Jumaat, Mac 30, 2007

kesempitan AKAL ( agaknya )

* ini reminder untuk aku jugak

Sedang dalam persediaan ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat sebentar tadi. Santap makan tengahari dan sebelumnya itu, membelek-membelek akhbar harian. Terjurus langsung pada barisan tabloid dahulu. Maka yang satu itu iaitu sebuah surat khabar tabloid berbahasa Melayu No.1 di malaysia mempunyai laporan cerita ini di dada depannya :

PELAJAR DISIMBAH ASID - Seorang pelajar sekolah agama, berdepan risiko cacat seumur hidup selepas mukanya melecur teruk akibat disimbah asid ketika sedang tidur di asrama sekolah itu. “Saya tak tahu siapa yang sanggup melakukan perbuatan ini hingga menyebabkan muka saya cacat seumur hidup”. Selepas kejadian itu, dia sukar bertutur, makan dan minum kerana mulutnya melecur teruk. Menurutnya, dia tidak bergaduh atau berselisih faham dengan rakan sekolah.

Biasanya; orang-orang marhain keramaian di luar sana(ada yang terkejut/ada yang tidak) akan berkata, "Apa nak jadilah budak-budak zaman sekarang ni?" atau "Geram aku budak-budak bodoh nak mampos ni... tak pikir ke!" atau "Zaman aku sekolah asrama dulu takde la setan sangat macam ni, sekolah agama pulak tu" atau "Haram jadaahh! Dunia nak akhir zaman"
Aku cuma ada buah pendapat: Yang terjadi ni selalunya bila manusia lupa nak guna akal sedangkan otak tu belum tentu ada isinya lagi.
p/s: Berita yang best sikit untuk aku(SPOILER) - Mak Chloe Sullivan dalam SMALLVILLE ialah Lynda Carter, pelakon Wonder Woman zaman 70an dulu-dulu.

Selasa, Mac 27, 2007

Isnin, Mac 26, 2007

Neil Gaiman goes Hollywood!

From acclaimed writer of the award-winning and ground breaking comic book 'The Sandman', Neil Gaiman brings you his first novel adaptation onto the pop-mainstream silver screen circa 2007 (minus 'Mirrormask', of course).

[ Go ahead, watch the trailer if you haven't. I dare you... ]

Khamis, Mac 22, 2007

Ilhami.

“Seni itu indah”. Demikian kata seorang seniman agung. Memang seni itu indah. Tidak dapat hendak dihuraikan keindahan itu kerana setiap insan menafsirkannya dari sudut berlainan. Namun, keindahan itu menimbulkan kesan sama pada setiap jiwa - tersentuh, kagum, tertawan, hiba atau ria.

Jiwa siapakah tidak bergetar membaca puisi indah dan syahdu? Apakah menyebabkan sesuatu lagu berjaya menitiskan air mata atau menghidupkan suasana riang ria? Mengapa sesuatu lukisan amat tinggi nilainya dan menjadi rebutan terutama selepas pelukisnya tiada lagi di dunia? Bagaimanakah seseorang pelakon mampu membuat penonton menangis dan ketawa bersamanya atau benci dan meludahinya di luar dunia lakonan? Apa pula menyebabkan seseorang penulis, penyanyi, pelukis atau pemuzik begitu diminati dan disanjung tinggi?

Kalaulah ilham itu boleh diibaratkan sebagai satu benda, maka bagi aku, benda itu adalah diri aku sendiri. Ilham adalah diri aku dan diri aku adalah ilham. Susah hendak dimengertikan tetapi itulah tanggapan aku mengenai dan tentang ilham.

Ilham itu datang dua cara. Pertama, melalui pemerhatian dan pengalaman. Kedua berada dalam diri sendiri. Maksud aku, untuk menulis misalnya mesti ada sesuatu untuk merangsang ilham itu tiba, ada peristiwa menyebabkan terbitannya ilham itu. Tetapi rangsangan dan peristiwa itu tidak akan menjadi ilham kalau kepekaan menjadikannya ilham tiada dalam diri. Seniman harus punya daya khayalan yang lebih kuat daripada orang lain (bukan aku menganggap diri aku seniman... belum lagi). Dia mesti dapat membayangkan perkara yang tidak dilakukan atau dialaminya sendiri dan dapat pula menggunakan khayalan itu kepada satu bentuk seni. Mungkin dia tidak pernah bercinta tetapi dia mampu merasai bagaimana perasaan orang bercinta; debar, kecewa, suka, hampa, gembira, hiba dan lain-lain. Dan perasaan itu digubah menjadi baris-baris kata. Tulisan yang akhirnya membuahkan sebuah karya.

