Rabu, Disember 21, 2005

No. #8

( Memento dan flashbak TENTANG 2005 )



" ...money well spent”



















































Payah betul aku nak sebut baris perkataan ni dulu. Kira macam satu fobia la jugak: D.U.I.T. Tapi itu dulu punyer cerita la. Realitinya sekarang dah jadi lain. Dah ada twist dalam life story aku sekarang .Sekarang ni dah ada gaji tetap dan dah ada kemampuan, senang sikit aku ‘nak bernafas’.

At one point, kita semua mesti ada pasang angan-angan nak jadi kaya atau paling koman pun berduit 24 jam. It felt so good bila dah ada gaji tetap. Satu perasaan fresh yang menakjubkan. Kerja sebulan dan cukup bulan dapat gaji. Hasil usaha aku carik rezeki berbayar dengan wang ringgit.

I’m doing this comic book stuff not because I simply want it or enjoy it. But it also gives me more than fine petty cash and good hard earn money. It makes me ‘rich’ in a way. Rank #8 ialah mendapat duit gaji yang memang mutlak milik aku tanpa bantuan, sogokan, pinjaman atau berhutang dengan orang lain.



















Sebahagian harta aku dilaburkan di sini ye.

Money can be a wonderful tool. If you like what you see, you can try to have a go and have it for yourself one day. That's what I think when I talk about money: if you like what money can do for you, the 'worlds' they create, you can try to 'look for it' and find out more about what 'the power'. Each Ringgit Malaysia has a value, and adds something different to the bearer, so I'm really proud to work for it. Without any further ado, lets get this straight: AKU MEMANG AIM DAN TARGET NAK JADI KAYA SATU HARI NANTI ( I want TOTAL financial freedom! ).

Kalau ada orang kata ‘money is power’, mungkin di situ ada kebenarannya.

Isnin, Disember 19, 2005

No. #9

( Memento dan flashbak TENTANG 2005 )


" ...patience will always be a virtue ~ "


Sekarang ni, aku kerap menghabiskan masa dengan melihat, memerhati, memantau, menganalisa, mengkaji dan mendalami hal-hal yang berkaitan dengan masa depan. Aku dah berani berfikir soal komitmen. Akan tetapi, aku masih teringat tak berapa lama dulu, aku macam goyang dan rasa hilang arah bila orang bertanya soal ‘masa depan’ dan apa perancangan aku untuk menghadap ‘masa depan’. Maklumlah, dulu aku penganggur. Dan secara lazimnya pulak, para penganggur biasanya kurang berkeyakinan berbicara soal ‘masa depan’. Mungkin aku fobia masa tu sebab bekalan aku nak membina ‘masa sepan’ tak cukup. Kerja tetap pun takde, apatah lagi gaji tetap kan?

Apa pun, aku berpegang pada satu prinsip, satu etika kod yang aku pegang sejak lama dahulu : Bersabar dan kesabaran itu pasti akan berbaloi.

Dan aku cukup tak percaya dengan kedudukan dan situasi aku sekarang. Macam dalam mimpi. Siapa sangka, kerja suka-suka baca komik dan kumpul komik yang aku mulakan hampir 13 tahun dulu dah bertukar menjadi satu profesion buat aku. Aku kerja buat komik, aku kerja bikin komik.

Susunan perenggan-perenggan yang diatas ni nampak janggal dan pelik tapi aku tahu maksudnya cukup jelas. Kalau kita semua bersabar dan cukup yakin berserta kuat usaha dengan apa yang kita lakukan selama ini, dengan izin Tuhan apa yang dihajati akan tercapai. Kuncinya sabar dan terusan bersabar, walau apa pun yang datang. Pahit atau manis. Berat atau ringan. Hidup kena ada challenge sikit baru best.

Bagi 2005 dan untuk ranking tempat ke #9, aku nak cakap yang akhirnya kesabaran aku menghadapi cabaran dan dugaan sepanjang perjalanan ke sini akhirnya berbalas kepuasan. Syukur aku Alhamdulillah.

Inilah masanya aku mempertahankan, apa yang selama ini milik aku.

























Masih banyak yang perlu 'diperlaku' dan 'dipersembah'

INTERLUDE : An Obligatory Over Obsession


Next...

Sometimes I feel I've been repeating myself. And, when I think about it, I also think that maybe that's a problem in the world I’m living in as well.

I work everyday from morning to late afternoon on weekdays(and weekends too) like everyone else. In a matter of fact, aku rasa macam aku bekerja hari-hari dari minggu ke minggu, dan dari bulan ke bulan(yang mana bagi aku, secara personalnya tak mendatangkan hal langsung, selagi takde masalah atau komplikasi yang rumit timbul)

Not that my life was dull or uninteresting, on the contrary, but it was relevant knowing that, no matter how organised and pre-planned my life is, when you are too busy running stuff... mesti ada benda yang kita terabai, terlupa atau terbabas.


‘Ter...’


Contohnya laman blog ini yang tergantung continuity entrynya.

Or maybe I forgot about the part where I should apologize and say: “Sorry semua, aku sibuk sampai aku terlupa(there goes that word again) yang aku ada benda nak aku sampaikan sebelum hujung tahun 2005 ni. Or maybe I started out wanting to make this right once more. I'll give it a shot again. Please don’t mind the sudden pause yang tiba-tiba dan agak mengejut ni.

Now, that conclusion lead me to this. It seemed I could re-tell the countdown with great sense of comfortability and pressure-free.

p/s:
spent the last few weeks working like a torrid maniac. I came up with round of events with my officemates and with a few more friends(e.g: Belia Benci Dadah event@Banting, Sure Heboh@Shah Alam, wedding shootings@Templer Park, Bintang Kecil Event@SeriKembangan,etc.)
Three excruciating weeks later, here I am ready to write again. We all agreed to give it our best and to do something we haven't done before. It remains to be like this until we succeeded to make the company totally and utterly satisfied.

Khamis, Disember 01, 2005

No. #10

( Memento dan flashbak TENTANG 2005 )



" ...bela rambut panjang cam ala M.Nasir konon, endingnya dah macam Mat Rock kangkang ~ "
















In a way, aku sebenarnya dah lama benar nak berambut panjang. To be honest, since zaman aku bersekolah rendah sampailah habis universiti. Dengan segala daya tersebut, time tu memang niat aku nak jadi rebel. Benda yang paling-paling aku suka langgar ialah peraturan larangan berambut panjang. Bukan apa, aku tengok idol aku yang ada darah-darah seniman tu semuanyer punya free hair panjang lurus mengurai. Tambah pulak cabaran dari member-member aku yang dare aku bela rambut. Orang kata aku nampak 'cool' berambut panjang(bukan aku kata ye... orang kata ye). Long story short, setiap kali ajer rambut aku mula nak bercambah, ada la cikgu displin yang dengki atau pak guard ITM yang murah hati nak hulur aku saman. Terbantut hasrat di jiwa.

Abis belajar: satu peluang keemasan. Aku belasah cukup-cukup, pedulik apa orang nak kata aku kutu ker, rocker kampung ker, apa ker... yang penting gua puas! I have been waiting for this chance and opportunity since ages.

Untuk memori terbaik aku yang be-ranking ke #10 untuk 2005 ialah berambut panjang. Mungkin sekarang ni aku dah berambut pendek semula(aku telah melunaskan fitrah nazarku pada tanggal 1 Mei 2005 dengan upacara potong rambut sebab confirm kerja). Mungkin jugak ada yang bersuara mengatakan diorang suka dan rindukan aku berambut panjang. Apa-apa hal,no worries. Kalau datang ilham aku nak berambut panjang balik, panjanglah ia.

Aku membesar dengan rasa puas hati kerana salah satu impian fizikal aku sejak di bangku sekolah yang berakar di atas kepala akhirnya terlunas jua...

HAHAHA.


p/s: songkok raya aku hilang lagi weeiii... pulangkan!! pulangkaaaaannn!!! : (

Rabu, November 30, 2005

TENTANG 2005

...untuk yang terlanjut dan selanjutnya.

Tak lama lagi nampaknya. Dalam tempoh lebih kurang sebulan(31 hari), kita semua akan memberi ucapan selamat kepada 2005. Maknanya satu lagi tahun yang baru akan tiba. Banyak yang datang dan banyak jugak yang telah pergi untuk keseluruhan tahun ini. Ini secara tak langsung memberi peluang dan ruang untuk aku membuat review secara collective dan concise tentang perkara, peristiwa, sejarah, tentetan, kejadian, memori dan kenangan yang terjadi dan berlaku sepanjang 2005; secara langsung atau yang tidak langsung, secara sengaja atau yang tidak disengajakan...






























Inilah maksud entry blog kali ini. Yang sepatutnya dan seharusnya dilakukan. Kadang-kadang aku terfikir beberapa jenak(plural untuk singular ‘sejenak’), apa tujuan nyata aku blogging dan apa tulisan yang boleh dan wajar aku persembahkan. Dalam masa yang sama, aku pun mula berkira-kira: Siapa pembaca entry-entry blog aku ni? Jenis pembaca dan manusia semacam manakah mereka-mereka ini? Pembaca biasa? Peneliti? Penyinggah? Peminat? Pencinta? Pengkritik? Pengutuk? Penyokong? Atau hipokratus semata-mata?(aku cuba untuk membuang jauh-jauh persepsi skeptikal terakhir itu tadi, tidak patut rasanya berfikir sebegitu).

Dengan pemahaman dan pengalaman yang aku peroleh daripada kelompok serta khalayak yang wujud di sekeliling aku, aku terus termenung. Bermenung dengan rasa sarat isi, bukan menung kosong(itu hanya anggapan aku). Ada orang kata aku kuat berkhayal. Ada orang kata aku gagah bermimpi. Ada orang kata aku leka berangan-angan. Hanyut dan lemas terus-terusan dengan dunia lamunan yang aku ciptakan sendiri.Terbuai dengan hayunan deras imaginasi yang tiada kesudahan, tidak berpenghujung.



Aku katakan ‘ya’ pada itu semua.



Aku seorang moralis mimpi.



Aku perpegang teguh pada harapan-harapan maya itu yang akhirnya(bagi aku), tak mustahil berkenyataan. Percayalah. Ini pernah dan sedang terjadi pada aku sendiri. Mungkin ini satu jawapan yang dapat memuaskan hati semua.

Begini. Aku mahu wadah blog ini sebagai satu saluran untuk aku menjana ilham, bertukar-kongsi pendapat dan meluah-lahirkan idea yang sudah siap sedia terbentuk dari ‘dalam’ diri. Bagi aku, ini merupakan satu antara berbagai langkah atau cara untuk menzahirkan sesuatu yang kita kurang selesa berterangan-terangan secara terbuka. Yang ada di sini hampir semuanya ikhlas dan jujur(tanpa berselindungan). Walaupun kadangkala terdapat segelintir tulisan-tulisan samar dan kabur yang punya cubaan untuk ‘menyembunyi’, ia tetap terhurai dan jelas buat yang tahu dan mahu memahami.

Sudah. Cukup aku rasa. Segalanya sudah memadai. Sebab dan akibat atas semua segala entry yang ada pada blog ini akan aku pegang dan galas atas tanggungjawab sendiri. Dengan ini, aku ingin memaklumkan bahawa bagi apa yang tertinggal untuk 2005(dalam tempoh sebulan dan selanjutnya), akan diperjelaskan semula semua rentetan penting lagi signicant yang telah dan sudah terjadi sepanjang 12 bulan ini. Perjalanan hidup yang pastinya muat isi dan pati kandungannya.

