Khamis, Mei 31, 2007

Balada sedang dalam kedengaran.

Nampaknya jelas kelihatan yang sememangnya ada jurang luas yang membuatkan penulis serasa terpanggil untuk membuat catatan-catatan perlu sekaligus mengisi entry di dalam blog ini. Umum sudahpun sedar yang mutakhir ini adalah musim cuti persekolahan. Dan seperti lazimnya juga, adalah kesempatan normal untuk pasangan bahagia menjalankan upacara-upacara persandingan meraikan ikatan perkahwinan. Dan sebagai daftar senarai yang mulanya pada penghujung minggu lepas, lampiran ini wujud untuk tatapan bersama : She+Ajib(maafkan penulis kerana tidak menjejakkan kaki ke Seremban namun salam ucap ada dikirim), Syawal+Isteri(mulanya ingin dan terasa perlu kesana namun tidak juga ke Ipoh) dan HafizComicsCorner+Isteri(kejutan untuk penulis kerana diberitahu pada saat-saat akhir). Kesemuanya penulis hulurkan ucapan seikhlas cukup - SELAMAT PENGANTIN BARU dan semoga kekal bahagia aman sentosa selamanya hingga ke penghujung eterniti di samping keluarga madani yang bakal terbina kelak.

Dan hujung minggu ini adalah beberapa lagi siri jemputan perkahwinan. Penulis beri contoh Persandingan Engku Nasrun+Raja Eliza. Engku Muhamad Nasrun bin Engku Fauzi ataupun dengan nama panggilannya Yong@The Yongster adalah antara pengaruhan awal penulis dalam pembabitan secara terbuka serta rasmi di dalam kancah dan arena penulisan blog secara atas-talian(online) ini. Ya, penulis masih teringat akan jasa orang-orang seperti Yong ini. Walaupun hingga ke hari ini masih belum lagi mendapat perutusan kad jemputan daripada Yong, penulis tidak kekhuatiran langsung untuk menghadiri majlis tersebut pada hari Ahad kelak. Mungkin Yong sudah serik dan masak dengan perangai dan tabiat penulis yang acapkali sahaja sering membatalkan perjumpaan setiap kali ada janji-temu atau perancangan. Dia hanya menjemput secara lisan sahaja. Memang terbukti daripada dulu tapi apakan daya penulis kerana manusia hanya merancang Tuhan penentu segala. Tapi oleh sebab hari Ahad ini adalah hari penting buat pasangan itu(dan mungkin juga untuk penulis?), dengan izin Tuhan dan Takdirnya; penulis tetapkan hati untuk ke sana. Kesempatan tetap akan jadi kesempatan dan peluang harus diambil segera kerana datangnya hanya sekali. Nadzru(Nik) dan Zeeka(Zeek) antara yang di ramal akan membuat penampilan juga di sana.

Malam semalam ada dua pertemuan yang membuahkan dua peluang yang baik-baik juga. Satu melibatkan urusan perniagaan dan satu lagi tentang perfileman. Menarik perbincangannya biarpun pada masa itu fikiran dan ingatan penulis sudah jauh-jauh meninggalkan tanah realiti(sekejap-sekejap).

Malam kelmarin pertemuan dengan rakan lama dari sekolah yang baru sahaja selesai jurusan psikologinya. Latar teman sungguh menakjubkan kerana pernah terlibat dalam peragaan fotografi, berlakon untuk telefilem dan terkini satu projek besar yang kurang lebih agak hebat. Berita terkini juga memberitahu penulis yang akhirnya dia sudah ketemu pasangan idealistiknya setelah kepegunan ilham untuk bercinta. Kuasa insan-insani yang mewujudkan maknawi dalam perhubungan sesama jiwa. Penulis mencuri dan mencuilk sedikit rasa kebahagiaan itu.

Dan 2-3 minggu terbelakang dan terkehadapan ini juga, degup cabarannya ternyata semakin menggoncang debar penulis.

Isnin, Mei 21, 2007

CHELSEA FC - THE F.A CUP CHAMPIONS !