Pada pendapat aku secara peribadi, pengalaman dan pelajaran lampau menentukan corak berkarya. Tak kiralah dalam penulisan, lukisan, lagu ataupun apa-apa sahaja yang melibatkan pengkaryaan. Sebagai contoh, karya A Samad Said misalnya tercorak hasil pengalaman lampaunya melalui beberapa perubahan zaman. Kerana pengalamannya begitu, maka hasil karyanya bercorak begini. Dan begitulah juga dengan lagu dan muzik. Aku harus ambil contoh M.Nasir sebagai tanda hormat. Dia menggubah lagu mengikut siapakah yang bakal menyanyikannya. Setiap kali, dia akan cuba membayangkan lagu itu untuk siapa, penyanyinya, bagaimana wataknya dan segala-gala berkaitan penyanyi itu. Mungkin penyanyi (atau kumpulan) itu lebih sesuai lagu bercorak hiburan semata-mata dan penyanyi itu pula membawa mesej tertentu. Meneliti kesesuaian ini juga adalah sumber ilham bagi setiap pengkarya.

Tiada kelainan antara seniman dan manusia lain. Jadi aku tak percaya kalau orang mengatakan manusia seni itu ganjil atau berkelakuan lain daripada orang lain. Itu semua itu tak betul bagi aku. Aku tak percaya mencari ilham di tepi sungai, laut, gunung, tasik macam sesetengah orang membolehkan mereka bertemu 'ilham'. Itu bagi aku tanggapan salah mengenai ilham. Atau orang menyangka begitu kerana media selalu menggambarkan demikian. Bagi aku, cara itu hanya pada zaman yang bukan zaman sekarang. Kalau sekarang, cara begitu tak boleh pakai sangat. Tapi ada orang yang senang dengan cara itu dan memang aku tak punya hak untuk melarang dan menidakkan hak mereka-mereka itu. Kalau menunggu termenung di tepi sungai, baru ilham muncul, rasanya satu kerja pun tak menjadi. Maka timbul satu lagi persoalan: Apakah wanita (lebih-lebih lagi yang cantik) banyak mendatangkan ilham?

Tak adalah. Tak jugak. Melihat wanita bukan mendatangkan ilham tetapi... Ah! Faham-faham sendirilah. Kalau bicara tentang wanita dan perempuan ni, bagi aku tingkatan dia atas sikit (Subject matter-nya lain. Ada elemen dan unsur magical. Itu kuasanya lagi hebat luarbiasa. Kita cerita lain kali).

Jadi, waktu dan suasana bagaimana pulak mendatangkan ilham mencipta lagu, kau tanya aku? Seni ada masa tak? Aku tanya kau balik. Seni tidak ada masa. Jadi tidak ada waktu atau suasana tertentu mendatangkan lebih 'mood' untuk berkarya. Bila-bila masa sahaja boleh berkerja. Jugak, kita tak boleh terlalu mengikut mood. Sebagai penulis aku tak boleh begitu. Sekarang aku terpaksa menulis beberapa buah cerita dalam tempoh lebih kurang sebulan.

Namun, kau masih tak puas hati dan bertanya lagi. Tidakkah penulisan yang seolah-olah terburu-buru dan mengejar masa itu menjejaskan mutu karya yang dicipta? Adakala kita terpaksa mengalah kepada kehendak komersil dan arus perdana, mengatasi kehendak seni kita sendiri? Aku jawab lagi: Memang kita tidak pernah puas dengan apa yang ada. Walaupun, katakan kita puas hati dengan sesuatu tulisan itu, berapa lama rasa puas itu berkekalan? Tentu sampai masanya kita kembali merasa tidak puas hati dan ingin mencipta yang lebih baik lagi. Tinggi atau tidaknya nilai sesebuah karya dan sama ada ia diminati atau tidak, bukan hak kita. Itu hak pembaca(tapi tak semua pembaca adalah penilai). Kadang kala tulisan-tulisan yang kita rasakan cukup baik dan bermutu tidak mendapat sambutan. Sebaliknya, karya-karya 'penyendal' (diselitkan untuk memenuhi permintaan) pulak yang diminati. Mendapatkan ilham melalui penelitian ciptaan orang lain tidak salah asalkan bukan peniruan bulat-bulat. Persamaan yang sedikit tidak mengapa tetapi sentuhan peribadi aku dan kau mesti ada. Itu penting.