Ini termasuklah cerita-cerita menarik, orang-orang baru dan lama yang aku kenal, pengalaman bagus dan tidak berapa bagus, kerja dan amal aku, kejayaan dan kekecewaan, inspirasi dan ilham beserta bermacam-macam lagi post-mortem sepanjangnya.


Bila ada cerita baru, pasti kita akan bertemu dengan segala rangkaian dan aneka bentuk perkara tentang apa, siapa, kenapa, bila dan bagaimana? Mungkin ada yang pernah dengar, mungkin ada yang tidak. Mungkin jugak ada yang turut merasai atau melalui jalan yang sama aku lalui. Atau mungkin juga ada yang masih menunggu sepanjang usia untuk ‘sesuatu’ berlaku.



Inilah cerita aku tentang 2005.




p/s: (dan mungkin jugak aku bercakap dan menulis terlalu banyak tentang benda-benda yang korang tak faham langsung dan membuang masa korang setiap kali melawat laman ini)

Isnin, November 28, 2005

Make sure everybody knows what their parts are and get ready to work.

Deadlines are for deadbeat super heroes. Those magazines survive mainly on the addiction of fans who need their fix every month. If you need to have your thing out every month, you need deadlines, and if you have to write five to ten articles a month, your main concern in that the pages get done but if you can take advantage of the more flexible schedule and make sure your work is the best you can do.

You have to tell yourself that the work needs to be done, and that no one else will do it for you (or even pressure you about when it will be ready).

This past months was almost crazy and a lot of work landed on me. Unscheduled work (we only worry about doing the best comics we can, even if we still aren't getting paid for that extra effort). My point is, I didn't do as many pages as I wanted. And I know the next few weeks will be even crazier, so I don't know how much work on our story we'll do then as well.

So what do I do?

I keep writing down that I'm doing this magazine for the future as I say in any mamak stall or lepak sessions that I will have new things popping up in 2006 and I let everybody know what I'm doing, so I have no excuse but to do the damn thing. Because that's what making comics is about: realizing you're the only one who can stop yourself from telling your story.

Khamis, November 24, 2005

Just got a little something to say...

Don't expect the ride to be perfect. You'll find a lot of bumps on the road, and you will fail more than once. Sometimes, it will be your fault. Sometimes, it won't. We always learn when we make mistakes, and we're probably going to do a lot of them, 'cause there's always so much to learn.



Maybe things would have happened differently.

But I learned a lot from my mistakes.


That's it.


Let's move on to something else



I love telling stories, even more than I like writing them. The art, for me, is just part of something bigger(especially comic book,of course... the most under-rated and under-stated art form of all). It's not just another 'pretty image'. It's a sequence of choices, of moments, that tell a story of memories and reminiscence of time. Memories we are about to acquire and that may not leave our minds after we're done with them.


"That story will have to wait." I concluded.


Then, a few nights back I had another idea. It had a beginning, a middle and an end. It was visual, it had a lot of room for dialogue, and it dealt with a subject I wanted to address on the story: the future.

And the future became the present became now.


It looks promising.























THE FANS: meet & greet

Jumaat, November 18, 2005

Isnin, November 14, 2005

Aku nak sambung belajar kat sini...
































Study “Sociology Through Superheroes” in Illinois

Academicians will be teaching a course called "Sociology Through Superheroes" at the College of Lake County, Grayslake, Illinois, starting in January 2006. This three credit class will utilize superheroes, especially Superman, to illustrate social themes and issues.

The class will discuss : social class, inequality, gender, symbolism of superheroes, and the social history of superheroes. Readings include Red Son (Mark Milllar and Dave Johnson) and the Paul Dini and Alex Ross DC large format comics, as well as Comic Book Nation by Bradford W. Wright and classic sociological theory.

The class is one in a series of many ("Sociology Through Star Wars" and "Sociology Through Star Trek" are some others). Fellow fans in the area who are interest in registering for the class should contact John via email, by phone on 1-847-543-2537, or visit the college website at clcillinois.edu.

Next year's schedule of classes will be posted on the website soon (within a few weeks) and registration begins then. The class will be offered on Tuesdays from 12:30pm until 3:15pm, starting January 17, 2006. John taught the class a few years ago, but figured with Superman Returns on the horizon that it would be a perfect time to offer the class again to students.. The class includes a presentation where students get to create and present their own superhero using social themes as a basis for the character.

- (sumber internet yang soheh dari lama web yang soheh)



p/s: Alangkah bestnyer kalau course semacam ini ada kat tanahair kiter masa aku study dulu... semangat sikit aku nak pegi kelas belajar!

Selasa, November 01, 2005

RAYA 2005

PERUTUSAN HARI RAYA AIDILFITRI
DARI SEORANG UNTUK SEMUA ORANG
1 SYAWAL 1426H / 3 NOVEMBER 2005



Assalamualaikum .

Alhamdulillah, pertama-tama marilah kita sama-sama panjatkan syukur ke hadrat Allah swt yang dengan izin dan limpah kurniaNya, telah dapat kita sempurnakan ibadah puasa sekali lagi dalam keadaan aman dan damai di negara kita yang tercinta ini. Walaupun di antara kita ada yang berpuasa di dalam suasana dan emosi yang jauh lebih mencabar dan tercabar, aku mendoakan agar semua itu akan menjadi penyebab bagi kurniaan rahmah yang lebih lumayan dari yang Maha Esa.

Namun sentuhan Ramadan tahun ini telah juga berjaya menonjolkan ciri-ciri anggota zahir dan batin supaya lebih banyak bersabar dan berserah dari menyerlahkan kepentingan peribadi. Umpamanya, disamping menghidupkan Ramadan dengan ibadah, kesedaran dan keinsafan... kita juga menyaksikan usaha-usaha lebih gigih oleh kita semua untuk mengukir senyuman di hati bagi meringankan beban dosa dan noda ini.
Syabas saya ucapkan kepada semua mereka-mereka yang telah berpegang teguh kepada tuntutan agama ini. Pada masa yang sama aku ingin berpesan supaya lebih ramai yang mampu akan mengikut jejak langkah ini ( terutamanya diri ini yang masih lagi terus belajar untuk ‘hidup’ )

Pada menjelangnya hari yang berbahagia ini di samping kita meraikan kemenangan perjuangan bulan Ramadan dan yang lanjutnya di suasana Syawal, izinlah diberi peluang memberi ucap selamat buat mereka yang layak menerimanya :

Untuk Mama dan Babah, aku sembah salam dan ampun maaf sebab terlalu banyak dosa dan salah aku yang tak mungkin dapat aku perhitung. Tuhan saja yang Maha Tahu dan dia saja yang mampu membalas budi jasa itu. Aku kenang pengorbanan itu sampai habis nyawa aku dan hingga ke hari penghabisan kelak.

Untuk adik dan beradik, korang semua best sebab banyak ajar aku jadi abang yang bertanggungjawab, tapi aku tetap nak mintak maaf kalau ada gaya pengetuaan dan corak pengadilan aku yang kurang kena. Oh! Raya ni kalau nak duit raya kena mintak. Tak mintak, aku tak kasik.

Untuk geng Subang Supreme : Abu, NikNadzru, Affendi (Bob), HafidzNasir, Ali, Najib, Afdal, Azli, Ita, Zeeka, Zaki, Humaizi, Hanan, SaidGile, Ariff, Fendi, Fairuz, Reyhana, Emma, Wani, Elisha, Suzanna, Izwaa, AdzaAniz, Shahiran, Naqi, Fauza, Lob, Husaif, Shuib, Emi Efeezam (berani lu kawin ngan boss gua!), LailiAdlna, SophiaSuraya, Fizlee, Erman, Kahlil, Harris, Asrol, Bijan, Redu, Lidia, Zaid, Noraini, Nazila, Ijad, Suhaiba, Umi Nadia, Hanafi, Shazri, Jazri, Tun Fatimah, Natasha, Zack, Fazli, Mustakim, Mustazim, Zikree, Zul, rejimen-rejimen seangkatan kat Sekolah Sri Subang / Subang Utama termasuklah mentor dan cikgu-cikgi kat sekolah, budak-budak bola padang 7-11 kat SS18, kroni-kroni James Bistro kat SS19, kartel-kartel komik aku kat Comics Corner, Mind Shop ngan DreamHutt, semua yang ada atau tiada dalam lingkungan komuniti friendster aku dan keseluruhan individu yang pernah ada human atau inhuman contact secara direct atau indirect dengan aku. ( Sesiapa yang namanya ada keciciran disini, sila kepilkan nama anda didalam ruangan comment yang sedia ada untuk mendapat ucapan maaf secara terus dan telus )

Untuk geng Ultimate UiTM : Iznan, Botak, Ejai, Amyzaddin, Alfy, Syam, Intan, Anne, Ain, Aini, Che’Nor, Nazi, Zura, Min, Mimi, Norlie, Rozidah, Anas, Emi, Melati, Aishah, Fikri, Moklen, Raihan Fazli, Raof, Nana, Nani, NurHafizah, Zeti, Zurien, Yongster, semua yang pernah satu kelas ngan aku atau tidak dari zaman Matrix MassComm 1999 sampai MassComm 2003 and beyond ( lu semua memang ‘WORLD’ ), semua senior dan junior aku yang declare ngan tak declare ( aku tak kisah sebab aku pun tak pegi induction! ), lecturer dan sifu-sifu kat fakulti dan segala ‘isi perut’ universiti terulung di Malaysia itu yang terletak di Shah Alam atau sedestinasi dengannya. ( Sesiapa yang namanya ada keciciran disini, sila kepilkan nama anda didalam ruangan comment yang sedia ada untuk mendapat ucapan maaf secara terus dan telus )

Untuk Kabinet Karangkraf dan Kabilah-kabilah lain : Everyone and Everybody ( Kerajaan Karangkraf ni macam satu negara sendiri, ramai sangat orang untuk budak baru macam aku ni nak ingat ). Special Shout-Out dedication for Comic Clan of the Karangkraf Comic Department – Bro Roy, Bro Apai, Bro Niezam, Bro Gayour, Bro Padi, Bro Lan, Bro Kareno, Bro Aura, NaniHaryani, Aida, Saylo, Fatt, Diana, Deqa, Maman, Adin, Ayiem, Amang, Kobis Bungo, Yama, Linda, Zayla, Nana, Kak Rof, JJ, CK dan geng yang ada dalam Gen-Y Department : JOM!, G3, KLIK, Bintang Kecil dan e-Baca ( imagination is unlimited! ). Sekali la dengan Opie, Nazri, Liz dan lain-lain yang ada kat ‘sebelah’ sana. Big Boss a.k.a Tuan Haji ( Tokan Besar Majalah kat Malaysia ni )... Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin. ( Sesiapa yang namanya ada keciciran disini, sila kepilkan nama anda didalam ruangan comment yang sedia ada untuk mendapat ucapan maaf secara terus dan telus )

Untuk kawan dan teman yang aku anggap rakan dan sahabat,
semua-semua pun aku ada buat silap dan salah sebab aku tau yang aku ni manusia normal ( bukan superhero yang macam selalu aku gembar-gemburkan itu ). Yang terlepas, terkata, terlanjur, terlalu, terlebih dan terlupa tu... aku harap korang semua sanggup dan boleh maaf lupakan. Sebabnya aku tak nak tanggung ingatan yang bukan-bukan dalam memori aku ni sebab kapasiti untuk benda-benda yang macam tu dia tak boleh nak simpan banyak-banyak sangat. Kalau overload dia bahaya.




