Rabu, November 30, 2005

TENTANG 2005

...untuk yang terlanjut dan selanjutnya.

Tak lama lagi nampaknya. Dalam tempoh lebih kurang sebulan(31 hari), kita semua akan memberi ucapan selamat kepada 2005. Maknanya satu lagi tahun yang baru akan tiba. Banyak yang datang dan banyak jugak yang telah pergi untuk keseluruhan tahun ini. Ini secara tak langsung memberi peluang dan ruang untuk aku membuat review secara collective dan concise tentang perkara, peristiwa, sejarah, tentetan, kejadian, memori dan kenangan yang terjadi dan berlaku sepanjang 2005; secara langsung atau yang tidak langsung, secara sengaja atau yang tidak disengajakan...






























Inilah maksud entry blog kali ini. Yang sepatutnya dan seharusnya dilakukan. Kadang-kadang aku terfikir beberapa jenak(plural untuk singular ‘sejenak’), apa tujuan nyata aku blogging dan apa tulisan yang boleh dan wajar aku persembahkan. Dalam masa yang sama, aku pun mula berkira-kira: Siapa pembaca entry-entry blog aku ni? Jenis pembaca dan manusia semacam manakah mereka-mereka ini? Pembaca biasa? Peneliti? Penyinggah? Peminat? Pencinta? Pengkritik? Pengutuk? Penyokong? Atau hipokratus semata-mata?(aku cuba untuk membuang jauh-jauh persepsi skeptikal terakhir itu tadi, tidak patut rasanya berfikir sebegitu).

Dengan pemahaman dan pengalaman yang aku peroleh daripada kelompok serta khalayak yang wujud di sekeliling aku, aku terus termenung. Bermenung dengan rasa sarat isi, bukan menung kosong(itu hanya anggapan aku). Ada orang kata aku kuat berkhayal. Ada orang kata aku gagah bermimpi. Ada orang kata aku leka berangan-angan. Hanyut dan lemas terus-terusan dengan dunia lamunan yang aku ciptakan sendiri.Terbuai dengan hayunan deras imaginasi yang tiada kesudahan, tidak berpenghujung.



Aku katakan ‘ya’ pada itu semua.



Aku seorang moralis mimpi.



Aku perpegang teguh pada harapan-harapan maya itu yang akhirnya(bagi aku), tak mustahil berkenyataan. Percayalah. Ini pernah dan sedang terjadi pada aku sendiri. Mungkin ini satu jawapan yang dapat memuaskan hati semua.

Begini. Aku mahu wadah blog ini sebagai satu saluran untuk aku menjana ilham, bertukar-kongsi pendapat dan meluah-lahirkan idea yang sudah siap sedia terbentuk dari ‘dalam’ diri. Bagi aku, ini merupakan satu antara berbagai langkah atau cara untuk menzahirkan sesuatu yang kita kurang selesa berterangan-terangan secara terbuka. Yang ada di sini hampir semuanya ikhlas dan jujur(tanpa berselindungan). Walaupun kadangkala terdapat segelintir tulisan-tulisan samar dan kabur yang punya cubaan untuk ‘menyembunyi’, ia tetap terhurai dan jelas buat yang tahu dan mahu memahami.

Sudah. Cukup aku rasa. Segalanya sudah memadai. Sebab dan akibat atas semua segala entry yang ada pada blog ini akan aku pegang dan galas atas tanggungjawab sendiri. Dengan ini, aku ingin memaklumkan bahawa bagi apa yang tertinggal untuk 2005(dalam tempoh sebulan dan selanjutnya), akan diperjelaskan semula semua rentetan penting lagi signicant yang telah dan sudah terjadi sepanjang 12 bulan ini. Perjalanan hidup yang pastinya muat isi dan pati kandungannya.

Ini termasuklah cerita-cerita menarik, orang-orang baru dan lama yang aku kenal, pengalaman bagus dan tidak berapa bagus, kerja dan amal aku, kejayaan dan kekecewaan, inspirasi dan ilham beserta bermacam-macam lagi post-mortem sepanjangnya.