Saturday's historic win brought the season to a close but there is still much to discuss. Many have been having their say on the Final.

The Goalscorer - DIDIER DROGBA
' I feel great. I'm just happy to score the first cup final goal in the new stadium. If we didn't win this cup we would be very, very frustrated. A lot of the players have been criticised this season but we are here. This is what Chelsea have shown since the beginning of the season. Between us we have to keep this team spirit. I have to say thank you to Roman and José because if it wasn't for them, maybe I wouldn't be at Chelsea. '

PETR CECH on the ball on the line moment
'He [Ryan Giggs] had both of his feet in my face so I couldn't even see the ball and when I had a look after that, it was before the line. But for me anyway it was a foul. I was holding the ball quite a long moment before he tackled so I knew it was not a goal.'

JOHN TERRY on collecting the trophy
' It was a long way up there but when you are up there, it is a great view and a great sight seeing all the Chelsea fans waving about. I feel really proud. Walking the last part of that walkway was really special. I was quite emotional. I did feel quite tired when we were celebrating but on an occasion like that, the energy comes from deep inside and that is what we have shown all season. Every captain wanted to be the first walking up those steps. Chelsea were the last at the old Wembley and we were the first at the new and that is special in its own right. '

JOSE MOURINHO on his moments after the final whistle and the future
' This is not just an FA Cup. It is the first FA Cup that we've won. It is an FA Cup against Man United. It is an FA Cup that means the opportunity to say in three seasons we've won everything that's important in English football. We've won six domestic competitions. Two Premierships, two Carlings, one Charity and now one FA Cup. United are the champions now. They have won one FA Cup. You can see the dominance of Chelsea. If I look forward I can see the same kind of fight. '

Sabtu, Mei 19, 2007

duduk diam-diam di sini...

Makanan kegemaran penulis di kala pagi-pagi begini biasanya terarah pada roti tampal garing(rotinya sahaja yang garing) dan teh o panas. Sekali-sekala teh tarik. Penulis sudah sedikit-sedikit mula meminggirkan minuman dingin dan sejuk di awal hari. Tak elok kata orang-orang itu. Malah ingin juga 'bersara' daripada menikmatinya terus(tapi sekiranya keadaan mendesak dan darurat yang larat, apakan terdaya). Hidangan sarapan terjamah dalam selera.

Semalam penulis bercuti seharian dari kerja. Makanya hari ini dan esok, sekiranya dikumpul ada tiga hari cuti semuanya. Namun itu, terasa sedikit keganjilan apabila bercuti atau bukan harinya bekerja, penulis sering selalu bangkit awal dari lena. Sedangkan ada tuntutan kerja di pejabat, lewat dan liat sungguh untuk ke bilik air. Hari ini 'terjaga' apabila digegarkan oleh bunyi-bunyian yang tidak diundang di balik celahan lena dan sedar. AH! Ada alamat lagi untuk bingkas bangun dan menghadapi pagi hari. Bersedia ataupun tidak. Dan malam tadi pejaman tidur dengkurnya agak melampau. Sekitar 3 pagi. Semuanya gara-gara permainan futsal di Sunway SportsPlanet dan acara bual-borak di Bistro Mamak itu. Langsung pulang dan mata berdegil untuk beradu-aduan.

Kesempatan beristirehat semalam rata-rata diisi dengan... berehat. Namun digetari nikmat apabila penulis sempat membeli sebuah buku(baru) lagi. Buku yang diidamkan sejak di pembangkuan sekolah lagi(walaupun di sekolah dulu duduknya di atas kerusi tapi atas dasar bahasa, digunakan juga ungkapan 'bangku sekolah'). Bukunya segar malar(evergreen) dan untuk memilikinya dahulu memang tidak tercapai hasrat kerana harganya yang agak menggigit kocek saku. Kini penulis berkemampuan biarpun bulan sudah pun sampai ke garis pertengahannya. Perbelanjaan juga sedikit 'kurang waras' akibat keghairahan Pesta Buku tempoh sudah. Ternyata satu pengorbanan(pelaburan?) yang harap-harap berbalik-baloi suatu masa nanti. Senyum tersimpul mati di dalam hati bila sudah buku ini menghiasi pembaringan mata penulis. Kisahnya menarik dan mengilhami. Nukil kembara seorang sasterawan jauh ke negeri orang dan isinya berbunga rasa dengan pengalaman, berbaur jiwa dan perasaan. Dan ada terdapat tulisan-tulisan tangannya yang tulen dan asli - di selang-seli gambaran-gambaran coretannya di sana. Penulis menggemari akan karya-karya jurnal berbentuk pewarkahan ini. Sekali lagi, sangat-sangat mengilhami.