Untuk ‘seseorang’ : ( # aku akan biarkan ruang ini kekosongan sebab belum ‘datang ilham’ nak di isi lagi # )



Marilah kita tanamkan azam untuk terus hidupkan nilai-nilai murni lagi sejagat yang telah kita hayati sepanjang bulan ini seperti kesabaran, keinsanan, keikhlasan, kemurahan hati tanpa mengira dan banyak berkira. InsyaAllah, komitmen dan semangat kita di dalam menegakkan dan menyebarkan kerohanian diri yang sebenar, akan memastikan bahawa risalah yang dibawa oleh 'al-Amin' akan terus menyentuh sanubari dan menyinari kehidupan setiap insan dan makhluk di dalam alam ini.







































Semoga pengalaman 30 hari ini dapat kita manfaatkan untuk mempertingkatkan manifestasi semangat yang ada dalam diri kita semua


"Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin"

FAIZALMUKHTAR
SANG SAUDAGAR MIMPI

Khamis, Oktober 27, 2005

OH, SWEET IRONY... IT’S EVERYWHERE.

Day after day of unrelenting rain. And I've been sitting here in my fortress of solitude, relieved that this must be somekind of precursor sign from the Almighty.





































Getting a lot of people asking me if the “bulan puasa” have impacts on my past and current life. I answered this extensively elsewhen and elsewhere and am basically reproducing it here so I don't have to keep saying it. And I stress that this is merely my thoughts on the matter, not anyones.

The Answer : Yes ( Sebenarnya aku sayang giler nak tinggalkan Ramadhan. Banyak sangat citer yang aku simpan dan dapat setiap kali bulan suci penuh keramat ni datang. Tanya ler sapa ajer yang tahu pasal aku dan 30 hari penuh pengisian yang datang hanya setahun sekali )

I'm posting an entry from further down memory lane because we're coming up on the deadline for Syawal 2005. So what do you have to do when all this nostalgia kicks-in? It’s not simple, really. Suggest a figure like myself to be a ghost from the past and trying to live for the future. Making up for old sins.

Never fear.

I tell you this in the strictest confidence. In fact, this is so secret that ONLY YOU readers of this blog; are witnessing. Yes, you. Everyone else is seeing the timid-superficial side of me. In fact, if you're seeing me everyday right now, it'd be best if you just shut yourself from me until after Hari raya. Unfortunately, this doesn’t make any sense for those who don’t know me at all.

Know what I think? I think if people are happy with me making them happy and I say it’s all fine... God bless them. There are so many people in my life who are laboring at things that they despise about me. Seriously, where on earth does ANYONE get off slip-slapping people who are living out their dreams, the dreams of writing the stuff I grew up with? And by the way, having the sheer nerve and determination to brave the staggering odds of breaking in to be able to achieve those goals deserves far more than a dismissive "critiques". It deserves a "well done you" and "welcome to the club" and "stick with it". It doesn't deserve snottiness and arrogance and the snip-snapping bullying of the jock mentality which these people display with such vigorousity.

And how about the notion that the people who achieved their goal of crafting new directions and ideas for the Malaysian comic industry achieved their current station in life without stepping over the bodies of friends in order to do so? Go figure it out, people.

Producing a brand new magazine with some superhero tales is what makes me entirely happy ( look for more scribe from me in 2006 ). Producing my own concept and stylized stories is what makes other people happy. One is not intrinsically more cowardly than the other. Frankly, it's as if they had a great way to end this unruly episode and had to stall for time until they got to it. Still, it's not as if I'm going to stop watching and observing at this point. But not the strongest attempt by a longshot. I'm sorry, but I simply cannot accept the idea that some people are crashing up against each other. That's pretty much what I'm here for, and certainly the fact that it's been extremely busy for me, this is far better than just sitting here with nothing to say .


Just one opinion to share with. Hope to see you all here for my Hari Raya testimonial next time.

as-Salam

Khamis, Oktober 20, 2005

a miracle happened last night.

(somebody told me once that patience is a virtue. And though i soldier on,these feeling in my heart... I've held it long enough!)
























"A hundred days had made me older,
since the last time that I've saw your pretty face
A thousand lights had made me colder and...
I don’t think I can look at this the same

But all the miles had separate,
They disappear now when I’m dreaming of your face.

I’m here without you, baby
but your still on my lonely mind
I think about you baby
and I dream about you all the time
I’m here without you baby,
but your still with me in my dreams
...and tonight it’s only you and me

The miles just keep rollin
as the people either way to say hello
I've heard this life is overrated
but I hope that it gets better as we go

Everything I know and anywhere I go...
it gets hard but it won’t take away my love
And when the last one falls,
when it’s all said and done
it get hard but it won’t take away my love."



- Here Without You

Jumaat, Oktober 14, 2005

"TELUNJUK LURUS DIGALAS IBU JARI
SAHABAT TULUS MENGASAH HATI BUDI"


"Aku tidak tahu sama ada memang aku salah seorang darinya ataupun hanya ilusiku dalam realiti yang hampir sirna(hilang)" - Ju`an Einriqie



Mereka kata...
Lihatlah itu pujangga cinta
Tatapilah puisi sendirinya
Mengertikanlah isi hatinya

Baitnya menenangkan perasaan,mencungkil pemikiran dan berlalu di luar garisan. Ia serupa impian dan pula langsung menjadi harapan. Tuhan telah menciptanya dari sejarah yang sedih... mencorak seorang penyair. Lihatlah di cermin ada siapa? Tatapilah hasil kesepian. Mengertikanlah hati kesendirian.

Dia kata... aku jadi tika di dalam bait. Hidupku berjalan melompat falsafah diri, berbeza atas pengertian seni. Suratan malam hadir sebelum ia dihantar dari bulan bersama kesamaran yang ditinggalkan. Memang Tuhan mencetuskan aku dari tiada.

Dia kata pada mereka... jangan terlalu memuja penyair cinta ini. Dursila siri telah meragut segala suci dan aku hanyut sesat lalu dikaram tangan ini. Masih lagi aku mencari erti dalam kata diri, menjadi 'aku' yang telah tertulis di dada langit, mencari jawapan akan segala yang terjadi. Kepada seorang buta mencari jalan kembali.

Pimpinlah dia duhai para pendita hidup.




12 Ramadhan 1426 Hijrah
Pukul 12.35 tengah malam

Jumaat, Oktober 07, 2005

I Could Only Clone Myself
(posted with much dignity and respect)

How do ‘they’ do it?

Ok. Maybe I’m just really slow, really lazy or just plain dumb ...actually, I know I’m not any of those things, so how do they do it!?

I’m referring to some of my mates here at work that put out their stuff so much more often than I can.

Am I jealous? You bet I am!

"The influences and the tone of our department will change and lead the industry throughout the coming years. I’m very delighted because that's a great thing. I think that our overwhelming enthusiasm and love for this project will shine through."

Bold words from one of my superior. I guess I’m not in par with them, and no : I think it’s not the fasting month.

RED ALERT!




Isnin, Oktober 03, 2005

Well.


Many things to mention, and not much time to blog, so forgive me if this is a bit bitty and scattershot.

( Long, vaguely irritating day, mostly because I didn't get enough sleep last night and have to fly off to the office quite late. )

The weird thing about this blog is the way that questions come in about things I keep meaning to talk about. It's been happening for years now, so you'd think I'd get used to it, but I never do. For example, this past weekend I wound up having a long conversation with my friend and then with another about making sure that people didn't think that I have a girlfriend or crush on some non-existent girl. So, a good and timely question. The answer is still and will always stay NO until I make any official announcement ( sooner or later,korang tau jugak kan??? )

I'm pretty sure that I've talked about my KISAH CINTA elsewhere on this blog, so I'll leave it as an exercise for you to find it.

It's odd --- I do run into people ( particularly ex-classmates or coursemates, for some reason ) who believe that that my writing is impenetrable, and uses lots of 'long words'. I was taught, growing up, reading people like the day and night that come and go, that the secret of good writing was clarity and; where possible, simplicity, and that the aim was, above all... communication. By all means I will use any word(s) I want, as long as it's exactly the right word for what I need to say. Tak payah faham pun takpe actually sebab aku nak test brape ramai yang faham,tak faham,buat-buat tak faham,langsung tak nak faham atau malas nak faham dengan apa yang aku tulis.

Sorry about that. I love the idea of more free time and quality thoughts to think about companionship , but it hasn't happened yet. It probably won't happen until I found the absolute inspiration and total encouragement for it.

Right. Thanks for those who still understand.

Jumaat, September 30, 2005

There's no easy way to do this. No matter how I get into 'this life', i'll always have to work hard. Even if i s**k at this, i'll have to do it day in... day out, more days than you would want, more hours than you'd like.

Only working hard you'll get anywhere.

Along the way, i'll mess up a lot.

That's the only way i'll learn.

*sigh*

Isnin, September 26, 2005

Aku tengah tangkap 'layan' lagu nih sekarang









































Kau selalu di hati
tak ku dekati
dua dunia kita berbeza


...


Cinta itu buta
dan juga boleh membutakan
melukakan dan sukar untuk kita lupakan

"Aku cinta padamu"

hanyalah ungkapan
luahan yang jarang bermakna bila diucapkan
Ini pula cerita cinta sang pujangga
bukan Arjuna Sita
bukan Cinta dan Rangga

Mungkinkah khayalan akal mainan minda
Atau lamaran puitis
dengan hasrat yang indah
sentiasa ada mata jahat yang memerhati
Tapi ku tak runsing
tidak mungkin rindu
ku pusing lihat wajahmu di setiap penjuru

Senyuman di kaca
kisah mu ku baca
Perjuangan kita sama duka mu ku rasa
Aku pasrah saja pada yang Esa
Kerna ku tahu
Dua dunia kita berbeza

Suka di kala malam termimipi-mimpi
Rindu di kala siang mencari-cari
Kasih sebenar tidak bertukar
tidak sebentar
walau dipisah lautan direnangi gelora
Dan kadangkala
hanyut bagaikan dua arah
malu sering bersua tapi jarang bersuara
Kenapa bercinta
jika kesudahannya pasrah
Kerana bila dilamun indahnya tidak terkata

Tersimpan hasrat
tiada siapa yang mengerti
Harapan menggunung sampai penghujung dinanti
Dipegangkan janji... tetap ratu di hati
Dengan izin tuhan kan bersama kapan hari pasti
Sabar menanti... kesabaran diuji
Berdoa dalam sujud sejadah ditangisi
Aku pasrah saja pada yang Esa
Kerna ku tahu...Dua dunia kita berbeza

Perjuangan seni kita tidak berpenghujung
Jangan tinggal batu bernama tak berpengunjung
Cabaran menikam
kau tidak pernah bermurung
Tetap tersenyum
walau kesedihan menyelubung

Bukan rupa paras mu yang jadi ukuran
Atau suaramu yang jadi bahan tuturan
Ku bukan mahu hubungan tapi kejujuran
Hadiah sepatah dari mu satu kesyukuran
Tapi bila bertentang mata
tidak terbentang kata
(Kata apa saja)
iya tapi tentang apa?