Bila ada cerita baru, pasti kita akan bertemu dengan segala rangkaian dan aneka bentuk perkara tentang apa, siapa, kenapa, bila dan bagaimana? Mungkin ada yang pernah dengar, mungkin ada yang tidak. Mungkin jugak ada yang turut merasai atau melalui jalan yang sama aku lalui. Atau mungkin juga ada yang masih menunggu sepanjang usia untuk ‘sesuatu’ berlaku.



Inilah cerita aku tentang 2005.




p/s: (dan mungkin jugak aku bercakap dan menulis terlalu banyak tentang benda-benda yang korang tak faham langsung dan membuang masa korang setiap kali melawat laman ini)

Isnin, November 28, 2005

Make sure everybody knows what their parts are and get ready to work.

Deadlines are for deadbeat super heroes. Those magazines survive mainly on the addiction of fans who need their fix every month. If you need to have your thing out every month, you need deadlines, and if you have to write five to ten articles a month, your main concern in that the pages get done but if you can take advantage of the more flexible schedule and make sure your work is the best you can do.

You have to tell yourself that the work needs to be done, and that no one else will do it for you (or even pressure you about when it will be ready).

This past months was almost crazy and a lot of work landed on me. Unscheduled work (we only worry about doing the best comics we can, even if we still aren't getting paid for that extra effort). My point is, I didn't do as many pages as I wanted. And I know the next few weeks will be even crazier, so I don't know how much work on our story we'll do then as well.

So what do I do?

I keep writing down that I'm doing this magazine for the future as I say in any mamak stall or lepak sessions that I will have new things popping up in 2006 and I let everybody know what I'm doing, so I have no excuse but to do the damn thing. Because that's what making comics is about: realizing you're the only one who can stop yourself from telling your story.

Khamis, November 24, 2005

Just got a little something to say...

Don't expect the ride to be perfect. You'll find a lot of bumps on the road, and you will fail more than once. Sometimes, it will be your fault. Sometimes, it won't. We always learn when we make mistakes, and we're probably going to do a lot of them, 'cause there's always so much to learn.



Maybe things would have happened differently.

But I learned a lot from my mistakes.


That's it.


Let's move on to something else



I love telling stories, even more than I like writing them. The art, for me, is just part of something bigger(especially comic book,of course... the most under-rated and under-stated art form of all). It's not just another 'pretty image'. It's a sequence of choices, of moments, that tell a story of memories and reminiscence of time. Memories we are about to acquire and that may not leave our minds after we're done with them.


"That story will have to wait." I concluded.


Then, a few nights back I had another idea. It had a beginning, a middle and an end. It was visual, it had a lot of room for dialogue, and it dealt with a subject I wanted to address on the story: the future.

And the future became the present became now.


It looks promising.























THE FANS: meet & greet

Jumaat, November 18, 2005

Isnin, November 14, 2005

Aku nak sambung belajar kat sini...
































Study “Sociology Through Superheroes” in Illinois

Academicians will be teaching a course called "Sociology Through Superheroes" at the College of Lake County, Grayslake, Illinois, starting in January 2006. This three credit class will utilize superheroes, especially Superman, to illustrate social themes and issues.

The class will discuss : social class, inequality, gender, symbolism of superheroes, and the social history of superheroes. Readings include Red Son (Mark Milllar and Dave Johnson) and the Paul Dini and Alex Ross DC large format comics, as well as Comic Book Nation by Bradford W. Wright and classic sociological theory.

The class is one in a series of many ("Sociology Through Star Wars" and "Sociology Through Star Trek" are some others). Fellow fans in the area who are interest in registering for the class should contact John via email, by phone on 1-847-543-2537, or visit the college website at clcillinois.edu.

Next year's schedule of classes will be posted on the website soon (within a few weeks) and registration begins then. The class will be offered on Tuesdays from 12:30pm until 3:15pm, starting January 17, 2006. John taught the class a few years ago, but figured with Superman Returns on the horizon that it would be a perfect time to offer the class again to students.. The class includes a presentation where students get to create and present their own superhero using social themes as a basis for the character.

- (sumber internet yang soheh dari lama web yang soheh)



p/s: Alangkah bestnyer kalau course semacam ini ada kat tanahair kiter masa aku study dulu... semangat sikit aku nak pegi kelas belajar!