Dan akhir-akhir ini, ada banyak juga perkara-perkara berbangkit yang mendatang iltizam dan ilham. Dua orang rakan menjemput dan menawarkan ruang dan peluang untuk berkarya secara online. Menarik dan sedang dalam pertimbangan usaha untuk menggerakkannya. Sedang dalam pada itu, ada alunan yang berlagu di dalam hati. Baitnya tajam biarpun berkias dan retorika. Mandat falsafahnya juga 'dalam' dan 'besar' terlingkung sendiri.

Kau yang berselindung
Di balik sutra
Warnamu pelangi
Engkau mustika hati
Persona cinta
Mahligai rindu
Malam dingin yang kejam
Aku tiada gentar
Kerna cintamu
Misteri alam yang terbongkar
Lena jadi sedar
Kerna kasihmu

Yang dulu ku cari
Rupa-rupanya ada di sini
Dan yang bermain di mimpi
Menjelmalah engkau dalam realiti

Dulu lalu depan mata
Tapi ku tak hirau
Ku Tak peduli
Tapi setelah ku tahu
Hanya engkau teman
Kau tak ku lepaskan

Mustika, oh... mustika
Mestikah aku menjadi penanti
Pelukan sakti cinta sucimu
Aku tak sabar menantikan esok hari
Bawalah daku bersamamu
Oh, mustika hatiku
Mustika, oh... mustika


p/s: Ya. Kadangkala aku ini orangnya sangat 'ironis' !

Rabu, Mei 16, 2007

Oi Britannia !

... can't go wrong with Vince Noir
[ NOTE : Let me see whats been happening for the last few or so days. Alan moore, the writer of such epical comics like Watchmen and V for Vendetta got married with Melinda Gibbons, Steven Spielberg and Peter Jackson is joining forces to make a live-action Tin-Tin movie. Rain(yes,that 'Rain') is Speed Racer in Speed Racer I guess, ‘Transformers’ is in full steam, new and fresh JLA assemblage in The Batman, HEROES is almost done(magical first season and up next is ‘Generations’), endless footballing invitations from in and out, impressive gig/offer from a friend, FIFA battle-mode at the office(Roy main tipu… mana ada gol weiii!) and someone is going for Kuantan later in June; the whole month of it. DANG! ]

I am such a sucker for all things British (tapi itu bukanlah indikasi atau bermakna aku ini adalah penyokong gagasan penjajah). Those people on that isle are such brilliant and radiant lot, I tell you that. Can’t remember when was the first time the affair began. But I do believe it was this show called ‘Mind Your Language’ and ‘Mr.Bean’ along with this band named ‘The Beatles’. That was my foremost exposure to the British media-scope. I was small at that time, trying very hard to understand the jokes and wittiness of the dialogue. Then over the years, when I was older, came more and more incredible English inventions. There’s the old time favorite Hugh Grant movies, Queen, Michael Caine, Jane Austen, Henry James(english ke dia ni?)Liam Neeson, Kate Winslet(sebab Titanic tengah hot masa tu)Peter O’Toole, J.M Barrie, H.G Wells, Lewis Carroll and of course, those array of whizzful comic book writers – Mr.Morrison, Mr.Millar, Mr.Ennis, Mr.Moore and the ingenious Mr.Gaiman. And later on, there is Guy Ritchie, Christopher Nolan, David Bowie, Jude Law, Clive Owen, wondrous Jamie Oliver, J.R.R Tolkien, C.S Lewis, Nick Hornby, Tony Parsons, Coldplay and looks at how Hollywood has shamelessly take their original and imaginative endeavor into their own ‘entah-hapa-hapa-entah’ version. Typical them. Ooh! And let's no be forgetting the English Premier League, shall we?