Jelasnya, penentuan siapa yang lebih dikenali bergantung pada siapakah antara pencipta-pencipta itu mempunyai daya kepekaan lebih kuat. Dan aku rasa, dari situlah datang ilham yang betul-betul 'pure' dan agung dalam ertikata sebenar.

Selasa, Mac 20, 2007

...orang kata ke?


Pelangi kembar. Apa maknanya tu?

Masih tak punya kesempatan dan peluang untuk tonton filem 'Mukhsin' dan 'Pursuit of Happiness'. Kata orang best. Aku yang belum tengok ni pun kata best sebab aku percaya cakap-cakap orang yang cakap cerita tu best. Nanti senang aku tengok, OK?

Oh! 2-3 minggu ni tengah sibuk 'berperang dengan perasaan'. Skala peperangan tak le besar sangat cuma kali ni pergi bertempur tanpa ada persediaan yang rapi dan khusus. Kalut sikit. Salah aku jugak. Mungkin akan reda sikit masa lagi. Jadi mungkin itu agaknya alasan tidak dapat menulis dengan secara profound dan baik. Mungkin inilah yang kebanyakan orang cakap:

" Takde mood "

Jadi, sekian sahaja untuk hari ni (Dah! pegi sambung buat keje, nanti tak berkat pulak kang duit gaji tu).

Jumaat, Mac 16, 2007

Rabu, Mac 14, 2007

NEW Captain America?


" Is this the NEW Captain America? "


The cover seems to prove some fans right who noted that Frank Castle a.k.a The Punisher, was the man who picked up Captain America's mask at the end of Civil War #7. The cover above is a variant edition(i think...) for Punisher War Journal #7, due in may. The one below is the regular cover.
(source: newsarama.com/marvel.com)


pastu... yang ni apahal pulak???

Selasa, Mac 13, 2007

Epilogue : 313

THE BATTLE OF BADR - The Message (1976)

Long before the movie came out dan baru-baru lagi di announce bahawasanya 300 akan ditransfer ke format widescreen filem, aku ada duduk-duduk dan borak dengan sorang kawan. Sekarang selepas ianya telah selamat dilancar dan mendapatkan reception hebat di layar perak, kitorang borak dan bincang lagi topik yang sama. " Jadi, bila lagi agaknya akan ada orang bikin balik cerita macam THE MESSAGE lakonan Anthony Quinn dulu tu? " Konsepnya sama; last stand angkatan perang yang bersemangat waja mempertahankan hak dan kebenaran. Konteksnya : JIHAD dan totally true to its storyline tentang the Battle of Badr. Macam yang aku borak dengan Encik Roy(Afterwork)... mungkin tajuknya kalau dikerjakan oleh Hollywood bertajuk '313' (somewhat of the same line as 300 tapi mesti ada orang kat luar sana yang akan cakap, tak authentic la macam gini - taking a cue from 300). Kalaulah Frank Miller dan Zack Snyder itu Islam...
Heh! Macam tu la aku dan Roy.

