TRUE Movie Masterpiece

( a 'sleeper' surprise )

Personally, aku rasa inilah dia filem yang aku carik-carik sepanjang 2006 ni untuk dinobatkan sebagai 'THE BEST FILM OF THE YEAR'.

Secara jujurnya aku nak buat satu pengakuan rasmi disini : Dah lama aku tak terpegun dan terpesona tahap melampau-melampau bila menonton wayang dan tak mau keluar walaupun creditnya dah abis. Tapi 'LADY IN THE WATER' bikin aku taksub! Truly a touch of genius from Mr.Shyamalan. Simply splendid. Semua benda yang aku suka, yang aku nak, yang aku fikirkan perlu ada untuk sebuah filem yang best... ada dalam cerita ni. And I thought originality is dead in Hollywood??!! PEH!

Please --- Don't even mind the title. Just watch out for the hidden messages dan segala macam hint-hint dan clue-clue menarik yang ada dalam filem ni! Come to think of it, aku rasa semua babak ada unsur-unsur nasihat, pesanan, satira, pengumuman khidmat masyarakat dan lain-lain lagi. Susah aku nak explain unless kalau korang sendiri ada kat depan aku. Maka, bolehlah aku gambarkan dengan kata-kata dan serlahkan rasa seronok sebenar persis kanak-kanak belum cukup umur baru first time dapat gula-gula beserta dengan mimik muka yang bersungguh-sungguh dan lenggok gaya badan seperti seorang penglipurlara lagak poyonya!

Sedikit SINOPSIS bebas SPOILER untuk tatapan umum bagi yang belum atau bakal ke panggung kelak :

" Originally written by M. Night Shyamalan as a bedtime story for his own children, the story of 'Lady in the Water' is an imaginative movie experience that inspires people to observe the world today and consider our purpose on earth. Like all of Shyamalan's work, this story offers a dark mystery with surprising twists, a touch of magic, and a powerful message at the end.

This story stands completely on its own as a unique screening endeavour and is intended to complement folklore stories and fairy tales, rather than recreate it. Those who see the film deliberately and consciously will have a deeper, richer experience of Mr.Night Shayamalan's story. "

Dia kata Hitchcock adalah inspiration tapi aku kata lepas filem ni, dia tak perlukan Hitchcock lagi sebagai sumber idea. He has now stand on his own mind and ingenuity, supremely superb storyteller and cunningly creative all the way. Definitely MY KIND of movie!

E'nuff said!

Ulasan