Kepala cock kau!


Berapa ramai di antara kita yang tahu dan faham sikap manusia 100%? Sedangkan sikap dan sifat diri-sendiri itu kadang-kadang ataupu selalunya meragukan dan memusykilkan, orang lain apatah lagi. Nah, sekarang muncul pula new media baru macam FB, tweeter, instagram, blog, etc yang makin lama makin ‘mengada-ngadakan’ manusia. Dari seremeh-remeh perkara sampai la ke bangang-bangang perbuatan.


Aku terpaksa admit perkara ini kepada budak-budak junior dan juga beberapa budak-budak yang tak berapa nak junior setiap kali aku online. Bukannya sesuatu yang meresahkan pun sebab it’s non of my business atau bukan kerja aku nak melayan kerenah orang-orang macam ni. Cuma as a person yang invlove directly dengan ramai orang since aku pun dah start venture into business deal, marketing, PR and all, manusia particularly khalayak ramai yang bukan kawan atau famili aku telah jadi satu rutin yang aku kena hadap hari-hari. Macam-macam perangai, macam-macam kerenah, macam-macam pe’el. Not this say family member atau close friends tak pernah buat hal, just that when you practise and treat them like the latter, diorang ni kalau tak kena gayanya boleh naik lemak dan naik kepala. Like this other day for instance.

Orang ni mula-mula aku ingat customer aku yang baru dan ada interest untuk jadi regular because his interest in comic books. So, aku pun layan la dia macam mana aku layan customer kedai komik online aku yang lain. With respect and mutual patience. Nak dijadikan cerita, dia pun sebenarnya seller and has his own comic book business too. Mula-mula dia test aku dengan segala macam kerenah dia yang betul-betul buat aku tense. Then his delivery never turn out well. Dia mula la tunjuk belang dia kat aku. Aku fed-up. Aku dah dapat baca from a million miles away dia ni memang jenis manusia ulu. And that was that.

Honestly, ini bukan first time jadi benda-benda budak-budak macam ni. Dari orang yag ada latarbelakang cerdik sampailah ke orang yang aku sendiri taktau datang dari hutan hujan amazon celah mana. But in life, I have to admit. It is people like this that makes the world goes round and round and round and round…

They believe they’re right and smart but they’re not.

They believe they’re brave and bold but they’re not.

They believe they’re cool and calm but they’re not.

Most of the time, they are just plain cocky.

Ulasan