Ahad, Mac 11, 2007

Movie Review: 300

Thank you again, Mr.Miller
300 is based largely one of Frank Miller's favourite childhood films, Rudolph Maté's 300 Spartans (1962). It explores King Leonidas perspective of the Battle of Thermopylae, a battle in which a small band of Spartan warriors led by King Leonidas I defend their sovereignty from annihilation at the hands of Persian ruler, Xerxes and his army which historically boasted approximately 170,000 soldiers. Historically, the battle lasted three days until all 300 of the Spartan warriors had been slain when a Greek sheep farmer, Ephialtes, betrayed his homeland by leading the Persian army to a position that outflanked Leonidas unrelenting troops. This betrayal and the demise of Leonidas led to the unification of Greece and the origin of the first Democratic society.
First, it was Sin City. Now, for a second time, one of Frank Miller’s works, the Eisner Award winning mini-series 300 from Dark Horse Comics, has become a box office sensation. Directed by Zack Snyder (Dawn of the Dead) and starring Gerard Butler (Reign of Fire, Timeline), Lena Headley (Brothers Grimm), and Dominic West (Hannibal Rising), 300 reaches beyond the scale of modern cinema's most recent array of epics like Gladiator and Alexander and crushes them with it’s deceptively simplistic stylization and powerfully delivered performances with a precision matched only by the Spartan's tenacity on the battlefield.
The performances in this movie are the true heart of this epic. Gerard Butler's Leonidas defines the tragic Greek hero as he triumphantly accepts his pyrrhic victory over Xerxes. Corrupt politico, Theron gains an audience's disgust with seedy sneers as Persian gold jingles in his pockets. The true heart and soul of the movie resides with the rest of the selected soldiers close to Leonidas - specifically Vincent Regan (Troy) who plays Leonidas' Captain and David Wenham (Lord of the Rings) who plays Dilios; these two men deliver riveting, emotional performances that define the passionate demeanor of this warrior culture from the history of the world.

The film rings true to the mythic story. Leonidas is torn between time-honored tradition and his duty to Spartan precepts as the oncoming armies of Persia approach Greece's borders during an important solstice festival. Defying the decrees of the Ephors, mystics who are 'worshippers of the old Gods' , Leonidas decides to slyly lead a small elite cadre of 300 of Spartan's finest warriors to defend Greece's borders. Bound by the ritualistic dogma of his warrior code, the King of Sparta rejects numerous seductive attempts by Xerxes to surrender his people's freedom to the Persian Empire. Ultimately, tragedy befalls the spurious warrior-king and his men as they eventually fall to the superior numbers of the Persians.

The battle scenes are by far some of the most exciting and visceral fight scenes in the history of cinema - each raw encounter becoming increasingly more intricate as the Persians elaborate network of foreign soldiers and beasts from all corners of their vast empire attempt to topple the Spartans. From the Immortals to the pre-dated rhinoceros-styled horned beasts, nothing could defeat the Spartans. Each enemy seemed more horrific and garish than the next especially the strange, diseased looking Immortals whose faces should send chills up moviegoer's spines.

Scenically, proper credit should be given to Director of Photography, Larry Fong, who provides some of the most sumptuous moments of the film. He almost provides a viewer a place to stand in ancient Greece in the midst of one of history's most lopsided and heart wrenching battles. Director Zack Snyder, who also provided the script adaptation of Frank Miller's awarding winning comic book mini-series, captures the fanatical camaraderie and absolute nationalist fanaticism of the Spartans; most notably, in an early scene in which Queen Gorgo stands her ground at a hissing Persian messenger letting him know that, "Spartan women give birth to the only real men, Spartan men" and later when she stabs a deceptive Theron in front of an assemblage of Sparta's politicians.

In short, 300 takes the cinematic epic of yesteryear and reinvents it with stylistic vigor and a visceral grace that is rarely found in most modern historical period pieces such as this. This movie, with its well structured thematic elements combined with an amazingly talented cast of actors, transcends its comic book origins and transforms into easily the BEST FILM of 2007 thus far. Miller's work on 300 provides another a shining example that comic books aren't just about capes and tights; they are about humanity and socially relevant themes such as nationalism, self-sacrifice, oppression and the right to pursue freedom, no matter the cost. For those who havrn't already see it, take some time out to go see 300, you'll be hard pressed to find anything better to watch.

p/s: Well, now obviously Zack Snyder already got my approval and blessings for 'WATCHMEN' (confirm Alan Moore akan menyumpah-seranah lagi) and can't wait for Frank Miller's next flick, 'RONIN'.

Jumaat, Mac 09, 2007

a writer one day.

One day, hopefully people will say things like this and it's a sure sign that I've already made it in the real world --- being a writer :

" He is a... ehmmm (long pause), such a 'team player' with other people's creativity. He doesn't... he's not 'cheap' about his advice. He doesn't hold back because he's worried, you know... if you take it, then you gonna take 'something' from him. He's so giving with his observations and ehmmm, you know... he's a... he always crawling around back there in the trenches. He is always watching and listening to 'things' that you don't say. I mean, he's just studying everybody to see if they can be a character in one of his stories. Everybody is material for him. You know, if he is in the room... you better know, you're gonna end up in a story probably. And he is disarming because he is so charming. And when he speaks with you, you don't really realize that he is actually at work ".