Wajah mu yang cantik
Manis lagi
Senyuman sepasti mentari timur tiap pagi
Realiti sukar diatasi
Tapi kesudahan indah harus bermula dengan fantasi
Ku rasa terhoyong-hayang
Antara dua dunia
Biar khayalan ku melayang


"Biar khayalan ku melayang."



p/s:
...still a million miles away,peeps.

Rabu, September 21, 2005

LABOUR OF LOVE






























Wow. It's been awhile! Well I wanted to let all of you know what I've been up too recently. I just finished up my lead cover story article responsibilities in the new JOM! feature. It was a blast to work on some topics that I like, I've always loved my work since day one. This time around, I write stuff the way I think people have always wanted to see them. Anyways, I can't wait until you all get to see it! I've also done a few comic scripts/storyplots for up and coming comic artist at JOM! (in case they need 'anything' from me...hahaha!)

For those who never for once read JOM!, try to pick it up. I'm pretty excited about actual people who read it and you will see some crazy stuff in months to come. I just wanted to mention that my buddy Roy(who happens to be my creative director) did an awesome photocomic for issue #10 that should be coming out mid next month. Pick it up 'cause we kicked much booty in it! I'm also going to be working on a short film after Hari Raya, so I'll keep all of you in the loop. When the film is done, I think you guys will be as excited as me(itu janji aku)! Oh yeah, one more thing... The special edition of JOM! is every 10 issue. So, consider this as a pre-caution. It is one of our best endeavour and is done with absolute passion and pure pride.

I also wanted to thank everyone for the load of e-mails and mails you've all sent me, I appreciate and read every one of them... Thanks for the support!

Khamis, September 15, 2005






























Aku baru perasan hari ni yang boleh kata tiap-tiap hari aku datang ofis dan time tengah syok buat keje... Gayour mesti main lagu ni kat mini compo usang dia (yang aku agak dia beli time 1980-an dulu sebab design old school giler). So, dengan rasa curious dan ingin tahu yang teramat sangat, aku pun pegi la tempat dia dan tanya apa yang 'berhantu' sangat dengan lagu ni sampai main hari-hari : WAJIB

Dengan muka selamba rock standard, dia pun jawab dengan senyum tersungkit di bibir, "Kau kena layan betul-betul lirik dia... "


As we talk the golden mile
Down the pretty aisle
I know that you are mine
And theres nothing in this world
That I know that I wont do
To be near you everyday
Every hour every minute
Take my hand and let me lead the way
All thru your life
Ill be by your side
Till death do us part
Ill be your friend
My love will never end
Till death do us part
When I wake up everyday
With you lying in my arms
I wonder if Im dreaming
When I look into your eyes
I just cant believe its true
That my heart belongs to you
Baby you can have it all
Take my hand and let me lead the way
All thru your life
Ill be by your side
Till death do us part
Ill be your friend
My love will never end
Till death do us part
Therell be good times
And therell be bad
But I will stand beside you woman
All the way
And thru the years
As life goes on and on
When snow will fall on winter nights
Ill keep you warm inside
Yeah baby I will
All thru your life
Ill be by your side
Till death do us part
Ill be your friend
My love will never end
Till death do us part


"Till Death Do Us Part"
Artis: White Lion
Album: Mane Attraction



p/s : Boleh tahan jiwang jugak kau ye,Gayour. Aku pun dah naik hafal dah dengar lagu ni everyday ...sambil tu cuba-cuba bayangkan aku ngan bakal gadis idaman aku yang bakal menemani aku sepanjang hayat(kabur)!

Sabtu, September 10, 2005

Saat sesuatu yang tidak dikehendaki terjadi
Yang tersisa hanya penyesalan
Tidak akan ada yang boleh diubah lagi
Waktu pun tidak akan bisa diputar mundur
Sesal...sesal... kata itu yang akan terus menghantui

Penyesalan tidak akan datang kalau tidak ada yang disesalkan
Penyesalan akan selalu terjadi nanti
Ketika semuanya sudah terjadi dan sudah terlewati
Dan penyesalan itu tidak akan ada gunanya lagi


Jadi,



Untuk apa ada penyesalan?
Kalau penyesalan cuma menambah beban kita
Kalaupun penyesalan itu tidak akan boleh hilang
Lebih baik kita menghiasnya
Dengan syukur, agar penyesalan itu tidak sia-sia

(senandung itu akan bercerita TENTANG AKU ...yang hanya akan terus-terusan memberikan semangat. Hingga tak menyisakan sesuatu pun dari keberadaan. Dan mungkin dengan begitu,kau akan dapat mengerti aku)

Selasa, Ogos 30, 2005







































Orang-Orang
(untuk kawan aku yang banyak bercakap dari berfikir)

Kesendirian membuat kau letih, salah tampak begitu dekat serupa semalam berjubah hitam dengan senyum tersungging di bibir. Ia lebih dekat dari bayangan, mengintai di balik cadar-cadar kabut, embun beku yang menggigilkan jantung. Mengapa perasaan itu demikian mencekik? Seolah ia menemukan begitu banyak cara untuk membunuh harapan. Keberanian seakan lepas dari hulu pedang dan terhempas jatuh ke tanah, jauh sebelum gerbang sesal di buka dan taring-taring dendam berkilau di mata mereka. Kesedaran goyah berdiri diantara pekik peperangan dan sorak penonton di kejauhan, dipaksa berjalan di antara debu, seorang yang jahil... manusia penyendiri, pergi menyongsong tikaman belati yang akan merobek jantung harap.

Apa yang aku lihat di tengah belantara ini? Orang-orang yang mentertawakan kebebalan aku, yang membuat jiwa aku gemetar oleh rasa malu dan aib ciptaan kau, namun mengapa rimba ini sanggup menyihir dengan belitan sulur licik pemikiran demikan riuh? Hingga tubuh aku tidak mampu merentas belenggu, lemah tiada daya tidak ubahnya tubuh sang kencana dalam kerkah taring besi dari suara angkuh itu.



Rasakan.

Khamis, Ogos 25, 2005






























SUPERMAN SPOTTED IN SERBIA

Serbian authorities are investigating reports of a real-life Superman after people claimed to have seen a cloaked figure flying over their houses.

Hundreds of residents in Ljubovija described seeing a cloaked person flying above buildings and changing directions while in mid-air, local daily Blic reported.

One local said: "It was like something out of Superman. No one has any rational explanation for what we all saw."

Police in the town have refused to comment.




Fulamak! I reckon he is indeed really returning to earth. Still feeling sceptical? See for yourself. And maybe then "you'll believe a man can fly!" (*refer 1978 'Superman The Movie' flick)

Rabu, Ogos 24, 2005

Announcement Anonymous


Last night: In my room, almost sick and resting, and sounding a bit like swallowing green kryptonite.

I don't do sick and resting terribly well.

Discovered today that TV3 Super-celeb Normala Samsudin is getting married to Datuk Azmi Khalid, TV3 newscaster Azrinaz Mazhar Hakim is married to Sultan Hassanal Bolkiah of Brunei and many marriage related news. Not to forget the much hyped Siti Nurhaliza and 'Datuk K' chronicle.

I was very perplexed.

And I found myself thinking about myself if I were to marry a celebrity. *Shoot!* I either have to be tremendously rich and immensely wealthy in anyway. Well, there goes my chance to tie the knot with my dearly adored idol.







































Hmm.

Everything I have to say I write before then, and afterward we just iterate old themes with more new story. Or less.

And while I admire her, for many things, this one has always bugged me for quite some while: She’s too delectable to be shut completely. #*$@!!! ( Will probably refresh my brain within the next few months in order to examine the loosen nuts and bolts of the unwanted obsession in my head. )

Writing about someone or something broke all my responses to nightmares and haunting past. I have history and a very bad track record of my younger days. Just ask Nik, my cool compatriot of comicdom and a very good acquaintance of aesthetics on life until we had gone astray, all because of my atrocious undoing. I mean, I know I'm meant to be troubled by myself before, they're nightmares of my previous life after all, but for years I'd wake so thrilled by this nightmares that they became more and more infrequent, and you could almost hear ‘them’ grumbling in my mind as I type this up --- "I dunno what's wrong, I'm losing it, I did the whole rebellious-juvenile-brainless thingy coming at me bit, and I proclaimed screaming to myself 'This is so not fine, I can’t live like this anymore!' I'm gutted, it's just awful, I'm losing it."

So, this is just to say that I had a nightmare ahead of everything and awoke going "Wow, now that is amazing!" : A strange and intricately plotted life story, involving at one point, the projectile vomiting of an enormous number of memories, and towards the end, a vicious entity - swap with valuable experience and precious occurrences which made me, all in all … RIPE.

And I thought I'll verify this entry before going back to sleep tonight. A hasty hello from a darkened past and a prospectful future.



p/s: Even had the most dire and awkward 'collision' with my ex-girlfriend at a friend's wedding last weekend. And I don't even know how to feel about that

Selasa, Ogos 23, 2005

I'm falling off the world for a few days to get something written. Not sure if I'll be able to post from where I'll be hiding out (or even if I'll be able to get anything there.) This is being posted from Gayour's computer(he’s off to Sabah for six days on a Cartoonist Road Tour), at his wonderful ‘decorated’ mini studio table.

“Aku takde kau jaga meja aku bebaik!”.


Heh.

"Absolutely treacherous if you give such obligation," I said to myself, with relish.


* * *


I'm in Lazyland right about now.

It occurred to me today that the biggest problem with the way my future is visually presented is it's either in hi-pace or low-pace; whereas most things are a sort of hodgepodge. This is the kind of revelation that occurs to one when staring at a mirror that only works properly when the logic and voice of reason are attached by a rubber band made of dreams to a piece of plastic superficiality, which pulls the connector into the right position....

AH! I’m not making sense again.

Jumaat, Ogos 19, 2005

Layang-layang Terputus Talinya.


Pagi Jumaat tadi sedang aku separa lesu dan layu ke tempat kerja... tiba-tiba aja jentera emosi dan enjin kepala aku di panas-gerakkan dengan satu lagu ni yang datangnya entah dari mana (betul-betul makan dalam lagu ni,gua cakap lu!)


Berarak mendung kelabu
Mengekori langkahku
Sepanjang kehidupan
Penuh dugaan
Namun aku tetap aku

Kucuba dan terus mencuba
Mencapai suria
Walau membakar jiwa
Walau aku dihina
Namun aku tetap aku

Derita oh derita
Engkau di mana-mana
Walaupun jauh aku berlari
Mahupun berdiam diri
Namun indah mimpi dari realiti
Hidupku tanpa arah
Bagaikan layang-layang
Terputus talinya

Tapi pasti suatu hari nanti
Sinar suriakan menjelma



Habis lagu --- langsung syahdu sampai sekarang. Apa la nak jadi dengan aku ni??? :p

Khamis, Ogos 18, 2005































For Devotees and Disciples of JOM!


Let's take things in order

1) Getting up in public and saying how much you hate it when people tell you they liked your work, especially in a situation where people have (possibly because they meant it, possibly because of social politeness) just been telling you they liked your work, is rude, barbaric and uncivilized. And it's foolish. The action of telling a writer or artist or creative people you liked their work is a way of trying to give something back for the pleasure they gave you -- it's like clapping or cheering at the end of a performance. If you, as a ‘karyawan’, can't truly cope with, or dislike and have to say so, being told by people they enjoyed something you did, you shouldn't put yourself in situations where it's likely to happen.

