Aku mahu tulis apa yang aku mahu tulis

Aku masih ingat lagi bagaimana bersemangatnya aku memenuhi setiap ruang dan isi kandung blog ini dengan tulisan-tulisan aku suatu masa dulu. Boleh dikatakan tiap-tiap hari ada saja yang mahu aku tulis dan kongsi kepada semua orang yang mahu baca blog aku ini. Masa itu adalah masa yang sangat ‘best’ sebab blogging adalah sesuatu kawasan yang sangat ‘exclusive’ tanpa ada saingan-saingan yang setandingnya kecuali Friendster yang hanya kuasa saingan yang minimal.

Tapi sekarang kita ada Facebook, Twitter, BlackBerry, Instagram dan entah-apa-lagi aku pun tak berapa nak ingat dan tak berapa nak tahu. Benda-benda ini sedikit dan sebanyak telah memakan semangat aku untuk menulis dengan rancak di blog seperti waktu dahulu itu. Sama ada ini hanyalah alasan ataupun motif yang lebih kondusif untuk memberikan jawapan kenapa berlakunya kerongakan dalam jadual blogging aku, itu aku sendiri tidak pasti.

Aku cuma tulis bila ada benda yang perlu aku tulis dan bila masa aku mahu tulis.

Ulasan

Raz Veinz berkata…
Betul tu, tapi blog ni ada advantage dia gak, blogging never die, haha
Saudagar Mimpi ... berkata…
Perkembangan telefon pintar mungkin menyebabkan org lebih senang dgn micro blogging je skrg ni.
Tanpa Nama berkata…
facebook no identity like blog, don't worry keep bloging...

if you keep hanging with facebook you just no different like other

blog make you different eh
azyze berkata…
it would be a loss for a long-time writer such as you to move on to micro or photo blogging. short irrelevant bursts versus long, meaningful, well-thought (or off the cuff) pour of ideas... well, i prefer the latter.

in the end, your FB statuses wont matter much. Your instagram are simply pieces of frames freezed. it's your words that will warm you when you're lost and wondering in the jungle of incongruity.
faizalmukhtar berkata…
[raz]

Semua benda ada advantage dan disadvantage masing-masing
faizalmukhtar berkata…
[saudagar]

Tapi pada hemah saya, mikro blogging bukan blogging kerana ia tidak cukup sifat blogging dan blogger
faizalmukhtar berkata…
[anonymous]

thats why i blog before, I blog now and I will blog later : )
faizalmukhtar berkata…
[azyze]

..coming from a long time fan, I will obey you! ;)