Khamis, Mac 08, 2007

Review Komik: PERGINYA SEORANG PATRIOT






Captain America #25 [ Jilid 5 ]
Marvel
Penulis: Ed Brubaker
Pelukis: Steve Epting


Captain America MATI. Ya, hero dan pejuang lambang kemegahan dan keperkasaan Amerika Syarikat di bawah panji Marvel Comics pergi meninggalkan kita semua buat selama-lamanya(?) secara rasmi dalam komik CAPTAIN AMERICA #25. Isu yang bakal melakar sejarah tersendiri setanding dengan komik SUPERMAN #75(Superman mati di tangan Doomsday) dan beberapa isu komik-komik lain yang memaparkan pemergian karakter komik ke alam abadi yang semestinya menjadi topik paling hangat untuk dibicarakan semua pembaca dan follower komik mainstream seluruh dunia.

Jadi, bagaimana perkara yang semacam ini boleh terjadi kepada seorang patriot unggul dan hebat seperti Steve Rogers@Captain America? Begini ceritanya:

Semuanya bermula dengan sebuah event yang diberi nama Civil War. Mungkin ada yang tahu dan mungkin pulak ada yang tak tahu apa dia yang sebenarnya premis cerita dan dan perkara-perkara yang berlaku dalam Civil War ini. Untuk pengetahuan bersama, disini adalah rangkuman ringkas CIVIL WAR #1 hingga #7 yang baru saja selesai setelah tewas dan tertangkapnya Captain America dan konco-konco superhero ‘pemberontak’ di bawah angkatannya(kerana ini adalah review komik Captain America, bukan Civil War) ---

  1. Satu insiden tragis berlaku di sebuah kawasan petempatan di Stamford, US yang tercetus akibat perbalahan tidak terancang oleh sekumpulan superhero muda New Warriors dan geng supervillain telah mengorbankan beribu-ribu nyawa angkara kebangsatan Nitro.
  2. Masyarakat dunia terutamanya warga Amerika marah dan berang diatas kejahilan dan kekalutan yang makin menjadi-jadi berpunca dari perbalahan superhero dan supervillain yang tidak terkawal. Kerajaan Amerika Syarikat melancarkan SUPERHERO REGISTRATION ACT(Akta Pendaftaran Adiwira) di bawah kepimpinan dan teraju Tony Stark@Iron Man.
  3. Captain Amerika menentang dan menolak akta ini dengan alasan ia mencabul hak kebebasan sivil serta tatarakyat dan merangkul segala pegangan prinsip keperwiraan yang mereka sanjung dan junjung selama ini. Captain Amerika menjadi pemberontak/pelarian dan diburu oleh kerajaan Amerika Syarikat sebagai 'penjenayah'.
  4. Terwujudlah dua komponen superhero dalam dunia Marvel: Penyokong gagasan Iron Man(The Mighty Avengers) dan Gerakan pejuang Captain America(The Secret Avengers).
  5. Kejadian, insiden, impak dan reaksi yang berbelah bahagi dan besar-besar berlaku merangkumi keseluruhan latar cerita komik-komik Marvel. Antara yang meninggalkan kesan dan mengejutkan:


i Spider-Man mendedahkan indentitinya kepada umum sebagai Peter Parker dan tanda sokongan kepada kerajaan(yang mana akhirnya dia berpaling tadah dan berpindah ke kem Captain America setelah sedar Iron Man sudah ‘tidak waras’ dengan keputusan dan tindak-tanduknya yang 'gila-gila'.

ii ‘Perceraian’ antara Mr.Fantastic dan Invisible Woman serta keretakan Fantastic Four.

iii Klon Thor dicipta oleh S.H.I.E.L.D sebagai plan kecemasan, Goliath terbunuh.

iv Iron Man rekrut penjahat(The New Thunderbolts) untuk mencari pemberontak-pemberontak superhero sebagai satu skim pengampunan untuk supervillain.

v Finale Civil War besar berlaku di penjara Negative Zone yang mana geng Captain America merancang untuk membebaskan rakan-rakan mereka yang tertangkap tapi diserang hendap oleh geng Iron Man.