Example:

It's useful to bear in mind that only someone with no social skills of any kind would go up to an author and say,

"Hey. You write at JOM!, right?"

"Er, yes."

"It sucked, man. Sucked so bad I couldn't understand it. Crappy review, daft column , it's just bullshit. I could write better stuff than that out of my ass, man."

So why is it a writer would expect people to say anything other than "I like your work," or even "I've never read your work, but I have a friend who loves it," or "I'd never heard of you but after hearing you talk I'm looking forward to reading something you've written,". I can't imagine otherwise.

2) Yes, personally I like it when people tell me they enjoyed something I made, and no I don't get tired of it. This is because a) I'm human and b) writing is a solitary sort of thing to do and until I get some feedback, I have no idea of whether or not something worked.

Having said that, there are gradations of being told that people enjoyed my work that move in and out of my own comfort zone. Let me demonstrate:

"Oh man, I love JOM!"

"I'm pleased. Thank you. It was absolutely nothing" (Well within my comfort zone)

"No, I'm telling you man, it was the most amazing piece of comic literature here in Malaysian ever written by anyone. You are a genuine freakin' genius."

"Er, thanks. I enjoyed writing it. Always been a passion to write comics" (Slightly beyond my comfort zone, but as long as they feel that way, I'm not going to argue)

"I tell you, when, like the Earth is about to blow up, if like aliens came by and they could only save one person, man, I think it should be you, you're so wonderful. I mean, you're the best writer there has ever been or will ever be since I don't know who You should go to Marvel or DC or somewhere else but here, man!”

"You're …um much too kind. Er." (Way out beyond the edges of my comfort zone and heading for Alpha Centauri – and that’s nearest star system I can think of!)

But mostly saying thank you, and meaning it, gets a writer through almost all of those situations. *Ni bukan aku cakap ek, orang yang cakap kat aku.

I've written a lot of things, and they've gone on to have lives of their own(some of it never got to see the light of day), and nobody's meant to like everything I've written. (I don't like everything I've written: I never set out to write something that's not going to work, but sometimes there's a bigger gulf between what you hoped to make and what you ended up making than at other times. It's like me making Bacaria or Bintang Kecil at Karangkraf.) I don't expect anyone's tastes to be the same as mine.

I don't think I do have a favourite fictional character, which is probably why I didn't answer when some of you asked me. Sandman? He’s just pure inspiration. Superman? He’s just a symbol. When I was first introduced to mainstream American comic books when I was about six, and decided then and there that that was what I was going to do when I grew up, because I couldn't think of a single thing cooler than being in comics, and that probably being fulfilled until I arrive here.

I remain very fond of fans and fanatics. I think I enjoyed writing their dreams and fantasy in JOM! as much as anything I've written before and after, and would love to go to them anyday, maybe from another direction… so they’d be astonished by the surprises I’ve got in store.

Later.

Selasa, Ogos 16, 2005

'buat-buat macam tak tahu'


Today started at 1.00 pm. My interesting fact for today was learning working after office hours is far more congenial and comfortable. What can I say... this is a perfectly fine place to be if you are me.

I started out this morning waking up at 6.00am but clearly my body was extremely exhausted by the time I lift both my eyelids. I was mentally fatigued and physically pooped. At some point earlier today, maybe I should consider dozing off a few more minutes before going to work. Someone had to have taken it.


Open my eyes again... 10.15am

Dammit. I overslept.


Probably very deftly, tried to find an excuse for work later on. I wasn't sure what I was going to say when people asked me 'where have you been this morning?'. And then: a revelation. Road Tax need to be renewed, driving license four months overdue and that was it. Life became perplexingly uncertain when I learned that I have an impending 'saman'. I am indeed aware by this tapi 'buat-buat macam tak tahu'. So, my disregard and ignorance was retaliated - PADAN MUKA AKU.

And now here I am again at the studio, exceeding beyond my working hours with several horde of unread e-mails(thank you for 2 weeks of lousy webserving), and many letters and packages and things to catch up on, and interesting links that people have sent to post. And journeys to make, and things to write and to finish.

Huge fallen ideas and inspirations everywhere, from the day I began here until as just as I left yesterday night at 1.00am ... which need to be more than just hardwork and being imposingly impressive towards my superior.


Haha!

'Perenggu minda'


Aku katakan kepada seorang teman bahawa aku bukanlah seorang pengkhianat! Dia merasa bahawa hari-harinya luka kerana pengkhianatan aku pada sebuah ikrar dan nekad yang sudah lalu. Apakah harus begitu?


...


Ceritanya begini, dulu dia pernah menulis puisi. Sekian lama dia simpan puisi itu kerana masih merasa kurang puas dengan hasil karya yang ditulis. Suatu ketika, dia ingin olah semula ulang isi dari puisinya. Mengurang mahupun menambah, atau merubah susunan tiap kata dan semua tanda baca. Setelah selesai, dia merasa (agak) puas dengan hasilnya.

Beberapa hari kemudian, perasaan kecewa dan sengsara muncul. Dia telah khianati puisi pertamanya. Telah di khianati pula perasaan lamanya saat menulis puisi pertama kali. "aku merasa puisi ini langsung hilang rasa keaslian setelah pengkhianatan ini", katanya.

Lalu aku memberikan nasihat kepadanya. Bukan dia telah mengkhianati puisi dan juga perasaannya waktu itu. Bukan juga dia telah merosakkan keaslian puisi yang telah di tulisnya beberapa waktu yang dulu. Tidak seperti itu. Aku mengatakan dengan tenang bahawa, "Puisi adalah kebebasan dan tidak terikat". Maka langkah bagi sebuah puisi itu harus terus menerus berlaku. Seperti pula dikatakan oleh seorang pendita bijaksana, "Curah ilham itu tidak kenal waktu".

Bila sebuah puisi lama tidak beranjak dan hanya disimpan di dalam hati atau dendam, jadinya ia tetap begitu dan begitulah ia selamanya. Mahu dikatakan bagus atau tidak, puisi itu tetap dalam keasliannya. Tapi bukan begitu menurut fikiran aku. Asli dan jujur adalah kata yang maya. Tergantung kepada apa kita berpijak.

Kesudahannya?

Sebuah puisi lama sudah selalu di olah beberapa kali. Lalu terdapatlah sebuah puisi baru dari hasil kemasan itu. Keasliannya tadi tetap pada puisi pertama, sedangkan aku dan dia telah mendapatkan puisi baru yang masih jujur akur pula kerana telah memiliki dua rasa yang berbeza : semangat lampau dan semangat sekarang.

Khamis, Ogos 11, 2005

GREAT. I'M A DISEASE.






























Allrite.


That’s it (I guess).


Enough is enough… moving on to some real stuff.


It's always a relief to get an imperative ‘reality check’ after a long almost-eternal emotional foray. In the interest of full disclosure, I will state what most of you already know : I wrote things which are of sentiment, poignant, expressive and evocative in terms of content... all bundle-up vibrantly in this blog. So obviously it's to my benefit for all you people out there to know me competently. Anyone who feels that this linkage is somehow annoying and infuriating, may disregard it entirely as he or she sees fit.

Okay, here's the thing (an update of secret stuff I did) : I'm working on a book for Karangkraf on collecting, writing and understanding comics, and so I need some specific ideas and story for my project. However I can't simply download them from the internet or plagiarize it from magazines/books because there’s some copyright issue I have to deal with later. So what I need is some very clear, cerebral, lucid, intellectual, enlightening input that were excerpts taken from my essential experience with anything and everything that got to do with comics. Won't mind if I save them in that book --- with the total satisfaction being you people getting a minor credit and a free copy of the book.

Sure, there’s obviously going to be a percentage of this that ends up in the bin, but there’s going to be a lot that makes it into the mind of new readers and old, lapsed readers too. But have a think about this and see what you and I can spare. We’ve all got good stuff we never look at just taking up space and you get bugger all these days when you try trading the stuff in at a comic store, forum or anywhere else.


Do your bit for the cause and we’ll se what the future holds for us.


comprande?



p/s: aku rase jerebu yang melanda negara sekarang telah membikin sambungan internet di ofis aku semakin hari semakin lembab... GAAAHHHH!!!

Isnin, Ogos 08, 2005

INTROSPEKSI JIWA (BAHAGIAN KEDUA DAN TERAKHIR)

Selesai penulis memberi sedikit isipati curah rasa tentang jiwa dan perasaan, sekali ini juga bukannya ruang untuk hanya berdiam diri dan berahsia tentang tentang keperihalan yang harus diketahui. Keseluruhan pojok wawancara ini akan di isi kesepakatan budi fikiran yang selama ini diselubungi daya perasaan yang sungguh dalam tenggelam bersama-sama sedar diri.

Nampaknya sungguh sulit bicara soal emosi dan perasaan. Sudah bersedia untuk berubah hati untuk terus ‘isi’ pengertian peribadi kamu yang hakiki (sebenar) dari terus hanyut dengan tiada arah hala dan tuju arah?
Kalau diberi masa dan peluang, ya... kerana nampaknya sudah tidak sanggup lagi berjalan dalam gerak ‘kepuraan-puraan’. Dia tidak harus diperlakukan sebegini apatah lagi diri sendiri yang sudah hampir kesuntukan ilham untuk berani bersuara tentang isi hati. Layaknya dia hanya untuk yang punya kemampuan dan keupayaan sejati. Tidak seperti rasa ini yang selalu dihimpit ragu-ragu.

Nah! Alunan teriak batin kamu sudah melaungkan semangat membakar segalanya. Ceritakan tentang azam ini.
Mulanya, ingin gigih usaha mencari masa hadapan agar diri sendiri,yang disayang dan tersayang kelak terbela jasad dan segala perkara. Tekun dan terus belajar tentang pengalaman hidup dan tidak mahu lagi berpegang pada kobaran kosong yang sering selalu timbul kembali berulang-ulangan dalam fikiran(dengan pandangan semalam yang bukan-bukan). Terusnya, harapan harus seiring bersama-sama semarak kemahuan.

Maksud kamu; CINTA?
(Tersenyum) Tepat langsung. Biarlah nampak berguna bila perasaan dan pengorbanan dihadapkan ke arah yang sepatutnya dan seharusnya. Harus lihat dalam-dalam... dalam diri yang tersirat. Pada siapa dan apa harus dipersembahkan jiwa. Berserah sahaja semata-mata tidak akan kemana-mana kerana diri pernah lalui jalanan khayal ini.Yang terbaik, bangkit maju dan biar kebenaran hakiki pada rindu... pada berahi kasih dan sayang... pada persona asmara terbukti akhirnya (pada pertemuan sebenar dengan cinta). Kerap kali ini kena ikut turut dengan jodoh.

Sudah bercongak-congak untuk mula mencari?
Bukan sekarang : Kelak.

Mahu bentangkan ciri-ciri dan komposisi selengkap imbangan sifat khusus pasangan anda (dari segi idealiti)?
Sambil-sambil yang terlintas sekarang tanpa sebarangan perbandingan dan tiada serasa prejudis ialah : punya keterampilan yang sempurna di mata hati (tidak perlu paras tubuh dan gaya muka semata hanya), cerdik meletakkan diri pada kahalayak, seimbang emosi dan mentaliti, punya tutur yang wajar dan ilham pendapat yang tersendiri, kurnia antigen jiwa yang istimewa dan lain-lain.