Selasa, November 01, 2005

RAYA 2005

PERUTUSAN HARI RAYA AIDILFITRI
DARI SEORANG UNTUK SEMUA ORANG
1 SYAWAL 1426H / 3 NOVEMBER 2005



Assalamualaikum .

Alhamdulillah, pertama-tama marilah kita sama-sama panjatkan syukur ke hadrat Allah swt yang dengan izin dan limpah kurniaNya, telah dapat kita sempurnakan ibadah puasa sekali lagi dalam keadaan aman dan damai di negara kita yang tercinta ini. Walaupun di antara kita ada yang berpuasa di dalam suasana dan emosi yang jauh lebih mencabar dan tercabar, aku mendoakan agar semua itu akan menjadi penyebab bagi kurniaan rahmah yang lebih lumayan dari yang Maha Esa.

Namun sentuhan Ramadan tahun ini telah juga berjaya menonjolkan ciri-ciri anggota zahir dan batin supaya lebih banyak bersabar dan berserah dari menyerlahkan kepentingan peribadi. Umpamanya, disamping menghidupkan Ramadan dengan ibadah, kesedaran dan keinsafan... kita juga menyaksikan usaha-usaha lebih gigih oleh kita semua untuk mengukir senyuman di hati bagi meringankan beban dosa dan noda ini.
Syabas saya ucapkan kepada semua mereka-mereka yang telah berpegang teguh kepada tuntutan agama ini. Pada masa yang sama aku ingin berpesan supaya lebih ramai yang mampu akan mengikut jejak langkah ini ( terutamanya diri ini yang masih lagi terus belajar untuk ‘hidup’ )

Pada menjelangnya hari yang berbahagia ini di samping kita meraikan kemenangan perjuangan bulan Ramadan dan yang lanjutnya di suasana Syawal, izinlah diberi peluang memberi ucap selamat buat mereka yang layak menerimanya :

Untuk Mama dan Babah, aku sembah salam dan ampun maaf sebab terlalu banyak dosa dan salah aku yang tak mungkin dapat aku perhitung. Tuhan saja yang Maha Tahu dan dia saja yang mampu membalas budi jasa itu. Aku kenang pengorbanan itu sampai habis nyawa aku dan hingga ke hari penghabisan kelak.

Untuk adik dan beradik, korang semua best sebab banyak ajar aku jadi abang yang bertanggungjawab, tapi aku tetap nak mintak maaf kalau ada gaya pengetuaan dan corak pengadilan aku yang kurang kena. Oh! Raya ni kalau nak duit raya kena mintak. Tak mintak, aku tak kasik.

Untuk geng Subang Supreme : Abu, NikNadzru, Affendi (Bob), HafidzNasir, Ali, Najib, Afdal, Azli, Ita, Zeeka, Zaki, Humaizi, Hanan, SaidGile, Ariff, Fendi, Fairuz, Reyhana, Emma, Wani, Elisha, Suzanna, Izwaa, AdzaAniz, Shahiran, Naqi, Fauza, Lob, Husaif, Shuib, Emi Efeezam (berani lu kawin ngan boss gua!), LailiAdlna, SophiaSuraya, Fizlee, Erman, Kahlil, Harris, Asrol, Bijan, Redu, Lidia, Zaid, Noraini, Nazila, Ijad, Suhaiba, Umi Nadia, Hanafi, Shazri, Jazri, Tun Fatimah, Natasha, Zack, Fazli, Mustakim, Mustazim, Zikree, Zul, rejimen-rejimen seangkatan kat Sekolah Sri Subang / Subang Utama termasuklah mentor dan cikgu-cikgi kat sekolah, budak-budak bola padang 7-11 kat SS18, kroni-kroni James Bistro kat SS19, kartel-kartel komik aku kat Comics Corner, Mind Shop ngan DreamHutt, semua yang ada atau tiada dalam lingkungan komuniti friendster aku dan keseluruhan individu yang pernah ada human atau inhuman contact secara direct atau indirect dengan aku. ( Sesiapa yang namanya ada keciciran disini, sila kepilkan nama anda didalam ruangan comment yang sedia ada untuk mendapat ucapan maaf secara terus dan telus )