vi Pertempuran berakhir betul-betul di tengah-tengah bandar New York; hampir kesemua 'main player' Civil War bergasak habis-habisan, askar Namor akhirnya menyebelahi Captain America, keadaan betul-betul havoc dan porak-peranda, Iron Man dibelasah teruk, orang ramai tidak percaya apa yang sedang berlaku dan mengambil tindakan nekad menyerang Captain America yang mereka label sebagai pengkhianat dan pembelot!

vii Captain America mengaku membuat tindakan yang silap dan mengalah. Dia diberkas oleh unit tindakan khas SHIELD untuk dihadapkan ke muka pengadilan.

viii Iron Man menang Civil War dan meneruskan Akta Pendaftaran Adiwira Amerika Syarikat dengan melancarkan Akta INITIATIVE ala cowboynya.

ix Cebisan terakhir geng Captain America masih menjadi pelarian dan superhero dalam buangan, antaranya ialah Spider-Man, New Avengers, Punisher(yang dikhabar anginkan sebagai PENGGANTI CAPTAIN AMERICA?!) dan ramai lagi.

x CIVIL WAR sebenarnya belum berakhir secara total.

Bagaimana Captain America dibunuh? Bagi yang belum membaca komik yang tersebut, ini adalah satu...

[ AMARAN spoiler ]

Semasa dalam perjalanan ke Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat yang terletak di Washington, dia diserang hendap dan ditembak bertubi-tubi. Tembakan pertama tepat di bahagian bahu. Dan dalam kelam-kabut dan huru-hara akibat tembakan itu, dia di tembak tiga kali lagi di bahagian perut dan satu tepat di bahagian dada. Maka oleh yang sedemikian rupa, CAPTAIN AMERICA MATI SERTA MERTA DI TEMPAT
KEJADIAN
akibat pendarahan yang serius. Siapa yang menjadi mastermind, masih belum dikenalpasti namun akhirnya didedahkan dan dikenalpasti; Red Skull adalah dalangnya. Yang menjadi penembak tepat(sniper) itu pulak adalah Crossbones manakala penembak kedua adalah orang kanan SHIELD, Sharon Carter yang telah di hipnosis oleh supervillain bernama Dr. Faustus. Apa yang pasti di sini, kematiannya sudahpun disahihkan oleh Marvel sendiri dan mendapat liputan meluas oleh media-media utama seperti CNN,
BBC, Variety dan New York Times.


Satu lagi detik tragis dan hitam dalam dunia komik antarabangsa.

Selasa, Mac 06, 2007

something severely saccharine.

Now,

someone said something sweet and sugary about me today... yesterday actually, to be precise. it's beautiful. it's profoundly inspiring and deeply touching. i think this the one where i should be feeling absolutely great and gracious, extremely sentimental and emotional and spiritually intense and divine. i do believe it has been sent to me as a 'wish'.

( Oh. How i LOVE this feeling evermore. )

Jumaat, Mac 02, 2007

[ Semalam dalam... MANIFESTASI MIMPI ]

BEHOLD.


[ It came in all shapes and sizes; from text messages, phone calls, YahooMessenger. And it came with wishes and warning of the future! ]


Shazroy: Happy Birthday bro... Happy Birthday. Kau dapatlah nanti apa yang kau nak. Kau MESTI dapat!

Nik Nadzru: ...I’ll getcha key chains or stuff from Singapore nanti, OK tak?! HAHAHA!! What do you want for your birthday then?

RadenPutri: Happy Birthday! Semoga wish awak jadi kenyataan tahun ni! ;D

Deelaila: Happy Birthday to yooouuu. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.Ey u r è bday boy. Evryone should wish u ;-) close ur eyes,make a wish.. hihi. May all ur dreams come true k bday boy.. Aminn..

Mama: Happy Birthday, abang long...

Fazri Mukhtar: Oo.. Hepi Besday.

Fazarizan Mukhtar: Happy Birthday, abang long...

Farzana Mukhtar: Happy Birthday, abang long...

Juliana: Hepi besday fm,more wealthy 2 come.

Azuana: Hepi bday superman!

kulatkulat: happy birthday. May all your wish come true dear... ; D

HSBC: Wishing you a Happy Birthday!