Most of the story that this people portray and depict is about ‘being good versus being clever’. Smart giler gua cakap lu! DOUBLE DANG!

Subsequently a friend of mine, went to continue his study in Edinburgh. He came back now and then for holidays and bits and parts of some trifling vacation. And it was a whole lot more and a brand new experience for me. He introduced me to ‘The Office’(way back when Ricky Gervais was an unknown), Sacha Baron Cohen, ‘Top Gear’, Ian McKellen, Christopher Lee, ‘Monty Phyton’ and Muse and etc, etc…

Last Saturday, he lay upon me this three fixations – The Mighty Boosh, Red Dwarf and League of Gentlemen. Ketinggalan zaman jugak aku ni rupanya. TRIPLE DANG!

p/s: tapi entah kenapa, aku tak berapa in dengan ‘punk’. Mungkin aku tak cukup rebellious kot.

Khamis, Mei 10, 2007

Hidup Kiub Rubik !

Kiub ini Rubik yang punya.

Semalam ada dua orang sahabat lagi sudah ‘diangkat ke langit’(bukan, bukan semacam tu. Jangan fikir yang bukan-bukan. Bukan ‘langit’ tu la... ceh!). Yang satu sudah pun berada di hamparan apungan awan arena komik antarabangsa. Bayangkan betapa indahnya, menelusuri awan lepas dan bebas itu sesudah menghantar surat perletakan jawatan. Cuba imajin Son Goku dalam Dragon Ball tersenyum kegembiraan di atas pacuan sakti pemecah langitnya itu. Tahniah dan syabas.

Yang satu pula terlalu bertuah dan bahagia kerana novel kedua karyanya akan berada di pasaran tidak lama lagi. Sesudah lebih dua tahun menunggu, kesabaran itu berbaloi jua. Dan aku yakin dan serba-serbi pasti bahawa tulisan yang kali ini lebih besar dan bermakna berbanding yang pertama dahulu. Tersenyumlah gandingan bibir dan mulutnya hingga ke telinga sampai ke tidur lena semalaman. Tahniah dan syabas.

Dan aku duduk diam sambil teringatkan kata-kata Darren Aronofsky tentang ‘The Fountain’ : "Hidup ini ibarat menyelesaikan sebongkah kiub Rubik, yang mana ianya boleh diselesaikan dalam banyak dan bermacam cara. Tapi hanya ada satu jawapan sebenar di penghujung hari bila kita ‘bertemunya’ kelak".

p/s: tengahari yang keliru dan kelabu. Aku terbuang slip konvo adik aku dan terhilang kunci kereta di bank. Hehe... indahnya berhalusinasi.

Isnin, Mei 07, 2007

Bibliocaplyse : [ au revoir Pesta Buku. ]

( NAH! Gambar hiasan yang aku sengaja curik dari blog Gayour. )
Satu masa dulu aku ada pasang satu impian. Impian aku waktu itu adalah --- alangkah bestnya kalau aku dapat segenggam duit dari langit yang sangat banyak pada sepanjang berlangsung acara pesta buku supaya aku dapat ber‘pesta’ sepuas-puasnya membeli buku-buku yang aku berkenan dan suka tanpa melihat paparan lekat harganya. Oh! Impian hanya tinggal impian semalam sebab walaupun ada mendapat beberapa buah buku idaman tapi ternyata buak gelora nafsu ketika di sana tidak akan pernah puas! Dan semalam di hari terakhir Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2007 adalah kemuncaknya. Impian itu sehingga ke hari ini tidak pernah mati.