Nampaknya seolah-olah ingin dampingi dan miliki kesempurnaan pada kenyataan-kenyataan tadi.
Sempurna itu asasnya subjektif dan ada unsur-unsur peribadi. Penerimaan ini ternilai pada pandangan dan perasaan masing-masing. Sempurna di mata seseorang itu tidak tentu sempurna di mata dan hati orang lain,bukan? Ini ‘kesempurnaan’ yang dicari... setakat mana kemampuan diri layak mendapat haknya. Ini dipanggil keserasian (chemistry).












Dan dia yang anda puja,kagumi,tertarik dan punya cenderung keterujaan itu?
Sudah ditauliahkan sebagai harapan yang akan selamanya tinggal harapan. Alasannya ialah kelayakan. Biarpun hidupnya nanti akan bersama orang yang punyai lebih kelayakan peribadi, ini direstui perasaan diri yang sepenuhnya rasional. Ini bukan satu penyerahan pada takdir tapi lebih menjurus kepada kesesuaian supaya lebih ‘berpijak di bumi’. Dengan ini,segalanya akan nanti akan nampak munasabah kerana dasarnya wajar dan waras.

Jadi...
Keperawanan yang ada pada dia dan yang ada ‘dalam’ dia akan terusan menjadi srikandi jiwa dan perasaan, tapi tidak serupa seperti sebelumnya... sehingga ada marhaenis jiwa yang padan,patut,sesuai,mampu,boleh,sanggup dan yang paling penting percaya pada keterutamaan,kebesaran dan keagungan cinta sebenar.

Kemaraan kamu meneruskan perjuangan ini nampaknya sangat nekad dan sarat dengan tekad-tekad yang sungguh ‘terbuka’. Anda tidak gentar menanggung aib kemudian hari?
Tidak, sama sekali tidak. Ini pendedahan yang sepatutnya dibuat lama dahulu. Cuma semangatnya tidak hadir sederas sekarang. Yakin dan betul-betul percaya akan kenyataan dan kemampuan kebenaran ini.


" Berikan aku waktu
Ingin ku mengelamun sebentar
Berikan aku fajar dan matahari pagi
Supaya dapat ku lukis
Suara burung-burung berkicauan
Ku ingin tidur sebentar
Agar dapatku kumpulkan
Semua mimpi-mimpi
Dan ingin kulahirkan di atas pentas
Izinkanlah aku
Hidup cara sendiri
Biar malam berganti siang
Aku ingin belajar lebih jauh lagi
Aku ingin ketawa sendiri
Bila ilham datang dan mengusik jiwa
Bolehkah aku hidup bersamamu
Agar dapat mempelajari
Rindu bila kau tiada di sisiku
Hanya itu yang ku mahu
Harap kau mengerti dan senang padaku... "


- Hidup Cara Sendiri,Kembara.

Khamis, Ogos 04, 2005

INTROSPEKSI JIWA (BAHAGIAN PERTAMA)





















“ I’m not as raw as some people have made me out to be, but I’m probably worse than I think I am.”
- penulis

( Entry ini harus resap bila di iringi dengan gubahan puisi lagu di bawah )

Entah berapa kali ku cuba membohong hati ku ini. Hebat dilanda rindu padamu, namun semua alasan... rapuh bagaikan awan berarak. Yang memang tidak pernah abadi dan terlalu cepatnya berlalu. Pabila di giring angin dan mudah pula layu, selepas ia melimpahkan titis-titis ehsan. Kini hatiku sangat terdesak...

***

Secara jujur dan terus terang,apa yang anda rasakan setiap kali perkara ini terjadi atau berlaku tanpa dirancang?
Rasa keterujaan yang sukar dizahirkan dengan apa-apa sahaja yang ada yang ada dalam emosi,jiwa dan perasaan manusia normal. Nikmat luarbiasa dan kegembiraan yang sememangnya menakjubkan. Kadangkala,ia berlanjut lebih dari kawalan sendiri.

Kenapa selalunya juga anda kelihatan tidak keruan,tidak tentu arah,hilang punca segala arah,panik,cemas,bimbang dan langsung khuatir bila ‘rasa’ itu hadir?
‘Rasa’ itu selalunya datang tiba-tiba dan sudah pasti tiada apa-apa yang dapat halang apatah lagi menyiapkan diri untuk berkeadaan demikian. Semuanya bukan dibuat-buat atau dilakonkan malah itulah dia kenyataan yang terpaksa dihadapi. Dia barangkali ada suatu ‘magic’ yang hanya tegar dan lolos pada diri ini.

Bermakna, anda lemah atau hilang daya(berfikir dan bertutur dengan waras) bila setiap kali ‘rasa’ itu datang?
Ya,secara total dan menyeluruh. Namun kemampuan emosi seolah-olah menjana dengan lebih kuat setiap kali kedatangannya... lebih-lebih lagi pada pertemuan yang sekali ini (sambil tersenyum lebar).

Kejadian tempoh hari sungguh menakjubkan dan amat istimewa buat anda. Boleh gambarkan secara peribadi bagaimanakah kesannya sehingga sekarang?
(Terdiam) Begini. Ada beberapa perkara dalam hidup yang layak mendapat tempat dalam hati dan ruangan memorial jiwa. Soal perasaan sangat dalam. Tidak semua orang boleh kawal perasaan ini kerana rata-ratanya tumpas juga bila penangan yang wujud terlalu hebat. Tidak kira berapa lama seseorang itu mampu bertahan menghadapi serangan sebegini,masih ramai yang tewas dengan peperangan perasaan.

Kenapa harus berperasaan terus-terusan sebegini sedangkan anda boleh memilih yang lain: sebagai contoh - lupakan saja semua,ubah rasa hati,tetapkan pendirian dan sebagainya. Kenapa pilih untuk jadi sebegini?
Ini satu fitrah semulajadi manusia. Sesiapa pun akan jadi bingung bila perkara semacam ini terjadi. Bingung yang dimaksudkan ialah bila segenap perhatian sudah diragut,pilihan-pilihan lain tampak tidak mendatangkan apa-apa faedah. Manfaat apa lagi yang tinggal bila ‘organ-organ’ jiwa sudah diragut dan disentap dengan kuat! Nak dilupakan? Boleh tapi 100% mungkin mustahil. Nak ubah rasa hati? Boleh tapi kena ada seseorang yang lebih unggul menggantikan gelaran yang disandangnya. Tetapkan pendirian? Boleh tapi esok-esok mesti ada anasir luar yang mengubah diri supaya kembali berperasaan seperti sediakala. Dan ini bukan sebarangan anasir yang boleh ditolak apatah lagi dielak dengan mudah-mentah.

Pada fikiran dan naluri anda, kamu rasa dan yakin dia sedar tentang kelakuan dan tindakan anda ini terhadapnya?
Ada kebarangkalian,besar atau kecil itu kurang pasti. Namun secara peribadi juga sekali merasakan yang dia hanya melihatnya dari sudut yang sangat picisan dan picingan.

Fikirkan ini: katakan ‘rasa’ anda ini terbalas sama ‘rasa’ seperti anda dan dia sudah menampakkan ada ‘sesuatu’, apakah maklumbalas/tindakbalas/gerakbalas anda tentang perkara ini dan apakah langkah seterusnya yang akan anda lakukan?
( Ketawa kecil ). Mustahil! Kalau pun ia terjadi TERLALU peribadi untuk jawapannya di berikan disini - Maaf.

Apa tarikan ‘kuasa’ dan ‘tenaga’ yang ada pada dia sehinggakan anda jadi begini?
Setiap manusia,tidak kira yang punya sama rasa ini ataupun tidak pasti ada terfikirkan tentang perkara atau persoalan ini: ‘Alangkah baiknya jika dapat lihat atau miliki ciri-ciri ini pada seseorang yang diminati atau disukai?’. Bahasa lainnya dipanggil ‘Dream Girl/Dream Guy’. Maksudnya disini orang yang dikagumi itu harus sempurna serba-serbi,memenuhi citarasa hati dan perasaan,tidak boleh lepas dari ingatan dan lain-lain yang indah tentang perihal seseorang itu. ‘Kuasa’ dan ‘tenaga’ yang ada pada dia menyamai ciri itu dan tidak semua orang memiliki peluang seperti ini. Bertuah serasanya... sangat bertuah kerana dia wujud dalam kehidupan ini dan sedar akan kewujudan ‘rasa’ ini. Dia adalah ‘Dream Girl’ yang selalunya hanya muncul dalam mimpi.

Perancangan anda seterusnya selepas hampir kesemua ‘wish list’ anda tentang dia sudah dipenuhi?
Hmmm...

Apa komentar yang selalu didengari dan kerap anda perolehi dari khalayak sekeliling setiap kali perkara sebegini berlaku secara tiba-tiba?
Tidak sangka sama sekali yang dia sudi dan sanggup ke sini, apatah lagi bertemu langsung berbual. Kehadiran pasti diperhati khalayak,lebih-lebih lagi yang sudah ketahuan situasi dan keadaan sebenar. Biasanya kata-kata ini sering ditelan(tapi jarang dihadam): ‘angau dah mamat nih,dah sudah dia buat lagi,kemaruk dia mariii dah,jangan harap la dia nak duk diam lepas nih,tido senyum la malam ni’ dan lain-lain lagi.


( wawancara ini bersambungan di bahagian yang kedua kelak )

Rabu, Julai 27, 2005

AGENDA TERSEMBUNYI YANG DAH KETAHUAN...






























Bagaimana penulis di peras ugut dan dikecam oleh dua orang pengganas/pemberontak tidak bersenjata saban hari...



Faris : ...agak-agaknya hari ni Abang Long balik bawak komik baru tak?

Nana : Nana nak ‘jajan’! Nana nak keropok! Nana nak gula-gula! Nana
nak cokelat! Abang Long ada bawak balik ‘jajan’ tak??? Ada tak? Ada
tak???!!!!



( 9 nisbah 10... transkrip yang sama didengari oleh penulis setiap kali mereka bersuara. 1 nisbah 10 lagi penulis tak dengar apa-apa lagi sebab penulis pulang lewat dari pejabat dan langsung pemberontak dah pun masuk tidur )

Isnin, Julai 25, 2005

Bangun Si Luncai! ...Bangun! (kau harus sedar).

Hmm, siapa yang mengetuk mimpiku?
langit bersimbah awan... jingga pun belum sirna
dan 'orang tua' masih terpekur dengan uraian belianya
tetapi pergilah.
langkahi saja tiap-tiap depa perut bumi
dan bakar semua yang menanam kata surut.

Tak perlu menunggu-nunggu cerita yang baru terpintal
jejaki saja langit yang menebar kemarau,
kerana hiba tak akan memeluk angin
jika hanya membawa binasa bagi hati.

Maka kau pun akan boleh mencari sendiri sebuah cerita
dari jejak-jejak musim yang bersayap

Jadi pergilah
jauhi mimpiku,
aku perlu waktu
hingga mungkin aku telah tidak ada...
apa-apa.





