IDEALIS - LOLOQ.

Gua sekarang sedang menonton satu rancangan tv tribute untuk Allahyarham Loloq/Roslan Khamis/NurBisa/dan lain-lain alias. Dalam tv ni ada interview dengan hampir semua family, member-member kamcing, geng-geng lama dan manusia yang pernah terbabit langsung atau tak langsung dalam perjalanan hidup Loloq.


Hattan kata: “ Walaupun dia ni nampaknya kutu, tapi fikir dia one-up dari kita semua. ”


Amy Search: “ Dia ni kawan yang luarbiasa. Tidak ada yang biasa dengan Loloq. Dia sahabat sejati yang sebenar. ”


Mamat Khalid: “ Kalau Loloq takde dulu, mungkin aku pun tak ada sekarang. ”



Hariyah Yaacob, isteri Loloq: “ Dia hanya mahu dililihat dalam keadaan berdaya dan bermaya. Kicauan Loloq adalah kicauan untuk kita semua. ”


M.Nasir kata: “ Kalau semua lagu tu ada roh, mungkin nyawa lagu-lagu tu sudah bersemadi bersamanya. ”


“ Seorang yang cukup perahsia.Tak suka bawak benda rumah keluar rumah. ”


“ Teliti dan penuh dengan idea. Mesejnya sama ada tersimpan atau terbuka. ”


“ Polimatik. ”


Yang line teakhir tu, gua yang kata. Jujur cakap, gua tak pernah ada dialog formal atau coversation rasmi dengan Loloq. Ini bermakna arwah tak kenal la gua. Tapi dia ada pengaruh kerja-kerja gua. Very much supplemental figure. Gua mungkin pengikut terbesar M.Nasir dan secara otomatiknya ini membuatkan gua pengikut terbesar Loloq juga.


Cumanya beza kat sini, attention/spotlight pada Loloq kurang signicant pada mata media. Orangnya dah pergi, baru macam-macam reveal. Maybe ini petanda seorang seniman yang real. Yang true pada perjuangan. Tak pedulik sangat soal populist atau commercial atau mainstreaming. Jadi, apa strength Loloq. Rata-rata jawab lirik. Wording pada lirik ada kala tenggelam pada mereka yang hanya khayal dan langsung hanyut dalam melodi serta alunan irama. Tabii ini ketara. Jadi, bilamana getar muzik itu digema, apa sebenarnya yang kita tangkap? Rythm dia ke? Melodi dia ke? Beat ? Feel atau mood ? Syahdu ? Cintan ? Rasa nak banging ? Nak body surf ? Pejam mata ? Menangis ? Insaf ? Instrumental atau lirikal pun konsepnya, penghayatan tu kena ada. Ini yang membuatkan lagu-lagu ciptaan Loloq menjadi buruan. Jadi, penghormatan gua tetap. Tak ramai lagi dah orang macam Loloq kat Malaysia ni. Maybe kat dunia. Kalau ada pun tinggal berapa kerat. Bila dia dah takde ni, mereka-mereka yang faham macamana gerak manusiawi sekarang,yang faham macamana perjalanan seni dan challenge-nya, yang faham macamana nak survive, tipu daya orde baru dunia... akan tahu tentang betapa karya Loloq ni sungguh signifikan walaupun spotlight padanya bilmasa dia sedang rancak berkarya, kurang tidak adalah minimum. Daya kreativiti, lunas imaginasi, tahap intelektual, gagasan academia dan tujahan idealism : You will be remembered among the greats, Loloq.


Gua sampai sekarang masih lagi study dan dalami lagu-lagu yang terkandung liriknya Loloq, terutama yang terganding wibawa M.Nasir.


Polimatikal.


* * *


Dalam mana-mana himpunan-himpunan mahakarya seluruh dunia, pasti ada gandingan besar bertaraf legenda. Peranan ini terjadi sebagai suatu anjakan atau cataclysm sebuah ciptaan. Tidak kiralah kalau orang-orang ini buat apa atau bertemu apa sekalipun, there might be no such thing as a lone legend. Sama ada lu claim atau lu declare atau orang lain yang pandang lu sorang macam tu, mesti ada satu batang induk tulang belakang dalam hidup mana-mana manusia. Setiap manusia. Terkenal atau tidak. Yang besar atau kecil sumbangannya dalam masyarakat. Live or alive. We compliment each other. We inter-lock by nature or nurture. Reasonings. Rationale.



Gua pun langsung fikir panjang-panjang.


Gua ada terlalu banyak ‘hutang’ dengan orang.



Terlangsaikah semua hutang-hutang gua tu nanti?

Ulasan

Saudagar Mimpi ... berkata…
Artikel yang sangat menarik bro.
Aku pun sudah ketinggalan menonton rancangan tv tribute utk Loloq tu. Tayang di TV mana eh?
faizalmukhtar berkata…
[saudagar]

...kat TV9 around 12 tengahari. Commemorate one year of Loloq's passing.