Mungkin aku seorang biblioholic. Atau bibliophile. Mungkin juga keduanya. Tapi aku masih waras dalam hal-hal tertentu. Tak la segila John Stewart yang mewasiatkan dirinya supaya dikuburkan bersama buku-bukunya kerana obsessi yang terlampau terhadap buku kerana gentar ilmunya ‘dicuri’. Ataupun Isac Volmer dan Theodore Rinking yang sanggup memakan buku. Aku bukan Narcissus. Namun apapun, buku adalah passion aku dari kecik. Dan yes, tepat sekali telahan kamu dan kamu. Buku pertama aku secara unofficial dulu adalah komik. Komik itu sudah menjadi ruji aku tiap hari. Untuk yang bertanya atau curious buku apa yang sempat aku peroleh kali ni; Nah! Senaraiannya(termasuk yang di beli di TIMES Wearhouse sale tempoh hari) :

1. James Herbert: Devil in the Dark (2003)

2. J.R.R. Tolkien: The Man Who Created the Lord of the Rings (2001)

3. Heroes.com: The Names and Faces Behind the Dot Com Era (2000)

4. Persuratan Melayu: Tradisional ke Moden (2005)

5. The Legacy of The Malay Letter - Warisan Warkah Melayu (1994)
* buku yang PALING BEST dan YANG PALING MELUBANGI POKET

6. Keadaan & permasalahan penulis & penulisan skrip (1997)

7. Keanehan dan Keunggulan Buku (2002)

8. Buku Kekasih (2004)

9. Ada Apa Dengan Buku? (2004)

10.

...dan yang lain-lainnya(maksud aku, buku murah/bargain yang dalam raga seringgit dua itu)

Ya, ada apa dengan buku? Seperti cinta suci yang tulus, buku ada segalanya. Menjadi teman paling sabar, guru yang bijaksana dan jendela yang luas. Buku menawarkan ilmu, pengalaman juga rujukan buat mengisi kalbu, memperkaya pengetahuan, mempertajam minda, menguja nuansa.

- Ada apa dengan buku(2004), Shaharom TM Sulaiman

p/s: Terima kasih melangit aku juga untuk sahabat-sahabat lama dan baru yang sempat singgah dan bertemu di booth. Maaf kalau ada yang tak kena dan yang ter’kena’... kuikui! +Plus : Season ni, Chelsea murah hati hadiahkan/bagi pinjam Man. U Premiership lepas 3 season kempunan. Tahun depan pulang balik.

Khamis, Mei 03, 2007

Previously on a ...


+ FRIDAY
It’s the first day of the annual international book fair. I am a small part of it… yes. Rather diminutive as there is no finished work to be showcased yet. But never was it planned that I’m going there on this day. After Friday prayer’s, off I went with Gecko and Ajiff. The crowd on that day was predictably modest. Tak ramai dan tak sikit. And it appear to me that I am the substitute person being there, surrogating Aura yang baru dapat baby, much of later afternoon was spent loitering and lurking around other people’s booth. My key intention was of course, Karangkraf. There they were, my former(s). The usual suspects were present. The meet and greet session was on/off but the mutuality can be sensed. I am a happy man that day as I somehow did felt that I had a moment. A very SPECIAL ONE. Indeed.

Later on, a meeting with the core members of AfterWork8 over at Taipan. Got home for a delightful sleep around 3am, heavy rain outside.

+ SATURDAY
Woke up rather ‘early’ on Saturday mid-morning. The opening routine was the book fair. Nik(Nadzru) picked me up and he was tad-on late… that damn bugger! Kalau tak aku mesti dah sampai awal dengan Gecko atau Gayour. Whatever what. I arrived nearly late noon after ‘bruch’ing over at MickeyD(that’s McD for Nik). At our booth : Gecko, Lobak, Zed and Bajak. Later on came the horde of gang. Yesterday, Padi, Jambang and Rudy tagged in. Today, it was Gayour, Niezam, KobisBunga, Karna and some other bits and pieces of fellow acquaintances. I am not there long enough for any excitements. Thinking of going for a movie, although we did not. The next stop is TIMES wearhouse booksale in PJ. Aku lebih rasa seronok beli buku kat sini. The assortment of titles lagi banyak tahun ni dan MURAH even though buku-buku kat sini tak le ketinggalan zaman sangat. Agak baru jugak. Berani betul korang rentap sekali dengan pesta buku.

