Khamis, November 30, 2006

Ahad, November 26, 2006

What's the point of the story?

Well...

Here's the point.

Aku ada satu benda yang aku rasa menarik, sungguh pun ada beberapa orang yang baca entry kali ni agak 'macam biasa aje'.

Sila beri perhatian.

Begini.

Pernah tak dalam mana-mana point dalam hidup korang terasa yang sebenarnya sesuatu buah ilham atau idea korang itu sangat bernilai dan layak untuk mendapat perhatian yang lebih besar di dalam kelompok umum masyarakat? Pernah tak? Ianya sedang berlaku pada aku sekarang sebab ironinya sangat-sangat 'menggigit'.

PEDIH.

Dulu masa aku belajar kat universiti dan sedang duduk-duduk diam sambil berangan, aku didatangi idea. Idea untuk sebuah cerita yang aku rasakan sungguh 'gripping' untuk sebuah novel mahupun filem. Aku pun biarkan isi-isi ilham tu datang dan merasuk kepala aku sampai aku rasakan puas. Terus aku menulis rough draft cerita itu ke atas beberapa keping kertas comot. Lengkap satu pitching cerita.

Premis ceritanya:
Bagaimana sekiranya kita diberi peluang semula untuk memperbaiki ataupun membetuli kesilapan lampau kita hanya dengan 'sekelip mata'? Ini sedikit sebanyak akan menyelimuti benda-benda bodoh yang tak sepatutnya kita buat atau lakukan dulu. A chance to make up for our lost cause. Mungkin masa tu kita terlalu naif dan belum cukup matang dalam berfikir. Tapi apakah cause dan effect terhadap tindakan kita itu? Apakah action kita itu akan mendatangkan reaction yang lainnya? Sebuah implikasi yang tak diduga?

Adakah sesiapa yang berani di dalam dunia ciptaan Tuhan ini menongkah dan melawan 'ketentuannya' ?

Perkara ni berlaku dalam hidup aku masa tahun 1999 dulu.


[*Ini adalah sebuah poster filem ciptaan Hollywood tahun 2004]


Nama filem ini ialah 'The Butterfly Effect'. Aku jadi semacam bila filem ni keluar. Pada masa itu, aku teringatkan hasil tulisan picisan aku masa aku berangan-angan kosong dulu. Nak diselongkar semula kertas-kertas comot dalam bilik aku tu, aku pun tak tau kat mana aku letak benda tu. Aku termangu dan terkesima. Ini macam idea aku? Atau mungkinkah ini memang idea aku? Bila masa pulak aku hantar pitching skrip ni kat Hollywood.


Damn.

They really did it... they stole my idea.

Itu idea aku.


Takpe... kata aku kat diri aku sendiri dengan harapan aku dapat memujuk diri aku sendiri. Selang beberapa tahun lepas tu, aku duduk diam lagi. Kali ni aku diseru ilham lagi. Cukup masa berangan, aku ambik kertas dan tulis cepat-cepat. Tapi ceritanya tak siap lagi. Sampai sekarang, masih tak siap sedangkan ideanya dah ada lama.

Dalam awal tahun ni, di suatu pagi yang aku tak dapat ingat entah bila entah... aku bukak internet. Aku ternampak satu trailer filem baru:


'Stranger than Fiction'. Cerita tentang pertembungan serta konflik alam fiksyen dan dunia realiti tentang perihal seorang penulis/narrator dan watak utama ciptaannya dalam sebuah novel. Sekali lagi aku terkejut. Semuanya dah ada dalam kepala aku tahun 2001 dulu. Aku rasakan ini satu idea original tulisan aku dulu yang sangat sukar untuk aku dapat untuk beberapa tempoh masa ke hadapan. Ni kalau bikin buku atau filem best jugak ni, fikir aku satu masa dulu!

Aku tepuk tancap dahi kuat-kuat bilamana aku dapat tahu dengan sendirinya, Hollywood sekali lagi menyerang aku secara senyap-senyap. Tapi aku tetap berkeras tak mahu cepat risau atau gusar tentang keaiban yang berlaku. Aku tetap ada peluang one day untuk jual jugak idea original aku kat mana-mana produksi filem atau penerbit buku, tak kira lah luar ataupun dalam negeri.

One day.

Aku nak kuatkan usaha dan gandakan semangat aku untuk menulis. Aku rasa aku nak tulis satu cerita yang paling-paling digemari oleh mainstream Malaysia. Formula SELAMAT dan BIASA untuk survive dekat sini. Biasanya ada dua ajer: Cerita lawak ataupun cerita cinta. Tapi aku nak buat satu masterpiece(kalau diizinkan Tuhan) cerita cinta yang boleh diserap semua orang. Orang muda boleh layan, orang tua boleh tengok, orang luar boleh ikhtiraf dan orang kita boleh sanjung. Satu kisah cereka yang boleh capture attention semua orang... THE ULTIMATE LOVE STORY THAT WILL DEFINE ALL LOVE STORY.