Untuk geng Ultimate UiTM : Iznan, Botak, Ejai, Amyzaddin, Alfy, Syam, Intan, Anne, Ain, Aini, Che’Nor, Nazi, Zura, Min, Mimi, Norlie, Rozidah, Anas, Emi, Melati, Aishah, Fikri, Moklen, Raihan Fazli, Raof, Nana, Nani, NurHafizah, Zeti, Zurien, Yongster, semua yang pernah satu kelas ngan aku atau tidak dari zaman Matrix MassComm 1999 sampai MassComm 2003 and beyond ( lu semua memang ‘WORLD’ ), semua senior dan junior aku yang declare ngan tak declare ( aku tak kisah sebab aku pun tak pegi induction! ), lecturer dan sifu-sifu kat fakulti dan segala ‘isi perut’ universiti terulung di Malaysia itu yang terletak di Shah Alam atau sedestinasi dengannya. ( Sesiapa yang namanya ada keciciran disini, sila kepilkan nama anda didalam ruangan comment yang sedia ada untuk mendapat ucapan maaf secara terus dan telus )

Untuk Kabinet Karangkraf dan Kabilah-kabilah lain : Everyone and Everybody ( Kerajaan Karangkraf ni macam satu negara sendiri, ramai sangat orang untuk budak baru macam aku ni nak ingat ). Special Shout-Out dedication for Comic Clan of the Karangkraf Comic Department – Bro Roy, Bro Apai, Bro Niezam, Bro Gayour, Bro Padi, Bro Lan, Bro Kareno, Bro Aura, NaniHaryani, Aida, Saylo, Fatt, Diana, Deqa, Maman, Adin, Ayiem, Amang, Kobis Bungo, Yama, Linda, Zayla, Nana, Kak Rof, JJ, CK dan geng yang ada dalam Gen-Y Department : JOM!, G3, KLIK, Bintang Kecil dan e-Baca ( imagination is unlimited! ). Sekali la dengan Opie, Nazri, Liz dan lain-lain yang ada kat ‘sebelah’ sana. Big Boss a.k.a Tuan Haji ( Tokan Besar Majalah kat Malaysia ni )... Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin. ( Sesiapa yang namanya ada keciciran disini, sila kepilkan nama anda didalam ruangan comment yang sedia ada untuk mendapat ucapan maaf secara terus dan telus )

Untuk kawan dan teman yang aku anggap rakan dan sahabat,
semua-semua pun aku ada buat silap dan salah sebab aku tau yang aku ni manusia normal ( bukan superhero yang macam selalu aku gembar-gemburkan itu ). Yang terlepas, terkata, terlanjur, terlalu, terlebih dan terlupa tu... aku harap korang semua sanggup dan boleh maaf lupakan. Sebabnya aku tak nak tanggung ingatan yang bukan-bukan dalam memori aku ni sebab kapasiti untuk benda-benda yang macam tu dia tak boleh nak simpan banyak-banyak sangat. Kalau overload dia bahaya.




Untuk ‘seseorang’ : ( # aku akan biarkan ruang ini kekosongan sebab belum ‘datang ilham’ nak di isi lagi # )



Marilah kita tanamkan azam untuk terus hidupkan nilai-nilai murni lagi sejagat yang telah kita hayati sepanjang bulan ini seperti kesabaran, keinsanan, keikhlasan, kemurahan hati tanpa mengira dan banyak berkira. InsyaAllah, komitmen dan semangat kita di dalam menegakkan dan menyebarkan kerohanian diri yang sebenar, akan memastikan bahawa risalah yang dibawa oleh 'al-Amin' akan terus menyentuh sanubari dan menyinari kehidupan setiap insan dan makhluk di dalam alam ini.







































Semoga pengalaman 30 hari ini dapat kita manfaatkan untuk mempertingkatkan manifestasi semangat yang ada dalam diri kita semua


"Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin"

FAIZALMUKHTAR
SANG SAUDAGAR MIMPI

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Masih dalam kerugian.

Ya. Macam biasa aku akan cakap: "Masa berjalan begitu pantas" Walaupun bukannya dihamburkan secara colloquial, aku tetap masih l...