Si Luncai merasa diri picisan,tidak lebih dari pinggiran,yang terbiar,yang tiada kepentingan. Dia lahir bersama sendiri,tumbuh bersama sendiri,tinggal bersama sendiri tapi dia tidak ingin berakhir sebagai sendiri. Ceita itu bergenang dalam rahim hidup,membelenggu gerak,mencengkam langkah. Cerita itu membawa segala macam dan aneka kepedihan,ketakutan,keangkara-murkaan,kegagalan,ketidakadilan dan kesengsaraan. Cerita itu telah membuat Si Luncai merasa dirinya buangan,tidak lebih dari itu. Bahawa kehidupan adalah pintu menuju penderitaan,gerbang dari rasa sakit,kegagalan,kekecewaan,kesia-siaan sebelum akhirnya berhujung pada sesuatu... kematian fikiran,kematian gagasan,kematian ilham,kematian mimpi,kematian angan-angan,kematian rohani. Si luncai ingin melepaskan diri,dia ingin bebas.

Si Luncai tidak ingin hidup dan mati sebagai buangan,dia berdiri di muka cermin dan bertanya diri sendiri,mencuba melihat apa yang tidak terlihat mata,mendengar apa yang tidak terdengar kuping,mencuba menghidu apa yang tidak tercium rongga hidung, merasakan apa yang tidak terasa oleh kulit. Si Luncai jadi sedar dia boleh melihat, mendengar,merasakan dan menyedari keberadaan dirinya juga orang lain : kekuatan dirinya juga orang lain bahawa sesungguhnya hidup boleh sama sekali berbeza. Cerita itu membuat dia menderita tapi sekaligus mengajar bagaimana untuk bertahan dan lebih daripada itu,mengajar bagaimana dia dapat menghadapi cerita itu sendiri. Bahawa cerita itu tidak lebih dari jiwanya sendiri yang dulunya hidup penuh tekanan dari dirinya yang mentah,yang angkuh dan sombong,yang ingin menang sendiri,yang penuh tipu daya,yang tidak pernah salah,yang pendendam,yang pemarah,yang kononnya serba tahu,yang kolot dan penuh ketidak-aturan.

Si Luncai semakin sedar untuk memperoleh kebebasannya. Dia harus menghadapi semua cerita yang membelenggu gerak dan langkahnya. Cerita hanya boleh dipatahkan kalau dia sedar bahawa cerita itu cuma sekadar cerita,tidak lebih dan tidak kurang,cerita itu cuma kehampaan yang boleh diabaikan tanpa perlu merasa kehilangan. Semenjak hari itu Si Luncai menjadi orang yang berbeza. Dia mulai menyapa matahari,penuh ghairah memeluk rembulan,dia tersenyum kepada bintang-bintang,dia bernyanyi bersama deru angin,dia menari bersama waktu yang beralun,dia tersentuh oleh kilau embun,dia menangis bersama rintik hujan... dia bebas,dia telah merdeka,tidak ada lagi ketakutan. Tidak ada lagi kekhuatiran kerana dia telah menemukan makna 'cerita itu' dalam hidupnya.




Kau lalu pergi,

setelah hilang petualangan menaklukan mimpi
memetik sepi dan menuainya dengan mata jiwa.
Sesalan semalam di dinding retak, gegap memaki
kerana langsung kembali
dengan niat yang satu.


(Jalan setapak itu tak memiliki jejak; sama sekali hanya ingatan yang menyanyikan tiap-tiap kisah masa silam... Lalu bagaimana sebuah semangat menemukan hulu cintanya?

Khamis, Julai 21, 2005

Destinasi dulu-dulu(satu wadi perjalanan hidup)








































Teringat aku masih dulu lirih mencari-cari apa yang aku perlu dan harus buat dengan hidup yang semakin hari,semakin pedih menelan ketidak-tentuan. Siang malam tak tentu arah,tak tahu nak kemana dan dan dari mana aku nak pergi untuk 'pergi jauh'. Bangun pagi entah pukul berapa,makan minum pun 'yang ada saja',kalau takde apa-apa yang nak dihadap kat luar... duduk rumah bersenang lenang santai terus-terusan. Otak tak berfungsi semacam mana kemampuan sebenar yang aku perlukan. Akal tak berputar mencari fikiran yang menjana ilham. Mati dan pegun. Tak tahu nak buat apa-apa yang boleh 'gerakkan' itu semua.

Dan ini ada satu kegiatan ruji yang aku rasa sudah jadi rutin masih itu : LEPAK.

Tiap-tiap petangnya aku akan menjadi penziarah tegar di satu persinggahan yang lazimnya orang gelarkan mapley@mamak. Ini bukan restoran yang selalunya dikait contoh setaraf Syed,Rafi,Saidina,Darus Salam,Darul Ehsan dan entah bermacam aneka jenis restoran mamak lagi yang ada nama seumpama begitu. Ini betul-betul gerai mamak authentic yang menawarkan suasana yang 'biasa-biasa'. Kawan-kawan yang seangkatan dengan aku masa tu hampir semuanya masih juga mencari-cari arah dan terpinga tuju hidup. Izinkan aku kenalkan barisan pelepak setia dan muka-muka utama tersebut walaupun ramai sebenarnya yang bersilih ganti duduk-duduk kat situ :

Yang sorang ni, anak kedua dari dua beradik. Masih kuliah tapi tak tau sampai bila dia harus ikut formaliti pembelajaran macam tu sebab aku tengok dia macam dah goyang. Dia ada awek yang juga antara pelepak kat situ,tua setahun dari dia. Yang sorang ni pulak,anak orang kaya dan bongsu. Sekejap kuliah,sekejap berhenti kuliah nak cari pengalaman kerja dan sekejap lagi... entah aku pun tak tau dia nak buat apa. Sangat konservatif dalam hal-hal tertentu dan kadangkala sensitifnya bermusim. Yang lagi satu ni, ada isu dengan orang lain dan diri sendiri. Banyak sangat teori tentang hidup sampaikan lebih separuh tafsirannya dia sorang aje yang faham.Dan yang last sekali,ada aku. Kita semua masing-masing mengaku(dalam hati dan diri sendiri) yang kita semua ni adalah kumpulan manusia yang tuli arah tuju dan sekadar suka-suka isi masa kat situ sambil menunggu-nunggu sesuatu terjadi. Dan untuk pengetahuan tambahan, kami semua adalah bekas satu persekolahan yang sama.

Apa yang kami debat dan bahaskan dari hari ke hari? Siri-siri perlawanan Liga Perdana Inggeris,filem-filem cetak rompak yang ditukar sesama sendiri,cerita-cerita jenaka zaman silam sekolah,perkembangan masing-masing dalam tempoh 24 jam,pasal hidup(sikit-sikit) dan yang lainnya. Kami semua lakukan ini hari-hari,tiap-tiap petang dan kadang-kadang ada sessi keduanya selepas tengah malam. Di sinilah aku sedar yang aku rupanya dah jadi kutu walaupun aku ada kerja-kerja freelance. Tapi aku tau yang aktiviti yang kami jalankan ini adalah kegiatan golongan lepak kelas sederhana yang sudah pun sampai ke tahap melarat. Ada yang tak pedulik,ada yang pedulik... ada yang tak kisah,ada yang kisah. Aku tiap-tiap masa datang sana sekadar mengisi jadual hidup aku yang dah 'takde'.

Sekarang dah banyak berubah. Sekarang aku dah jadi 'orang'. Sekarang aku dah ada jadual hidup. Sekarang aku ada ilham lain. Aku tak tahu sama ada mereka tu ada lagi kat sana ke tak. Aku tak tahu apa sudah 'jadi' dengan mereka. Aku tak tahu sama ada mereka ingat aku ni lupa diri ke tak. Aku tak tahu sama ada antara mereka yang sudah berubah. Aku tak tahu menahu. Yang aku tahu, aku pernah sengsara mencari apa yang aku ada sekarang. Aku pernah perih untuk sampai kat sini. Dah lama aku tinggalkan yang bukan-bukan tu. Tapi apa pun yang nak jadi kat aku lepas ni,aku akan terus ingat. Aku pernah tertambat dengan semalam dan hari ini aku bebas terlepas. Betul la kalau ada orang cakap;bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah. Kau kena pilih... tu aje pun yang ada(teringat pulak aku kat satu lagu ni).


Ku capai jaket biru usang
Keluar dari pintu belakang
Menuju tempat bersembang
Cerita bukan kepalang
Berpidato sepanjang malam
Hingga pandangan menjadi kelam
Komen sana komen sini
Sudah nasib hidup begini
Bukan semua orang mengerti
Jika aku berpakaian begini
Seluar denggeri berwarna biru
Sepatu getah
Oh! budaya kutu
Lebih bercakap dari bekerja
Rilex katanya
Ku tidak rumitkan fikiran
Bersembang jadi kegemaran
Kalau bosan duduk rumah
Jumpa di kompleks beli belah
Tak tahu mengapa ku begini
Mungkin ini kesan kemajuan
Tapi apapun terjadi...


Nasibku ditangan sendiri.


- "Kutu"
Lagu : M.Nasir
Lirik : S.Amin Shahab

Rabu, Julai 20, 2005

It always takes a while.


Whenever I get time off from the eight-thirty-to-six (which is never nine-to-five, but more like whenever-all-depending), it takes a few days to settle down enough to switch gears and start writing for blogs or myself. Unless I have an urgent deadline, and at this point there really are a couple, aside from my ever-ambitious self-imposed ones. So it always takes a while, but I'm finally at that stage, at the creative boiling point, and now it's pen to paper again - or, rather, fingers to keyboard - and away we go...

...which means I shouldn't be hanging around here, blogging, but this is a warm-up (I tell myself) after a few days of mostly manual labour, internet-surfing, and general sloth.

What am I writing? Well, now. ‘In the dark places’ out there, being read (intently, and with much enthusiasm one hopes) by a few of new reader, so I will hold off on revising reality that until I either hear something or (the more likely option) I don't. Nobody call me back. That's the way ‘that’ machine works.

go figure.

Selasa, Julai 19, 2005

eh?


As an avid comic reader and writer,I browse thru many numerous websites and blogs related to the subject every night and day. To my surprise,one of the site owned by Warren Ellis(writer of tantalizing tales such as Wolverine,Ultimate Fantastic Four,Ultimate Nightmare,Ultimate Secret,The Authority,Hellblazer,etc) had this entry on his blog :




Teapot Cult Firebombed

A mob has fire-bombed the headquarters of a bizarre Malaysian cult built around a giant teapot.

The attack comes two weeks after the sect was raided by religious officials.


About 30 assailants armed with Molotov cocktails attacked the commune in the early morning.

The blaze engulfed a car, burnt one building and scorched the giant teapot itself.

The sect in Malaysia's northeast believes the teapot has healing properties.

Its leader, Ayah Pin, reportedly believes he is the "boss of all religions" and the owner of everything in his "Sky Kingdom".

State religious authorities have outlawed the teapot sect as a deviant cult.

"There has been a small fire," firefighter Ahmad Fakarudin said.

"The roof of the teapot structure is also slightly charred but since it is made of concrete, the damage is not extensive."

Police said there no reports of injuries.



* * *




Those damn twisted English comic writer. Always have the eye for everything...




p/s: Warren Ellis writes comic books and graphic novels, videogames, animation, books, screenplays, tv and anything else he can steal money for. He lives in south-east England and is kept standing solely by Red Bull, cigarettes and a cane.

Jumaat, Julai 15, 2005

AKU YANG TERTEWAS.






























Semalam buat pertama kalinya dalam rentetan karier aku sebagai seorang pekerja telah pun menghabiskan sehari suntuk tidak hadir ke pejabat atas alasan MC ( aku tak suka cuti sakit sebab aku tak layan demam yang bersifat remeh manja. Ini semua kedegilan aku sejak dulu, aku suka lawan penyakit ).

