaps be ;)

Isnin, Jun 04, 2007

F A I Z A L M U K H T A R . B L O G S P O T

[ SALAM SEMUA ]

KEPADA PELAWAT DAN PELAYAR-PELAYAR TEGAR LAMAN BLOG INI,
SANDMANREBORN KINI DI KENALI SEBAGAI FAIZALMUKHTAR

TERIMA KASIH DAN TERUSKAN HIDUP.

[ GREETINGS ALL ]

TO ALL VISITORS AND FREQUENT SURFERS OF THIS BLOG,
SANDMANREBORN IS NOW KNOWN AS FAIZALMUKHTAR

THANK YOU AND GODSPEED.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

DEMI YANG TERCINTA!

Esok adalah hari penentuan untuk sebuah tarikh. Telah aku tetapkan selama 44 hari sejak Awal Muharam dalam fasa memperbaiki dan memperniat...