Lebih elok kalau ditelaah dahulu bukunya. Kalau malas atau tidak punya kesabaran membaca, boleh juga. Tapi elok baca.

Nasihat untuk orang-orang yang nak tengok dan belum tengok lagi filem WATCHMEN nanti :

Kena fokus dan konsentrasi dari mula sampai abis, tak kisahlah lu orang dah baca atau belum grafik novelnya. Pastikan takde badigol main tendang-tendang kerusi kat belakang atau ada malaun jadik komentator dalam wayang. Kerusi wayang pula harus tip-top. Tidak menyenget atau mengufuk ke kiri atau ke kanan mahupun ke bawah. Tau serba sedikit tentang latarbelakang perang-perang yang Amerika pernah join tengah tahun 80an dulu, jargon-jargon politikal dunia, skandal dan teori-teori konspirasi era Nixon-Reagan dan tau belajar bersabar bila filem main babak cakap panjang-panjang. Bonus kalau membesar sebagai fanboy komik era 80an. Tambah lagi kalau dah baca komik dia 2-3 kali. Mesti sampai siap sedia dah pegi toilet, dah makan, dah itu dan dah ini. Panjang juga ceritanya. Biarpun begitu, ada juga yang dipotong untuk merobek kocek lu orang nanti sebab dipaksa beli dvdnya untuk adegan-adegan potongan itu tadi. Jangan memandai nak compare WATCHMEN dengan 300. Range komik 12 isu takkan sama dengan range komik 5 isu. Lainlah kalau mata dan badan lu orang diperbuat dari bahantara yang bionik. Mungkin dia akan adapt dan putar sampai 8 jam. Pendek cerita, cerita dia berat sikit la nak hadam untuk sapa-sapa yang expect something yang ringan dan comfy kalau nak disamakan dengan filem komik superhero yang lain.


Yang ni ada soundtrack lagu Bob Dylan dan Simon & Garfunkel pula. Dan untuk rekod juga, setelah menonton berpuluh-puluh adaptasi komik, buku, siri TV dan video game... gua masih merasakan adaptasi CHARLIE'S ANGEL adalah yang terbaik. Ramuannya serba-serbi mencukupi dan sesedap rasa.

Ulasan