Fizlee: Happie hapy happy hepi BIRTHDAY.. may God bless u n may all dreams will come trueee... : )

Nor Zeeka: Happy birthday, dude. Moga murah rezeki dan panjang umur.

Azwin: Ehmm... It’s you birthday? Happy Birthday, boy.

Wan Noor Hidayah: Happy Birthday! Selamat Hari Jadi. Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan mudah-mudahan apa yang awak hajati akan awak dapat tahun ni.

Syamsiah: Happy Birthday, abang long! Apa yang special tahun ni?

Aura: Happy birthday dude...

Gayour: SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN
TERIMALAH HADIAH DARI GUA BERUPA SEBUAH LAGU(A.Ramlie – Kenangan).... BLEH BANGING SAMA AURA. HARHARHAR!

Ahmad Iznan: So how’s life? Mcm mana ngan cita2 kau yg thn ni nak beli kreta sndri. then cari awek. dan kawin. terasa tak perubhn usia apabila ulngthn usia pd hr ni?

Fauzi Mukhtar: eh, lupe lak. happy birthday, bro!.. may 2morows b bettr than ystrdays.

Noraini: Happy Belated Birthday.

[ Meanwhile on FRIENDSTER... ]

deco
hepi besday bro... u are my local comic writter idol... uuuaaarrrrggghhhh i miss your free poster bro...

AdzAnis
Ouhh!! Thank you dear sir. May i be the first to wish you Happy Birthday!

Achor
wei... raja komik, happy birthday!

Areyoung
Hepi Besday Faizal. Semoga hepi slalu ;)

lucky ana
hepi b'day 2 u...

-AraBiaN-
Selamat hari jadi!!! anak aku nak kuar weekend nih... so dah standby stroller sebagai pengganti maggi goreng perbelanjaanku ketika malaysia tewas di mamak bistro?

rynaz
Happy Birthday Faizal! ;D

MaD
Haloo Hang Tuah...
Happy Birthday!!
Bile mau kawin??


'sirpojies'


aiza
dah tuo faizal ni... epy bufday!!! ;)

-NaNa ZaHaRi-
happy birthday my dearie fwen (",)

she
epi beday faizal! semoga pjg umur n dmurahkan rezeki. Aminnn...


I believe my birthday is most definitely about wishes and dreams then.

p/s: jadi silalah membuat undian dan komen segera siapakah yang yang layak mendapat anugerah untuk ucapan terbaik untuk tahun 2007 ini? mungkin itukah anda... by the way; terima kasih semua.

Khamis, Mac 01, 2007

[ Hari ini dalam... MANIFESTASI MIMPI ]

Sejak seringkali ini, aku selalu sahaja terfikirkan fikiran-fikiran yang dalam-dalam. Selalunya berulang-ulang tentang satu-satu perkara. Seterusnya aku alihkan kesemua komposisi pemikiran aku tadi ke sebuah tujuan supaya aku jadi lebih senang dan tenang untuk berpendirian. Aku duduk diam-diam dan mula membuat hipotesis aku sendiri tentang diri aku sendiri. Mungkin aku mula jadi konservatif bila sampai ke tahap ini. Jadi bertanya aku lagi: Apakah rasa ini? Semangat yang semacam manakah ini? Bolehkah aku mempunyai angan-angan ini? Apa benarkah harapan-harapan ini satu hari nanti akan jadi milik aku? Aku kah aku ini?

Zahirnya aku berkata; ini barangkali saduran fata morgana dan mirage minda lagi dan lagi. Batinnya aku menjerit; ini semestinya ketentuan aku dalam hidup yang menghampiri tingkatan realisasi dan kesejagatan.