AIM ’07 was overpoweringly fun sebab first time dapat tengok M.Nasir perform dengan tarian! HAHAH! In between that, a surprising and beautiful phone call. The day ended with a smile yet again.


Tujuh Nafas Lagi...

+ SUNDAY
Tak tau nak pegi PWTC ke tak. Attended Husaif’s function(ada kenduri qiqah anak. by the way Husaif is really [arabian] for fellow bloggers). Short chat, brief talk. Decided not to go to the book fair instead stayed home doing laundry and catching up on some reading(another Gaiman done) and a DVD, ‘Children of Men’. An afternoon of pure repose and relaxation.

+ MONDAY
Monday was just a blunt and slow day(or rather half day) at the office. Most of us are still working our way at Pesta Buku. In the art department: Ajiff, Zed, Sup, Gecko, Adi and me. Tempt by Gecko to go to PWTC with Zed and I was tempted. The crowd on Monday was deliberately mediocre. Krom and Roy was already there. All in all, just a middling day. Late evening, accompany a friend for a fitness center gambit. Later that night, a trip to Uptown for supper. Bumped into old buddies from Subang, which just got back from Perhentian( Erwin, AliKutik, and Aripuddin). Late, late, late plans for a Spider-Man 3 movie for Tuesday.

+ TUESDAY
First day of a two days off from work. Contemplating to wake up from bed but remembered the movie thingy from last night. It was almost noon, Summit was the destination. Arrived there, and should’ve bought tickets in advance. The line was outrageously long. Suddenly noted that the tickets were SOLD OUT for the whole day! Lunch at Sushi King in semi-frustration; thus purposely making a hole in my pocket. Off for a DVD excursion. Later, an interweave of plan, shooting from here to Bukit Raja for another hope on Spidey. No avail whatsoever(sold out semuanya!!!). Surprisingly, bumped onto Maman and Adin. Chitty-chattiy. Walkie-talkie. Strolled around and was quite astonished at how arrays of offers and stuff that the place has. Boleh tahan jugak(murah)! Heres what I found out – A fancy and affordable laptop for just under RM2000, a vintage music box with modern and state-of-the-art augmentation, thumddrivers galore, etc. etc. Entah bila entah nak di rembat... HAHA! Tak yah aku gi Low Yatt cam gini. Straight home after that and immediately headed for kampung. Ada get-together/doa selamat.

+ WEDNESDAY

CHELSEA SLACK DENGAN LIVERFOOL
( wasted two and a half hours of my life on stupid penalties. B*&^%$G!!! ) .

+ THURSDAY

MAN. U PUN KALAH JUGAK! PUAS HATI AKU. HAHAA!!
( rasakan! RASAKANNN!! Puas hati aku. )

This is ' IRON MAN ' [ MARK III ] : Sneak a peek at the OFFICIAL new robo-suit that will turn Robert Downey Jr. into a comic-book legend in the May 2008 movie. Terima kasih kepada Encik Adi Granov dan Encik Stan Winston for the slick and cool design. LULUS!

The film tells the story of Stark, a billionaire industrialist and genius inventor who is kidnapped and forced to build a devastating weapon. Instead, using his intelligence and ingenuity, Tony builds a high-tech suit of armor and escapes captivity. Upon his return to America, Tony must come to terms with his past. When he uncovers a nefarious plot with global implications, he dons his powerful armor and vows to protect the world as Iron Man.

Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Shaun Toub, Leslie Bibb and Bill Smitrovich co-star.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Hari Ini Aku Demam.

Entah apa pasal, hari ini aku demam. Jenis demam yang selalu aku akan rasa dan alami setiap tahun. Bermula dengan resdung, sakit belakang, w...