Keputusan Perlawanan :
Demam (1) - Daya Melawan Demam (0)


Aku macam biasa tak boleh duduk diam walaupun doktor kata badan aku ni dah nak ‘kong’, kena rehat dan recharge balik. Siap dia gelakkan aku, “awak ingat awak ni Superman ke?”. Aku pun senyum jer la sebab selama ni pun aku memang ingat aku macam tu, kata aku dengan nada separa bongkak. Menambahkan best borak ngan doktor kelmarin jugak, dia kata anak pompuan dia baca majalah aku. So,dari dia interview aku masih mula-mula tadi... alih-alih aku pulak interview dia. Cayalah.

Dah puas layan bantal dengan tilam, aku kerah bangun nak gegarkan susuk badan aku ni yang dah melampau manjanya. Baru aku sedar yang aku ni dah terlalu obses ngan kerja (bukan workaholic) sampaikan aku boleh terfikir nak terus gi kerja lepas mandi tengahari semalam,walhal badan aku masih gewang semacam. Tengah duduk-duduk menghadap tengahari yang sugul, kawan kat pejabat sms aku : rugi tak datang, hari ni ada pot-luck, makanan melimpah-ruah, nasib kau demam dan lain-lain lagi yang membakar nafsu melantak aku yang sekarang ni kena ‘slow down’ sikit sebab dah jatuh sakit. Takpe, pujuk aku kepada diri aku sendiri. Ini mungkin bukan rezeki aku tapi lain kali mungkin ada rezeki yang lagi best (tengok gambar yang termampang dalam fotopage kawan aku tadi buat aku tambah sayu, terus rasa macam rugi demam tak kena masa). Bukti mereka hanyut dalam limpahan jamuan dan hamparan santapan ada didapati disini : bukti 1 dan bukti 2

Pagi ni aku kembali datang pejabat macam biasa. Nampaknya bukan aku sorang je yang menyahut cabaran sang sakit sebab 3 lagi pejuang gugur tak datang kerja ambik MC. Kata editor aku, dia nyaris-nyaris nak cuti jugak sebab antibodi dia pun semakin menipis. Dah musim demam ke sekarang?



Oh... lagi satu.


Terkejut sebab entry yang sebelum ni punya hit dan comment tertinggi dalam rekod blog aku. Mungkin ramai yang lebih suka baca dan minat cerita peribadi dari bentuk tulisan-tulisan aku yang lainnya.

Selasa, Julai 12, 2005

SANDMAN UNPLUGGED : An Exclusive Entry for 2005 !
































Mula-mula aku nak maklumkan kat semua : Yang ini adalah tulisan aku yang paling terang dan jujur pernah aku alihkan dari dalam diri aku untuk sepanjang tahun ni.


( mungkin ada unsur sentimental jugak kali ni kot ... )


" Dah lama jugak tak duduk ‘diam-diam’ dan fikir ‘dalam-dalam’ pasal hidup,pasal masa depan,pasal cerita dulu-dulu dan yang paling aku rasa penting ... pasal diri sendiri. Hari ini aku rasa banyak sangat benda yang aku belajar dan aku alami yang mungkin ubah cara aku berdiri,cara aku bercakap dan cara aku berfikir. Pengaruh aku jugak banyak. Buat yang banyak tunjuk aku jalan hidup,aku cukup bertuah sebab aku belajar dengan cara aku. Sekarang aku dah tau pasal kenang budi,ingat jasa,hormat,sabar,lantang suara,yakin,tenang rasa,cekal tabah dan yang sangat-sangat aku hargai : matang jiwa."



Cerita dia macam ni.



Hari Sabtu lepas aku pergi satu acara. Acara mungkin bukan acara wajib aku tiap hujung minggu tapi kalau ada kesempatan aku mesti singgah sebab peluang. Macam biasa aku datang sekadar nak rehat-rehatkan kepala. Tengok gelagat orang, perhati telatah yang macam-macam. Sedang takder apa-apa dan sedang dalam ‘biasa-biasa’ tu, aku tiba-tiba jadi panik bila nampak sesuatu yang aku rasa tak patut aku nampak : Dia ada dekat situ!

Aku dah tak tahu nak buat macam mana dan tak tahu nak tunjuk diri aku yang mana satu ntah. Cuba kawal diri dan tegur dia seolah-olah aku ni tenang, langsung terus aku bertanya khabar. “ Kenapa datang?Kenapa datang?Kenapa datang?” – itu yang diulang-ulang dalam kepala aku. Lepas sessi bertegur-tegur sapa tu,aku duduk balik dan cuba sedaya upaya nak kumpul tenaga yang paling kuat dari dalam dan luar. Gagal sebab semua yang kenal aku dekat situ nampak aku panik,gabra,menggelabah semacam. Dapat sms jugak yang menambahkan rasa tak senang duduk aku sebab kawan aku tu tau aku mesti cuak gila kalau terserempak dia dalam keadaan tak sedia.

Sepanjang acara,aku banyak pandang dia dari belakang... aku pun taktau dia perasan ke tak. Bila habis ajer acara, dia terus keluar dan aku tak sempat nak buat apa-apa. Perangai lama aku kalau panik,saraf tindak otak aku jadi otomatik lembap nak mampos! Salah aku, aku mengaku. Padan muka aku jugak.

Balik masing-masing rase nak lepak. Duduk la kejap sambil layan-layan kepala aku yang tengah mereng dan jantung aku yang tengah angau tu. Janji nak lepak tempat lain, tiba-tiba lepak tempat lain pulak. Aku jenis yang tak kisah sebab tak datangkan hal pun. Dah turun kereta, baru aku paham. Ada perangkap halus yang diorang atur untuk aku sebenarnya. Dia ada kat tempat tu walaupun mula-mula aku bodoh tak nampak dia pun. Duduk tak sampai berapa minit, masih tak nampak dia walaupun kawan dia dah nampak aku dulu. Nak order tapi rase cam takder lak orang layan. Nekad pindah kedai makan sebelah sambil sibuk-sibuk kawan-kawan aku tanya OK ke. Aku takder masalah sebab tadi masa acara pun aku dah rasa cukup magic dah.

Tengah borak-borak,tukar-tukar kepala sambil makan... telefon bunyik pulak. “Datang sini kejap,nak jumpa boleh?”. Darah gemuruh aku datang balik. Nak kata suka,memanglah suka tapi panik aku ni kadang-kadang tak boleh kawal. Tak pikir dua kali terus gerak pergi tempat dia.

Aku nampak dia. Aku nampak kawan-kawan dia. Aku nampak kakak ipar dia. Aku nampak sorang bekas member baik aku dulu masih zaman-zaman muda dulu (kadang-kadang aku panggil zaman tu ‘zaman jahiliah’ aku sebab bodohnya aku masa tu aku ajer yang tau). Aku dikenalkan dengan serba ringkas. Dia siap bagi trivia pasal apa aku ni tersangatlah obses kat dia kat khalayak yang ada kat meja dia tuh : nama adik aku yang kecik aku amik sempena nama dia yang susah dan payah sangat aku nak lupa, nombor rumah aku dan rumah dia sama, aku minat sangat kat dia sampai macam-macam lagilah yang aku buat.... dari yang ntah hapa-hapa sampailah ke yang bangang sangat-sangat!

Tak lama dalam 10-15 minit, dia nak balik dah... letih katanya aku agak. Sempat ushar dia dalam senyap dan sempat jugak aku rakam peristiwa ni baik-baik dalam kotak fikiran aku supaya aku boleh mainkan balik bila masa aku nak layan jiwa. Dia hulurkan aku kad dia tanpa disuruh dan aku pun rase nak bagik jugak. Aku cukup gembira-bahagia dengan pertemuan tu.

“Malam ni confirm aku tak boleh tidur”. Mula-mula aku berseloroh la konon niat nak gurau. Balik, aku tak boleh kira berapa banyak kali aku bergolek atas katil,geram mata tak nak pejam walaupun badan aku dah kong. Jam aku agak dah berapa banyak kali pusing. Bukak lampu, bukak semua benda-benda yang aku dapat kat dia hari tu... langsung aku layan perasaan aku cukup-cukup sampai aku rebah koma esok pagi terlentangan.


Sampai lah ke hari ni, aku masih tak sembuh.

Rabu, Julai 06, 2005

IT CAME FROM OUTER TIME AND SPACE TO SAVE ME


" I might as well look as this 'invasion' as possible because it reinforces a point I am making. My whole thing is that I approach everything as an absolute outsider. It’s the only way I can break so many rules. Remember,my background is totally awkward - pure passion and unorthodox inspiration. So I was uncertain about coming from that to rock. It was just as shocking for me to write something in a nation full of skeptics. It was another rule I was breaking. You just didn’t do that. And I am helped by the fact that motivation and influence, which you would think has no rules at all, is really just as conservative as history itself. So what I do is doubtly shocking for some. The difference is that some audiences admire that I can shock them. Nothing is purely sacred to me. Who is making the rules anyhow? "


- asking myself today of tomorrow and beyond,
at the office terminal 10.19am.

Selasa, Jun 28, 2005

Comic Clan Exposed! :

" THE MELAKA EXCURSION "

EVENT : "CABARAN BANNER LUKISAN KARTUN TERPANJANG MALAYSIA" +
"KEMPEN MENANGANI KENAKALAN REMAJA"

TIME : 24 & 25 JUNE 2005

DESTINATION : HANG TUAH WALK, THE HISTORICAL REGION OF MELAKA


Melaka is an amazingly cool event. My only regret is that I only had a couple of days to walk around it. It is on my list of places to come back to... (if there's still the traffic escort police). Rasa cam anak Raja lak itu hari bila kiri-kanan-depan-belakang ada polis jaga - kehkeh!

Surrounded by mad,mentally distorted cartoonist, life's just great this past weeks. Except the fact that the lack of sleep really agitate my body a bit.

Then I got even more imaginative. One of them, with the help of the other, even clambered up my imagination stairs and told me a story of excellent wonders and awe. A brilliant new idea for a way to definitely get to my attention. None of this bothered me until Melaka, who had his back to them.

Only on for a few moments --- I'm in Melaka, and have been for two days, and have just figured how to get ideas work differently (it's only possible if you ignore the brain non-functioning "disconnection" completely, rather than trying to make it work.) Several years of waiting, along with the discovery that lots of disturbance and skeptics didn't reach the people I meant to have reached, which needs to be remedied, and I also need to think and sleep on it...


p/s :
sila maafkan dan abaikan pakaian kami yang sepertinya umpama pelatih Khidmat Negara.






















































... and history begins



































day one - The Mahkota Parade Invasion!


































seniman jalanan yang betul-betul berada di jalanan


































As long as it takes.



































"MAJULAH KARTUN UNTUK NEGARA"



































Teka sapa yang mandi,sapa yang tak mandi pagi tadi?!


































Time tu la dia nak ke jamban...


































... Next stop : The World!

Blog Archive

Cari Blog Ini

Dikuasakan oleh Blogger.

A Block of Text

A Block of Text


Hi. Saya kenal anda. Mungkin anda tidak kenal saya. Tiada masalah. Mari berkenalan!

About Me

About Me

Blogger templates

ENTRI TERBARU

Daya dan dalih.

Dengan adanya semangat yang sedang membara di dalam diri sekarang ini, maka tidak ada alasan lagi untuk aku berdolak-dalik atau melengahkan ...