Tapi kenapa aku belum buat, dah ada orang lain buat dulu ni?



[Geram. Aku jadi geram... cerita macam ni dah ada dah dalam kepala aku jugak!]

So, pernah tak jadi hal yang sebegini dalam hidup korang yang mana: Idea hasil tulisan korang pada asalnya tampak original dan sangat brilliant... rupa-rupanya sudah di fikirkan orang lain terlebih dulu. Tambah rumit, idea itu telah pun bergerak dan dijana menjadi sebuah bahan produksi komersial santapan dan tatapan umum.



Apa yang korang buat kalau korang jadi aku?



APA?


...

Jumaat, November 24, 2006

re-posting... re-posting


Ever woken up from a dream and sworn it was real? What if it really was, but turned out to be as real as life itself?



Well... here's the deal.



I've not been updating my blog for quite some time and I found it 'anomalous'.

For that, tune in later as I'll be back for more entertaining narrative and much interesting stuff.

Now, just enjoy some things from my friends linkage over the right sidebar of my blog.


...


Thank You.

Khamis, November 09, 2006

syyhhh... senyap sikit!

sedang duduk.

diam-diam.

tiba-tiba aku rasa hanyut dengar lagu ni(lagu lama... lama tak dengar)

***

Di Jalan Sesat (dipinjam utk semua)

Apakah takdir mimpi ini
mendatang berulang kali
darah penuh di tanah
sedangkan tangan menongkat langit
Apakah yang kuperjuangkan

apakah yang dipertahan
apakah harus aku jadi pahlawan

Oh.. Tuhan
Tidaklah aku layak untuk syurgaMu
Tapi aku tak terdaya menahan panas nerakaMu
Curiga di mata orang bagaikan mentari rembang

Bagaikan aku berdosa pada siapa saja

Sedang Tuhan di mana-mana
melihat semua dosa dalam serata usia
walau ditelan Segitiga Bermuda
Selaluku mengulangi dosa yang telah aku buat

dikutip kembali mengapa begini
MENGAPA BEGINI?!

Sedang Tuhan tahu sesiapa
untuk neraka untuk syurga
aku dah terpaksa
memilih syurgaMu dari pengertian padaMu kuharapkan
Aku cinta padaMu Tuhan


walaupun sesat jalan....

p/s: ooohh! Baru aku tau, selama ni lagu nasihat ni untuk aku sebenarnya.

Rabu, November 08, 2006

KAL-EL vs PHANTOM

Smallville SEASON VI
(Episode: 'Static')

" Say my name... say my name, Batista!! YOU KNOW WHO I REALLY AM!!! I AM KAL-EL and I am suppose to be in that friggin' movie! "

(taking a Q from Mr.Roman's PICTURE OF THE DAY)

Selasa, November 07, 2006

International Guide to Living Fabulously in the Dream World


He's Faizal Mukhtar, the mad comic book genius from someplace called somewhere whose distinctive work has redefined comic authorship for the underground and the mainstream. From the mind-bending counter-culture thrill-ride of ANDAIKATA, to the truly heartbreaking love story of inter-dimensional time-travellers MASA KE SEMASA, to the re-invention of one of Malaysia's most enduring unsung icons with KISAH KEMBARA KAPTEN MALAYSIA... he has made comics almost every reader has fallen in love with.

Can't GET enough of him, eh?!

Khamis, November 02, 2006

listen...

listen hard.


If you take a life do you know what you'll give?
Odds are, you won't like what it is
When the storm arrives, would you be seen with me?
By the merciless eyes of deceit?

I've seen angels fall from blinding heights
But you yourself are nothing so divine
Just next in line

Arm yourself because no-one else here will save you
The odds will betray you
And I will replace you
You can't deny the prize it may never fulfill you
It longs to kill you ...Are you willing to die?

If you come inside things will not be the same
When you return to the night
And if you think you've won
You never saw me change
The game that we all been playing

I've seen diamonds cut through harder men
Than you yourself
But if you must pretend
You may meet your end

The coldest blood runs through my veins

Try to hide your hand
Forget how to feel... 'Life' is gone with just a spin of the wheel

The coldest blood runs through my veins

...you know my name.

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Challenge

Dengan pelbagai kandungan dan intipati yang ada dalam dunia media sosial sekarang, terlalu banyak idea telah dizahirkan hari demi hari. Ak...