[ Sudah tertulis... sudah tertulis ]

Terjemahannya begini supaya jelas dibaca dan ditafsir orang... Apa yang aku mahu, apa yang aku nak dan apa yang aku wish untuk hari ni adalah begini:

Aku terfikirkan tentang bila agaknya aku akan dapat komputer laptop peribadi kepunyaan aku sendiri. Senang dan selesa aku nak menulis dan melangsaikan kerja-kerja aku tanpa ada gangguan server dan kekacauan luar kawalan dan sebagainya. Sambil tu, boleh aku dapat 'tiket' dan duduk-duduk kat Starbuck atau Coffee Bean dan menaip sambil perhatikan 'ilham' yang lalu-lalang. Aku terfikirkan tentang bila agaknya aku dapat kereta milik sendiri yang aku idam-idamkan selama ini yang selalu sahaja berlegar di depan mata jalanraya. Ada satu-dua kereta itu nampaknya cantik belaka. Bestnya kalau ada kereta sendiri. Aku terfikirkan tentang bila agaknya aku dapat superpower, terbang dan punya kuasa zahir-batin luarbiasa yang pastinya more than those of mortal man dan selamatkan dunia dari kekejaman dan ketidak-adilan yang sedang berlaku diseluruh dunia seperti di Timur Tengah dan mana-mana lagi zon pergolakan manusia yang perlukan pertolongan aku. Aku terfikirkan bila agaknya aku akan dapat mula dan selesaikan tulisan-tulisan aku yang sudah lama terhimpun di dalam kotak ilham ini. Nazri, Nazim dan yang lain-lainnnya sudah published dan well known sedikit, sedangkan aku... masih alasannya tetap sama: One day. One day. Aku terfikirkan bila agaknya aku akan dapat selesa dengan kondisi kewangan peribadi aku yang boleh berada selamat-selesa-sempurna sehari-harian. Aku terfikirkan bila agaknya aku akan dapat tengok "bulan jatuh ke riba". Aku terfikirkan bila agaknya aku akan dapat kerahkan inner-energy sebenar supaya aku dapat berbudi untuk keluarga, kawan-kawan dan semuanya. Bukan... yang ini bukan angan-angan aku nak jadi superhero. Maksudnya ialah obligation dan responsibility aku terhadap korang semua. Dah tertunai atau belum? Banyak yang kurangkan? Please help me, help you.

Aku terfikirkan bila agaknya aku akan dapat merasa hakikat dan nikmat berperasaan dan jiwa kasih-sayang; maksud aku bercinta dengan si Dia dengan kejatiannya yang melebihi mana-mana puncak perasaan yang wujud dan terwujud di dunia ini. Bagaimana itu rasanya berindu dendam? Menyebut nama seseorang berulang kali didalam hati seiring dengan detak jantung? Dan bersumpah setia hanya dialah yang kekal selama-lamanya tanpa ada lagi yang lain? Mempunyai sinergi dan ideal serba-serbi? Membiarkan diri dimamah waktu atas kekuatan hebat kuasanya? Menjadi inspirasi di kala jaga dan lena? Hanya dia yang satu bersemadi di segenap sanubari? Yang membenamkan naluri ke lubuk terpaling dalam? Yang hanya muncul dalam mimpi-mimpi indah? Jatuh CINTA? Penyatuan dua hati, dua jiwa dan sudahnya terbentuk satu perasaan terpaling dahsyat? Pengabdian yang abadi. Agung dan indah. Oh... hati aku rasa berbunga-bunga dan perut aku macam ada banyak rama-rama!

[ TERPERSONA. Aku mula hanyut dalam cerita-cerita dan lagu-lagu yang pernah aku baca dan dengar ]

Akhirya aku jadi faham dan tahu. Aku terus jadi mengerti dan terlerailah segala persoalan-persoalan tadi. Aku mendongak langit dan cuba-cuba menyusun barisan kata dan kalimah. Niat. Doa. Ke sini jugak aku lagi. Dan seperti sebelumnya dan seperti yang terdahulu dari sebelum-sebelum itu, dia datang lagi. Nanti aku akan jumpa dia lagi di akan datang. Untuk itu, wajar benar aku masuk kedalam dunia aku tanpa bertemankan keraguan. Makin lama, makin berkesan rupaya penangan pengalaman itu. Isi dan pengajarannya cukup-cukup mendamaikan. Terima kasih. Aku sedar diri aku dalam kewarasan yang beralun-alunan ini. Emosi. Sentimental. Dia datang...
" selamat datang "


owh. Untuk yang tak tahu atau tak di inform; Hari ini harijadi aku rupanya. Patutlah rasa ‘satu’ macam.


1 MAC 2007

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Hari Ini Aku Demam.

Entah apa pasal, hari ini aku demam. Jenis demam yang selalu aku akan rasa dan alami setiap tahun. Bermula dengan resdung, sakit belakang, w...